Monday, May 6, 2024

ZADNJE OBJAVE

1992. na današnji dan – Millerova večer karijere

Reggie Miller u bogatu NBA povijest ušao je kao jedan od najboljih šutera svih vremena, igrač koji je drugi najbolji tricaš iza Raya Allena, a franšizi Indiane donio je više nego ijedan drugi čovjek.

Jedan je od rijetkih NBA velikana koji nikada nije promijenio klub, u Indiani je proveo nevjerojatnih 18 sezona, a doigravanje je igrao 15 puta. Gladijatorske borbe s New York Knicksima, Chicago Bullsima, Los Angeles Lakersima i drugim klubovima ne treba puno spominjati, samo treba naglasiti da je kroz sve te borbe baš Reggie bio glavni igrač, vođa i kapetan. Samo Bog zna koliko je clutch šuteva pogodio i koliko je godina života oduzeo navijačima Knicksa sredinom i krajem 90-ih, da ne govorimo o Spikeu Leeju. Zbog svih dostignuća i legendarnih trenutaka Reggie je prošle godine primljen u Dvoranu slavnih, a njegovo mjesto u Springfieldu je potpuno opravdano i zasluženo. Za mjesto u košarkaškom raju sigurno mu je pomogla i predstava protiv Charlotte Hornetsa koja se dogodila prije točno 20 godina.

Pacersi su početkom sezone 1992/93 bili mlada i nedokazana ekipa koja se još uvijek borila za svoje mjesto na vrhu Istoka. Odlaskom Chucka Persona, koji je samo sezonu prije s Reggiejem činio ubojiti šuterski duo, Indiana je ostala bez odličnog scorera i šutera, ali i mogućeg problema u svlačionici. Ovakvim ishodom većina zabijanja pala je na leđa Millera, koji je imao veliku podršku u Detlefu Schrempfu i Riku Smitsu. Nakon 11 odigranih utakmica u novoj sezoni, Pacersi su bili na zabrinjavajućih 5 pobjeda i 6 poraza, a idući susret im je bilo teško gostovanje u Charlotti, još jednoj playoff ekipi koja je bila predvođena odličnim unutarnjim dvojcem Alonzo MourningLarry Johnson, ali i ludom publikom.

Kada je na samom početku okršaja bek Hornetsa David Wingate blokirao Millerov šut s perimetra, nitko nije očekivao kakva će se eksplozija dogoditi samo deset minuta poslije. Reggiejeva indiferentnost nastavljena je kroz cijelu prvu dionicu, zabio je samo 7 poena (Pacersi su ukupno zabili 38 nakon prve dionice), dok je ostatak napadačke igre išao na Schrempfa i Smitsa koji su uništavali obranu Hornetsa. Pacersi su igrali vrhunski u napadačkom dijelu, a kada se Reggie vratio na parket sredinom druge dionice, poslije zasluženog odmora, krenula je šuterska klinika.

Tijekom druge i treće četvrtine, u nešto više od 15 minuta na parketu, Miller je zabio 43 poena! U šest minuta druge dionice zabio je 20, dok je u trećoj četvrtini zabio 23 poena. Do kraja utakmice Reggie je zabio 57 poena, uz šut iz igre 16/29, dok je slobodna bacanja gađao 21/23. Treba napomenuti da je bek Pacersa skupio i 8 dodavanja, a nije imao nijednu izgubljenu loptu. Ovom predstavom Reggie je skinuo rekord kluba po broju poena u jednoj utakmici koji stoji još i danas, a najbliže je stigao centar Jermaine O’Neal s 55 poena. Pacersi su na kraju pobijedili s visokih 134:122.

Antonio Rogulj piše i vlastiti blog kojeg možete posjetiti ovdje, ili pak pogledati video zapise na njegovom YouTube kanalu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE