Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

1992. na današnji dan: “Superman” poletio po prvi puta

Shaquille O’Neal je danas analitièar, ili bolje reæi samo pojava u studiju, na televizijskim kuæama TNT i NBA TV te je lako zakljuèiti da je bio puno bolji igraè. Kada danas originalnog Supermana gledamo u studiju, teško je zamisliti da je na današnji dan, prije toèno 20 godina, jedan od najboljih centara ikad bio samo mladi, nedokazani NBA rookie pred kojim je bila blistava, ali i brdovita NBA karijera.

Kao daleko najveæa zvijezda u Robert G. Cole srednjoj školi u San Antoniju, O’Neal je svoju momèad odveo do omjera 68-1 te je oborio nekoliko individualnih rekorda države Texas. Regrutiralo ga je sveuèilište Louisiana State University gdje je Shaq, u svoje tri godine na koledžu, u prosjeku zabijao 21 poen, uz 13 skokova i šut od 61 posto. Svi putevi su vodili u NBA ludilo, a kao prvi izbor na draftu uzela ga je mlada, tek tri godine stara franšiza željna dokazivanja, Orlando Magic.

Iako je u prve dvije prave, službene, NBA utakmice O’Neal odigrao briljantno što se skokova i obrane tièe (17 poena, 16 skokova, 3 blokade), napadaèki ipak nije pokazao svu svoju raskoš – na takav scenarij èekalo se gostovanje Charlotte Hornetsa koji su te godine drugim pickom izabrali još jednog odliènog centra, Alonza Mourninga, ali mladi rookie nije igrao zbog ozljede pa je duo izmeðu Shaqa i Alonza ipak izostao. Unatoè izostanku mlade nade Hornetsa, franšiza je ipak imala lijepu buduænost – prvi pick drafta 1992. godine i novak godine sezonu prije Larry Johnson, u poèecima karijere opravdao je status te je Hornetse odveo, uz pomoæ Mourninga, do redovnih playoff nastupa, nešto što je danas u Hornetsima samo san.

Dakle, treæa utakmica sezone za Orlando i, naravno, treæa utakmica karijere za mladog centra koja se odigrala na današnji datum, 10. studenoga 1992. godine. Slobodno se može reæi da je baš ovaj susret, unatoè konaènom porazu Magica, bio veliki ulazak O’Neala u ligu i naznaka onoga što je sve košarkaške fanove èekalo iduæih 15-ak godina.

Poèetak susreta prikazao je igru Orlanda kroz iduæih nekoliko sezona – Shaq je bio centar oko kojeg se vrtjela igra – kada mu ne bi uspjelo zabijanje, èovjek je na vanjskim pozicijama imao Nicka Andersona, Dennisa Scotta i poslije, od 1994. godine, Pennyja Hardawaya. Kada se ovoj jezgri prikljuèio Horace Grant 1995. godine, nije ni èudo što su stigli sve do velikog finala nakon uspješnog izbacivanja Chicago Bullsa.

No, jedna stvar najviše upada u oèi – pokretljivost, agilnost i brzina O’Neala u rookie sezoni. Èovjek je nakon rookie godine poèeo nabacivati masu te je time dobio dosta na igri (gotovo neviðena dominacija u reketu), ali je izgubio na brzini, obrani i trèanju kontri. Naravno da je Shaq po prosjeku poena bio daleko najbolji nakon rookie sezone, ali zanimljivo izgleda brojka od 14 skokova i 3,5 blokade u prvoj godini NBA karijere – brojke koje Shaq nikada u karijeri nije dostigao. Najbolji dokaz njegove brzine i pokretljivosti na poèecima karijere je i blokada na J.R. Reidu koji je na prvi pogled imao lagano polaganje. Ova blokada samo je jedan od vrhunskih poteza O’Neala u susretu, osim redovnih trèanja kontri i zakucavanja, O’Neal je svojom vrlo dobrom post igrom, uz brzinu, uspijevao bez problema uništavati obranu Hornetsa koji bez Mourninga nisu bili dobra obrambena momèad.

Nova zvijezda Orlanda je samo u prvom poluvremenu ubacio 20 poena, dok je svoju napadaèku veèer nastavio i tijekom cijele treæe èetvrtine u kojoj je zabio još 15 poena. Shaq je nakon tri èetvrtine zabio 35 poena te je sve vodilo ka prvom susretu s 40 i više zabijenih koševa. Nažalost, O’Neal je u zadnjoj èetvrtini potpuno nestao te je susret završio s 35 poena, a Orlando je prokockao vodstvo koje je imao tijekom cijele utakmice. Unatoè porazu i oèajnoj zadnjoj èetvrtini, ova predstava je bila prva utakmica s 30 i više poena u karijeri 216 centimetara visokog centra – nešto što æe Shaq raditi èešæe nego što je to itko mogao zamisliti.

Antonio Rogulj piše i vlastiti blog kojeg možete posjetiti ovdje, ili pak pogledati video zapise na njegovom YouTube kanalu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE