Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

1993 – Show Joea Dumarsa

Detroit Pistonsi su kroz svoju bogatu povijest u svojim redovima imali mnoge klasne bekove, ali malo koji je ostavio trag kao Joe Dumars. 190 centimetara visoki bek Pistonsa bio je poznat po svojim šuterskim sposobnostima, a veliki Michael Jordan je priznao da mu je baš Dumars radio najveæe probleme i da je bio jedan od rijetkih igraèa koji ga je mogao zaustaviti.

Detroit Pistonsi su u sezonu 1992./93.ušli samo kao sjena šampionske ekipe koja je harala NBA parketima pod nadimkom ”Bad Boys”. Dennis Rodman, Bill Laimbeer, Mark Aguirre, Isiah Thomas i Joe Dumars su još uvijek bili dio ekipe, ali odlaskom trenera Chucka Dalyja raspad sistema je bio jedina sudbina.

26. veljaèe 1993. godine u poznatoj ”The Palace of Auburn Hills” Joe Dumars je u oèajnu 22-29 sezonu unio malo svjetla i radosti. U goste su im došli moæni New York Knicksi predvoðeni Ewingom i s omjerom 36-17 bili su veliki favoriti za pobjedu.

Meðutim, zvijezda Pistonsa je imala druge planove. John Starks, elitni obrambeni igraè Knicksa, nije mogao zaustaviti šutersku kliniku Dumarsa koji je tu veèer uništio i njega i Doca Riversa. Veæ na samom poèetku utakmice pogaðao je daleke trice, a odliènim kretanjima bez lopte i korištenjem blokova otvarao si je prostor za otvorene šuteve. U jednom trenutku prve èetvrtine zabio je 10 poena zaredom i Pistonse je odveo do 50:39 vodstva na poluvremenu.

U drugom dijelu nastavio je pogaðati trice i uništavati šokirane Knickse i njihovog trenera Pata Rileyja. Utakmicu je završio s 43 poena uz šut iz igre 15/26. Pogodio je i sedam trica, što mu je rekord karijere. Pistonsi su lagano pobijedili 108:80, a Dumars je po tko zna koji put bio igraè utakmice.

Nažalost, te godine, kao i iduæe dvije, Pistonsi nisu ušli u doigravanje.

Joe Dumars je svoju karijeru i završio u Pistonsima, igrao je sve do sezone 1998./99., a danas je jedan od èelnih ljudi franšize i mnogi ga smatraju graditeljem šampionske ekipe iz 2004. godine.

Kao igraè je èinio dio poznate ”Bad Boys” ekipe i s njima je osvojio 2 naslova NBA prvaka zaredom. U finalu 1989. godine i prvom naslovu Pistonsa proglašen je najkorisnijim igraèem serije. Šest puta je izabran u All-Star selekciju, èetiri puta je dobio mjesto u najboljoj obrambenoj ekipi lige, a mnogi su ga smatrali najpoštenijim igraèem i pravim primjerom uzornog i èestitog sportaša. Godine 2006. dobio je i najveæe priznanje, te je uvršten u košarkašku kuæu slavnih. Detroit Pistonsi su njegov dres s brojem 4 umirovili 2000. godine.

“Svojim karakterom, ponašanjem i sportskim poštenjem puno je znaèio košarkaškoj igri, Detroitu i cijelog NBA ligi. Definitivno je zaslužio mjesto u kuæi slavnih”, izjavio je Chauncey Billups, bivši igraè Detroit Pistonsa.

Antonio Rogulj piše i vlastiti blog kojeg možete posjetiti ovdje, ili pak pogledati video zapise na njegovom YouTube kanalu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE