Monday, May 6, 2024

ZADNJE OBJAVE

1994. – Admiral osvaja ligu (3)

David Robinson je obožavao igrati u staroj utvrdi Spursa, legendarnom Alamodomeu, objektu koji je služio kao stadion za američki nogomet i kao dvorana za NBA košarku. Osim što je ogromno zdanje primalo tijekom regularne sezone 35 tisuća navijača, nerijetko se za doigravanja i finala taj broj znao popeti do nevjerojatnih 40 tisuća, što je za košarkašku predstavu veličanstvena brojka.

Zanimljivo je da je statistički najbolja sezona u karijeri Admirala stigla baš u prvoj službenoj sezoni pod krovom već navedene utvrde – Robinson je i sam priznao da mu je igranje pred tolikim brojem gledatelja pružalo neopisivo zadovoljstvo i energiju te da je publika u takvim uvjetima uistinu nešto posebno. Najbolji pokazatelj toga je i već objavljena “quadruple-double”  performansa centra San Antonio Spursa koja se dogodila baš pod krovom Alamodomea. I treća legendarna utakmica iz sezone 1993/94 dogodila se kod kuće, a Spursi su ovoga puta ugostili Sacramento Kingse predvođene bek-šuterom Mitch Richmondom, krilom Waymanom Tisdaleom i malenim razigravačem Spudom Webbom. Kingsi su prije dolaska Chrisa Webbera u Sacramento bili većinom “kanta za napucavanje”, a ista stvar vrijedi i za sezonu 1993/94 kada su imali 28 pobjeda uz 54 poraza – još jednom savršena žrtva za povijesno individualno postignuće.

Iako su Kingsi većinu sezone parket napuštali pognutih glava, sredinom ožujka, kada su došli u goste moćnim Spursima, igrali su iznenađujuće efektivnu košarku. U gostima su od zadnja četiri susreta uspjeli pobijediti čak tri, te su Netsima kod kuće ubacili 133 poena uz veličanstvenu timsku igru. Nažalost, kada im je najbolji visoki igrač Wayman Tisdale, a centarska linija se sastoji od igrača poput Oldena Polyicea, Mikea Peplowskog i Petea Chilcutta, onda ih u tom trenutku najbolji igrač i centar lige, uz Hakeema Olajuwona,mora uništiti.

Priča broj jedan ovog okršaja bio je legendarni tricaš Dale Ellis , koji je odmah u prvom napadu pokazao što slijedi. Naime, prije starta susreta Ellisu su nedostajale samo dvije trice da postane prvi igrač u povijesti NBA lige s 1.000 pogođenih  trica. Kada je u prvom napadu pogodio prvu iz tranzicije, publika je znala da će uživo gledati mali djelić povijesti. Dok je Ellis, kao Jason Williams u najboljim danima, ispaljivao trice sa svih mogućih pozicija, a Dennis Rodman luđački hvatao skokove, David Robinson je “tiho” zabijao i dominirao te je prvu četvrtinu završio s 14 poena.

Dok je prije sezone 1993/94 i baseball avanture Michael Jordan bio nedodirljiv, s prvom mirovinom “Aira” tri centra su predvodila ligu u prosjeku poena. Danas je takav scenarij nemoguć te je ova slika jedan od pokazatelja promjene stila igre i vremena.

Spursi su prvo poluvrijeme stvari držali pod kontrolom – plus od desetak razlike cijelo vrijeme je bio tu, a Robinson je do kraja poluvremena nakupio 22 poena, 10 skokova, 3 dodavanja i 3 blokade, dok je Kingse na životu držao Mitch Richmond, bivši član fantastične “Run TMC” trojke Warriorsa. Rezultatski plus Spursa kroz prvo poluvrijeme naglašen je iz razloga što će, potpuno neočekivano, Kingsi u trećoj četvrtini uništiti Spurse i vratiti se u igru.

Webbova penetracija u reket, Richmondovi vanjski šutevi i loša obrana domaće ekipe (Webb je uništio razigravača Spursa Vinnyja Del Negra) potpuno je vratila Kingse u igru te su na kraju treće dionice, koju su dobili rezultatom 35:24 uz šut iz polja od 76 posto, poveli s dva razlike i doveli susret u egal završnicu. Napadačka predstava Kingsa gotovo pa je i zasjenila rekord Dalea Ellisa koji je stigao sredinom četvrtine kada je, na dodavanje Del Negra, pogodio svoju rekordnu tricu broj 1000 – u to vrijeme prvi igrač u povijesti NBA lige kojemu je to pošlo za rukom.

Očajna treća četvrtina je očito probudila i naljutila glavnog igrača Spursa Davida Robinsona. Osim što je u zadnjih 12 minuta zabio 18 poena, svojom obranom je potpuno zatvorio reket i zaustavio tečni napad gostiju. Zadnja dionica, koja je završila rezultatom 26:17 u korist Teksašana, donijela je i konačnu pobjedu 107:100. Heroj večeri, uz rekordnog Dalea Ellisa, bio je David Robinson koji je s 48 poena, 16 skokova, 6 dodavanja, 4 blokade i 3 ukradene lopte napravio nešto posebno – svoju je ekipu predvodio u svih pet statističkih kategorija, broju poena, dodavanja, skokova, ukradenih lopti i blokada.

Antonio Rogulj piše i vlastiti blog kojeg možete posjetiti ovdje, ili pak pogledati video zapise na njegovom YouTube kanalu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE