Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

1995 – rekordna predstava Houston Rocketsa

Umirovljenjem Michaela Jordana i njegovim odlaskom s košarkaških terena vrlo lako se moglo zakljuèiti da je lov na prsten otvoren i za druge NBA ekipe. U sezoni 1993./94. Rocketsi su uzeli naslov u poznatom finalu protiv New York Knicksa tek nakon sedam sjajnih utakmica. No, ni oni sami nisu oèekivali da æe i sljedeæe godine ponoviti taj uspjeh.

Poèetkom sezone 1994./95. na vrata Houstona je pokucao Clyde Drexler – bivši bek Portlanda doveden je kao pojaèanje te je s Hakeemom èinio možda i najbolji duo lige uz KempaPaytona i MaloneaStocktona. Regularni dio godine završili su s rekordom 47-35, a u prvoj rundi zapadne konferencije èekali su ih Mailman i vodeæi dodavaè svih vremena John Stockton. Favorita nije bilo, a nadu za prolazak je imala momèad Jazzera zbog prednosti domaæeg terena (prvi susret su pobijedili 102:100).

Drugi susret prve runde je tema ovog èlanka – 29. travnja 1995. godine Houston Rocketsi su gostujuæoj publici u Salt Lake Cityu priredili nezaboravnu predstavu koja je ušla u knjige rekorda, a možemo vrlo lako reæi da je i jedna od najboljih napadaèkih predstava u modernoj playoff povijesti. Nakon poraza u prvom okršaju, Olajuwon i društvo su odluèili svoju igru prenijeti na razinu za koju ni oni sami nisu znali da postoji.

Za poèetak moramo naglasiti jednu stvar – igra Rocketsa je bila veoma èitljiva i prozirna. Dodaj loptu Hakeemu u post i neka radi što hoæe, ako ga udvajaju svojim dodavanjima bi vrlo lako pronašao otvorene suigraèe (Horry, Smith, Ellie, Cassell) te bi se nakon lijepog protoka lopte uvijek stvorio višak i otvoren šut za tri. Kada bi Olajuwona ostavili da igra jedan na jedan, to bi veoma èesto bila sigurna dva poena. Zato Hakeem i je u najboljih 5 centara u povijesti NBA lige (po nekima i najbolji svih vremena). S nevjerojatno prozirnom i èitljivom igrom proæi Zapad (u to vrijeme možda najjaèi u povijesti) dvije godine zaredom i osvojiti naslov je dostignuæe koje ne bi uspjelo nijednom igraèu na njegovoj poziciji. Rocketsi su tada bili najbolji “tim” u ligi, a protok lopte i pokoji bljesak run’n’gun igre se savršeno uklapao – igrali su timsku košarku i svi su znali uloge u momèadi.

Rekordna veèer:

Rocketsi su se sigurno pribojavali moguæeg poraza u drugoj utakmici jer bi samim time gubili 2-0 u seriji koja se igra do tri dobivene. Meðutim, veæ prva èetvrtina otklonila je svaki strah – gosti su poveli 39:32 i izgledali su nepobjedivo. Igrali su savršenu kombinaciju obrane (konstantna udvajanja Malonea u postu) i napada (tranzicija dovedena do savršenstva). Trice su u prvoj èetvrtini gaðali nevjerojatnih 7-9 (tada NBA rekord). Današnji analitièar televizijske kuæe TNT Kenny Smith igrao je jednu od svojih najboljih utakmica karijere – vanjske šuteve nije promašivao, a kao razigravaè je igrao savršeno.

Iako se Utah istim oružjem, pogoðenim tricama, vratila u susret sredinom druge dionice (Rocketsi su poveli s èak 17 razlike), vidjelo se da spasa Jazzerima nema. Kada su gosti postali nesigurni u svoj vanjski šut, igra se odmah prebacila na Hakeema koji je u pod košem uništavao Antoinea Carra. Rocketsi su na poluvrijeme otišli s vodstvom 69:64, a pogodili su 11 trica iz 15 pokušaja (Jazzeri su pogodili šest trica – kombinirano 17 trica u prvom poluvremenu – tada još jedan NBA playoff rekord).

Poèetkom treæe èetvrtine Rocketsi su riješili susret – serijom 13-0 razbili su svaku nadu i napadaèku energiju Jazzera, a publika u Delta Centru se smirila nakon delirija krajem prvog poluvremena. Za vrhunsku seriju najviše se pobrinuo Robert Horry, ”Big Shot Rob” pogodio je dvije trice, a sjajnim zakucavanjem preko Malonea i Benoita pobrinuo se za najbolji potez utakmice (obavezno pogledajte u videu).

Boxscore vjerno prikazuje kakvu su utakmicu Rocketsi odigrali.

Rocketsi su utakmicu mirno priveli kraju igrajuæi solidnu obranu i pogaðajuæi slobodna bacanja. Oborili su tadašnji rekord doigravanja po pogoðenim tricama (19), zabili su playoff rekord kluba od 140 poena u jednoj utakmici i uništili su tada izvanrednu obrambenu momèad (Utah je te godine bila najbolja obrambena momèad Zapada) igrajuæi jednostavnu i èitljivu košarku koja je bila nezaustavljiva. Svi znamo da je “Clutch City” i te godine došao do naslova metlom protiv Shaqa i Pennyja u velikom finalu, a Rudy Tomjanovich nas je poèastio povijesnom izjavom: “Don’t ever underestimate the heart of a champion.”

Antonio Rogulj pokrenuo je portal TrueNba kojeg možete posjetiti ovdje, ili pak pogledati video zapise na njegovom YouTube kanalu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE