Wednesday, May 1, 2024

ZADNJE OBJAVE

1996. na današnji dan: Clyde Drexler korak do povijesti

Clyde Drexler, unatoè èinjenici da u dresu Portland Trail Blazersa nikada nije osvojio naslov, je daleko najbolji igraè franšize, uz Billa Waltona koji bi bio daleko najbolji da nije bilo ozljeda i proklete sudbine.

Clyde ”The Glide” je u Blazersima proveo 11 dugih sezona, a dva puta je ušao u veliko finale, gdje su kobni bili Detroit Pistonsi 1990. godine te Chicago Bullsi 1992. godine. Navijaèi u Rose Gardenu nadali su se da æe ih njihov ljubimac bacati u trans svojim zakucavanjima sve do mirovine, ali je na pola sezone 1994/95 od èelnika Blazersa zatražio trade u momèad koja može doæi do naslova – takvim pristupom poslan je u Houston Rocketse gdje se udružio sa starim suigraèem s koledža Hakeemom Olajuwonom te je osvojio svoj prvi i jedini NBA naslov baš te godine. Meðutim, nakon uspješno odraðene sezone i back-to-back naslova ”Clutch Cityja”, u sezoni 1995/96 su pometeni od strane buduæih finalista Seattle Supersonicsa. Metla u doigravanju èelnike Rocketsa natjerala je na oèajnièki trade, te su dovoðenjem Charlesa Barkleya iz redova Phoenix Sunsa osnovali veliku trojku – Hakeem Olajuwon, Clyde Drexler i Charles Barkley. Na taj naèin smo stigli do sezone 1996/97, a svjetla pozornice ponovno æe uzeti Clyde Drexler, koji je odmah na otvorenju regularnog dijela bio na korak do velièanstvenog postignuæa – petog quadruple-double uèinka u NBA povijesti.

Sir Charles, moglo bi se reæi i oèekivano, nije igrao otvorenje sezone zbog suspenzije uzrokovane tuènjavom u predsezonskoj utakmici, gdje se potukao s Charlesom Oakleyem iz redova New York Knicksa – Barkley se naravno iskupio, te je u drugoj utakmici sezone, svojoj prvoj za Rocketse, uhvatio 33 skoka i zabio 20 poena, i to nikome drugome nego svojim Sunsima.

25-10-9-10

Sacramento Kingsi, sredinom devedesetih veæinom na dnu Zapada, su dovoðenjem Mahmouda Abdula-Raufa, uz Mitcha Richmonda, uspjeli stvoriti respektabilnu vanjsku liniju, ali ipak nedovoljno dobru da sama odvede Kingse dalje od 34 pobjede u regularnoj sezoni. Obrambeno su Kingsi bili na samom dnu lige, pa se od Rocketsa oèekivala vrlo dobra napadaèka predstava i uspješan uvod u sezonu. Za takav scenarij pobrinuo se Drexler, koji je još jednom pokazao koliko je uistinu bio polivalentan igraè. Rocketsi su, nakon egal utakmice u prvih osam minuta, napravili seriju 26-7 te su na poluvrijeme otišli s vodstvom 52:35, a Kingse su u drugoj èetvrtini zaustavili na mizernih 11 poena. Dominacijom na oba kraja terena, domaæa ekipa je u treæoj èetvrtini samo nadogradila na veliku prednost i uspjela je zaustaviti Kingse u oèajnièkom povratku poèetkom zadnje dionice. Pobjeda u nijednom trenutku susreta nije došla u pitanje, a glavna prièa veèeri je tijekom susreta postao Clyde Drexler.

Kada ga je trener Rocketsa Rudy Tomjanovich uveo u igru, pri velikom vodstvu krajem susreta, bilo je jasno da Drexler hoæe uknjižiti quadruple-double, jer mu je za taj pothvat nedostajala samo jedna jedina asistencija – u tom trenutku, pri samom kraju susreta, Drexler je zabio 25 poena, uhvatio 10 skokova i ukrao 10 lopti, uz veæ spomenutih 9 dodavanja. Nažalost, dodavanje broj 10 nikada nije upisano, iako se oko susreta vrtjela kontroverza da je NBA liga ”ukrala” Drexleru jednu asistenciju (pogledati video ispod teksta).

Iako izuzetna karijera Drexlera i njegovo mjesto meðu 50 najboljih košarkaša nikada nije bilo upitno, uz Dream Team avanturu, naslov prvaka i dva finala u dresu Blazersa kao najbolji igraè momèadi, ova predstava još je jedan pokazatelj njegove igraèke velièine i košarkaškog talenta. S 34 godine na leðima upisati ovakve brojke je pothvat vrijedan spomena, a kada se uzme u obzir da mu je statistika možda i ”ukrala” peti quadruple-double u povijesti, onda je sve puno jasnije.

Antonio Rogulj piše i vlastiti blog kojeg možete posjetiti ovdje, ili pak pogledati video zapise na njegovom YouTube kanalu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE