Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

1996. na današnji dan: Jordan protiv Heata

Michael Jordan je, prije prve mirovine i bejzbol avanture, u èak 33 susreta zabio 50 i više poena. Povratkom na NBA parkete sredinom sezone 1994/95, pa sve do mirovine u dresu Wizardsa, Jordanu je to uspjelo još toèno šest puta, a jedna od tih predstava je i ona protiv Miami Heata koja se dogodila na današnji dan, prije toèno 16 godina, u sezoni 1996/97.

Nakon rajske, nikada ponovljene sezone Chicago Bullsa iz 1996. godine, kao da bolje nije moglo. Michael Jordan i Scottie Pippen su, unatoè kritikama da su prestari i da njihovo vrijeme prolazi, još uvijek harali NBA parketima s nevjerojatnim uspjesima i sezonu nakon 72-10 kampanje. Nakon tri lagane pobjede u prvim utakmicama sezone, na red je došao prvi pravi test – momèad Miami Heata. Pat Riley je u to vrijeme bio glavni trener ekipe, dok je najbolji igraè bio Alonzo Mourning, obrambeni specijalist u najboljim godinama karijere. Kada jednom Mourningu dodate razigravaèa Tima Hardawaya, vrlo dobrog beka Jamala Mashburna i pregršt izrazito talentiranih defenzivaca, uz elitnog trenera, uspjeh vam je zajamèen. Upravo iz navedenog razloga neki igraèi Heata su prije susreta otvoreno govorili kako æe se osvetiti Bullsima za metlu u prošlogodišnjem doigravanju, a Jordan je sve èitao, osluškivao i sakupio dovoljno motivacije da uništi i Rileya i njegove igraèe.

Veæ na startu susreta neke su stvari bile jasne – Jordan je zabio prvih 11 poena Bikova, a s druge strane je odgovarao Mourning i šuterski raspoložen domaæin. Mora se priznati da je Miami u prvoj èetvrtini bio uvjerljivo bolja ekipa, obrambeno i napadaèki – zabijali su sa svih pozicija, dok je kod Bullsa samo Jordan bio na visini zadatka te je zabio 15 od 19 ukupnih poena u prvoj èetvrtini. Navijaèi u staroj, prepunoj Miami Areni skakali su od sreæe, ali nisu ni znali kakav ih stampedo èeka u drugoj dionici, posebno u drugom dijelu èetvrtine. Kada je Pippen bacio ovo predivno alley-oop dodavanje Jordanu, sve se otvorilo – u samo dvije minute gosti su zabili 16 poena, a poluvrijeme je ponovno zapeèatio najbolji duo svih vremena – dvije trice u samo 12 sekunda, prvu Pippen, a potom Jordan sa zvukom sirene nakon ukradene lopte. Bullsi su drugu dionicu dobili 38:23 protiv jedne od najboljih obrambenih ekipa lige – najbolji dokaz koliko je triangle offense Texa Wintera neobranjiv kada u njega ubacite jednog vanserijskog igraèa, uz odlièno izbalansiranu jezgru.

Pat Riley je iz nekog razloga na Jordana stavio Predraga Daniloviæa, a ovaj mu je uzvratio uništivši jadnog beka Heata sa 16 zabijenih poena samo preko njega, od ukupnih 26 u prvom poluvremenu.

Bullsi su kroz cijelo drugo poluvrijeme držali rezultatski plus, a Jordan je još jednom, u svom poznatom letaèkom stilu, napravio akrobaciju – jedan od najboljih poteza sezone (naravno, ponovno ga je èuvao Daniloviæ, ali ovoga puta ni pomoæ Mourninga nije pomogla). Sveukupno, Bullsi su u rasponu od sedam minuta, krajem prvog i poèetkom drugog poluvremena, napravili seriju 33-6 i potpuno uništili Miami kojima èak ni velièanstvena predstava Mourninga od 33 poena, 19 skokova, 4 dodavanja i 4 blokade nije pomogla. “Najveæi” je susret završio s 50 poena, a kao drugog najboljeg igraèa Bullsa treba naglasiti izvanrednog Dennisa Rodmana, skakaèku mašinu koji je uhvatio 22 skoka, od toga èak 9 u napadu.

“Bili smo suoèeni s izazovom, a to su zabavni okršaji. U gostima, protiv momèadi koja još nije izgubila utakmicu i èeka na vas da vam se osveti, takav scenarij je za jednog natjecatelja poput mene savršen”, rekao je Jordan nakon 106:100 pobjede.

“Michael je ovoga puta bio odluèan da zapoène susret na visokom nivou. Bio je izuzetno napadaèki orijentiran, èak kada bi ga udvojili, on bi zabio. On je jednostavno najbolji ikada”, rekao je Pat Riley.

Antonio Rogulj piše i vlastiti blog kojeg možete posjetiti ovdje, ili pak pogledati video zapise na njegovom YouTube kanalu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE