Saturday, December 9, 2023

ZADNJE OBJAVE

1998 – Fantastièni trio Bullsa

Poznati ”posljednji ples” dinastije Chicago Bullsa donio nam je kroz cijelu regularnu sezonu 1997./98. nebrojeno mnogo klasika i utakmica koje su vrijedne spomena i divljenja. Od samog poèetka putovanja se znalo da æe to biti zadnja trenerska sezona Phila Jacksona na kormilu kluba iz Chicaga, samim time je bilo neizbježno i drugo umirovljenje velikog Michaela Jordana. Znajuæi da im je ovo posljednja prilika da pokažu svijetu da su još uvijek najbolji, Bullsi su te godine igrali izvanrednu košarku, posebno u drugom dijelu regularne sezone kada se nakon ozljede leða vratio svestrani Scottie Pippen.

Tri prstena koja je Jordan osvojio nakon prve mirovine sigurno bi bila nemoguæa misija bez još jednog velikana i èlana kuæe slavnih. Dennis Rodman je tada èinio dio velike trojke Jordan-Pippen-Rodman i bio je ogroman faktor svakog osvojenog naslova i playoff uspjeha. S nevjerojatnim osjeæajem za skok i odliènom obranom na nerijetko veæim protivnièkim centrima radio je veliki posao za svoj klub. Jedna od utakmica gdje se velika trojka pokazala u najboljem svijetlu je ona protiv Denver Nuggetsa treæeg ožujka 1998. godine.

Momèadi iz Windy Cityja u goste su stigli Denver Nuggetsi koji su te godine bili daleko najgori klub lige i u ovaj susret su ušli sa samo 5 pobjeda uz 54 poraza. Pobjeda domaæina je bila neizbježna, a zvijezde Bullsa su se pobrinule da publika iz Chicago Stadiuma izaðe s osmijehom na licu.

Jordan je susret otvorio u svom poznatom stilu, pogaðajuæi nemoguæe šuteve i polaganja. Na povratku u obranu samo bi se osmjehnuo publici i rekao da ga nitko od navedenih protivnika ne može zaustaviti. Kada mu se još prikljuèio Pippen sa svojim poznatim tricama iz tranzicije i odliènom obranom show je bio potpun, veæ nakon prve èetvrtine publika Chicaga je vidjela dovoljno izvrsnih poteza za cijelu utakmicu. Rodman se kao luðak bacao po terenu hvatajuæi izgubljene lopte i boreæi se za svaki skok, dok je svoje sposobnosti pokazao i s par odliènih dodavanja.

No, Bullsi su na poluvremenu vodili samo 59:56, u drugoj èetvrtini dopustili su ekipi iz Colorada da se vrati s ležernom igrom u obrani i napadu. Meðutim, u drugom poluvremenu Bikovi su dovršili posao. Klupa Bullsa na èelu s Juddom Buechlerom zabila je èetiri trice i vodstvo je otišlo na +10, Denver više nije imao snage za povratak. Treba napomenuti i partiju našeg velikana Tonija Kukoèa. Uz 11 zabijenih poena podijelio je i 10 dodavanja te je pokazao svoje odliène playmakerske vrline.

Ipak, velika trojka je ovoga puta zasjenila sve navedene igraèe. Jordan je zabio 30 poena i uhvatio 7 skokova te pokazao da je i s 35 godina bio najsvestraniji scorer lige. Pippen je odigrao svoju poznatu all-around utakmicu, zabio je 24 poena, uhvatio 4 skoka i podijelio 9 dodavanja. Rodman je zabio samo 4 poena, ali je uhvatio 17 skokova, od toga èak njih 10 u napadu.

Trojac Bullsa je ukupno zabio 58 poena, uhvatio 28 skokova i podijelio 16 dodavanja. Vanserijske brojke za jezgru drugog dijela dinastije i kluba koji je obilježio 90-e.

Bullsi su te godine osvojili svoj treæi uzastopni naslov u poznatom finalu protiv ekipe Utah Jazz i njihovog dvojca StocktonMalone. Odigrali su velièanstvenu sezonu i cijeli playoff te su svima po tko zna koji put pokazali da su nezaustavljivi i nepobjedivi. Održati konstantu pobjeðivanja i svake godine ponovno biti na tronu je izuzetno teško, a pronalaženje motivacije da se iz sezone u sezonu vraæate sve jaèi i pobjeðujete toliko dobrih ekipa su prave naznake NBA dinastije. Iako su nekada izgledali umorno i na koljenima, Bullsi se nikada nisu predavali i odbijali su priznati da je netko bolji. To je bila i najveæa vrlina kamena temeljca franšize Michaela Jordana – njegova volja i želja za pobjedom ih je odvukla do nesluæenih visina.

Antonio Rogulj piše i vlastiti blog kojeg možete posjetiti ovdje, ili pak pogledati video zapise na njegovom YouTube kanalu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE