Saturday, December 2, 2023

ZADNJE OBJAVE

1998 – Mladi duo Minnesote protiv Sixersa

NBA ligu su sredinom 90-ih doslovno okupirale mlade zvijezde koje æe obilježiti vrijeme nakon odlaska Jordana i dinastije Chicago Bullsa. Odliène draft klase 1995. i 1996. godine Minnesoti su donijele nadu u sigurnu i svijetlu buduænost. Naime, nakon potpisivanja Kevina Garnetta, samo godinu poslije su uz pomoæ tradea dobili izvrsnog mladog razigravaèa Stephona Marburyja. Dvije mlade zvijezde su oformile u tadašnje vrijeme najbolji mladi duo lige, iz utakmice u utakmicu su gazili svoje protivnike.

Desetog travnja 1998. godine Wolvesi su ugostili Sixerse koji su predvoðeni Iversonom uvijek bili neugodna ekipa, iako te godine nisu ušli u doigravanje. Vukovi su na krilima Garnetta pobijedili zadnje dvije utakmice te su bili lagani favoriti za konaènu pobjedu koja bi im uèvrstila ulazak u najboljih osam ekipa Zapadne konferencije.

Mladi razigravaèi Iverson i Marbury su obilježili prvo poluvrijeme, njihov duel i izmjenjivanje odliènih dodavanja i pogodaka bili su uvod u Garnettovu dominaciju u obrani i napadu. Garnett je veæ tada pokazivao da se radi o izuzetnom igraèu na obje strane terena, njegova energija i požrtvovnost su znaèili puno ovoj mlaðahnoj ekipi. Dvoboj je do zadnjih minuta bio izjednaèen, ali tada je na scenu stupio Marbury koji je svojim clutch koševima zacementirao pobjedu Wolvesa i doveo ih samo na korak do plasmana u doigravanje.

Garnett je utakmicu završio s 26 poena, 16 skokova, 4 dodavanja, 4 ukradene lopte i 4 blokade, dok je njegov suigraè Marbury zabio 28 poena i podijelio 8 dodavanja. Iverson je u svom stilu zabio 43 poena uz šut 15/26, ali Minnesota je ipak pobijedila 107:102.

Marbury i Garnett su se veæ iduæe sezone rastali, mladi playmaker bio je nezadovoljan svojim statusom u klubu te je zatražio razmjenu. Nažalost, Marbury je svoj nebeski potencijal uništio s neprimjerenim ponašanjem na terenu i izvan njega. Svaðe sa suigraèima, oèajan odnos s trenerima i masovni nezasluženi ugovori su obilježili nastavak njegove karijere, igrao je za New Jersey Netse, Phoenix Sunse, New York Knickse i Boston Celticse, a danas za kruh zaraðuje u Kini gdje je jedan od najpopularnijih košarkaša.

Garnett je Vukovima ostao vjeran sve do sezone 2007./08.te je zasigurno najbolji igraè u povijesti franšize. Unatoè oèajnim potezima èelnika kluba, osam sezona zaredom odveo ih je u doigravanje, a tek je u sezoni 03/04 prošao prvi krug. U finalu Zapada ispao je od moænih Lakersa, a te godine je proglašen i najkorisnijim igraèem lige. Do naslova je napokon došao u dresu Celticsa kao dio velike trojke PierceAllen-Garnett, a njegova reakcija nakon osvojenog naslova je pravi pokazatelj koliko mu je znaèio napokon osvojeni NBA prsten.

Antonio Rogulj piše i vlastiti blog kojeg možete posjetiti ovdje, ili pak pogledati video zapise na njegovom YouTube kanalu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE