Friday, August 12, 2022

ZADNJE OBJAVE

20. obljetnica smrti Dražena Petrovića

Sedmi je lipanj, dan kada se cijela Hrvatska, ali i brojne države svijeta prisjećaju tragičnog dana kada je u automobilskoj nesreći smrtno nastradao Dražen Petrović, jedan od najboljih hrvatskih sportaša svih vremena. Tragični događaj zbio se 1993. godine, prije točno 20 godina.

- Advertisement -

Ovaj dan budi oprečne osjećaje kod svakog zaljubljenika u košarku. Prvo se javlja osjećaj tuge i žalosti zbog prerane smrti “košarkaškog Mozarta”, a zatim i osjećaj ponosa zbog toga što je Dražen bio naš, zato što smo imali tu čast gledati ga kako nemilosrdno “trpa” koševe protivnika i diže ruke u zrak, pozivajući svakog gledatelja da uživa u njegovim majstorijama koje je redovito izvodio na parketu.

Što reći o Draženu, kada je toliko toga napisano i sve se zna. Zna se što je s 18 godina u Šibeniku napravio protiv Bosne u posljednjim sekundama, zna se što je radio i koliko “trpao” u Ciboni i Realu, zna se da u Portlandu nije igrao, znao se da je u Netsima postao zvijezda i pokazao da može protiv najboljih košarkaša svijeta. Zna se kako je i s kojim žarom igrao svaku utakmicu za klub i reprezentaciju, zna se koliko je naporno trenirao od mladosti, dok je još u osnovnoj školi bio. Zna se što o njemu misle velikani hrvatske, europske i svjetske košarke.

Pa ipak, lijepo se još jednom prisjetiti svih tih uspjeha i trenutaka radosti koje nam je podario. Na ovom portalu napisani su brojni članci o Draženu, a ovdje ćemo navesti nekoliko najboljih, koje možete pročitati ako se želite prisjetiti zašto je i dan danas Dražen uzor broj jedan većini mladih hrvatskih košarkaša.

- Advertisement -

Najbolji početak prisjećanja je sjajna kolumna Danka Cvjetićanina, naslova “Zaustavljen u koraku i snu“, aktualnog skauta Brooklyn Netsa i nekadašnjeg suigrača Dražena. Budući da je ovo NBA portal, fokusirali smo se na Draženovu NBA karijeru, u kojoj najveći broj upitnika stoji kraj pitanja “Zašto Dražen nije igrao u Portlandu?”. Odgovor na to pitanje pokušao je dati Tomislav Pakrac u istoimenom tekstu.

Koliko je Draženovo ime i dan danas cijenjeno u Americi, govore i izjave raznih košarkaša i stručnjaka, koji uvijek prilikom rasprave o najboljim šuterima u povijesti lige spomenu ime našeg Dražena. Tako je Kenny Smith prozvao Dražena najboljim stranim igračem u NBA ligi, LeBron James se s time složio, a legendarni Reggie Miller je priznao da je samo Dražen bio bolji šuter od njega.

Nije Dražen traga ostavio samo u Americi i Hrvatskoj, nego u cijeloj svijetu, gdje god je igrao. Dovoljno je samo pogledati internetske portale i novine izvan Hrvatske i vidjeti da se Dražena prisjećaju svi, bilo to u Španjolskoj, Grčkoj, Srbiji, Italiji, Sloveniji, Nizozemskoj i tako dalje, da ne nabrajamo. Jer danas će ga se sjetiti svi.

Možda vam je to previše teksta. Zato smo za Draženov 48. rođendan napravili video pregled njegove fantastične karijere, a brojne njegove nezaboravne poteze možete pogledati u tekstu povodom tog dana.

Jedino što preostaje je zapitati se “Što bi bilo da je Dražen još s nama?”, ali na to pitanje odgovor nije moguće dati. Možemo pokušati, ali nema smisla ni potrebe, možemo mu tek zahvaliti na svemu što je pružio, na svim trenutcima slavlja, radosti i ponosa koje nam je donio i na ogromnoj ostavštini koju je ostavio i koja još uvijek inspirira brojne mlade košarkaše da treniraju više, da daju sve od sebe i da pokušaju nedostižno – ponoviti sve uspjehe koje je Dražen ostvario. Nitko to neće uspjeti, ali oni koji košarku shvate kao igru i zabavu, kao što ju je Dražen shvaćao, mogu se smatrati uspješnima i ponosnima.

Latest Posts

NE PROPUSTITE