Tuesday, April 23, 2024

ZADNJE OBJAVE

20. obljetnica smrti Dražena Petrovića

Sedmi je lipanj, dan kada se cijela Hrvatska, ali i brojne države svijeta prisjećaju tragičnog dana kada je u automobilskoj nesreći smrtno nastradao Dražen Petrović, jedan od najboljih hrvatskih sportaša svih vremena. Tragični događaj zbio se 1993. godine, prije točno 20 godina.

Ovaj dan budi oprečne osjećaje kod svakog zaljubljenika u košarku. Prvo se javlja osjećaj tuge i žalosti zbog prerane smrti “košarkaškog Mozarta”, a zatim i osjećaj ponosa zbog toga što je Dražen bio naš, zato što smo imali tu čast gledati ga kako nemilosrdno “trpa” koševe protivnika i diže ruke u zrak, pozivajući svakog gledatelja da uživa u njegovim majstorijama koje je redovito izvodio na parketu.

Što reći o Draženu, kada je toliko toga napisano i sve se zna. Zna se što je s 18 godina u Šibeniku napravio protiv Bosne u posljednjim sekundama, zna se što je radio i koliko “trpao” u Ciboni i Realu, zna se da u Portlandu nije igrao, znao se da je u Netsima postao zvijezda i pokazao da može protiv najboljih košarkaša svijeta. Zna se kako je i s kojim žarom igrao svaku utakmicu za klub i reprezentaciju, zna se koliko je naporno trenirao od mladosti, dok je još u osnovnoj školi bio. Zna se što o njemu misle velikani hrvatske, europske i svjetske košarke.

Pa ipak, lijepo se još jednom prisjetiti svih tih uspjeha i trenutaka radosti koje nam je podario. Na ovom portalu napisani su brojni članci o Draženu, a ovdje ćemo navesti nekoliko najboljih, koje možete pročitati ako se želite prisjetiti zašto je i dan danas Dražen uzor broj jedan većini mladih hrvatskih košarkaša.

Najbolji početak prisjećanja je sjajna kolumna Danka Cvjetićanina, naslova “Zaustavljen u koraku i snu“, aktualnog skauta Brooklyn Netsa i nekadašnjeg suigrača Dražena. Budući da je ovo NBA portal, fokusirali smo se na Draženovu NBA karijeru, u kojoj najveći broj upitnika stoji kraj pitanja “Zašto Dražen nije igrao u Portlandu?”. Odgovor na to pitanje pokušao je dati Tomislav Pakrac u istoimenom tekstu.

Koliko je Draženovo ime i dan danas cijenjeno u Americi, govore i izjave raznih košarkaša i stručnjaka, koji uvijek prilikom rasprave o najboljim šuterima u povijesti lige spomenu ime našeg Dražena. Tako je Kenny Smith prozvao Dražena najboljim stranim igračem u NBA ligi, LeBron James se s time složio, a legendarni Reggie Miller je priznao da je samo Dražen bio bolji šuter od njega.

Nije Dražen traga ostavio samo u Americi i Hrvatskoj, nego u cijeloj svijetu, gdje god je igrao. Dovoljno je samo pogledati internetske portale i novine izvan Hrvatske i vidjeti da se Dražena prisjećaju svi, bilo to u Španjolskoj, Grčkoj, Srbiji, Italiji, Sloveniji, Nizozemskoj i tako dalje, da ne nabrajamo. Jer danas će ga se sjetiti svi.

Možda vam je to previše teksta. Zato smo za Draženov 48. rođendan napravili video pregled njegove fantastične karijere, a brojne njegove nezaboravne poteze možete pogledati u tekstu povodom tog dana.

Jedino što preostaje je zapitati se “Što bi bilo da je Dražen još s nama?”, ali na to pitanje odgovor nije moguće dati. Možemo pokušati, ali nema smisla ni potrebe, možemo mu tek zahvaliti na svemu što je pružio, na svim trenutcima slavlja, radosti i ponosa koje nam je donio i na ogromnoj ostavštini koju je ostavio i koja još uvijek inspirira brojne mlade košarkaše da treniraju više, da daju sve od sebe i da pokušaju nedostižno – ponoviti sve uspjehe koje je Dražen ostvario. Nitko to neće uspjeti, ali oni koji košarku shvate kao igru i zabavu, kao što ju je Dražen shvaćao, mogu se smatrati uspješnima i ponosnima.

Latest Posts

NE PROPUSTITE