Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

2000 – Mladi Ray Allen srušio Lakerse

Milwaukee Bucksi su poèetkom nultih bili elitna ekipa Istoène konferencije, a vodio ih je današnji trener Nuggetsa, majstor George Karl. Na èelu s mladom zvijezdom Rayom Allenom, odliènim playmakerom Cassellom i izvanrednim krilom Glennom “Big Dog” Robinsonom bili su uz Philadelphiju, Indianu i New York apsolutni vladari Istoka i potajni favoriti za otiæi sve do velikog finala. Skoro pa su i uspjeli, ali protiv Iversona koji je igrao nevjerojatno se nije moglo, Philadelphia ih je te godine izbacila u finalu Istoka, no tek nakon sedam “ludih” utakmica.

12. prosinca 2000. godine Bucksi su otišli u goste moænim Lakersima, tada najjaèoj ekipi lige koja je na èelu s O’Nealom i Bryantom te godine odigrala možda i najdominatnije doigravanje u povijesti. Izgubili su samo jednu jedinu utakmicu, i to onu protiv Sixersa kada ih je Iverson srušio u poznatom prvom susretu NBA finala. Bucksi su im u ovoj utakmici pružili odlièan otpor i bili su èak i bolja ekipa.

Ray Allen i Sam Cassell su izvanredno otvorili prvu èetvrtinu i uz Robinsona su se držali protiv O’Neala i Bryanta. Igrali su i odliènu obranu, put prema košu je bio zaustavljen i pomaganje u obrani je bilo na jako visokom nivou, posebice na Kobeu koji je šutirao oèajnih 8-31 iz polja. Ipak, uza sve pluseve, Bucksi su sve do kraja treæe èetvrtine gubili, Lakersi su jednostavno bili prejaki i imali su previše napadaèkih oružja.

U zadnjoj èetvrtini mladi Ray Allen je svojim poznatim šutevima i prodorima razbijao obranu Lakersa i podigao napadaèki momentum svoje ekipe. Kada mu se još prikljuèio ostatak Bucksa, povratak je bio na pomolu. No, Lakersi su pola minuta prije kraja ipak imali vodstvo od jednog poena i loptu u rukama. Kobe je brzim prvim korakom zaobišao Allena, ali po tko zna koji put ispod koša ga je èekala vojska igraèa Bucksa koji su njegov prodor zaustavili i uhvatili skok. Cassell je nakon promašaja otrèao i pogodio šut iz tranzicije, Bucksi su poveli 106:105 tri sekunde prije kraja i utakmica je bila gotova. Odlièan trenerski potez Georgea Karla koji nije zvao timeout i nije dopustio obrani Lakersa da se regrupira, što je Cassell izvrsno iskoristio.

Raya Allena danas mnogi smatraju najboljim šuterom svih vremena, a najveæi dokaz njegove velièine je NBA rekord u postignutim tricama i prelazak velikog Reggieja Millera. Zanimljivo je da je i taj rekord pao baš u utakmici protiv Lakersa, a Miller mu je prvi èestitao. Allen se nakon playoff razoèaranja s Bucksima i Sonicsima prikljuèio velikog trojci u Bostonu i osvojio je naslov, a u finalu 2010. oborio je i rekord u postignutim tricama u jednoj utakmici s osam pogoðenih šuteva iza linije 7,25. Uz èinjenicu da je izvanredan košarkaš, Ray Allen je i veliki èovjek i trebao bi biti uzor svim mladim igraèima, kako po radu i odricanju, tako i po tome što se uz njega nikada nije vezao apsolutno nijedan skandal.

“On nije samo najveæi košarkaš kojeg sam trenirao, veæ je i daleko najbolja osoba koju sam ikada imao prilike upoznati”, rekao je Allenov sveuèilišni trener Jim Calhuon.

Antonio Rogulj pokrenuo je portal TrueNba kojeg možete posjetiti ovdje, ili pak pogledati video zapise na njegovom YouTube kanalu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE