Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

”21”

Ne postoji NBA franšiza bez barem jedne apsolutne legende, ma koliko stara ili nova bila. Boston ih ima napretek, Lakersi također, dok čak i relativno nerelevantni Raptorsi imaju velikog Vincea Cartera koji je vjerojatno najbolje igre pružao u dresu Raptorsa. Međutim, rijetko tko je legenda, kao što je legenda Tim Duncan. Ovo je priča o velikoj 21-ici, čovjeku koji je od Spursa, nekada Chaparallsa, napravio možda i najbolju (sigurno najkonstantniju) franšizu u NBA ligi. Od Shaquillea O’Neala i Kobe Bryanta, preko Bad Boys 2.0, preko novih Celticsa, preko velike trojke Miami Heata pa sve do rivalstva Warriors-Cavs, Spursi su konstatno bili u playoffu, rijetko se spuštajući ispod 55 pobjeda (u Duncanovo doba, ispod 5 55 pobjeda su išli samo dva tri puta, a dvije od te tri sezone su bile skraćene lockoutom). Kao što su Spursi živjeli među starim ili novim ekipama koje su pretendirale na NBA naslov, tako je i Duncan živio kroz mnoge ekipe koje su prodefilirale Texasom. Od velikog Davida Robinsona, popularnog Admirala, preko velike trojke sa Tonyem Parkerom i Manu Ginobilijem, pa sve do “modernog” doba i pojačanja ove ekipe sa Kawhijem Leonardom i ogromnim potpisom u offseasonu, LaMarcusom Aldridgem. Duncan je sve to prošao, a usput je postao živuća legenda među stanovništvom San Antonia. Tihi momak sa malog otoka, bivši plivač i strastveni motorista, najbolji suigrač kojeg su mogli i poželjeti Spursi, te najbolji power forward ikada. Kako je došlo do toga?

Preskočiti ću čitavu biografsku priču o Timu Duncanu, jer to možete naći na njegovoj wikipedia stranici. Ipak, vrijedi reći par stvari, kao što su sljedeće. Duncan je bio perspektivni plivač koji se nije sretao sa košarkom, ali nesreća, smrt bliske osobe i strah su ga odvojili od prve ljubavi. Naime, uragan Hugo je uništio jedini olimpijski bazen na Djevičanskim otocima, a imao je ogroman strah od morskih pasa, zbog čega nije mogao da pliva u okeanu koji je okruživao ovaj otok koji je oficijelno u sklopu Sjedinjenih Američkih Država. Negdje oko vremena tog uragana, Duncanu je od raka dojke preminula majka. Dakle, dva događaja (istina, oba su izuzetno negativna) i jedan strah koji svi imamo su nam od perspektivnog plivača napravili vjerojatno najbolju “četvorku” svih vremena.

Biografske priče možete naći jednostavnom google pretragom, a ovdje ću vam probati približiti kakva je točno osoba Tim Duncan – iza parketa i dresa. Naravno, svi mi koji religiozno pratimo NBA znamo tko je Tim Duncan na parketu. Nevjerojatno jednostavan igrač koji se ne dere za loptu, koji se ne baca kao divljak nakon zakucavanja, koji ne ulazi u konflikte, igrač koji tehničke dobije za smijanje na klupi, koji zabije svoj šut i lagano ide prema svojoj klupi ili polovini terene. Svi znamo najbolji opis Duncana – primanje lopte, jednostavno šut “s čela” i od tablu – swish. U obrani onda elitan, jednostavan, elegantan. Rijetko se kad smiješio, bio je veliki profesionalac i radnik, čovjek za kojeg se može reći da je rođeni pobjednik. Ali, evo i par priča o Timu izvan parketa koje možda niste znali.

Kada je trebao da bira sveučilište, jedno ga je posebno skautiralo. Wake Forest nije Duke ili Kansas, ali njihov tadašnji trener, Dave Odom, ga je odavno imao na piku, želeći ga na u Demon Deaconsima. Posebno se zainteresirao za Duncana kada je čuo kako je čovjek koji je u devetom razredu (nešto kao prvi razred srednje, imao je 14 godina maksimalno) prvi put počeo ozbiljno da se bavi košarkom, dvije ili tri godine kasnije čuvao tadašnju NBA zvijezdu Alonzoa Mourninga u 5-na-5 utakmici, i to bez puno problema. Međutim, takav kakav jest, Duncan nije mogao a da ne izrazi svoju pravu stranu u razgovoru sa Odomom. Tokom prvog razgovora, navodno, Duncan nije progovarao, već samo Odoma gledao u tišini, te je entuzijazam spao. Međutim, ubrzo je Odom shvatio da to nije do nezainteresovanosti Duncana, već je on jednostavno takav. Na Wake Forestu se zadržao četiri godine, želeći da ispuni obećanje dato majci na smrtnoj postelji, te je završio fakultet i dobio diplomu psihologije. Čak i Deborah Best, koja je vodila odjel za psihologiju na Wake Forestu, priznaje kako ne bi mogla Duncana da razazna od drugih studenata, osim po visini i konstituciji tijela. Nakon četiri godine, dobio je svoju diplomu te se prijavio na NBA draft, gdje je kao izuzetno nagrađivani sveučilišni igrač jednostavno morao birati prvi pick.

Prvi pick te godine su imali Spursi, koji su već imali budućeg hall of famera  u Davidu Robinsonu. Robinson je odmah nakon drafta “odvukao” Timmya u Colorado, gdje su obojica vrijedno radili čitavo ljeto. Robinson je doduše imao dosta gore ljeto od Duncana, s obzirom da je ovaj rookie zabijao kako god želi Admiralu. Nakon tog ljeta, Robison je bio siguran da su Spursi dobili ono što su željeli.

Svatko može naći statistiku Tima Duncana, ali slušati priče o ovom čovjeku, jednostavno nije normalno. Metta World Peace se recimo prisjeća kako je Kevin Garnett pričao (balkanski rečeno – srao) Timu, a ovaj nije niti trepnuo, ali je zato Duncan razvalio Garnetta u onome što je najbitnije, u košarci, i uzeo šampionat. Draymond Green je osoba koja je također poznati thrash-talker koji je pokušao da uđe u glavu Tima Duncana, ali nije uspio. Green je rekao kako više nikada nije pričao na parketu kada je igrao s Duncanom, jer je ovaj šutio i nije odgovarao, te Green dodaje kako misli kako ga Tim ne poštuje dovoljno da mu odgovori. Shaquille O’Neal je pričao sa svakim centrom, i obično je mogao da svoje održi i na košarkaškom kraju, ali, kako sam kaže, Tim ga je samo prazno gledao, kao da mu je dosadno. Zato je po Shaqu Duncan bio nesalomljiv, i zato, kada čuje nekog fana Tima Duncana koji kaže da je ovaj najbolji ikada, ne može se ne složiti.

Osim pokušaja intimidacije, bilo je i drugih razgovora na parketu. Etan Thomas, Bivši Wizard, Thunder i Hawk je igrao protiv Duncana, izborio se za poziciju i šutirao, ali ga je Duncan blokirao. Od Garnetta ili Shaquillea bi vjerojatno dobio neki osmijeh ili opasan staredown, ali dok su trčali prema drugom dijelu parketa, Duncan mu je objasnio kako mora više da se uvuče u njega kako bi izvukao faul ili kako ne bi dobio blokadu. Thomas je to odbacio, vjerujući kako ga Duncan prosto zajebava, ali je sljedeći napad uradio ono što je Duncan rekao, i iako je promašio šut, Timmy mu je rekao kako je to bilo dosta bolje. Steven Adams mu je u prvom susretu stvarao mnogo problema zbog toga što nije birao čime da ga smete, i onda je u prvoj pauzi Duncan samo prišao i jednostavno ga pitao kako je. Adams je pomislio kako se radi o baš ugodnom čovjeku, i u nastavku utakmice je Duncan ubacio 20 poena, direktno Novozelanđaninu u facu. Naravno, to je bio veteranski potez kako bi se Steven omeo, ali to je bio Tim Duncan.

Ako vam još nije poznata priča o poznatom Barry-Stern poljupcu, onda vam i ovo moram dodati. Naime, 2005. su Duncan i Brent Barry, između ostalih, donijeli treću titulu San Antoniju u povijesti franšize. Pričajući sa Duncanom tokom ceremonije podjele šampionskog prstenja, Barry se našalio da bi poljubio komesara Davida Sterna, a Duncan je kroz smijeh rekao kako će mu za to dati $100. Brent je dobio prsten nakon Duncana, te je odlučio da poljubi Sterna u obraz. Vraćajući se prema ekipi, pogledao je Duncana koji se toliko smijao da je to čuo i Barry, dosta udaljen od Timmya. Za dvije godine, Barry je zaslužio posjetu Davida Sterna prije ceremonije podjele prstenja, koji mu je rekao kako ovaj put neće biti ljubakanja. Smiješna strana Duncana nije bila baš rasprostranjena, čisto jer je bio jako tih momak na parketu, ali znao je dobro prankirati člana organizacije ili suigrača. Postoji jako smiješna priča kada je, u ljeto 2000., Duncan bio jako blizu Orlanda. Orlando je okuljao strašan tim, kojeg su vodili Grant Hill i Tracy McGrady, koji su ekspresno potpisali sa Magicom, dok se čekao Tim Duncan. On je došao, kada je donio odluku, kod Gregga Popovicha, te mu je počeo “izlaganje” rekavši kako će u Orlandu imati brod, kako je okružen vodom kao i rodni St. Croix na Djevičanskim otocima, i na kraju mu je rekao kako je definitivno odlučio otići u Magic. Pet ili šest sekundi kasnije, šokiranog Popovicha je oraspoložio rekavši mu kako će ipak ostati u San Antoniu, na šta je ovaj veliki stručnjak počeo trčati prema Duncanu i skočio mu u zagrljaj.

Ima još priča o Duncanu, ali završio bih sa dvije stvari. Jedna je potpuno poznata, a to su njegovi uspjesi. Mnogobrojne nagrade, sve što možete već i sami naći o Duncanu, ali to je vrijedan kraj ovog teksta. Ipak, prije toga, ide ovo drugo. Ostaviti ću vas sa citatom koji najbolje opisuje Tima Duncana, a izrekao ga je Popovich kada su, prije nekoliko dana, umirovili dres ove legende.

“I can honestly say to Mr. and Mrs. Duncan, who have passed, that that man right there, is exactly the same person now as he was when he walked in the door.”

5x NBA šampion, 3x MVP Finala, 2x MVP regularne sezone, 15x All Star, 10x All NBA prvi tim, 3x All NBA drugi tim, 2x All NBA treći tim, 8x All Defensive prvi tim, 7x All Defensive drugi tim, Rookie godine, najbolji strijelac San Antonia ikada, najbolji rebounder, najbolji bloker, najviše utakmica u povijesti franšize.

Hvala na svemu, Big Fundamentals!

Latest Posts

NE PROPUSTITE