Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Nostalgija: 100 poena Wilta Chamberlaina

Datum 2. ožujka 1962. godine važan je u NBA povijesti jer je tada igrač Philadelphia Warriorsa, Wilt Chamberlain postavio NBA rekord u broju poena na jednoj utakmici ubacivši čak 100 poena New York Knicksima u pobjedi 169-147.

Chamberlain je bio najveća sila NBA lige, čovjek čija je pojava zasjenila sve ostale protivnike. Bio je dominantan u napadu, nezaustavljiv prema košu te je bio dobar atlet koji je razvio impresivne košarkaške vještine kojima je konkurirao svim igračima u ligi.

Sigurno je da je bio nezaustavljiv te večeri u Hersheyu, gdje su Warriorsi odigrali nekoliko utakmica kako bi privukli nove gledatelje. Početni centar Knicksa, Phil Jordan nije mogao igrati zbog gripe, a rezerve Darrall Imhoff i Cleveland Buckner nisu imali šanse protiv njega. U prvoj četvrtini zabio je 23 poena, do poluvremena imao je 41 upisani poen. Zatim je zabio 28 u trečoj četvrtini i tada su svi navijači počeli uzvikivati “Dajte loptu Wiltu, dajte loptu Wiltu”.

A upravo su to Warriorsi i radili, davali loptu Wiltu svaki put kada su mogli u posljednjoj četvrtini. Knicksi su faulirali ostale igrače Philadelphije kako Wilt nebi dobio loptu, ali i Warriorsi su često radili faule kako bi dobili loptu nazad.

Konačno, Chamberlain je dobio dodavanje od Joea Ruklicka i pogodio šut 46 sekundi prije kraja utakmice koji mu je donio 100. poen i rekord koji vjerojatno nikada neće biti srušen. Veliki broj navijača tada je utrčao u teren i otpratio Wilta do svlačionice dok je igra bila zaustavljena. Legendarni statističar Harvey Pollack napisao je brojku 100 na komad papira i dao ga Wiltu za poziranje fotografima.

Chamberlain je tako srušio svoj rekord od 78 poena kojega je postavio tri mjeseca prije ovoga. Za tih 100 poena šutirao je 63 lopte, a pogodio 36 te je zabio 28 slobodnih bacanja od 32. To je impresivan podatak ako znamo da mu prosjek karijere jedva prelazi 50% pogođenih slobodnih bacanja.

“Kako vrijeme prolazi sve više osjećam dio te utakmice i shvaćam što sam to zapravo učinio”, prisjetio se Wilt nakon tri desetljeća.

Te sezone Chamberlain imao je rekordan prosjek koševa u povijesti lige, čak 50.4 koša po utakmici i postao je jedini igrač koji je postigao više od 4000 poena u jednoj sezoni. Sezone 1961-62 postigao je čak 4029 koševa. Također je bio najbolji te sezone u skokovima sa preko 25 skokova po utakmici.

Fantastičan je podatak da je Wilt na terenu prosječno provodio 48.5 minuta po utakmici iako jedna NBA utakmica traje 48 minuta. Warriorsi su te sezone odigrali 10 produžetaka u sedam utakmica. Chamberlain je te sezone na parketu proveo 3882 minute od mogućih 3890. Stvarno nevjerojatno da je u cijeloj sezoni propustio samo 8 minuta igre.

Latest Posts

NE PROPUSTITE