Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Pripremite se za povratak košarke: plan sezone i prijenos uživo

Svi fanovi najelitnijeg europskog košarkaškog natjecanja – Eurolige, sasvim sigurno su ostali duboko razočarani jer će ostati uskraćeni za vrhunsku košarku. Također, prvenstva u nekim zemljama su otkazana, uključujući i Hrvatsku, a neke zemlje odlučile su se boriti za nastavak sezone. Zemlje poput Španjolske i SAD-a tako su odradile velik broj sastanaka i ne žele se odreći trenutnog progresa lige za ovu sezonu. Situacija oko korona virusa se znatno popravila pa smo optimistični da ćemo uskoro moći uloviti i poneki prijenos uživo.

Kao što se ranije planiralo, Španjolska nije odustala od svoje ideje da prvenstvo završe tako da će 12 ekipa igrati turnir u Valenciji, a on bi se trebao održati u periodu od 17. lipnja. do 30. lipnja. Što se europske košarke tiče, možemo reći da je Španjolska pokazala sjajnu inicijativu i može služiti kao primjer mnogim zemljama koje su, gledajući trenutnu situaciju s virusom, dosta olako digle ruke od košarke, igrača i navijača za ovu sezonu.

Stanje u SAD-u

Situacija “preko bare” dosta je neizvjesnija. Naime u SAD-u će se sutra (četvrtak 04.06.) održati sastanak na kojem će se detaljno raspraviti o završetku sezone. Inicijalna ideja glasi da bi se NBA liga trebala nastaviti 31. lipnja, a u završnici prvenstva trebalo bi sudjelovati čak 22 od 30 ekipa koliko čini NBA ligu. Uz 16 ekipa koje su trenutno na Playoff pozicijama, konačnu brojku od 22 ekipe još bi trebale činiti ekipe: New Orleans Pelicans, Phoenix Suns, Portland Trail Blazers, Sacramento Kings i San Antonio Spurs sa Zapada te Washington Wizards s Istoka. Razmišlja se o ideji da se natječe 20 ekipa, a u tom slučaju otpao bi San Antonio te Washington. Naravno, kako bi se ova ideja pretvorila u realnost, na sastanku čelnika potrebno je skupiti barem tri četvrtine glasova.

Najmanji problem u svemu tome bilo bi mjesto odigravanja utakmica. NBA liga pregovara tako s Disneyjem koji je vlasnik ogromnog sportskog kompleksa u Orlandu i sve bi se utakmice održavale na toj lokaciji. S druge strane, ono što bi moglo biti problematično jest činjenica da neće sve ekipe na kraju sezone imati jednak broj odigranih susreta i o tome će se morati dodatno raspraviti.

Žele li igrači igrati? 

Najvažnije pitanje, nebitno o kojoj ligi se radilo, bilo bi žele li igrači uopće igrati sada kada su vidjeli rizik koji sa sobom nosi korona virus? Nakon niza intervjua s igračima u Europi i SAD-u, jasno je da igrači s nestrpljenjem očekuju nastavak svojih sezona, a oni koji neće imati priliku više zaigrati u ovoj sezoni izuzetno su razočarani. Sigurno nije lako samo tako se odreći svog “posla”, a ujedno i dijela zarade koju bi ostvarili pa gledajući i iz te perspektive, sasvim je razumljivo da igračima nije drago što su natjecanja otkazana. Klubovi u kojima zarađuju za kruh ostali su bez zarade od TV prava za prijenos uživo, sponzori otkazuju angažmane, a ulaznice se ne prodaju. Sve u svemu, teška situacija iz koje će se iduće sezone igrači i klubovi morati vaditi na razne načine.

Hoće li utakmice biti iza zatvorenih vrata?

Službeno je potvrđeno da će se u zemljama kao što su Španjolska i SAD, koje smo naveli u našim primjerima, definitivno igrati bez gledatelja te će po tom pitanju utakmice biti ipak iza zatvorenih vrata. No, svaka utakmica trebala bi imati svoj prijenos uživo na televiziji ili nekim od sportskih  Internet stranica kao što su npr. kladionice koje svojim korisnicima nude prijenos uživo pod uvjetom da imaju sredstava na računu (sredstva na računu mogu biti i 2 kune). Kao što smo imali priliku svjedočiti krajem svibnja, kada se nogometna liga u Njemačkoj vratila, prva utakmica koja je imala prijenos uživo dosegnula je najveću televizijsku gledanost u povijesti te lige. Nešto tako moglo bi se očekivati i s košarkaškim utakmicama u ligama koje se odluče nastaviti svoja prvenstva jer, malo je reći da ljudima trenutno fali sporta, pogotovo onog najpopularnijeg, a ljubitelji košarke svoj najdraži sport nisu gledali još od ožujka. Točnije, proći će više od tri mjeseca kada se prvenstva konačno nastave.  

Latest Posts

NE PROPUSTITE