Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najveća Klubska Rivalstva u Bosni i Hercegovini

Najveća Klubska Rivalstva u Bosni i Hercegovini

Iako klubski rivalitet u Bosni i Hercegovini nije na onom nivou kao u zemljama regije i svijeta, ipak je tu. Obično su to gradski i međugradski rivaliteti, te nije strano da se “bitka” za titulu boljeg tima bije i na terenima i van njih. Što se tiče bitke na polju klađenja, bitku dobijaju oni koji imaju najbolje bonuse što možete provjeriti na sportskibonusi.com.

Poznavaoci fudbala u Bosni i Hercegovini će vam obično reći da su najveća rivalstva u nižim ligama. Ipak, mi smo danas u ovom članku ipak odlučili da se pozabavimo malo poznatijim rivalitetima, od kojih su neka poznata i van granica ove države. U slučaju da poželite da se kladite na ove utakmice ubuduće, scmagazine.cz je naša preporuka.

Pogledajmo koja su to najveća klubska rivalstva u Bosni i Hercegovini.

Borac Banja Luka – Rudar Prijedor

Rivalstvo između Borca iz Banja Luke i Rudara iz Prijedora je najveće bosanskohercegovačko rivalstvo u entitetu Republika Srpska.

Može se reći da je rivalstvo započelo 1995. godine, kada se Borac vratio na Vrbas i igrao prvu domaću sezonu u Bosni i Hercegovini. Ova dva tima su se susrela u finalu Kupa RS-a, te odigrali nezaboravne dvije utakmicu u kojima je Borac uspio da osvoji trofej ukupnim rezultatom 5:4.

Od tada su utakmice ova dva tima neozaobilazan spektakl, iako je Borac standardni učesnik Premijer Lige a Rudar sporadično igra u najznačajnijem bosanskohercegovačkom fudbalskom takmičenju.

Ukoliko vas više zanimaju košarkaški derbiji, čitajte više o njima na ovom linku

Velež – Zrinjski

Rivalstvo između ova dva mostarska kluba je jedno od najstarijih u Bosni i Hercegovini. Počelo je 1922. godine kada je osnovan FK Velež te traje i dan danas.

Iako mlađi klub, Velež ima puno bogatiju historiju koja uključuje osvajanje dva kupa Jugoslavije te zapažene nastupe u Europi. S druge strane, Zrinjskom je bilo zabranjeno djelovanje u vrijeme dok je Bosna i Hercegovina bila sastavni dio Jugoslavije zbog vođenja i propagiranja nacionalističke politike.

Zrinjski je svoje djelovanje ponovo počeo 1992. godine nakon osamostaljenja Bosne i Hercegovine, kada se rivalitet sa Veležom nastavio. Rivalstvo je dobilo i novu dimenziju kada je Zrinjski urupirao Veležov stadion Bijeli Brijeg tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od strane susjednih zemalja te onemogućio Rođenima da se vrate na svoj domaći teren do dana današnjeg.

 Željezničar – Sarajevo

Nesumnjivo najveći rivali u historiji Bosne i Hercegovine su Željezničar i Sarajevo. Njihov rivalitet ne potiče samo iz toga što ova dva tima djeluju u istom gradu, nego također iz činjenice da su ovo daleko najuspješniji timovi u državi.

Željezničar je klub sa više uspjeha u ovom rivalstvu, s obzirom da imaju 45 pobjeda u međusobnim utakmicama naspram 41 pobjede Sarajeva. Također, popularni Željo ima šest titula prvaka Bosne i Hercegovine, dok Sarajevo ima četiri titule. Oba tima imaju po 6 osvojenih trofeja Kupa BiH.

Što se tiče Prve lige SFRJ, Sarajevo je uspješnije sa dvije titule naspram jedne titule Željezničara. Sa druge strane, Željo je bio uspješniji na europskim takmičenjima te je igrao u polufinalu Kupa UEFA u sezoni 1984–85.

Posebnu dimenziju ovom rivalitetu također daju i navijači dva kluba, zbog kojih je derbi Željezničara i Sarajeva poznat u svijetu kao jedan od najveći. Željini Manijaci i Horde Zla Sarajeva su poznati po međusobnom animozitetu te čestim fizičkim sukobima. Ipak neće dobiti priliku za to u skorije vrijeme jer će sljedećih par sarajevskih derbija biti odigrano pred praznim tribinama.

Latest Posts

NE PROPUSTITE