Sunday, May 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

5. travnja 1984. – Dan kada je Kareem postao kralj strijelaca

Kulisa jednog od najvećih događaja u povijesti NBA lige bila je u najmanju ruku neobična. Dvorana Thomas and Mack Center u kampusu sveučilišta Nevada-Las Vegas bilo je mjesto gdje su igrači Utah Jazza igrali nekoliko domaćih utakmica tijekom 1980-ih kako bi privukli nove navijače.

Ali ako je mjesto događaja bilo neobično, onda je sam događaj bio veoma poznat. Šut koji je Kareem Abdul-Jabbar pogodio 5. travnja 1984. bio je njegov poznati sky-hook, nebranjiv za sve protivničke igrače. Tim šutom Kareem je postao igrač s najviše postignutih poena u povijesti NBA lige.

Magic Johnson asistirao je za taj povijesni koš dodavši loptu Abdul-Jabbaru pod koš. To je bila uobičajena situacija otkako je Magicov dolazak u Los Angeles 1979. nekako probudio pomalo opadajuću Kareemovu karijeru. Veteran je uz “rookieja” funkcionirao odlično te je rezultat toga bilo osvajanje naslova prvaka 1980., prvog od 5 koji je ovaj dvojac osvojio tijekom 80-ih.

Abdul-Jabbar primio je dodavanje, a centar Jazzera, Mark Eaton je bio iza njega. Fintirao je desno i Eaton se dovoljno pomaknuo da oslobodi malo mjesta Kareemu. Kareem se okrenuo u drugom smjeru, prema lijevoj aut-liniji dok se Eaton trudio sustići ga. Tada je Kareem izveo svoj poznati sky-hook. Odrazio se lijevom nogom i potpuno ispruženom desnom rukom uputio jedan od najpoznatijih i najučinkovitijih šuteva koji je NBA liga ikada vidjela. Lopta je prošla kroz koš i to je bio 31420 Abdul-Jabbarov koš u karijeri, jedan više od Wilta Chamberlaina.

Abdul-Jabbar završio je svoju dvadesetogodišnju NBA karijeru nakon sezone 1988-89 sa 38387 postignutih poena u regularnom dijelu sezone, 5762 u doigravanju i 251 na All-Star utakmicama. Sve su to NBA rekordi koji će teško biti srušeni.

Latest Posts

NE PROPUSTITE