Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

76ersi šokirali Miami, velika predstava Kevina Duranta

Sinoć je odigrano čak 14 utakmica NBA lige, a najveće iznenađenje je slavlje Philadelphia 76ersa nad aktualnim prvacima Miami Heatom te fantastična utakmica rookie igrača Sixersa Michaela Cartera-Williamsa. Cleveland je uspio svladati “supermomčad” Netsa, dok smo vidjeli i prvi produžetak nove sezone, u kojem je Minnesota svladala Orlando.

Nakon uvjerljive pobjede protiv Bullsa aktualni prvaci pokazali su se u totalno drugačijem svijetlu. Problem motivacije prvaka u utakmicama regularne sezone nije rijetka pojava, a u ovom susretu takvu su situaciju odlično iskoristili mladi 76ersi. 20 poena prednosti stekla je ekipa Philadelphije u na početku susreta, ali je Miami, koji je u ovom meču bio bez Dwyanea Wadea, sabrao redove pa se na poluvrijeme otišlo sa samo dva poena razlike za domaću ekipu. S 45 zabijenih poena u trećem periodu Miami je preuzeo kontrolu nad utakmicom, ali propustio matirati domaću ekipu, koja je slavila u šokantnoj završnici rezultatom 104:100.

    • Rekorderi dana

  • Koševi: K. Durant (42)
  • Asistencije: L. James (13)
  • Skokovi: D. Howard (26)
  • Ukradene lopte: M. Carter-Williams (9)

Sixerse je do pobjede vodio odlični novak Michael CarterWilliams s 22 poena, 12 asistencija, devet ukradenih lopti i sedam skokova, a odlično su odigrali i Evan Turner s 26 poena i 5 asistencija i Spencer Hawes s 24 poena i 12 skokova. Kod Miamija najviše je pokazao LeBron James s 25 poena i 13 asistencija, a pridružio mu se Chris Bosh s 22 poena i 10 skokova.

U duelu jedne od najmlađih i druge najstarije ekipe lige, Cleveland Cavaliersi slavili protiv Brooklyn Netsa rezultatom 98:94. Uz pobjedu razloga za veselje navijači Cavsa imaju i zbog povratka Andrew Bynuma, koji je za osam minuta na terenu zabio tri poena i sakupio isto toliko skokova. Netsi su pak uz poraz izgubili i Derona Williamsa, koji se nakon 22 minute na terenu zbog ozljede nije vratio na teren. Nakon jako lošeg ulaska u susret Kyre Irving je pokazao zašto se od njega očekuje da bude jedan od najboljih igrača lige i vodio Cavse do pobjede s 15 poena, devet skokova i sedam asistencija. Važan udio u slavlju imao je i Tristan Thompson s 18 poena i devet skokova, a doprinos s klupe dao je Jarrett Jack s 12 poena. Prvi izbor drafta Anthony  Bennett za 15 minuta na terenu postigao je tek dva poena s linije za slobodna bacanja i sakupio pet skokova. Brook Lopez s 21 poenom bio je najbolji igrač u dresu Netsa, Paul Pearce dodao je 17, a Jason Terry 14.

Sacramento Kingsi na najbolji su mogući način otvorili novu sezonu na svome parketu. Prije utakmice protiv Nuggetsa održano je predstavljanje novih vlasnika ekipe koji su uspjeli zadržati Kingse u Sacramentu, a ovom susretu prisustvovao je i David Stern. Kingsi su nešto bolje otvorili susret na krilima novog razigravača Greivisa Vasqueza, no nisu se značajnije odvojili i gledali smo neizvjesnu utakmicu do samoga kraja. Nuggetsi su serijom 6-0 izjednačili rezultat minutu i pol prije kraja, da bi na drugoj strani Jason Thompson 41 sekundu prije kraja zakucao za 90:88, što je bio konačan rezultat. Imao je Denver još prilike izjednačiti ili pobijediti, ali Evan Fournier, Ty Lawson i Randy Foye promašili su svoje pokušaje.

Kingse je s 30 poena i 14 skokova predvodio DeMarcus Cousins, od ove sezone i definitivno prvo ime franšize, Vasquez je sudjelovao sa 17 poena i 4 asistencije, dok je Isaiah Thomas ubacio 16 poena. Najbolji kod Denvera bio je Ty Lawson s 20 poena i 8 asistencija, dok su po 12 poena ubacili Andre Miller, Randy Foye i J.J. Hickson.

Neočekivanu efikasnost vidjeli smo u utakmici između Detroit Pistonsa i Washington Wizardsa, a pobijedili su Pistonsi rezultatom 113:102. Momčad Detroita je kroz cijeli susret kontrolirala igru i rezultat. Odigrali su odlično prvo poluvrijeme na oba kraja terena, a posebno u napadačkom dijelu gdje su pod košem nadjačali Wizardse i postigli su 32 od ukupno 45 poena, dok su Wizardsi zabili samo 8. Ulazak u drugi dio je opet bio problematičan u redovima Pistonsa, te su popustili u obrambenom dijelu. Utakmica se do kraja igrala koš na koš u čemu su se Pistonsi jako dobro snašli, te su ostvarili vrijednu pobjedu na otvaranju sezone.

Najvažniji igrač u pobjedi je bio Chauncey Billups (16 poena uz 4/5 za tri i 5 asistencija) sa svoje dvije povezane trice u četvrtoj četvrtini kada je odveo ekipu na prednost od 13 poena pet minuta prije kraja. U startnoj petorci Pistonsa svi su zabili dvoznamenkasti broj poena, a najraspoloženiji je bio Greg Monroe s  24 poena, 16 skokova i 3 asistencije. Odlični su bili Josh Smith s 19 poena uz šut 8/12 i za tri poena 3/7, 5 skokova i 5 asistencija, Andre Drummond s 12 poena i 8 skokova, te Will Bynum s 19 poena i 5 asistencija.

Momčad Knicksa si baš zna zakomplicirati život, te su nakon vodstva u prvom poluvremenu od 25 poena na kraju jedva iščupali pobjedu protiv žilavih Bucksa. Naravno, kada je zagustilo, dvije minute prije kraja pri rezultatu 82:81 za Knickse, loptu je dobio Carmelo Anthony (19 poena i 10 skokova) koji je realizirao iduća dva napada, pokrenuo posljednju seriju od 10:2 i osigurao pobjedu svoje ekipe 90:83. Ovo je ujedno bila prva utakmica Andrea Bargnanija (6 poena uz šut 3/9)u novom dresu, ali se nije previše iskazao, dapače, bio je najlošiji igrač u redovima Knicksa. Uz pouzdanog Mela, jako dobru utakmicu odradili su Iman Shumpert sa 16 poena, Raymond Felton s 18 poena i Tyson Chandler s 10 poena, 6 skokova, 3 ukradene lopte i 5 blokada.  Knicksi su odradili utakmicu bez J.R. Smitha koji još ima suspenziju od četiri utakmice, te Amar’ea Stoudemirea.

Bucksi su se nakon šoka u prvom poluvremenu uspješno oporavili maestralnom trećom četvrtinom u kojoj su postigli 33 poena i primili samo 18. Predvodio ih je Gary Neal sa 16 poena, a odličan je bio Zaza Pachulia s double double učinkom od 13 poena i 11 skokova, te je dodao 3 asistencije. Njihova nova pojačanja O.J. Mayo je zabio 13 poena, a Caron Butler je dodao 14 poena.

Navijačima Houstona se u najboljem svjetlu predstavio Dwight Howard sa 17 poena i 26 skokova s čime je izjednačio rekord karijere u tom segmentu, te je uz pomoć Jamesa Hardena (21 poena i 5 asistencija) osigurao pobjedu 96:83 protiv borbenih Bobcatsa. Houston je pobjedu osigurao serijom 14:4 tri minute prije kraja susreta, a glavni pokretač je bio Harden s osam poena u tom periodu. Veliku pomoć Rocketsi su dobili u igračima s klupe, a predvodio ih je Francisco Garcia s 19 poena uz 5/9 za tri poena i Jeremy Lin sa 16 poena. Rocketsi nisu prošli neokrznuti u ovoj utakmici, ozlijedio se Patrick Beverly (slomio rebra) i odmah je morao ići na pregled.

Bobcatsi jednostavno nisu imali dovoljno kvalitete da bi napravili nešto više od časnog poraza jer je Al Jefferson igrao s ozljedom zgloba, a podbacio je šuter Gerald Henderson koji se propisno ispromašivao, šut 5/16 za 11 poena. Solidan posao odradio je Kemba Walker s 12 poena, 5 asistencija i 4 ukradene lopte, te Josh McRoberts kao najbolji strijelac momčadi s 15 poena.

Susret između Magica i Timberwolvesa u Target Centru ponudio nam je veliku neizvjesnost i prvi produžetak u novoj sezoni, a bolje su se snašli domaćini i pobijedili su 120:117. Predvodio ih je, tko drugi nego Kevin Love s 31 poenom i 17 skokova, te je svojom tricom 10 sekundi prije kraja posljednje četvrtine osigurao produžetak. Tada je na scenu stupio Kevin Martin sa 7 poena od ukupno 23 i pomogao svojoj ekipi da dođe do važne pobjede. Timberwolvesi su imali sedam igrača s dvoznamenkastim brojem poena, Magic jednog manje, a jako dobro su odigrali Ricky Rubio koji je ubilježio double double s 13 poena i 11 asistencija, te je još pridodao 6 skokova i 3 ukradene lopte. Solidno su odigrali Corey Brewer sa 16 poena, Nikola Peković i J.J. Barea s po 11 poena, te Dante Cunningham s 10 poena.

Momčad Magica ima za čime žaliti, bili su tako blizu, a opet tako daleko prvom slavlju u sezoni. Njihovi navijači trebaju biti zadovoljni jer su vidjeli puno mladih i talentiranih igrača koji su prezentirali odličnu igru, a predvodio ih je veteran, Arron Afflalo s 28 poena, 9 skokova i 5 asistencija i Jameer Nelson s 18 poena i 8 asistencija. Od mladih snaga istaknuli su se Nikola Vučević s double double učinkom od 22 poena i 16 skokova, te je još dodao po 3 asistencije, blokade i ukradene lopte, Andrew Nicholson s 13 poena i 7 skokova, te rookie Victor Oladipo s 14 poena, 6 skokova i 4 asistencije.

Pacersi su se nakon opet neuvjerljivog prvog poluvremena protiv Pelicansa vratili i osigurali drugu pobjedu rezultatom 95:90. Stisnuli su u obrambenom dijelu, primili samo 40 poena u drugom poluvremenu, a poene je osiguravao Paul George i susret je završi s 32 na svom računu kojima je dodao 6 skokova i 5 asistencija. Najvažniji dio bila je posljednja četvrtini kada su Pacersi napravili dvije serije 14:4 i izjednačili utakmicu na 76:76, a drugu 10:2 kada su zaključili i odvojili se na četiri razlike 17 sekundi prije kraja. Osim George, vrhunsku partiju pružili su George Hill s 19 poena i Lance Stephenson sa 16 poena, 8 skokova i 4 asistencije.

Pelicansi su kao što smo i mislili imali problema na boku s čuvanjem Georgea koji ih je uništio, a njih su prevodili Anthony Davis s double double učinkom od 20 poena i 12 skokova (7 napadačkih), Jrue Holiday s 24 poena, 7 skokova i 5 asistencija (samo dvije izgubljene lopte) i povratnik, Eric Gordon s 25 poena.

Poslasticu večeri u utakmici bez obrana su nam pružili igrači Hawksa i Mavericksa jer su odigrali spektakularnu utakmicu u kojoj su na kraju kao pobjednici izašli igrači Dallasa rezultatom 118:109. Utakmicu je odlučila napadačka rapsodija Mavericksa u posljednjoj četvrtini kada su pogodili sedam trica od čega su tri bile vezane, a dvije je u tom naletu postigao Dirk Nowitzki za ukupno 24 poena. Nevjerojatnu utakmicu je odigrao često osporavani Monta Ellis s 32 poena i 8 asistencija, a s klupe je kao staro vino odličan bio Vince Carter s 21 poenom.

Hawkse je predvodio Jeff Teague s 24 poena, 9 asistencija i 4 ukradene lopte, a jako dobri su bili Paul Millsap s 20 poena, Al Horford s all round predstavom u kojoj je ubilježio 11 poena, 5 skokova, 3 asistencije, 5 ukradenih lopti i 4 blokade, te s klupe Cartier Martin sa 17 poena.

Trener Spursa, Greg Popovich je opet primijenio istu strategiju protiv Grizzliesa kao i u doigravanju, te su utakmicu riješili u prvom poluvremenu kada su Grizzliesi zabili samo 27 poena, dok su Spursi bili na 48 poena. Ostatak utakmice je bilo samo odrađivanje posla i niti jedna zvijezda ekipe nije odigrala više od 30 minuta. Spursi su imali šest igrača s dvoznamenkastim brojem poena, a predvodili su ih Kawhi Leonard i Boris Diaw s po 14 poena, Tony Parker je dodao 13 poena i 9 asistencija, a posebno veseli dobra igra Manua Ginobilija koji je dodao 12 poena , 4 skoka i 5 asistencija. Najbolji strijelac Memphisa bio je Tony Allen s 15 poena uz 3/3 za tri poena, a Marc Gasol i Mike Conley su dodali po 14 poena.

Na krilima Kevina Duranta Thunderi su došli do teško izborene pobjede 101:98 na gostovanju kod Jazza, njegova 42 poena su best score večeri, a čak 22 poena je zabio s linije slobodnih bacanja, uključujući i posljednja dva koja su osigurala pobjedu. Durantu su pomogli Reggie Jackson i Thabo Sefolosha s po 14 poena, a podbacio je Serge Ibaka sa svega 8 poena uz šut 4/15. Momčad Jazza ima za čime žaliti jer su pružili odličnu partiju, a neke sumnjive odluke sudaca su usmjerile utakmice na mlin Thundera. Jazzeri su demonstrirali strašnu moć pod košem gdje su zabili 56 poena naspram 32 Thundera, a momčad Scotta Brooksa je pokazala totalnu bezidejnost u napadu jer su ubilježili svega 9 asistencija (ovo je nekim igračima prosjek po večeri kao što su ozlijeđeni Rajon Rondo ili Greivis Vasquez). Lijepo se svojoj publici prezentirao mladi bek Alec Burks koji je od svoja 24 poena njih 19 zabio u drugom poluvremenu i bio je najbolji strijelac svoje momčadi. U redovima Jazza su solidnu utakmicu odradili Enes Kanter s double double učinkom od 14 poena i 10 skokova, Gordon Hayward s 12 poena, 4 skoka, 5 asistencija i 3 ukradene lopte, te Derrick Favors s 15 poena, 9 skokova i 5 asistencija.

Iznenađenje smo vidjeli u Phoenixu gdje su domaćini Sunsi predvođeni backcourt dvojcem Goranom Dragićem i Ericom Bledsoem ostvarili pobjedu 104:91 protiv favoriziranih Blazersa. Spomenuti dvojac je kombinirano ubilježio 48 poena, 13 skokova i 15 asistencija, a malo efikasniji je bio Dragić s 26 poena, 6 skokova i 9 asistencija. Sjajan doprinos su imali u rookieju Milesu Plumleeju koji je ubilježio double double učinak od 18 poena i 15 skokova, te je dodao 3 blokade, a odličan je bio borbeni P.J. Tucker s 18 poena.

Sunsi su iskoristili najveći nedostatak Blazersa, a to je obrana reketa koja je bila izrazito ranjiva što su Sunsi znali naplatiti i zabili su 52 poena, dok su Blazersi „tetkasta“ momčad koja bježi od kontakta i zabili su samo 24 poena u reketu. Također, Sunsi su pretrčali Blazerse, te su im tranzicije zabili 31 poena, a Blazersi su se zaustavili na 19 poena. U redovima gubitnika iskazala su se Damian Lillard s 32 poena i LaMarcus Aldridge s 28 poena.

Golden State Warriorsi bez ikakvih su problema na svome parketu svladali Los Angeles Lakerse rezultatom 125:94 i tako pokazali da ih nisu podcijenili kao Clippersi noć prije. Vodili su Warriorsi tijekom cijelog susreta i na krilima fantastičnog Klaya Thompsona dokazali zašto imaju velika očekivanja od ove sezone. Thompson je pogodio 15 od 19 šuteva prema košu, uključujući 5/7 iza linije za tri poena, što je činilo učinak od 38 poena. David Lee također je bio sjajan s 24 poena, 8 skokova i 5 asistencija, dok je Andre Iguodala u svom debiju za Ratnike postigao 7 poena uz po 4 skoka i asistencije. Kod Lakersa, koji su odmarali Stevea Nasha, najbolji su bili Jodie Meeks i Xavier Henry s po 14 ubačaja.

Rudy Gay vodio je Toronto Raptorse do pobjede nad Bostonom s 19 zabijenih poena i osam uhvaćenih lopti. Dominacija u skokovima i dobra obrana u zadnjem periodu bili su dovoljni Raptorsima da pokvare debiji novog trenera Celticsa Brada Stevensa. Uz Gaya dvoznamenkasti, ali izrazito neraspoloženi, su bili Kyle Lowry i DeMar DeRozan. Celticse je u susretu držao Jeff Green s 25 poena, pet skokova i dvije asistencije, a solidnu je partiju pružio i Brandon Bass sa 17 poena. Ostatak ekipe bio je prilično neraspoložen, napravili su previše grešaka i propustili iznenaditi ne pretjerano raspoložene Raptorse.

NBA rezultati, 30.10.2013:

Cleveland Cavaliers – Brooklyn Nets 98:94
Philadelphia 76ers – Miami Heat 114:110
Toronto Raptors – Boston Celtics 93:87
Detroit Pistons – Washington Wizards 113:102
New York Knicks – Milwaukee Bucks 90:83
Houston Rockets – Charlotte Bobcats 96:83
Minnesota Timberwolves – Orlando Magic 120:115 (produžetak)
New Orleans Pelicans – Indiana Pacers 90:95
Dallas Mavericks – Atlanta Hawks 118:109
San Antonio Spurs – Memphis Grizzlies 101:94
Utah Jazz – Oklahoma City Thunder 98:101
Phoenix Suns – Portland Trail Blazers 104:91
Sacramento Kings – Denver Nuggets 90:88
Golden State Warriors – Los Angeles Lakers 125:94

Latest Posts

NE PROPUSTITE