Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Adam Silver o ‘Hack-a-player’ taktici

U cijeloj prošloj regularnoj sezoni 164 slobodna bacanja ostvarena su preko popularne hack-a-player taktike. Hack-a-player, ili poznatije zvana Hack-a-Shaq, taktika je taktika gdje se obrane koncentriraju na protivničkog najslabijeg izvođača slobodnih bacanja, obično centra, te ga često fauliraju, nekada i na urnebesno smiješne načine, tako da ćete često vidjeti jahanje i skakanje po igračima. To najčešće osjete DeAndre Jordan, Dwight Howard te Andre Drummond koji slove kao najlošiji izvođači slobodnjaka NBA lige trenutno.

Ove godine samo do All-Star utakmice biti će izvedeno oko 300 slobodnih bacanja “poklonjenih” hack-a-player taktikom. Ova strategija je postala bitan dio igre.

To je privuklo pažnju i prvog čovjeka NBA lige Adama Silvera koji se u razgovoru za USA today osvrnuo i na ovu temu: “Stava sam kako je potrebno napraviti promjenu ovog pravila ovo ljeto. Dovedeni smo u situaciju gdje sofisticirani treneri koriste, naravno, svaku moguću taktiku koja im je dostupna ali mi ne želimo da se košarka igra na takav način.

Ipak, otpor prema promjeni ovog pravila postoji. Neimenovana osoba bliska procesu promjene pravila navodi: “Jednostavno nema dovoljno potpore za zabranu hack-a-player pravila. Promjena će biti postepena, definitivno će se kažnjavati skakanje na leđa i jahanje protivnika dok je daleko od lopte ili prekršaji dok suigrač izvodi slobodna bacanja.

Hack-a-player nije nova pojava u NBA iako se za nju prvi puta gleda kao na nešto što ne bi trebalo biti dio igre. Jedna od prvih žrtava hack-a-player bio je veliki Wilt Chamberlain koji je s 52% ubačenih slobodnih bacanja bio savršena meta za protivnika. Ipak kao tvorac ove taktike vodi se Don Nelson, legendarni trener Dallas Mavericksa koji je ovom taktikom 1997. pokušao zaustaviti Chicago Bullse. Njegova meta bio je Dennis Rodman koji je do utakmice imao prosjek slobodnih bacanja 38%. Rodman je na utakmici pogodio 9 od 12 slobodnih bacanja te potpuno diskreditirao samu taktiku. Dolaskom Shaquille O`Neala u ligu hack-a-player opcija dobiva svoje pravo ime: Hack-a-Shaq. O´Neal je godinama bio meta protivničke obrane zbog izrazito lošeg postotka ubačenih slobodnih bacanja, sveukupno 52% ili ubačenih 5,935 od 11,252 bacanja kroz cijelu karijeru.

Hoće li vodeći ljudi NBA uspjeti u promjeni ovog pravila? Odgovor nećemo dugo čekati.

Latest Posts

NE PROPUSTITE