Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Ainge gradi Celticse za duže staze

Predsjednik košarkaških operacija u Boston Celticsima, Danny Ainge, održavat će visoka očekivanja za franšizu i ovog ljeta. Međutim, istovremeno je istaknuo da za Celticse nema garancija i da navijači moraju ostati strpljivi tijekom perioda rebuildinga. Čelnici iz Bostona su ozbiljno postavljeni prema situaciji, iako prolaze i kroz možda najuspješniji rebuilding ikada.

Podsjećamo, bili su iznenađenje regularnog dijela sezone kada im je treća pozicija Istočne konferencije izmakla za samo jednu utakmicu, dok su u doigravanju bili jasno bolji rival Atlanta Hawksima sve do povrede Averyja Bradleya. Možda i subjektivno, ali veći dio navijača je vidio Boston kao silu koja može zaustaviti Cleveland Cavalierse možda i prije finala.  U sklopu nedjeljnog obraćanja novinarima Ainge je istaknuo upravo te tendencije front officea da oformi instantno konkurentnu momčad ali istovremeno i stabilnu na duže staze.

Trenutno, nastojimo postati bolji tim što je ranije moguće, bez prodaje igračkog kadra. Mislim da je to najbolji način za opis situacije“, rekao je Ainge za Sports Final. „Želimo postati značajan kolektiv u sezoni koja dolazi. U isto vrijeme, želimo izgraditi nešto što će imati kompaktnost i veću ulogu na duže staze“.

Smatram da je to moj posao u ovoj organizaciji. Jasno je da bi vlasnici željeli vidjeti krajnji produkt što prije. Znam da i naši treneri to žele, kao i igrači. Ali moram nas zaštititi od nekih iracionalnih poteza koji su realna mogućnost u ovakvim situacijama. Ne treba nam rizik za minimalan pomak. Ako nas nešto takvo dovede bliže stvaranju šampionske ekipe, onda ćemo svi biti zadovoljni. Ali sve dok je to održiva formula, a ne takozvano ‘čudo jedne sezone’, koje će nas koštati zaloga za budućnost“.

Ainge je priznao prošle sedmice u skupljanju dojmova nakon NBA draft lutrije, koja je Celticsima donijela treći izbor na ovogodišnjem draftu, da je dozvolio sebi nade za prvi izbor ali i da je uzbuđen zbog mogućnosti koje im se pružaju s tako visokim izborom.

Sretan sam zbog trećeg picka“, rekao je. „Svakako, ne nosi iste mogućnosti za trade kao prvi izbor, ali ne mora značiti da ćemo nešto sporije doći tamo gdje želimo biti. Ako na kraju odlučimo birati na draftu, mislim da imamo dobar materijal za razmotriti. Uzbuđeni smo i zbog tog iskustva“.

Ben Simmons i Brandon Ingram su projektirani kao prva dva izbora, te sigurno postoji jaz između njih dvojice i igrača poput Jamala MurrayaDragana Bendera and Buddyja Hielda. Bender je momak s 213 cm, koji nosi intrigantan set sposobnosti, ali vjerojatno je projekt za daljnji razvoj, dok je Murray očigledno dobar šuter ali će imati veliku konkurenciju u ekipi Bostona. Ainge je istaknuo da žele odabrati igrača za koga su sigurni da će dugo vremena biti ime franšize, a ne samo na naslovnicama kratko nakon drafta.

Ne mogu govoriti o nekom igraču konkretno, ali jedno je jasno – ako mu bude potrebno vrijeme za razvoj ili možda ne dođe u NBA sezonu ili dvije – uzet ćemo najboljeg igrača na raspolaganju! Ne možemo dozvoliti da nam dobra prilika isklizne kroz prste samo zato što ne ispunjava naše trenutne uvjete, ili navijači žele gledati nekoga uzbudljivijeg. Moramo odabrati najboljeg igrača na listi, bez obzira na sve. Postoji mnogo košarkaša koji nisu bili naizgled uzbudljivi na draftu. Za primjer uzmimo Kristapsa Porzingisa prošle godine, koji je izviždan nakon što je izabran za Knickse. Sjećam se da su zviždali i izboru Stevea Nasha dok sam bio u Phoenixu, što reći za to? Ne možete bazirati svoje mišljenje na tome što javnost misli. Trebate iskoristiti svoje iskustvo, rad, instinkt i kolektivno mišljenje unutar ekipe za skautiranje da bi odlučili kojim putem krenuti“.

Latest Posts

NE PROPUSTITE