Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Al Jefferson – poezija na lijevom bloku

Kada su prije početka nove sezone iz Charlotte Bobcatsa objavili da su potpisali Ala Jeffersona za 40,5 milijuna dolara koje će primiti kroz tri sezone, mnogi su bili skeptični. Prethodnih je sezona Charlotte taborila na samom dnu lige i ova se godina činila toliko savršena za tankiranje. Savršena za krenuti u lov na jednog od nekoliko mogućih franšiznih materijala na ovogodišnjem draftu. I tada se novopridošli Jefferson nije uklapao jer se smatralo da će ih podići tek toliko da će ih zaobići playoff, ali i visoke pozicije na draftu.

Danas, kada se Bobcatsi, predvođeni ovim sjajnim centrom, bore za šestu poziciju u Istočnoj konferenciji, a najbolji sveučilišni igrači su ostavili toliko upitnika na March Madnessu, ovaj potez se ne čini toliko lošim. Andrew Wiggins se previše skrivao od lopte u porazu svojeg Kansasa protiv Stanforda, većinu napada provodeći u kutu, u najmanju ruku kao da je ubojiti Robert Troha iz Cedevite iz 2011. godine, a ne novi, kako su ga mediji nazvali, LeBron James. Jabari Parker se sa svojim Dukeom u vrlo blijedoj predstavi, također vrlo rano oprostio od turnira. Joel Embiid, centar fenomenalnog potencijala, ima problema s leđima, a kada visoko rangirani centar ima nekih problema s ozljedama u već tako ranoj dobi, mnogi se odmah sjete Grega Odena. Postavlja se pitanje da li je ovaj draft do neba precijenjen? Daleko od toga da oni vrlo vjerojatno neće biti sjajni NBA igrači, ali hoće li ova godina izroniti nekoliko franšiznih talenata poput onog iz 2003., ostaje za vidjeti. Uostalom, ovo nije priča o njima, nego o doktoru u postu, Alu Jeffersonu.

29-godišnji centar, rođen u Monticellu, Mississippi, igra u sjeni jednu od ponajboljih individualnih sezone ove godine u ligi. I statistički, a i kao lider jedne momčadi koja je doživjela pozitivnu transformaciju, a on je jedna od glavnih figura u njoj. Nakon tri sezone koje je proveo u Uti, Big Al je sreću pronašao u Sjevernoj Karolini. Napad trenutačno sedme momčadi Istoka s omjerom od tri pobjede ispod  50%-tnog učinka leži većinom na leđima Jeffersona. Iako postižu samo 96 poena u prosjeku, njihov centar redovito svake večeri isporučuje svojih 21+10. Nikada nije bio vrlo dobar igrač u obrani, ali je ove sezone, pod palicom trenera Stevea Clifforda, član petorke čija je obrana u najboljih pet cijele NBA lige. Uklopljen je u sustav igre u kojemu se prikrivaju njegovi nedostaci u obrani, poput sporijeg kretanja i korištenja nogu, pa najčešće kod pick and rolla protivničke momčadi ne iskače, nego jednostavno čuva svoju poziciju i dozvoljava šut s poludistance.

U napadu lakoćom zabije na svakakve načine. Zasigurno je jedan od najboljih napadačkih centara lige sa širokim repertoarom poteza. Posebno je ubojit kada primi loptu 1 na 1, a nalazi se na lijevom bloku. Ta pozicija je njegov sweet spot. Kako je LeBron najefikasniji ispod koša, LaMarcus Aldridge u šutevima s lijeve poludistance, a Steph Curry iza linije za tri poena, tako je Jefferson doktor lijevog bloka. Gotovo ga je nemoguće braniti bez udvajanja u tim situacijama. Ako mu se obrambeni igrač previše približi, Big Al će se elegantno okrenuti u stilu Nikše Prkačina. Šut s poludistance mu je visokoj razini, pa uvijek kada napravi fintu šuta, obrambeni igrač je već u zraku i tada ga on jednostavno zaobiđe ili lakoćom  izbori dva bacanja. Jedan od njegovih zaštitnih znakova je i jednoručni push shot. Izolacijske akcije za njega nisu komplicirane. Jedan od vanjskih igrača napravi blok kako bi on zauzeo što bolju poziciju u postu, playmaker samo prebaci loptu do Big Ala, ostali igrači trebaju raširiti parket i pustiti doktora da operira. Ili će elegantno poentirati, a ako dolazi udvajanje onda se samo jednim dodavanjem otvori prostor za slobodnog suigrača.

14. je strijelac lige, 7. skakač i 12. u poretku PER-a (Player Efficiency Rating). Njegov Usage Percentage (postotak momčadskih akcija koje idu preko igrača kada je na parketu) je među ponajboljima u ligi (29,4). Samo su Kevin Durant, Carmelo Anthony, DeMarcus Cousins, LeBron James i LaMarcus Aldridge ispred njega. U leđa mu gledaju igrači poput Blakea Griffina, Kevina Lovea, Kyrieja Irvinga, Paula Georgea, Stephena Curryja i još mnogi drugi.

Ispod radara igra fenomenalnu sezonu i prosječne je Bobcatse doveo do praga playoffa Istoka. Istina, ove je godine nešto lakše doći do doigravanja na Istoku, ali rijetki su vidjeli Charlotte na toj poziciji desetak utakmica prije kraja regularne sezone. Razvikaniji Knicksi, Pistonsi i Cavaliersi im gledaju u leđa.

35 je ubacio Denveru, 38 Heatu, 34 Pacersima, 33 Pelicansima, 34 New Yorku, 32 Chicagu, a ove je sezone i izjednačio rekord karijere natrpavši Lakerse s 40 poena.

I to svima tako jednostavno. Definicija Old Schoola. Big Al.

Latest Posts

NE PROPUSTITE