Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

All-Star 1992 – magièna veèer Magica Johnsona

All-star spektakl ove godine održava se u Orlandu. Košarkaška elita æe nas ponovno uveseljavati svojim velièanstvenim potezima, baš kao i prije 20 godina kada su se selekcije Istoka i Zapada borile za prestiž i pobjedu.  Zanimljivo, utakmica se i tada igrala upravo u Orlandu. Bila je to veèer za pamæenje koja je jednom igraèu ostala urezana kao jedan od najdražih i najemotivnijih trenutaka u karijeri.

Ikona Los Angeles Lakersa je prije malo više od dvadeset godina s teškom viješæu potresao svijet. Magic Johnson je pred novinarima na press konferenciji izjavio da je HIV pozitivan i da njegova košarkaška karijera prestaje. Sportska javnost i navijaèi Lakersa su se dugo oporavljali od šoka, kao da nisu vjerovali da se to dogodilo Johnsonu, igraèu kojeg su svi voljeli i poštovali.

No, to nije bio kraj i zadnja stanica za oboljelog Magica. Glasovima navijaèa odabran je da igra svoju posljednju All-Star utakmicu.

Zapad je vodio tadašnji trener Golden Statea Don Nelson, dok je Istok predvodio ”Zen Master” Phil Jackson. Nelsonov run’n’gun stil igre je bio savršen odabir za utakmicu u kojoj obrana nema veliku važnost. Iako su na èelu Istoka bili izvrsni Michael Jordan i Isiah Thomas, Zapad je odnio pobjedu zahvaljujuæi magiènom Johnsonu koji je u drugom poluvremenu podijelio èak osam dodavanja od sveukupnih devet na cijeloj utakmici.

Ali tek u zadnjim minutama dolaze trenutci vrijedni sjeæanja. Johnson je priredio nezaboravan “showtime in Orlando”, kako se izrazio vidno oduševljeni komentator. Nakon zaustavljanja Thomasa, a potom i Jordana, zabio je svoju treæu tricu u samo dvije minute i zasluženo je proglašen najkorisnijim igraèem spektakla na Floridi.

Unatoè tome što je osvojio 5 titula, 12 puta bio izabran u All-Star selekciju, 3 puta proglašen najkorisnijim igraèem regularne sezone i finala i brojnim drugim nagradama, ova utakmica je ostavila poseban trag u karijeri najboljeg playmakera kojeg smo dosad imali prilike vidjeti.

“Zahvalio bih svim navijaèima koji su glasali za mene, bez njih ne bih bio ovdje. Takoðer hvala i svim igraèima koji su znali da æe sve biti dobro ako igraju sa mnom i isto tako protiv mene”, ganut je rekao Magic na dodjeli MVP nagrade.

Antonio Rogulj piše i vlastiti blog kojeg možete posjetiti ovdje, ili pak pogledati video zapise na njegovom YouTube kanalu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE