Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

All-Star rezerve: Tko zaslužuje poziv?

Završeno je glasovanje fanova za All-Star početne petorke, tako će za Istočnu konferenciju All-Star utakmicu započeti Rajon Rondo (Boston), Dwyane Wade (Miami), LeBron James (Miami), Carmelo Anthony (New York) i Kevin Garnett (Boston), a Zapad će predstavljati Chris Paul (L.A. Clippers), Kobe Bryant (L.A. Lakers), Kevin Durant (Oklahoma), Blake Griffin (L.A. Clippers) i Dwight Howard (L.A. Lakers).

Bili oni izabrani zasluženo ili ne, široko NBA gledateljstvo reklo je svoje, a nama ostaje da se zabavimo pokušavajući predvidjeti kojih će sedam rezervi biračko tijelo sastavljeno od NBA trenera izglasati za svaku od konferencija u 62. All-Star utakmici koja će se 17. veljače odigrati u Toyota centru, domu Houston Rocketsa.

Zapadna konferencija

Koliko god to čudno zvučalo, rezerve Zapadne konferencije se nameću same po sebi pogotovo nakon što smo nekim čudom izbjegli situaciju u kojoj bi Jeremy Lin bio izglasan kao jedan od startera zvijezda Zapadne konferencije, pa krenimo redom s našim izborima…

James Harden (Houston Rockets) – Harden je na početku sezone u velikom tradeu prešao iz Oklahoma City Thundera u Houston, a kako čovjek igra sumnjamo da se preispituje u vezi odluke da napusti Thunder i potpiše petogodišnji ugovor s Rocketsima. Harden ove sezone zabija 26 poena po utakmici i daleko je najbolji igrač Rocketsa. Harden se ističe i kao jedan od glavnih kandidata za nagradu za igrača koji je najviše napredovao, a situacija koju ima u Houstonu kao stvorena je za njega jer je, unatoč gotovo 4 izgubljene lopte po utakmici, i dalje najbolji razigravač u momčadi. Sve najvažnije odluke i lopte upućuju se upravo njemu, a ovaj ih bez milosti po protivnike pretvara u koševe za svoju momčad.

Russell Westbrook (Oklahoma City Thunder) – Mnogi se slažu da Westbrook ove sezone napokon počinje pokazivati svu raskoš svog košarkaškog talenta, tako da je iz nemilosrdnog drivera sazrio u jednog od elitnih razigravača lige. Odlaskom Hardena još je više odgovornosti palo na Westbrooka, a ovaj je odgovorio na najbolji mogući način. 22,6 poena po utakmici i 8 asistencija, uz najbolji omjer pobjeda njegove Oklahome najbolja su preporuka za Westbrooka tako da njegov nastup na All-Star utakmici ne bi trebao doći u pitanje.

David Lee (Golden State Warriors) – Warriorsi ove sezone igraju sjajno, a najveće zasluge za iznenađujuće dobar omjer (24-15), uz sjajnog Marka Jacksona i činjenicu da Warriorsi nemaju nikakve koristi od “tankiranja”, pripisujemo kapetanu Davidu Leeju i fenomenalnom Stephenu Curryju. Lee u prosjeku postiže 20 poena i 11 skokova, a jedan je od najboljih asistenata među krilnim centrima i centrima lige s gotovo 4 asista po utakmici. Samopouzdanje ovog bivšeg igrača New Yorka ove sezone je na najvišem nivou i sam sebe smatra najboljim krilnim centrom lige. Takve rasprave su za diskusiju, ali činjenica jest da Lee nema gotovo nikakvih oscilacija i čitave sezone postiže sjajne brojke pa samim time ulazi u rezerve Zapadne konferencije.

Tim Duncan (San Antonio Spurs) – Timmy nas je još jednom sve ostavio bez riječi. Kada se samo prisjetimo da je u polusezoni postojala mogućnost da Duncan objesi tenisice o klin i ostavi se košarke njegovih 17 poena, 10 skokova i 3 blokade po utakmici djeluju još impresivnije. Spursi sjede na trećem mjestu Zapada s omjerom 32-11, a velike zasluge ima upravo Duncan. Kada čovjek u 37. godini života igra kao Tim Duncan ostaje nam samo da mu se do poda naklonimo i, nažalost tek kao rezervi, uručimo pozivnicu za All-Star utakmicu.

Tony Parker (San Antonio Spurs) – Nešto ima u ovim Spursima pa im igrači s godinama igraju sve bolje i bolje. Iznimka nije ni 30-godišnji Parker koji ni ove sezone ne silazi s liste najboljih playmakera lige, iako ga se često zaboravlja pri takvim raspravama. S 19,6 poena i 7 asistencija uz Duncana je najzaslužniji za odličan omjer Spursa. Ostvare li 50 pobjeda ove sezone povećati će svoj fenomenalni rekord u sezonama s 50 i više pobjeda na nestvarnih 14 i pitanje je hoće li se uskoro naći dinastija toliko moćna i bezvremena da taj rekord sruši. Na pamet trenutno pada samo Oklahoma City, ali treba pričekati još jako dugo da se to dogodi. Kako bilo, All-Star u Houstonu, po našem izboru, ne može proći bez ubojitog dvojca San Antonio Spursa.

Zach Randolph (Memphis Grizzlies) – Memphis je četvrta momčad Zapada i bilo bi nepravedno izostaviti njihove igrače s popisa za All-Star utakmicu. Naravno da to nije jedini razlog zbog kojeg smo izabrali Randolpha, ali njegov doprinos pobjedama Grizzliesa toliko je izjednačen s onim Marca Gasola i Rudyja Gaya da je jako teško odlučiti kojeg od njih trojice pozvati u ekipu Zapada. Na kraju je presudio način na koji Randolph iz utakmice u utakmicu ostvaruje svojih 16 poena i 11,6 skokova. Čovjek koji nije najskočniji ni najbrži na svojoj poziciji toliko je dominantan u odnosu na ostale igrače da svoje brojke ostvaruje doslovno na pamet i mišiće. Sjećamo se njegovih duela s Davidom Leejem u pobjedama nad Warriorsima u kojima je pokazao da i on ima nešto za reći kada je u pitanju borba za najboljeg krilnog centra lige.

Stephen Curry (Golden State Warriors) – Curry je zbog ozljede zgloba propustio gotovo cijelu prošlu sezonu, a ove je godine potpisao novi, četverogodišnji ugovor s Warriorsima vrijedan 44 milijuna dolara i napokon počeo igrati kao vrhunski playmaker. Odlaskom Monte Ellisa u Milwaukee Curry ima puno više slobode u igri, a kada Jarrett Jack uđe s klupe Curry se pomakne na poziciju “dvojke” i tada počinje raditi njegov fenomenalni šut za tri poena. Ne da Curry sam sebi ne može izraditi priliku za šut, dapače, njegovi driblinzi jedan na jedan i rezanja između igrača koji ga dupliraju nerijetko izazivaju ovacije gledatelja. Jedan od najboljih šutera lige sa svojih 20,5 poena i 6,6 asistencija po utakmici svakako zaslužuje poziv na All-Star utakmicu.

Istočna konferencija

joakim-noah-josh-smith

Istok se pokazao daleko kompliciranijim od Zapada, posebno zbog činjenice da su NBA fanovi u početnu petorku uvrstili Kevina Garnetta iz Boston Celticsa, što on ipak nije zaslužio ovogodišnjim igrama. Nema sumnje da Garnett igra odlično, ali bismo prije njega kao startera radije vidjeli Tysona Chandlera ili Joakima Noaha pa bi, shodno tome, onaj drugi bio uvršten u momčad rezervi. Zbog toga je ovaj odabir nešto teži i sigurno se neće svi slagati s njime.

Joakim Noah (Chicago Bulls) – Energični centar Bullsa jedan je od najvažnijih igrača defenzivno orijentirane momčadi trenera Toma Thibodeaua i jedan od glavnih razloga što Bullsi drže glavu debelo iznad vode čekajući povratak najboljeg igrača Derricka Rosea. U nedostatku Roseovih probijanja došla je do izražaja kemija koju je Noah izgradio s Carlosom Boozerom te njih dvojica, uz Luola Denga predstavljaju glavna napadačka, ali i obrambena oružja Chicaga. Ovaj fenomenalni centar iz utakmice u utakmicu impresionira energijom i zalaganjem koja je očigledna i najvećem košarkaškom laiku i upravo zato Joakim Noah zaslužuje prvi poziv u All-Star momčad ove sezone.

Paul George (Indiana Pacers) – Jedan od najtalentiranijih igrača lige natjerao nas je sve da u potpunosti zaboravimo na nominalno najveću zvijezdu Pacersa Dannyja Grangera. Kada je George došao u NBA odmah je zadivio svojim obrambenim tehnikama, a ove se sezone oslobodio pritiska i počeo naveliko doprinositi u napadačkom djelu. Zabija 17 poena i ima gotovo 8 skokova po utakmici te, uz besprijekornu igru u obrani, kada nerijetko na sebe preuzima najboljeg protivničkog igrača, definitivno zaslužuje poziv na All-Star utakmicu u Houstonu.

Chris Bosh (Miami Heat) – Bilo bi u najmanju ruku pošteno da prvaci dobiju tri predstavnika na All-Star utakmici. Nipošto time ne mislimo da Bosh nije zaslužio taj poziv. Ovaj igrač poznat je po tome da se neprestano trudi nadograditi svoj asortiman ofanzivnih oružja pa se tako, uz već poznati šut s vrha reketa i besprijekornu igru leđima prema košu, zadnjih godinu dana sve više odlučuje na šut za tri poena što bez sumnje dodatno podiže njegovu vrijednost momčadi Miamija. Bosh u prosjeku ostvaruje 17,5 koševa i 7 skokova po utakmici, a njegov se doprinos još dodatno pojača u onim utakmicama koje Miami želi “dobiti”. Netko je u ovakvoj situaciju morao izostati i ovoga puta to je Tyson Chandler, ali Bosh je jednostavno predobar da ga izostavimo s popisa.

J.R. Smith (New York Knicks) –  Kad smo već kod Chandlera odlučili smo malo utješiti navijače Knicksa pa na svoj popis uvrstiti “šestog igrača” New Yorka J.R. Smitha. Nije Smith nikakva utješna nagrada, dapače, ovo mu je najbolja NBA sezona u karijeri. Nakon što je prošle godine za vrijeme lockouta zaglavio igrajući u kineskoj ligi, vratio se u NBA na velika vrata potpisavši za New York Knickse. Ove se sezone tako, više nego prethodne, nametnuo kao jedna od najvažnijih karika u sjajnim igrama još uvijek prve momčadi “velike jabuke”. Postiže 17 poena uz 5 skokova i 3 asista po utakmici ulazeći s klupe za Knickse, ali još su impresivniji njegovi nastupi kada je momčad igrala bez Anthonyja. J.R. Smith je jedan od onih igrača zbog kojih gledamo košarku, nema straha i potegnuti će kada osjeća da može, ponekad i kad zna da ne može ali ipak je on samo čovjek.

Jrue Holiday (Philadelphia 76ers) – Da omjer momčadi za koju igrate ponekad nije najvažniji parametar kod izbora u All-Star momčad dokazuje se iz sezone u sezonu. Tako je prošle godine za Istok igrao Deron Williams onda kada su Netsi bili jedna od lošijih ekipa, a ove godine u početnoj postavi Zapada imamo dvojicu Lakersa s omjerom 17-22 (Bryantu je ondje svakako mjesto, dok Howard igra ispod očekivanja). Kako bilo, Holiday je veliko osvježenje na poziciji razigravača ove sezone u NBA ligi. Jedan od igrača izabranih na draftu 2009. godine produljio je ugovor sa Sixersima, a ove sezone promaknuo se u najvažnijeg igrača momčadi. Andre Iguodala je otišao put Denvera, a još se čeka prvi nastup novog centra Andrewa Bynuma pa je tako sav teret pao na mladog Holidayja i ovaj to odlično podnosi. 20 poena i 9 asistencija po utakmici, uz odlična 4 skoka najbolja su preporuka da ga, unatoč negativnom omjeru Sixersa (17-23), uvrstimo u rezerve All-Star momčadi Istočne konferencije.

Josh Smith (Atlanta Hawks) – Smith je u sličnoj situaciji kao i Holiday, izuzev omjera njegove momčadi koji je u slučaju Atlante pozitivan (22-18). Šesta momčad Istočne konferencije zaslužuje predstavnika na All-Star utakmici, a Smith je odlaskom Joea Johnsona u Netse na sebe preuzeo ulogu glavnog igrača Hawksa. Ponekad ishitren u svojim odlukama na parketu i nerijetko podložan sukobima sa sucima, ovaj krilni centar Atlante naradio se za poziv na All-Star utakmicu. 16 poena i 8 skokova po utakmici ne zvuče previše za igrača njegovih sposobnosti i vjerujemo da on može puno bolje, pogotovo kada uzmemo u obzir oscilacije kojima je ponekad sklon, ali njegov ukupni doprinos omjeru Atlante ne mjeri se samo poenima i skokovima već i načinom na koji se promaknuo u vođu momčadi koja će se do kraja boriti za mjesta u doigravanju.

Deron Williams (Brooklyn Nets) – Moramo priznati da smo se do kraja premišljali koga uvrstiti kao sedmog na popis rezervi Istoka. U užem izboru ostali su Williams i Brandon Jennings iz Bucksa. Razlog zbog kojeg smo odabrali Williamsa je način na koji se postavio kao vođa ekipe prepune talentiranih igrača, čak i kada je to značilo da je zbog njegovih izjava vodstvo kluba otpustilo trenera Averyja Johnsona. Ne pozvati ga na All-Star utakmicu kao glavnog igrača jedne od boljih momčadi Istoka, ali i kao jednog od najboljih playmakera lige općenito nikako ne bi bilo u redu. Možda čovjek zaslužuje i malu nagradu jer je, poput kapetana broda koji tone, odlučio ostati u Netsima u dobru i zlu, makar si čovjek za takve novce može priuštiti da mu ego pati zbog pokojeg poraza više u sezoni.

Latest Posts

NE PROPUSTITE