Saturday, May 18, 2024

ZADNJE OBJAVE

Američki san: Momčad u kojoj je trener najveća zvijezda

Navijači u Kini početkom rujna neće gledati LeBrona Jamesa, Anthonyja Davisa, Jamesa Hardena i druge superzvijezde NBA lige, morat će se zadovoljiti Kembom Walkerom, Donovanom Mitchellom ili Jaysonom Tatumom. Boston Celticsi najzastupljeniji su u ovoj reprezentaciji, tu su još i Jaylen Brown te Marcus Smart. A podosta košarkaških fanova vjerojatno neće prepoznati Masona Plumleeja koji se našao u reprezentaciji vjerojatno zato što je želio igrati, dok mnogi drugi nisu.

Izbornik je Gregg Popovich koji je predugo čekao ne bi li preuzeo američku reprezentaciju, čovjek je ipak vojnik, odan američkoj zastavi praktički od punoljetnosti. Godinama je bio asistent Mikeu Kryzewskom da bi po umirovljenju potonjeg napokon dočekao priliku. Popovicha respektira čitav NBA svijet, možda je iz tog razloga i pomalo neobično što je toliko poznatih imena otkazalo nastup.

Razlozi otkaza najboljih igrača

Osnovno pitanje, naravno, postavlja se samo po sebi, zašto su najbolji igrači otkazali?

Službeni razlog, toliko puta ponavljan, jest ‘želim se bolje pripremiti za novu NBA sezonu’. Ima neke logike, SP će završiti sredinom rujna, a samo deset dana kasnije otvaraju se trening kampovi NBA klubova. Međutim, istina je prilično širok pojam u ovom slučaju.

Činjenica jest, Amerikanci nikada nisu s nekim pretjeranim zadovoljstvom ili guštom igrali Svjetsko prvenstvo. To natjecanje daleko veći značaj ima u ostatku svijetu, vjerojatno ima veze i s nogometom gdje je World Cup apsolutni događaj koji ništa ne može zasjeniti.

Američki sportaši općenito, daleko najviše favoriziraju Olimpijske igre. To je ultimativni događaj koji se u Sjedinjenim Državama prati kao ništa drugo, nacionalna TV kuća plaća milijarde dolara kako bi stekla prava na prijenose jer je gledanost vrhunska. Jednostavno OI imaju status kakav nema niti jedan događaj u svijetu i zapravo se radi o promociji inspiriranoj Jackpot City Casinom, za sportaše, najvažnijem događaju.

Ukoliko se Amerikanci plasiraju u Tokiju možemo očekivati kako će se promijeniti razmišljanje LeBrona, Hardena i drugih. Međutim, ključno pitanje ovdje jest – ako se plasiraju?

Turska, Češka i Japan neće predstavlja problem u skupini, no prvi dio natjecanja i nije pretjerana ambicija za američku vrstu krcatu NBA igračima. Problem bi svakako moglo biti neiskustvo igranja na FIBA natjecanjima gdje postoje različita pravila od onih u NBA ligi.

Jedna, ipak, olakotna okolnost za Popovicha bit će raspodjela minuta. Takve situacije uvijek su problematične kad je momčad krcata superzvijezdama NBA lige koji su naučeni igrati većinu utakmice. Ovoga puta, trener San Antonio Spursa u većoj mjeri ima jasnu sliku tko će mu startati u petorci. Kemba Walker, Donovan Mitchell i Myles Turner trebali bi biti sigurni, a dobra šansa jest kako će svoje mjesto pronaći Marcus Smart i Harrison Barnes. No, promjene su tu moguće.

Ostatak ekipe sastoji se od: Jaysona Tatuma, Jaylena Browna, Joea Harrisa, Brooka Lopeza, Masona Plumleeja, Khrisa Middletona i Derricka Whitea.

Sedam najboljih momčadi sa Svjetskog prvenstva pronaći će svoje mjesto na olimpijskom turniru, po samim imenima igrača koje na raspolaganju ima Popovich, plasman ne bi trebao biti upitan, ali ima i onih koji neće staviti ruku u vatru da će Amerikanci uopće vidjeti četvrtfinale.

Kaže se ‘kad jednom smrkne, drugom svane’, možemo takvo nešto percipirati za američku konkurenciju na kineskom SP, reprezentacije poput Srbije, Litve, Španjolske ili Grčke znaju da imaju s čime parirati ovoj američkoj reprezentaciji, ostala je samo ona ‘najjednostavnija’ stvar, to na terenu i dokazati.

Latest Posts

NE PROPUSTITE