Tuesday, April 16, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza utakmice Brooklyn Nets-Phoenix Suns

Iako ne baš svima zanimljiva, utakmica između Brooklyna i Phoenixa učinila mi se dosta privlačnom. Dešava se na istu noć kao i zadnja utakmica Kobe Bryanta u njegovom rodnom gradu tako da možda neće privući previše pažnje generalno, ali to mene nije zanimalo. Dvoboj između najbrže ekipe u NBA ligi Phoenixa i ekipe koja ima poprilično prosječan pace i ni blizu dobru igru u tranziciji, Brooklyn. Gledajući potencijalne matchupe, vidio sam par potencijalnih zanimljivih dvoboja i par velikih upitnika koje ću spominjati tokom ove analize. Red Bull je bio otvoren (nažalost, ne plaćaju me za ovu reklamu) a utakmica je počela. Kako utakmica ima četiri četvrtine, svaka od njih je u ovoj utakmici konkretno imala neku svoju priču. Krećemo sa prvom četvrtinom i pričom koja ima jednostavno ime: Turnovers.

Turnovers:

Dok su Jim Spanarkel i Ian Eagle pričali o posljednjoj pobjedi Netsa kući protiv Pistonsa, ja sam bacio pogled na startne petorke i glavno pitanje bilo je : bez ozljeđenog Tysona Chandlera, što to može Alex Len protiv Brooka Lopeza koji je četiri od zadnjih pet utakmica završio sa 20 ili više poena? Da budem sasvim iskren, ni izmjena Jon Leuer nije netko tko bi mogao nešto sjajnom ofanzivcu Lopezu, tako da tko god igra kladionicu, mogao je biti siguran kako će Lopez ići „preko“. Ipak, nada Sunsa ležala u njihovom backcourtu koji se sastoji od Erica Bledsoea i Brandona Knighta, dva igrača koja su zajedno treći najbolji backcourt u ligi po broju poena. Po meni, Jarret Jack nije nikako mogao na jednog od njih dvojice a rookie Rondae Hollis-Jefferson nije nikako mogao da se duplira i tako pomogne kao odličan defanzivac. Utakmica je počela sa pet izgubljenih lopti u prvih pet minuta za Brooklyn Netse a nakon Knightove trojke, trener Lionel Hollins zove time-out, kojim prekida 5-0 seriju Sunsa i smiruje svoje igrače koji su se činili jako nervozni na početku utakmice. Do kraja četvrtine igra se poen za poen uz to da su Netsi četvrtinu završili sa serijom 5-0 za vodstvo od 25-20. Najveća priča prve četvrtine je sigurno problem sa koncentracijom igrača iz Netsa koji su samo tu četvrtinu završili sa sedam izgubljenih lopti ali su se na loš vanjski šut Phoenixa (1-5 za tri poena, inače u ligi treći i po procentu šuta za tri i po ukupnom broju ubačenih trica) izvukli sa +5. Kada vidimo shot chart ove dvije ekipe, mnogo stvari je jasno – Phoenix je imao vrlo lošu šutersku četvrtinu a sve moguće kombinacije koje je Jeff Hornacek vadio na parket nisu mogle ništa da zaustave u i blizu reketa. Na terenu su bili prvo Markieff Morris-Len a kasnije su smo imali kombinaciju Leuer-Len te na kraju po meni defanzivno najgora Mirza Teletović-Leuer koja baš ništa nije mogla da zaustavi, a još manje da pogodi na drugom kraju. U drugoj četvrtini, od mene nazvanoj Lopez Show, desilo se ono što sam i mislio da će se desiti.

Lopez Show

Brook Lopez se jednostavno igrao u reketu u drugoj četvrtini. Na 7:17 u igru umjesto Thomasa Robinsona koji je imao jedan odličan highlight, zakucavanje preko Teletovića, ulazi Brook i tu počinje apsolutna dominacija. U isto vrijeme umjesto Jona Leuera na parket ulazi P.J. Tucker koji je odličan defanzivac ali ovo je efektivno značilo kako će Teletović na Lopeza u obrani, što je bilo ravno ludilu. U naredna dva napada, jedino što je MT3 uspio da uradi je da faulira Lopeza što je Hornaceku dokazalo kako bez Lena nema nikakve šanse da brani sjajnog centra Brooklyna. Na ofanzivnom planu nije se mnogo promijenilo, samo što su Sunsi uspjeli pogoditi dvije trice (Mirza Teletović i P.J. Tucker) a u ovoj očajnoj četvrtini Sunsi su uspjeli da ubace 22 poena, dok su Netsi na pogon 11 poena i 5/5 iz igre Lopeza povećali vodstvo za još četiri poena. Na duži odmor se išlo sa rezultatom 42-51 a osim lošeg procenta šuta generalno, Sunse je pratio i loš procenat sa linije za slobodna bacanja. Što se Brooklyna tiče, oni su igrali prema svojim snagama i to je išlo. Limitirali su izgubljene lopte i hranili Lopeza za kojeg nije bilo rješenja. Jednostavno, osjeća se kako nema Tysona Chandlera koji bi poneki potez koji je prodavao Brook možda i uspio odbraniti. Prije nego što pređem na treći period prigodno nazvan The Comeback, moram reći kako me iskreno iznenadio Jeff Hornacek sa odlukom da ne pokušava sa Markieffom na Lopezu. Možda mu visinom ne bi mogao parirati ali Morris je igrao ključne minute na centru protiv Raptorsa zbog svoje defanzivne sposobnosti, a zašto ga Hornacek nije koristio protiv Lopeza na kojem je promijenio tri čuvara (Len, Leuer, Teletović), nije mi jasno. U svakom slučaju, tokom pauze sam napravio kafu i očekivao ono što se Brooklynu dešava čitavu sezonu – pad u trećem periodu i povratak ekipe (kada vode na poluvremenu, Netsi su prije ove utakmice imali omjer od dvije pobjede i čak šest poraza).

The Comeback

Ono što se očekivalo svu utakmicu, napokon je za Phoenix proradilo – šut za tri poena. Podsjetimo, u prvoj četvrtini bili su 1-5 a u drugoj 2-7, dok se u trećoj situacija skroz okrenula. Sve je krenulo sa saradnjom Knight-Len koja je na ofanzivnom kraju radila odlično, Knight je punio svoje brojeve odlično te je sa 10 poena u prvih pet minuta (uz po jedno zakucavanje Lena i Morrisa) na 7:17 do kraja treće četvrtine Sunse stavio u egal, 56:56. Od tih 56 poena Sunsa, Knight je dao čak 24 dok su primarno Bledsoe i ‘Keef imali jednu očajnu šutersku noć, pa je Bledsoe većinom razigravao svoje suigrače. Kada smo već kod Erica, on je do svoje trice sa zvukom sirene na kraju četvrtine imao samo pet poena uz dva pogotka iz igre, dok je Markieff počeo sa 3-8 šutanjem. Zbog toga ne čudi odluka Hornaceka da Morrisa koji je imao samo šest poena tada, na oko dvije minute do kraja četvrtine, pri rezultatu 66-63 za Brooklyn, ubaci Mirzu Teletovića koji bi trebao da proširi parket i napravi prostora za raspoloženog Brandona Knighta. On međutim odgovara sa dvije trojke od čega je druga izjednačila utakmicu na 70-70. Tokom zadnjih minuta ove i početkom naredne Hornacek igra sa kombinacijom Teletović-Leuer što je tada radilo – Teletović je bio hot hand tada i tražila mu se pozicija za šut, dok je Leuer bio ofanzivno vrlo tih (do kraja treće četvrtine samo dva poena i to još iz druge četvrtine). S druge strane, Lopez je nabijao sebi poene i Jarretu Jacku asistencije dok su igrači poput Shanea Larkina i Bojana Bogdanovića fino koristili svoj prostor. Ipak, ovo na neki način i nije bila utakmica za njih s obzirom na to da je fokus bio na Lopezu koji je koncem treće četvrtine skupio 19 poena, a iza njega je bio Jarret Jack sa 11 poena. Još jedna loša šuterska noć navodne druge zvijezde tima Joea Johnsona a tu je bio i Thaddeus Young koji nije mogao da pogodio more s broda. Sa već spomenutom tricom Erica Bledsoea završava treća četvrtina a ukupni rezultat bio je 73-70 za Sunse (samo u trećoj četvrtini bilo je 31-19 za Sunse). Slijedi kraj kojeg sam, pogađate, prigodno nazvao The Epilogue.

The Epilogue

Zadnja četvrtina je počela očekivano za mene – Sunsi su sa šutem T.J. Warrena i četvrtom trojkom Teletovića poveli sa osam razlike, na šta je Wayne Ellington odgovorio sa polaganjem ali je Eric Bledsoe dao svoju drugu tricu i postavio rezultat na 81-72, što sam ja vidio kao svojevrsni kraj za Netse, jer sam očekivao da će Sunsi tek sada da se razigraju. To je bio tek 11. poen Bledsoea i njegova druga trojka zaredom, pa sam očekivao kako će se sada i on raspucati. Međutim, Hollins na parket vraća Lopeza koji ponovo ide protiv dua Teletović-Leuer i to odmah rješava sa and-one situacijom uz faul Teletovića. Pogađa bacanje, Brooklyn je na šest poena, a Lopez na 22 poena. Slijedi period bez poena tokom kojeg Hornacek vraća Lena pošto ni Leuer ni Teletović ne mogu mnogo Lopezu a naredne poene ponovo postiže Brooklyn i to sa trojkom Waynea Ellingtona (njegov deveti poen) i odjednom se situacija okreće. Price i Teletović, prije troke Ellingtona, vežu dva promašaja za tri a onda i Lopez blokira T.J. Warrena. Napokon, na two-man game Bledsoea i Lena Phoenix dolazi do poena ali odmah Larkin odgovara. Onda se dešava čudna situacija – Bledsoe izlazi a u igru ulazi Ronnie Price, u momentima kada se ova utakmica lomila. Nije mi jasan potez Hornaceka, ali mislio sam kako ima neku svoju ideju kako bi to trebalo izgledati. Nakon izgubljene lopte Alexa Lena, Young zabija svoj peti poen (sedma asistencija Larkina) a onda Teletović promašuje još jednu trojku na šta Brooklyn odgovara sa devetim poenom upravo Larkina koji je uradio ono što je trebao – ubrzao je igru Brooklyna i tako odgovorio na pace Phoenixa. Slijedi period većinom šutanja slobodnih bacanja s kojima je Phoenix imao ogromnih problema tokom utakmice, dok su ih Netsi lijepo koristili, a uz to su Larkin i Ellington sa dva polaganja u dva napada zaredom (između ta dva napada loptu je izgubio Bledsoe) dovode Brooklyn u vodstvo od, za 3:39 do kraja, velikih četiri razlike. Na to se svojim 23. poenom nadovezuje Lopez (imao je dva slobodna bacanja, pogodio jedno) i tako Brooklyn ima +5 na 2:54 do kraja. Knight sa linije za slobodna bacanja vraća Phoenix na -3, Larkin promašuje šut i na 2:02 sa svojim 13. skokom Len daje priliku Sunsima da dođu na -1 ili izjednače utakmicu. Ali, Markieff koji je nekako indisponiran svu utakmicu pravi svoj treći faul i zbog chargea daje šansu Joeu Johnsonu da svojim devetim poenom vrati Brooklyn na željenu distancu. Bledsoe odgovara njemu, ali Bledsoeu odgovara Young koji napokon nešto pogađa. Hornacek zove time-out, na teren vraća Teletovića a Bledsoe utakmicu stavlja na 91-94 i onda slijedi serija promašenih napada. Larkin, koji je stvarno zaslužio clutch minute promašuje, Lopez hvata ali i on promašuje, pa onda Len promašuje, onda Lopez odgovara promašajem koji je trebao da odluči utakmicu – Sunsi su imali loptu, kratki time-out i čitav lineup šutera za tri na parketu. Hornacek vadi Lena i ubacuje Jona Leuera koji nije ni gađao tricu svu utakmicu, Teletović ostaje a tu su još i Brandon Knight, Eric Bledsoe i P.J. Tucker. Međutim, greška Horaceka je bila što je Knight ubacivao loptu sa strane, umjesto da to uradi najgori tricaš od svih, P.J. Tucker. Knight i tu griješi, daje loptu Teletoviću koji se okliznuo dvije sekunde prije pasa, Teletović nekako vraća Knightu koji pored Jacka i Younga nije mogao ni da ispali šut te Jack uzima svoj treći steal na utakmici.

Par stvari koje treba izvući iz ove utakmice:
poeni sa klupe : Netsi su imali značajnu prednost u poenima sa klupe a osim Teletovića, niko nije imao značajniju ulogu sa klupe Sunsa, a tu najviše treba gledati Jona Leuera koji je susret završio sa samo dva poena.
nedostatak obrane pod reketom : bio je jedan momenat kojeg sam ranije spomeuo, zakucavanje Robinsona preko Mirze Teletovića koji oslikava najbolje tko je to branio centre Brooklyna, primarno Brooka Lopeza, jednostavno, nitko od trojice čuvara koji su se na Lopezu mijenjali nije mogao mnogo protiv sjajnog centra (dodatak: odlična obrana Lopeza na Teletoviću u drugoj četvrtini kada ga je lijepo pratio po liniji za tri poena i nije dopuštao da se lopta dobaci do bosanskog sharpshootera)
Jeff Hornacek pravi čudne odluke : okej, Morris je starter i puno bolji igrač all-around od recimo Teletovića, ali on ima lošu utakmicu i to se ne bi popravilo sa par minuta koje je dobio u četvrtoj četvtini kada se prelamala utakmica
sjajna kontribucija pomalo otpisanih Ellingtona i Larkina : Larkin je imao all-around solidnu utakmicu, sa 11 poena, osam asistencija, pet skokova i dvije ukradene lopte za dobrih 30 minuta na parketu ; Ellington je uskočio većinom umjesto rookieja Hollis-Jeffersona i imao lijepe minute koje je odlično iskoristio
kada im limitiraš šut, Sunsi slabo šta mogu : nikada ne valja biti jednodimenzionalan, a uz dužno poštovanje Sunsima, to su oni trenutno, bez iznadprosječnog šuta za tri poena nisu mogli da se snađu protiv Netsa koje su dobili samo jednu četvrtinu, i to onu kada su pogodili pet od pokušanih šest šuteva

Sve u svemu, na kraju vrlo zanimljiva utakmica koja me uvjerila u to što su Phoenix Sunsi kada nema tog vanjskog šuta. Također, potvrdile su se moje sumnje kako Hornacek ne može naći rješenje za Lopeza koji je na kraju bio najbolji u Netsima sa 23 poena i točno 50% šuta iz igre, a u stopu su ga pratili spomenuti Larkin i Ellington, te Jarret Jack sa 11. U Sunsima najbolji su bili, naravno, Knight i Bledsoe, dok me pozitivno iznenadio Len koji je izborio dosta slobodnih bacanja i dosta šuteva, te susret završio sa double-double učinkom – 13 poena i 14 skokova uz 4-7 šut iz igre i 5-6 sa linije za slobodna bacanja. Kao što sam rekao, izostala je klupa Sunsa koja je ukupno dala samo 20 poena, od čega je za 19 minuta 12 dao Mirza Teletović. Za usporedbu, samo ti već 100 puta spomenuti Ellington i Larkin su dali zajedno više nego sva klupa Sunsa, a pri tome još treba dodati sedam poena Bojana Bogdanovića i šest Thomasa Robinsona, za ukupnu prenost od 35-20 u poenima s klupe. Za Netse je ovo četvrta pobjeda zaredom u Barclays Centru dok Phoenix nastavlja sunovrat koji je došao nakon dobrog početka sezone – ovo im je peti poraz u zadnjih šest utakmica.

Latest Posts

NE PROPUSTITE