Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza četvrte utakmice – Hornets vs. Heat

Prognoza prije serije je bila da će ove dvije momčadi igrati game 7. Sve smo bliže tome da pogodimo. Hornetsi su se vratili iz mrtvih i ovo je sada serija best of three, ali krenimo redom da vidimo što se jučer dešavalo u Time Warner Cable Areni. Nicholas Batum je još uvijek ozlijeđen i petorke su bile iste kao i zadnji puta. Za Heat Goran Dragič-Dwayne Wade-Joe Johnson-Luol Deng- Hassan Whiteside, a za Hornetse Kemba Walker-Courtney Lee-Marvin Williams-Frank Kaminsky-Al Jefferson.

Početak je bio kao i svaki do sada, prve poene zabija Deng iza linije za 3 poena. Hornetsi su opet napadali preko Jeffersona, ali ne tako uspješno kao u utakmici broj 2. Loše i nervozno su startali i gubili su 9 razlike nakon 6 minuta, a Heat razigran i starta s 3/4 za tricu i svih 5 startera zabija iz igre. U tom trenutku na parket ulazi ključan igrač ako Stršljenovi žele proći u drugu rundu playoffa, a to je Jeremy Lin. Linsanity je opet probijao prvu liniju obrane i radio je što je htio, lagano je dolazio u paint, iznuđivao slobodna bacanja, dodavao, ali sreća za Heat je bila ta što su domaćini promašivali izvana. Opet se dešava da su Wade (2 osobne) i Whiteside u isto vrijeme na klupi i opet im je napad bezidejan u tim trenucima. Prvih 5 napada bez njih dvojice samo 2 poena. Heroj prošle utakmice Kaminsky je igrao, ali nije dobivao lopte u post. Prva četvrtina je završila rezultatom 26-19 za goste, a statistički bez promjena od prošlih utakmica. Heat šut 11/20, 3/6 za tricu i 1/2 slobodna bacanja. Hornetsi šut 6/19, 0/3 za tricu, ali 7/8 slobodna bacanja. Kod Heata Dragič i Deng po 7, a kod Hornetsa Jefferson 7 šut 3/7, Lin 7 5/5 slobodna bacanja i Walker 5. 3-3 u izgubljenom loptama i čak 9-1 u asistencijama za Heat.

Druga četvrtina je krenula nervozno, s dosta promašaja i izgubljenih lopti na obje strane i 10:14 do poluvremena je bilo 31-21 za Heat. Onda se dogodila treća četvrtina utakmice broj 3. Na krilima klupe, za koju smo prije serije rekli da je bolje od Heatove opet kreće ”Senjska Bura.” Do kraja četvrtine rade seriju 27-8 i na veliki odmor se odlazi s rezultatom 48-39 za Hornetse. Opet su ih pretrčavali bekovi Hornetsa, ovog puta se i Lee priključio. Kasnili su stalno, a pick and roll obrana nije postojala. Dolazili su točno gdje žele na parketu, i nisu mogli prestati zabijati. U obrani su opet igrali jako agresivno i tjerali su bekove Heata da primaju loptu 10 metara od koša, zatvarali su paint, brzo izlazili na vanjske šutere i tjerali ih na dugačke šuteve preko ruke ili izgubljene lopte. Cody Zeller 4 poena i Spencer Hawes 2 su glumili Kaminskog. Malo su i suci puštali grublju i agresivniju igru Hornetsima, pogotovo pod vlastitim košem, dok su Heatu puno lakše svirali prekršaje pod vlastitim košem. Dakle totalni preokret.

U drugoj četvrtini šut Heata 3/19, a Hornetsa 11/22. Na pola utakmice Hornetsi 42% šuta, 1/9 trica, slobodna bacanja 13/14. Heat 34% šuta, trica 4/13, u drugoj četvrtini 1/7 i već 4 promašena slobodna bacanja, 7/11. Izgubljene lopte 8-4, asistencije 11-6 za goste iz South Beacha. Hornetse predvode Walker s 15 i Lin s 11, njih dva međusobno 8/8 s crte slobodnih bacanja. Možda je vrijeme da Heat zatvori reket i pusti koji tricu. Nakon ozlijede Batuma osim Leeja i Williamsa ostali baš i nisu tako opasni za tricu. Jefferson i Lee, koji je odigrao dobru obranu na Wadeu su zabili po 7. Još su dodali Zeller 4, te Kaminsky i Hawes po 2. Kod Heata Deng 10, Dragič 9 uz 3 izgubljene lopte i probleme s osobnima, Johnson 6, Amar’e Stoudemire i Whiteside po 5, Wade 4 uz šut 1/5, a dva rookieja Justise Winslow i Josh Richardson opet slabi, 0 poena i kombinirani šut 0/5.

Treća četvrtina kreće kako je i druga završila, promašajima i izgubljenim loptama Heata, ovaj puta serija 9-0, a ukupna serija je sada već 36-8 i nakon manje od 3 minute igre u trećoj četvrtini rezultat je velikih 57-39, 9:26 do kraja četvrtine. Mnogi su mislili da će utakmica brzo završiti, ali ne i gostujući košarkaši koji sada rade seriju od 20-3 i rezultat je samo 60-59 za Hornetse 3:53 do kraja četvrtine nakon trice Richardsona. U tom razdoblju gosti su opet pogađali izvana i prednost se brzo topila. Nakon toga opet serija Hornetsa 9-2 za 69-61 na kraj treće četvrtine. Tu je opet napravio pogrešku Erik Spoelstra koji je trebao završiti četvrtinu s Wadeom, zato što im je on jedini pravi kreator, pogotovo kada je Dragič bio vani zbog problema s osobnima. Cijelu seriju kada igraju bez Wadea napad im je statičan i bez ideje. Možda su se i Whiteside i Dragič mogli ostaviti unutra s 4 osobne, a ne im toliko razbijati ritam.

Četvrta četvrtina se otvara dvobojem Lin (7 poena u manje od dvije minute) i Richardson, koji izmjenjuju poene, ali rezultat se nije bitno mijenjao i 7:41 do kraja je bilo 76-69. Veteran Udonis Haslem je odigrao prve minute u ovom playoffu i dobro je obrambeno odgovorio. Nakon toga mini serija Heata 6-0 i rezultat je 76-75 6:07 do kraja. Sada slijedi 7-0 Hornetsa za 83-75 4:58 do kraja. Zaista luda utakmica. Kod rezultata 87-80 3:10 do kraja Heat je napokon nešto promijenio u obrani, te Walker i Lin više nisu imali slobodno šetalište prema obruču. Počeli su ih udvajati, agresivno izlaziti na njih nakon pokušaja pick and rolla i Hornetsi se tu baš i nisu snašli. Do kraja utakmice više nisu pogađali iz igre. Wade i Johnson su vratili nadu Heatu, koji su zahvaljujući probuđenoj obrani imali otvorenu tricu za izjednačenje koju je promašio Winslow, a napad kasnije Whiteside koji je imao problema s ozljedom noge promašio jedno slobodno bacanje. Nakon toga je Walker nakon lošeg napada bacio tricu iz očaja s istekom napada koja je jedva dotaknula obruč, ali ju je Lee uhvatio skokom u napadu i 5 sekundi do kraja zabio dva bacanja za 4 razlike i konačni rezultat od 89-85 i izjednačenje u seriji na 2-2. Hornetsi su bili spretniji i sretniji, ali se ne mogu oteti dojmu da su suci puno lakše svirali faule za Hornetse nego za Heat, pa možda možemo očekivati blagu sudačku naklonost Heatu u utakmici broj 5.

Na kraju su obje momčadi šutirale 40% iz igre, a Heat je bio uspješniji za tricu koju je gađao 11/29 što je dobrih 38%, ali su opet promašili dosta slobodnih bacanja koja su gađali 14/21 ili 67%, Hornetsi su opet bili slabi na trici 4/17 što je slabih 24%, ali su opet bili puno na liniji slobodnih, 25/30 ili 83%. Heat je opet imao probleme s kontrolom lopte, 17-9 u izgubljenim loptama, što je rezultiralo s 18-10 u poenima nakon izgubljenih lopti protivnika, a u reketu je bilo 44-30 za Hornetse, koje su predvodili Walker s 34 poena uz šut 13/28 te Lin s 21 uz samo 10 ispucanih lopti. Kombinirano su šutirali 14/16 slobodna bacanja. Još su ih pratili Lee s 11, Jefferson je dodao 9 uz 5 skokova i 3 asista, Kaminski 4, a Williams je opet ostao bez poena. Osim Lina s klupe je Zeller zabio 8 uz 4 skoka, a Hawes 2 uz 8 skokova. Kod Heata Johnson 16 i 7 skokova, a za tricu je gađao 4/5, Deng 15 i 7 skokova. Wade je odigrao jako dobru all-around partiju s 12 poena uz 7 skokova i 10 asista, Dragič isto 12, ali u samo 24 minute, zato što je imao probleme s osobnima. Whiteside je zabio najmanje do sada, 8 uz 7 skokova i bilo je vidljivo da ima problema s ozljedom. S klupe su zabijali Winslow 8, Stoudemire i Gerald Green po 5, Richardson 3 i Haslem 1. Kombinirani šut igrača s klupe im je bio slabih 8/24.

Peta i često najbitnija utakmica serije kada je rezultat 2-2 se igra u noći sa srijede na četvrtak u 2 sata iza ponoći po našem vremenu u Miamiju. Batum vjerojatno opet neće igrati, tako da se otprilike zna kako će ekipa Stevea Clifforda igrati. Probat će s guranjem lopte Jeffersonu u post, a najvažnije će biti da Walker i Lin nastave nemilosrdno napadati obruč, iznuđivati slobodna bacanja i opet probaju barem jednog igrača iz petorke Heata staviti u probleme s osobnim greškama. Kada budu u obrani moraju agresivno izlaziti i pritiskati bekove Heata i da ih opet natjeraju na dosta izgubljenih lopti, kao i to da na vrijeme izlaze na vanjske šuteve.

Pred petu utakmicu će puno veći pritisak biti na momcima iz južne Floride. Igraju doma i ”moraju” pobijediti. Mislim da je vrijeme da trener Spo nešto promijeni. Čini mi se da malo previše respektiraju tricu Hornetsa, pogotovo sada kada je Batum ozlijeđen. Kada Walker ima loptu, trebaju ga pritiskati i agresivno napadati tako da se mora riješiti lopte, nešto slično kao kada je LeBron James igrao za njih i kao na kraju utakmice 3, kada zadnje 3 minute nisu postigli koš iz igre. Kada se on riješi lopte, a nema Batuma ostali ipak nisu tako velika opasnost za tricu da bi morali ovako igrati i ostavljati veliki prostor pod vlastitim obručem. Analitika kaže da je bolje da protivnici šutiraju dvice nego trice, ali Hornetsi previše poentiraju iz reketa i s crte slobodnih bacanja, a to su šutevi koji se pogađaju s visokim postotkom. Također moraju zauzdati Lina, koji ih probija kao od šale i koji u dvije pobjede Hornetsa ima +/- omjer od +34. U napadu će morati riješiti problem kreacije kada je Wade van igre, koji iako više nije isti igrač od prije 5 godina, još uvijek je glavni igrač Heata. Jedini je koji je u sve 4 utakmice imao pozitivan +/- omjer i koji mu je u cijeloj seriji do sada +50. Naravno, moraju pripaziti kada Stršljenovi zaigraju s dva visoka, a da sa sam Spo izbjegavao bih petorke bez Wade i Whitesidea, a možda bi probao zaigrati sa Stoudemireom i Whitesideom protiv dva visoka. Sada se tek vidi koliko nedostaje Chris Bosh, ali koga nema bez njega se mora.

Latest Posts

NE PROPUSTITE