Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza četvrte utakmice: Raptors vs. Heat

Serija se vraća na Sjever Kontinenta, a mi još nismo puno pametnije nego što smo bili prije nekoliko dana, ali vratimo se na događanja s prošle utakmice. Najveće pitanje pred početak utakmice je bilo tko će startati na pozicijama centra. Raptorsi su krenuli s očekivanom petorkom, Kyle Lowry, DeMar DeRozan, DeMarre Carroll, Patrick Patterson i Bismack Biyombo koji je startao umjesto ozlijeđenog Jonasa Valanciunasa. Za Heat su startali Goran Dragić, Dwyane Wade, Joe Johnson, Luol Deng i za mene veliko iznenađenje Amar’e Stoudemire koji je startao umjesto ozlijeđenog Hassana Whitesidea, iako sam ja očekivao da će startati Udonis Haslem. Na startu su matchupovi bili Lowry-Dragić, DeRozan-Johnson, Carroll-Wade, Patterson-Deng i Biyombo-Stoudemire.

Na početku utakmice obje ekipe su pokušavale brže igrati i dolaziti u reket, što je i razumljivo zato što su centri ozlijeđeni. Bilo mi je jako čudno što Haslem nije počeo u petorci, zato što je odigrao jako dobro prošlu utakmicu. Biyombo je dobro zamijenio Valanciunasa i u obrani i napadu i bio je prvo ime ”Kanađana” na početku susreta. Heatu je napokon uspijevalo doći do laganih poena iz tranzicije, a na kraju prve četvrtine u kojoj su imali 9 asistencija su vodili 25-21. Za usporedbu u cijeloj prošloj utakmici su imali 11 asistencija.

Druga četvrtina je počela s puno promašaja i bez puno prekida. Pravi Run und Gun stil igre, ali bez puno preciznosti i nakon 5 minuta igre rezultat u četvrtini je bio 4-4. Utakmica je u tim trenucima izgledala kao početak regularne sezone. O kvaliteti igre dovoljno govori podatak da je prva trica ubačena tek nakon skoro 24 minute igre. DeRozan je bacao cigle, promašivao slobodna bacanja i nastavio si je rušiti cijenu pred ljeto, kada postaje slobodan igrač. Heat je poluvrijeme zatvorio serijom 9-0 za 44-35 na poluvremenu. Heat je šutirao dobrih 47% iz igre, ali bez ijedne pogođene trice, dok su gosti gađali loših 29% tako da je -9 bio solidan rezultat. Wade je na poluvremenu bio jedini igrač u obje ekipe s preko 10 poena, točnije imao ih je 15, a kombinirani šut Brick Brothersa je bio 3/19.

Drugo poluvrijeme je Heat opet otvorio jako slabom igrom i prednost se brzo istopila. Nije da su Raptorsi briljirali, ali u ovoj seriji i nekoliko dobrih minuta je dosta za seriju. Opet je Erik Spoelstra krenuo sa Stoudemireom u petorci i u obrani je jako curilo. Raptorsi rade seriju 17-4 i preuzimaju vodstvo. Opet previše soliranja i izolacija. Do kraja četvrtine se igralo većinom koš na koš i u zadnjih 12 minuta se ušlo s prednošću gostiju od 62-60. Iako ne uživamo u pretjerano kvalitetnoj košarci utjeha nam je zanimljivost i rezultatska neizvjesnost.

Pred utakmicu broj 4 sam napisao da bi Heat trebao biti u prednosti na centarskoj poziciji, ako ništa drugo zbog brojčane nadmoći, ali sam pogriješio. Biyombo je bio možda i najbolji igrač Raptorsa, a u 30 minuta koliko je proveo na parketu u regularnom dijelu utakmice Raptorsi su bili na +/- omjeru od +16. Raptorsi su nastavili s boljom igrom i vodili su 7 razlike nešto više od 4 minuta do kraja. Ako uključimo matematiku to je serija od 44-28 od početka drugog poluvremena. Do tog trenutka Heat je forsirao izolaciju koja baš i nije davala rezultata, a kod gostiju su ključni igrači osim Biyomba bili Terrence Ross i Cory Joseph. Nakon toga Wade po tko zna koji put preuzima stvari u svoje ruke i odvodi utakmicu u produžetak, gdje se Heat bolje snašao i nakon 4 utakmice rezultat u seriji je 2-2.

Heat je šutirao 45%, ali samo 1/15 za tricu. Raptorsi su šutirali 39%, ali su ipak pogodili 6 trica. U skoku 55-48 za goste, a u asistencijama 15-12 za Heat. U poenima iz painta 54-38 za Heat koji je bolje iskoristio rupu u reketu kod obje momčadi. Heat je po običaju predvodio Wade, koji je zabio 30, Dragić i Johnson po 15, Deng 9 i Stoudemire 6 kod startera. S klupe su zabijali Justise Winslow 9, Josh Richardson 6 i Josh McRoberts i Tyler Johnson po 2. Kod Raptorsa su prva dva strijelca bila s klupe, Ross i Joseph su zabili po 14, Carroll i Biyombo po 13, Lowry 10, DeRozan 9, Patterson 7, Norman Powell 5 i Lucas Nogueira 2.

Latest Posts

NE PROPUSTITE