Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza četvrte utakmice – Warriorsi konačno pokazali zube

Prva utakmica ovog finala koja nije riješena u samom finišu pripala je Warriorsima. Iako timovi u petu utakmicu ulaze rezultatski izjednačeni,  utakmica odigrana sinoć bi mogla imati veliki uticaj na ostatak finala. Evo nekoliko razloga zbog kojih je sinoć viđen prvi blowout serije:

Steve Kerr je napravio promjenu u startnoj petorci i na taj način pokrenuo ekipu

Bilo je jasno da je Warriorsima potrebna promjena. Utakmica broj 4 je za njih bila ključna i morali su podići nivo igre u odnosu na prve tri utakmice da bi slavili. Steve Kerr je uporno govorio da neće mijenjati startnih 5, čak je to ponovio samo sat vremena prije početka utakmice, međutim, to je bio samo dio njegove taktike – Andre Iguodala je zamijenio Andrew Boguta u startnoj postavi, čime se Kerr opredijelio da ovu seriju okrene u svoju korist forsirajući nižu petorku. Iako samo mijenjanje petorke nije iznenađujuće, pomalo je iznenadila baš ovakva odluka – više se očekivalo da Harrison Barnes bude igrač kojeg će Iguodala zamijeniti. Ipak, ovakav potez je potpuno opravdan jer je Bogut u ovom finalu donosio više štete nego koristi. Kerrova odluka se pokazala kao pun pogodak. Statistika će pokazati da je nova startna postava za 14 minuta provodenih na terenu imala plus/minus od -1, ali to ipak ne govori cijelu priču. Poenta je da se Kerr opredijelio da nižom postavom podigne agresivnost i raširi odbranu Cavaliersa, i u tome je u potpunosti uspio. Odbrana je bila na visokom nivou, češće su udvajali post up izolacije LeBron Jamesa, a potom se pravovremeno vraćali da zatvore šutera koji je primio pas. Kada je riječ o napadu, imali smo prilike da vidimo Golden State na koji smo navikli tokom cijele ove sezone. Tempo igre se nije ubrzao, meč je odigran na 92 posjeda, ali je selekcija šuteva bila drugačija. Mnogo su pametnije napadali defanzivnu postavku Clevelanda, lopta je kružila do otvorenog šutera, zbog čega su susret završili sa 45 otvorenih šuteva, naspram 29 Cavaliersa.[1] Kerr nije samo izvršio promjenu petorke reda radi, zaista je promijenio koncepciju igre. Bogut je odigrao malo manje od 3 minuta u igri, a rezervni centar Festus Ezeli nije ulazio u igri. Barnes je igrao na poziciji krilnog centra, dok je Draymond Green bio petica. Rezervne minute na centarskim pozicijama je popunio David Lee, što znači da su Warriorsi 45 minuta igrali bez klasičnog centra. To je donijelo velike probleme na defanzivnom skoku, posebno u trećoj četvrtini, ali se na kraju pokazalo kao dobar potez jer je odbrani Cavaliersa stvaralo velike probleme. Naime, Timofey Mozgov je, u prethodnim utakmicama, u potpunosti ignorisao Boguta ostavljući mu mnogo prostora radi pomaganja na drugim igračima Golden Statea. Sada je situacija drugačija – Mozgov je morao da čuva svog igrača, bilo da je u pitanju Green, Lee ili čak Iguodala na momente, i da taj način je mnogo teže skupiti odbranu na adekvatan način. Kad god je ostavio prostora nekom od njih, kaznili su to poenima, posebno Iguodala. U ovakvim serijama prilagođavanja trenera mogu odigrati ključnu ulogu, a sinoć je Kerr napravio prilagođavanje koje je Warriorsima donijelo pobjedu.

steve-kerr

Cavaliersi su u potpunosti istrošeni

Nevjerovatni napori kojima se 7 igrača koje koristi David Blatt izlažu su konačno ostavili traga na Cavaliersima – Cleveland nije imao snage u posljednjoj četvrtini i zato su u tom dionici igre “pregaženi”. LeBron je sve završnice finalnih utakmica dočekao umoran, ali sinoć jedva da je mogao da se kreće. Najveći usage rate u istoriji finala je ostavio traga, i LeBron je sinoć ostao bez gasa. Nije pomoglo ni što je u drugoj četvrtini zaradio veliku rasjektoinu na glavi kada je udario u jednu od kamera koje stoje vrlo blizu aut linije (čini se preblizu igračima, zamalo se i Shaun Livingston povrijedio na isti način u finišu utakmice). Međutim, od početka utakmice se vidjelo da to nije LeBron iz dosadašnjeg dijela serije. Sporije se kretao i manje zahtijevao loptu, što je dovelo do nekih nekarakterističnih napada Cavaliersa – nekoliko izolacija Matthew Dellavedove i igra na niskom postu James Jonesa. Tako nešto ne  može da prođe protiv defanzivne ekipe kakva je Golden State. Kad smo kod Dellavedove, sinoćnja utakmica je predstavljala spuštanje na zemlju nakon bajkovite dvije utakmice.  Promašio je 7 od 9 šuteva za tri poena, pokušavao da rješava situacije igrom 1 na 1, što nije jedno od njegovih oružja, a u odbrani su ga Stephen Curry i Leandro Barbosa probijali bez većih problema u izolacijama. Cleveland raspolaže sa praktično 7 igrača u rotaciji i nemoguće je održati svježinu. Potpuno je normalno što LeBron nije imao snage da ponese Cavalierse do još jedne pobjede. Ipak, koliko god to zvučalo nepravedno, Cavaliersima će biti potreban LeBron iz prve tri utakmice da bi osvojili titulu. Sve ispod tog nivou neće biti dovoljno, čini se.

Andre Iguodala je najbolji igrač Warriorsa u dosadašnjem dijelu finala

Iguodala je, za sada, potpuno legitiman kandidat za MVP-a finalne serije. Na prvi pogled, njegova statistika u finalu nije impresivna – 14.8 poena, 5.5 skokova i 3 asistencije po meču. Međutim, teško je objasniti koliko je dobrih stvari Warriorsima donio Iggy svojom igrom. Sa njim na parketu, Warriorsi u finalu su napravili +32 u odnosu na Cavalierse. Kada je Iguodala na klupi, Warriorsi imaju -10. Kerr ga je ubacio u prvu petorku, a Iguodala je potpunosti opravdao povjerenje. Ponovo je odradio najbolji mogući posao na LeBronu, igrajući gotovo identične minute kao James, šutirao trojke 4/9 i završio meč sa 22 poena i 8 skokova. Ne treba zaboraviti stvar koja je vrlo bitna – Iguodala konstantno pokušava da ubrza tempo utamice. Uvjek je prvi u kontri, nakon defanzivnog skoka ide snažno naprijed trudeći se da napravi višak i upravo to je ono što Kerr želi. Iako se sinoć probudila cijela ekipa Golden Statea, Iguodala je nastavio gdje je stao i ponovo poslužio kao fantastičan izvor energije za Warriorse.

andre-iguodala

Draymond Green i Shaun Livingston su sinoć odradili veliki posao

Konačno je i Draymond Green bio pravi, i to u momentu kada je najpotrebniji ekipi. Na početku meča je pogodio dva šuta koja su mu ulila samopouzdanje, i tako je odigrao cijeli meč. Prilagodio je svoju igru, i to je donijelo rezultate – mnogo bolje je rješavao situacije u kojima, nakon Curryevog pasa, postaje playmaker sa vrha reketa. Pogodilo je nekoliko floatera (kaže da je mnogo radio na njima u pauzi između dvije utakmice) i davao mnogo bolje pasove kada odbrana skupi na njemu i ostavi otvorene šutere (nekoliko otvorenih trojki i jedan alley-oop za Livingstona), što mu je donijelo 6 asistencija, bez izgubljene lopte. Iako je pogodio samo jednu, sa mnogo više samopouzdanja je šutirao trojke, nije oklijevao kao u prethodnim utakmicama, što je davalo prostora odbrani Cavaliersa da se postavi na pravi način. U defanzivi se prihvatio uloge centra i odigrao odličnu odbranu u toku većeg dijela meča. Imao je problema da se izbori za poziciju u duelima sa Timofey Mozgovim, ali je bio perfektan sa strane pomoći. Naime, u situacijama kada LeBron uspije da pobjegne Iguodali, uvjek se tu nalazi Green da oteža put ka košu. Kada je riječ o Livingstonu, on je odigrao odličnu utakmicu, koja će vjerovatno proći ispod radara. Međutim, treba reći da je u velikoj mjeri olakšao napade Warriorsa time što je, kada je bio na parketu sa Curryem, rukovodio napadima Golden State čime je malo rasteretio MVP-a i omogučio mu da se više kreće bez lopte. Takođe, pametno je napadao Dellavedovu ledjima koristeći prednost u visini, a u odbrani je u nekoliko navrata uspio da oteža život čak i LeBronu. Titule se ne osvajaju bez dobrih utakmica rezervista, a Livingston je u najvećem meču sezone odigrao odličnih 25 minuta i pomogao Warriosima da izjednače seriju.

J.R. Smith nastavlja da igra veoma loše

Ako se Andrew Bogut muči u ovoj seriji, šta reći za J.R. Smitha? Igrač koji je bio bitan faktor u serijama protiv Chicaga i Atlante, svojom igrom mnogo više šteti nego što doprinosi Cavaliersima. U finalnoj seriji šutira 29.8% iz igre, promašio je 7 od 28 šuteva za tri poena, šutnuo je samo dva slobodna bacanja i napravio veliki broj potpuno nepotrebnih faulova. Njegova nesposobnost da pogodi otvorene trojke uništava napade Clevelanda. J.R. je do sada u finalnoj seriji proveo 132 minuta na parketu, i Clevelandov +/- u tom periodu je -48 a kada je on na klupi, Cavaliersi su nadigrali Warriorse za 26 poena! Njegove loše igre dodatno opterećuju Cavalierse jer Blatt nema adekvatnu zamjenu na klupu i jedino što mu preostaje je da se nada da će se J.R. što prije trgnuti. Često govorimo kako Cleveland u ovoj seriji igra sa 7 igrača. Obzirom na to koliko je Smith pokazao u dosadašnjem dijelu finala, slobodno možemo reći da Cleveland raspolaže sa 6 košarkaša. Nije to ništa čudno, Smith je igrač koji sam može da dobije utakmicu, ali isto tako može upasti u veliku krizu i postati najslabija karika svoje ekipe. Čini se da nije mogao izabrati gori momenat da uđe u minus fazu.

david blatt-jr smith

Kako će se Blatt prilagoditi?

Steve Kerr je napravio prvu veliku promjenu, i ona je donijela rezultate. Sada je lopta u Blattovom dvorištu. Treba, međutim, reći da su Cavaliersi u trećoj četvrtini odigrali odličnu odbranu, koja ih je u potpunosti vratila u meč. Odlično su sprječavali da Curry i Klay Thomspon uopšte dođu do lopte, sa ciljem da drugi igrači Golden Statea rješavaju napade. Dok su imali snage, u tome su poprilično uspijevali. Zanimljiv je i način na koji se Blatt borio sa niskom postavom – Mozgov je cijele večeri radio dobar posao stvarajući poziciju za sebe što je bliže košu, a to je rezultiralo velikim brojem slobodnih bacanja i lakih poena za odličnog Rusa, koji se susret završio sa 28 poena i 10 skokova. To je nešto na šta treba obratiti pažnju u nastavku serije, jer će Blatt nastaviti da kažnjava niže postave Warriorsa ovakvim ofanzivnim setovima. Za očekivati je da Cavaliersi nastave da agresivno napadaju ofanzivni skok jer je upravo taj segment, uz odličnu odbranu, bilo ključ jedine četvrtine koju su sinoć riješili u svoju korist.

Jedna stvar je, međutim, jasna. Nijedno taktičko prilagođavanje neće donijeti rezultat ukoliko se LeBron i ostatak ekipe ne oporavi dovoljno do početka utakmice broj 5. Cavaliersi se moraju vratiti svojoj igri iz prva tri susreta ukoliko misle da slave u dvije od tri naredne utakmice. To neće biti nimalo lako jer će ih u nedjelju veče čekati energična publika u Oracle Areni i ekipa Golden Statea koja je sinoćnjom pobjedom ponovo preuzela pol poziciju u ovom finalu. Hoće li Warriorsi biti dovoljno dobri da to iskoriste i prvi prođu kroz finiš, ostaje da vidimo.

[1] www.nba.com

Latest Posts

NE PROPUSTITE