Sunday, December 10, 2023

ZADNJE OBJAVE

Analiza drafta: Boston Celtics

Celticsi su izvorno imali 25. pick nekoliko minuta prije drafta ali su se netom prije proglašavanja Kyriea Irvinga kao prvog izbora odluèili na neznatne promjene. Na kraju su otišli sa dva izbora, po jednom iz svake runde.

NBA draft 2011:

27. izbor – JaJuan Johnson
55. izbor – E’twaun Moore

Celticsi su, imali 25. izbor koji su odluèili mijenjati sa Netsima za 27. izbor i izbor druge runde 2014. Ovaj je trade pomalo iznenadio NBA krugove, no oèito je da je Ainge ciljao na tipiènog krilnog centra, poput Glena Davisa i Leona Powea.

JaJuan Johnson je zaliha za zamjenu na toj poziciji ukoliko Davis odluèi ovo ljeto napustiti Boston. Na toj je poziciji naravno i Kevin Garnett, ali godine ga stižu i njemu je potrebna jedna zamjena koja je spremna igrati na visokom nivou. U scout izvještajima je Johnson predstavljen kao atletièan igraè sa dobrim šutom sa poludistance, ali sa slabom igrom u reketu. Uskoro æemo vidjeti za što æe biti namijenjen u Celticsima.

U drugoj su rundi Kelti birali krilo E’Twauna Moorea koji je došao sa Purduea. Ovog se momka veæ tretira kao jednog od kraða drafta, te se pretpostavlja da bi mogao više pomoæi Celticsima sljedeæe sezone nego JaJuan, ponajprije zbog svoje raznovrsnosti i dobrog šuta za 3 poena, koji mu se pripisuje kao najveæa prednost. Kao mane tu su nedostatak atletiènosti i snage, što rezultira slabom igrom pod košem.

Kao što se i oèekivalo, Celticsi nisu puno taktizirali, nego su i ovu sezonu odluèili ekipu graditi na velikom trojcu i Rondu, a ovi æe igraèi zasigurno imati od koga nauèiti NBA zanat.

Igraèi pod ugovorom:

Branièi: Rajon Rondo, Ray Allen(player option), Avery Bradley.
Krila: Kevin Garnett, Paul Pierce.
Krilni centri i centri: Jermaine O’Neal.

Slobodni igraèi:

Zaštiæeni: Jeff Green.
Nezaštiæeni: Delonte West, Carlos Arroyo, Von Wafer, Saša Pavloviæ, Troy Murphy, Glen Davis, Nenad Krstiæ.

Latest Posts

NE PROPUSTITE