Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza drafta: Denver Nuggets

Denver je uz Oklahomu vjerojatno najpotentnija ekipa Zapada, iako u svojem rosteru trenutaèno nema zvijezde kao što su Kevin Durant i Russell Westbrook, svi igraèi veoma dobro znaju kako je to igrati uz jednu.

Osam godina trpjeli su Carmela Anthonya, koji je bez problema mogao zabiti 30 ili više koševa, ali je trošio previše lopti i uopæe nije igrao obranu. Igra se vrtjela oko njega, što je dozlogrdilo suigraèima pa i treneru Georgeu Karlu i svima je bilo lakše kad se “Melodrama” završila. Mnogi su se pitali što æe biti s Nuggetsima, tko æe preuzeti ulogu voðe momèadi, kako æe izgledati njihova igra bez Carmela, tko æe postati glavni scorer u momèadi i slièno. Nuggetsi su sve iznenadili svojom igrom nakon odlaska glavne zvijezde, oèito je porasla kemija u momèadi, svi mediji su poèeli prièati u renesansi u njihovoj igri, pogotovo obrambenom dijelu, buduæi da su konaèno imali 5 igraèa koji su igrali obranu nasuprot èetiri dok je Melo bio tamo.

U prvih 10 utakmica nakon odlaska Anthonyja Nuggetsi su pobijedili 8 puta, smanjili odlazak protivnièkih igraèa na liniju za slobodna bacanja za 23% i poveæali postotak uspješnosti obrambenog skoka na gotovo 80% (bili su jedno vrijeme izjednaèeni s Magicom koji je tu predvodio ligu sa 77%). Ušli su u doigravanje i ispali u pet utakmica, ali treba napomenuti da su 3 utakmice izgubili s razlikom od 3 koša i to od Oklahome koju su s onakvim Durantom i Perkinsom mnogi vidjeli u finalu Zapada, no bio je tu i Westbrook koji je realno debelo podbacio  u doigravanju, naroèito protiv Memphisa.

Nije na odmet spomenuti niti to da ukoliko Nuggetsi odluèe nabaviti neku zvijezdu, to im ne bi trebao biti problem, jer na rang listi iznosa koji æe NBA momèadi potrošiti na plaæe svojih igraèa iduæe sezone, oni drže posljednje mjesto sa nešto manje od 29 milijuna dolara. Najplaæeniji igraè im je novopridošli Andre Miller sa nešto manje od 8 milijuna dolara za iduæu sezonu, a 2012. ionako postaje free agent te ga se Nuggetsi mogu riješiti i pokloniti više povjerenja Tyu Lawsonu ili jednostavno uzeti nekog drugog.

NBA draft 2011. :

22. izbor – Kenneth Faried
26. izbor – Jordan Hamilton
56. izbor –  Chukwudiebere Maduabum

Kenneth Faried, 21-godišnjak s Morehead Statea, trebao bi dodatno ojaèati Nuggetse  prvenstveno svojim skokovima i srèanošæu. Postao je legenda škole i konferencije, sa 13 skokova u prosjeku po  utakmici i na svojoj sophomore i junior godini te dvoznamenkastim brojem koševa tijekom sve tri godine na sveuèilištu.

U svojoj sveuèilišnoj eri koja je trajala od 2007. do 2011. postao je najbolji skakaè u povijesti još od Roberta Parisha u razdoblju od 1972. do 1976. te je sa svoja 1673 skoka u èetiri sezone prestigao velika NBA imena poput Elvina Hayesa, Wesa Unselda Tima Duncana i Billa Russella.

Farieda usporeðuju sa Paulom Silasom, trenutnim trenerom Charlotte Bobcatsa, koji je tijekom svoje sveuèilišne karijere sakupio 1751 skok i još 12 357 u NBA ligi, uglavnom dok je igrao za Boston Celticse. Silas je takoðer zabio i više od 10 000 koševa u NBA-u, a ukoliko nastavi igrati kao i na sveuèilištu, ni Fariedu ne ginu takve brojke.

Jednu od boljih utakmica svoje dosadašnje karijere Faried je odigrao na ovogodišnjem March Madnessu, kad je njegov Morehead State, odnosnom uglavnom on sam sa 17 skokova i blokiranim šutom, èime je osigurao pobjedu, izbacio favorizirani Louisville. U sljedeæoj fazi natjecanja, protiv Richmond Spidersa, kojima se cijeli gameplan svodio na to da zaustave Farieda, on je ipak u porazu uspio skupiti 13 skokova. Nakon utakmice, Faried je prièao o tome koliko je volio Bullse iz Jordanove ere i kako nije idolizirao niti Jordana ni Pippena veæ Rodmana s kojim ga veæ zasluženo usporeðuju.

Kad se veæ èinilo da su Nuggetsi izborom Farieda gotovi što se tièe izbora u prvoj rundi, na scenu je stupio njihov GM Masai Ujiri. U trostrukoj razmjeni u koju su osim Nuggetsa bili ukljuèeni i njihovi divizijski rivali Portland Trailblazersi te novopeèeni prvaci NBA-a Dallas Mavericksi,  Mavericksi su izabrali Jordana Hamiltona te ga poslali u Portland koji ga je zatim zajedno s veteranskim razigravaèem Andreom Millerom proslijedio u Denver, a suprotnim smjerom je otišao Raymond Felton, dok je Rudy Fernandez otišao iz Portlanda put Dallasa.

Nuggetsi su tako završili s Hamiltonom, koji æe u poèetku dijeliti vrijeme na parketu s Wilsonom Chandlerom, a kasnije æe biti njegova zamjena ukoliko ih on napusti buduæi da æe postati zaštiæeni slobodni igraè, no teško da æe ga htjeti zadržati u Denveru sad kad imaju igraèa sa veoma sliènim setom vještina, samo 4 godine mlaðeg. Hamiltonu je prirodna pozicija “trojka” kao i Chandleru iako je na sveuèilištu dosta igrao i “dvojku”.

Mana mu je to što nema prodor prema košu iako je atletièan te još uvijek previše voli uzimati nemoguæe šuteve, što je navika koja mu je ostala još iz srednje škole gdje je toliko dominirao da si je mogao dopustiti bilo što. U Big 12 mu to i nije prolazilo te se je malo opametio, no još uvijek ne traži kontakt i veoma rijetko dolazi na liniju slobodnih bacanja koja baca sa uèinkovitošæu od 78% , posjeduje brz izbaèaj i povjerenje u svoj šut, može pogoditi NBA tricu, a trebao bi poraditi na izboru šuta, kontroli lopte i brzini u obrani . Vertikalni skok mu je dobar sa 32 inèa, u skokovima u svojoj momèadi je završio drugi, odmah iza Tristana Thompsona koji je pomalo neoèekivano završio kao èetvrti izbor i otišao u Cleveland.

Ukoliko malo dobije na brzini i eksplozivnosti, poène dolaziti u reket i skakati, Nuggetsi æe u njemu pronaæi dostojnu zamjenu Chandleru, a nastavi li raditi na šutu, ima potencijala postati jedan od boljih wing scorera u ligi.

Nigerijac Chukwudiebere Maduabum, koji je vjerojatno pobjednik natjecanja u težini izgovaranja imena na ovogodišnjem NBA draftu, prvotno je izabran od strane Lakersa, no veoma brzo je prebaèen u Nuggetse za buduæi izbor druge runde. Maduabum je odigrao tri utakmice za NBA razvojnu momèad Bakersfield Jam u kojima je u 20 minuta iz èetiri šuta zabio ravno dva koša, zabilježio je i jedan skok te tri bloka. Na svojem Facebook profilu sebe opisuje kao 30% normalnu i 70% ludu osobu. Što reæi na sve ovo, oèito se netko iz uprave dosjetio da bi Chrisu Andersenu dobro došlo društvo, jer bi netko priseban teško izabrao ovakvog igraèa samo iz košarkaških razloga.

Igraèi pod ugovorom :

Branièi: Ty Lawson, Andre Miller
Krila:
Danilo Gallinari
Krilni centri i centri:
Timofey Mozgov, Kosta Koufos, Chris Andersen, Al Harrington

Slobodni igraèi:

Zaštiæeni: Arron Afflalo, Wilson Chandler, Gary Forbes
Nezaštiæeni:
Melvin Ely, Kenyon Martin,  Nene Hilario, J.R. Smith

Latest Posts

NE PROPUSTITE