Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza drafta: Minnesota Timberwolves

Navijaèi Timberwolvesa s pravom su ove, kao i zadnjih godina, strahovali od drafta, obzirom na neuraèunljivog generalnog menadžera Davida Kahna koji je zadnjih godina bio poznat po draftiranju više igraèa koji igraju na istoj poziciji. Najpoznatiji takav potez zasigurno je bio draft 2009. kada su Timberwolvesi u prvoj rundi izabrali èak èetiri igraèa, od toga tri razigravaèa – peti izbor bio je Ricky Rubio, šesti Jonny Flynn, a osamnaesti Ty Lawson. Èetvrti igraè kojeg su izabrali bio je Wayne Ellington, klasièni bek šuter koji im takoðer nije bio neophodan.  Posljedice tog drafta, osjetiti æe se iduæe sezone kada æe vjerojatno Rubio zaigrati, no treba vidjeti kako æe se snaæi u NBA-u, buduæi da je ove sezone u Barceloni izgubio mjesto poèetnog razigravaèa, a i pao je u gotovo svim statistièkim kategorijama u odnosu na prošle sezone.

NBA Draft 2011:

2. izbor – Derrick Williams
43. izbor – Malcolm Lee
57. izbor – Tanguy Ngombo

Jonny Flynn je na ovogodišnjem draftu poslan u Houston Rocketse zajedno s 23. pickom  (Houston Rocketsi izabrali Nikolu Mirotiæa pa ga poslali u Bullse za dvadeset i osmi, èetrdeset i treæi izbor te nešto novaca) i njihovim dvadesetim izborom, Donatasom Montiejunasom za  Brada Millera i prvi pick Rocketsa na sljedeæem draftu, koji bi mogao biti i izvan zone “lutrije”, uðu li Rocketsi u doigravanje.

Derrick Williams cijelo je vrijeme bio predviðan kao drugi izbor ovoga drafta, nekoliko dana prije èak i kao neki od kasnijih izbora zbog jaèanja glasina o tome da su Timberwolvesi zainteresirani za Enesa Kantera, no to se sve rasplinulo kad su Timberwolvesi izabrali Williamsa.

Williams dolazi sa sveuèilišta Arizone, gdje je zasluženo bio daleko najveæa zvijezda ekipe. Predviðaju mu bolju karijeru od Kyriea Irvinga u NBA-u, zbog izražene svestranosti, dovoljne visine, fizièke igre, odlièan postotak ubaèenog šuta u reketu, s druge strane samo èetvrtinu puta kad je šutirao se odluèio za skok šut, no zato ga je šutirao izvrsnih 56%, odnosno 1,6 koša po skok šutu što je daleko više nego itko drugi na draftu. Takoðer, voli imati loptu, u Arizoni je prosjeèno po utakmici imao 16 posjeda lopti po utakmici, i još je bio najuèinkovitiji od svih igraèa na svojoj poziciji, što je nevjerojatnije kad se zna koliko su truda protivnièke obrane ulagale da ga zaustave, da i nije imao nekog klasnog razigravaèa koji bi mu dijelio lopte, veæ je veæinom teret kreiranja napada Arizone bio na njegovim leðima, što je on podnio i više nego uspješno. Takoðer je bio i jedan od najboljih kreatora šuta sa 1,3 koša po posjedu, a svaki treæi put kad je imao loptu je bio fauliran. Buduæi da je bio toliko uspješan u napadu i nisu ga previše forsirali da igra obranu, no kad hoæe, definitivno može. Veoma je težak i jak, štoviše najteži small forward od Rodneya Rogersa koji je izabran 1993., i bez problema može èuvati i jaèe èetvorke. Atletièan je dovoljno, ima respektabilan odraz od 34,5 inèa, po potrebi može atraktivno zakucati iako tome nije sklon.

Postavlja se pitanje kako æe se on uklopiti u Timberwolvese, koji na njegovim pozicijama veæ imaju Kevina Lovea, Michaela Beasleya, Wesa Johnsona, Martella Webstera, i Anthonyja Randolpha.  Toga se sjetio i David Kahn pa je održao poseban sastanak s Beasleyem i Loveom na kojem su raspravljali o Williamsu. Beasley i Love su navodno oduševljeni moguænošæu igranja zajedno s Williamsom, a sam Kahn je izjavio da æe novi trener napraviti neke kreativne line-upove i zakljuèio kako æe biti zanimljiva momèad za gledanje. Živi bili pa vidjeli.

Malcolm Lee, braniè iz UCLA-a, izabran  sredinom druge runde iako je na mock draftovima bio svrstavan u prvih deset izbora druge runde, solidan je obrambeni igraè, može igrati i kao razigravaè, no to nije pozicija na kojoj æe ga Timberwolvesi koristiti. Napustio je sveuèilište ranije, smatrajuæi da je dovoljno dobar za NBA te se posvetio vježbama za draft na kojima se i nije posebno iskazao. Na UCLA-u je odigrao samo junior godinu te je greška što je tako rano otišao jer još ima dosta aspekata igre na kojima mora poraditi, ponajprije na svom napadu u kojem je goli prosjek, fali mu nešto tehnike, kvalitetnija dodavanja i dribling, što je i mogao razviti da je ostao igrati još koju godinu na sveuèilištu. Ovako æe vjerojatno imati problema s ulaskom u roster momèadi za iduæu sezonu.

Tanguy Ngombo, još jedan stranac na ovom draftu, koji je osim NBA, postao poznat i nešto široj javnosti, nažalost ne zbog svojih kvaliteta i igre veæ zbog cijele drame koja se razvila oko toga ima li 26 godina, pa u tom sluèaju ne bi mogao biti izabran na draftu, ili 22 godine. Roðen u Kongu, no s katarskom putovnicom, postao je prvi katarski igraè izabran na nekom NBA draftu. Izabrali su ga Dallas Mavericksi pedeseti i sedmim izborom druge runde drafta pa ga poslali u  Portland u onom tradeu koji je ukljuèivao i Rudyja Fernandeza. Trail Blazersi su ga  tek èetiri dana nakon drafta zbog spomenutog problema s dokazivanjem dobi uspjeli poslati u Minnesotu, no tamo neæe zaigrati veæ æe se najvjerojatnije vratiti u Katar gdje ga doživljavaju kao zvijezdu i senzaciju.

Igraèi pod ugovorom:

Bekovi: Wayne Ellington, Luke Ridnour, Ricky Rubio, Martell Webster
Krilni igraèi: Michael Beasley, Lazar Hayward, Wesley Johnson, Anthony Randolph, Anthony Tolliver
Centri
: Darko Milièiæ, Brad Miller, Kevin Love, Nikola Pekoviæ

Slobodni igraèi:

Zaštiæeni: /
Nezaštiæeni: Sebastian Telfair

Latest Posts

NE PROPUSTITE