Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza drafta za svaku NBA ekipu

Nakon općenito gledano jednog od lošijih draftova 2013. godine gdje je rookie godine bio tek 11. pick, najrazvikaniji igrač nije odigrao ni minute zbog ozljede, a prvi izbor drafta nije impresionirao ni vlastite roditelje, ovogodišnji NBA draft dočekan je s puno više pompe.

Većina stručnjaka smatrala je da je 2014. godina jedna od najboljih u zadnje vrijeme, s barem tri igrača (Andrew Wiggins, Jabari Parker i Joel Embiid) koji mogu praktično preko noći preokrenuti izgled svojih ekipa. Iako je to pomalo pretjerano, nepobitno je da se radi o vrlo dubokom draftu s velikim brojem kvalitetnih igrača.

Draft je obilježilo nekoliko stvari. Osim činjenice da je ovo prvi draft u zadnjih 30 godina koji nije vodio “vječni” komesar NBA lige David Stern,  jedna od važnih stvari je ponovni prvi izbor Cleveland Cavaliersa, treći prvi pick u četiri godine, iako su imali samo 1,7% šanse birati prvi. Nadalje, na draft je veliki utjecaj imala ozljeda stopala Joela Embiida, koji je do tada bio najvjerojatniji prvi izbor. Treća važna stvar je činjenica da je NBA liga iskoristila svoje pravo izbora i iz pijeteta uzela Isaiaha Austina, izazvavši pritom nepodijeljene pozitivne reakcije diljem svijeta. Austin je trebao izaći na draft, no otkriće ozbiljne srčane mane spriječilo je njegovu profesionalnu karijeru. U svakom slučaju lijepa gesta novog komesara lige Adama Silvera. Za ljubitelje NBA košarke iz Hrvatske i susjednih zemalja važno je da je Dario Šarić odabran kao najviši hrvatski pick u povijesti (12. ukupno), a još su odabrani Jusuf Nurkić (Cedevita, 16. izbor), Bogdan Bogdanović (Partizan, 27. izbor), Nikola Jokić (Mega Vizura, 41. izbor), Vasilije Micić (Mega Vizura, 52. izbor) i Nemanja Dangubić (Mega Vizura, 54. izbor).

Jedna od najljepših stvari svakog NBA drafta je nada. Sve momčadi lige su u igri, sve nešto pokušavaju, i jedino tada postoji makar mala šansa da slaba, mala i nevažna momčad postane i važna zahvaljujući pameti i sreći. Neki igrači su otišli možda previsoko, neki su birani neshvatljivo nisko, ali to je sve sastavni dio svakog NBA drafta. Donosimo vam pregled svih izbora po klubovima kao i našu ocjenu izbora (od 1 do 5), uz napomenu da pet momčadi (Dallas, Golden State, Indiana, Portland i Washington) nisu imale pravo izbora ove godine.

Atlanta Hawks

IZBOR: #15 – Adreian Payne, krilo/centar, Michigan State; #43 – Walter Tavares, centar, Gran Canaria; #48 – Lamar Patterson, bek, Pittsburgh

Malo je neobično što Atlanta nije odabrala krilne igrače koji nude obrambenu pomoć, no Payne je sposoban, atletski nadaren igrač sa zanimljivim repertoarom napadačkih rješenja uključujući šut za tricu. S obzirom da su takvom igrom izludili Indianu u ovogodišnjem doigravanju, očito se radi o dodavanju svježe krvi u dokazano sposoban sustav. Walter Tavares malo je poznat igrač u Americi, no pratitelji španjolske ACB lige dobro ga poznaju. Ovaj tanašni 22-godišnjak sa Zelenortskih otoka protegao se na 220 cm visine s rasponom ruku od ogromnih 241 cm, a to je ono što NBA skauti obožavaju. Iako je prilično sirov i limitiran što se tiče košarkaškog znanja (što nije čudno s obzirom da je prvi put organizirano zaigrao košarku sa 17 i pol godina), u sredini druge runde Atlanta si može priuštiti ovakav pokušaj s malo gubitka, a puno potencijalne dobiti. Patterson je solidan bek-šuter s dobrom kontrolom lopte koji radi svašta pomalo, a takve igrače treba svaka momčad.

OCJENA: 4

Boston Celtics

IZBOR: #6 – Marcus Smart, bek, Oklahoma State; #17 – James Young, bek-krilo, Kentucky

Boston je imao priliku sa šestim izborom otići u raznim smjerovima, ali su na kraju odigrali na sigurno. Smart je snažan combo bek koji je odličan distributer lopte sa sumnjivim šutem izvana. Ostaje pitanje hoće li Boston igrati sa svom trojicom bekova upitnog šuta ili će jedan morati otići. Smart je tek stigao, Bradley je ovaj tjedan potpisao novi ugovor (4 godine, 32 milijuna), a o zamjeni Ronda se glasno govorilo cijelu prošlu sezonu…

Young je mladi, atletski supertalent, ali još jedan igrač upitnog šuta. Iako će u ranim godinama svoje karijere moći ponuditi dobru obranu na krilu i puno trke i ludih zakucavanja u tranziciji, postavlja se pitanje zašto Boston ovdje nije uzeo Garyja Harrisa ili Rodneya Hooda.

OCJENA: 3; 4 ako mijenjaju Ronda

Brooklyn Nets

IZBOR: #44 – Markel Brown, bek, Oklahoma State; #59 – Xavier Thames, bek, San Diego State; #60 – Cory Jefferson, krilo-centar, Baylor

S obzirom da Brooklyn nije imao pravo na nijedan izbor prije drafta, dobrom trgovinom su iskoristili brojne (beskorisne?) pickove  drugih momčadi i došli do čak 3 picka. Brown je atletski solidan bek finog šuta, koji bi se kao igrač četvrte godine trebao bez problema prilagoditi NBA ligi. Thamesov izbor je malo čudan s obzirom da je igrač na istoj poziciji i sličnih vrlina (i mana) kao Brown. Jefferson je dobar skakač preciznog šuta s poludistance. Sve u svemu, Brooklyn je na draftu dobio što mu treba – mladu i jeftinu pomoć s klupe.

OCJENA: 4

Charlotte Hornets

IZBOR: #9 – Noah Vonleh, krilo-centar, Indiana; #26 – PJ Hairston, bek, Texas Legends (NBDL); #55 – Semaj Christon, bek, Xavier

Bivši Bobcatsi, odlučni u daljnjem napretku nakon drugog pojavljivanja u doigravanju u povijesti, možda su izveli jednu od većih krađa drafta izborom Vonleha. Vonleh je atletska zvijer, skakač i bloker velikih fizičkih mogućnosti. Kao da to nije dovoljno, odličan je šuter (57% trice na sveučilištu). Ako ispuni svoj potencijal, mogao bi biti jedno od najboljih krila svoje generacije. PJ Hairston se dokazao kao sjajan šuter i solidan branič u nezgodnoj razvojnoj ligi, trebao bi se bez problema prilagoditi NBA-u. Christon je solidan playmaker koji treba osigurati važne minute odmora za glavnog igrača momčadi Kembu Walkera.

OCJENA: 5

Chicago Bulls

IZBOR: #11 – Doug McDermott, krilo, Creighton; #49 – Cameron Bairstow, krilo-centar, New Mexico

Nakon što je Chicago mijenjao 16. i 19. pick u Denver za 11. pick i Anthonyja Randolpha, iskoristio je taj pick na Dougieja McBucketsa. McDermott neće nikad biti velika zvijezda u ligi niti elitni obrambeni igrač, ali će biti ono što i jest-fantastičan šuter, jedan od ponajboljih u ovoj generaciji. S obzirom da su Bullsi lani bili jadna šuterska momčad, ovo je logičan izbor kojim može biti zadovoljan i klub i igrač. Bairtow je još jedan visoki igrač za tučnjavu pod košem i povremeni koš s poludistance ako ostane otvoren. Ipak, vjerojatniji scenarij za prvu sezonu je kraj klupe Chicaga, pogotovo ako dođe Mirotić.

OCJENA: 4

Cleveland Cavaliers

IZBOR: #1 – Andrew Wiggins, krilo, Kansas; #33 – Joe Harris, krilo, Virginia; #45 – Dwight Powell, krilo, Stanford

Dobili smo odgovor na pitanje koga će Cleveland odabrati prvim izborom. Nakon promašaja s prošlogodišnjim prvim izborom Anthonyjem Bennettom, ove godine moralo se ići na sigurno. I baš kad se činilo da će Cavsi uzeti centra Joela Embiida, nova ozljeda nesretnog Kamerunca uvjerila je odgovorne u Clevelandu da njihov izbor mora biti Wiggins.

I u pravu su.

O Wigginsu se već godinama priča kao o novom LeBronu. Iako je Wiggins fizički sličniji Durantu, nema sumnje da je fantastičan talent koji nema puno nedostataka. Visok, skočan, spretan, brz i vrijedan igrač s talentom na bacanje, šut mu je možda jedini nedostatak koji nije nepopravljiv s obzirom na godine. S obzirom da su poziciju malog krila lani prije dolaska Denga pokrivali Alonzo Gee i Earl Clark (gulp), Wiggins predstavlja bitno pojačanje na poziciji, kao i kičmu na kojoj će se, zajedno s Kyriejem Irvingom, graditi momčad u idućim godinama. Harris je igrač čija je najveća vrlina istovremeno Wigginsova jedina mana-Joe je šuter fantastične mehanike koji će moći pružiti prijetnju s distance na pozicijama dva i tri. Moguće je da u jednom trenutku sezone završi u razvojnoj ligi, ali u pravom sustavu može biti koristan odmah. Powell je snažno (211 cm) krilo sa solidnim dodavačkim sposobnostima koje se čini kao solidan izbor u drugoj polovici druge runde.

OCJENA: -5

Denver Nuggets

IZBOR: #16 – Jusuf Nurkić, centar, Cedevita; #19 – Gary Harris, bek, Michigan State; #41 – Nikola Jokić, centar, Mega Vizura

Možda Denverov draft trenutno ne izgleda ništa posebno, ali vjerojatno će za 2-3 godine biti optuženi za barem dvije „krađe“. O Jusufu Nurkiću redovni pratitelji ABA lige znaju puno. Visoki, okretni, super snažni centar (212 cm, 220 cm raspon ruku, 125 kg) s tonom potencijala. Istina, pravi previše prekršaja, trener Repeša ga nije koristio previše (petnaestak minuta u prosjeku), i ne plijeni košarkaškom inteligencijom. Međutim, u duhu pravednosti, treba naglasiti da je Nurkiću tek 19 godina, kao i to da centri tipično sazrijevaju kasnije od ostalih igrača. NBA skauti u Nurkiću vide mladog Nikolu Pekovića i vjerojatno nisu puno promašili. Gary Harris je sjajan šuter-specijalist koji može učinkovito braniti pozicije dva i tri i pravo je čudo što je skliznuo ovako nisko – u svim projekcijama američkih novinara bio je između 10. i 15. izbora. Šlag na torti za Denver je izbor Nikole Jokića u sredini druge runde, vrlo pokretljivog 19-godišnjeg centra iz Sombora sa solidnim šuterskim sposobnostima i odličnim osjećajem za asistenciju. Odličan izbor za budućnost kojemu bi dobro došlo još par godina igranja Eurolige.

OCJENA: -5

Detroit Pistons

IZBOR: #38 – Spencer Dinwiddie, bek, Colorado

Dinwiddie je zanimljiv igrač. Radi se o beku visokom dva metra sa solidnim ulazom koji voli olakšavati život svojim suigračima. Nije posebno skočan ni snažan, međutim već sad je dobar šuter koji mora popraviti kontrolu lopte i sazrijeti u donošenju odluka. Prije teške ozljede koljena bio je u projekciji kao 15-20 pick, a s obzirom da među bekovima Pistonsa nema puno čistih playmakera (Jennings to nije, pitanje je što će biti sa Stuckeyem koji je slobodan igrač, Billups je u godinama a Peyton Siva nije sazrio, ostaje jedino Will Bynum), Dinwiddie bi mogao imati konkretniju minutažu već u rookie sezoni i biti solidan igrač u NBA ligi, a možda jednog dana  i starter.

OCJENA: 4

Houston Rockets

IZBOR: #25 – Clint Capela, krilo-centar, Elan Chalon; #42 – Nick Johnson, bek, Arizona; #53 – Alessandro Gentile, bek-krilo, Armani Milano

Houstonu trenutno ne trebaju mladi i nedokazani igrači. Treba im što više prostora na salary capu kako bi doveli što veću zvijezdu u pomoć Hardenu i Howardu i složili ekipu za naslov u slijedećih nekoliko godina. U skladu s tim su birali na draftu – Clint Capela je iznimno talentirana četvorka, zvijer u zakucavanjima i tranziciji. Naravno, limitiran je u igri pet na pet i nije do kraja svladao osnove igre, no mogao bi biti jako dobar igrač u budućnosti, a u obrani može doprinijeti odmah zahvaljujući visini i brzini. Nick Johnson je solidan šuter koji razumije košarku, no možda je malo prenizak (jedva 190 cm) za poziciju dva u NBA. Gentilea dobro znaju navijači u Europi, talijanska šuterska zvijezda iz Milana konačno je odlučila zakoračiti prema NBA-u, no vjerojatno će ostati još jedno vrijeme kod kuće. U svakom slučaju solidan izbor duboko u drugoj rundi.

OCJENA: 4+

Los Angeles Clippers

IZBOR: #28 – C.J. Wilcox, bek, Washington

Wilcox nije uopće loš igrač, naprotiv. Nakon pune četiri godine na sveučilištu Washington dokazao se kao solidan branič, dobar šuter i jak u ulazu pod koš, igrač je koji može uskočiti u bilo koju NBA momčad i pridonijeti s klupe. Ono što ovaj izbor čini problematičnim je činjenica da Clippersi na Wilcoxovoj poziciji imaju brdo igrača (J.J. Redick, Dudley, Crawford i prošlogodišnji rookie Reggie Bullock), a pod košem su tanki kad odmaraju Jordan i Griffin. Zašto nisu odabrali visokog igrača koji bi imao puno više smisla, znaju samo odgovorni u Clippersima.

OCJENA: 2

Los Angeles Lakers

IZBOR: #7 – Julius Randle, krilo, Kentucky; #46 – Jordan Clarkson, bek, Missouri

Randle je jedan od najboljih igrača ovogodišnjeg drafta i Lakersi su imali dosta sreće što je pao do sedmog izbora. Radi se o igraču koji je odmah spreman na solidan doprinos pod NBA obručima, borac bez mane koji će svakog natjerati da se krvavo naradi za svaki koš ili skok koji skupi. Mnogi su tvrdili da bi ovdje bolji izbor bio Noah Vonleh koji ima veći potencijal, ali Randle je vjerojatno u ovom trenutku bolji igrač, a to je ono što Lakersima treba. Iako je atletski limitiran, odlično koristi snagu i postavljanje pod košem kako bi došao do skoka ili šuta. Clarkson je sjajan combo bek odličnog ulaza kojeg je loš šut za tricu (ispod 30%) vjerojatno koštao izbora pri kraju prve runde. Ipak, s visinom od 198 cm i rasponom ruku od 206 cm s vremenom može postati prava obrambena napast, a dovoljno je mlad i dobar da već sada donese promjenu ritma i ubrzanje igre s klupe što Lakersi prošle sezone jednostavno nisu imali.

OCJENA: 5

Memphis Grizzlies

IZBOR: #22 – Jordan Adams, bek, UCLA; #35 – Jarnell Stokes, krilo, Tennessee

Memphis je bio povijesno loša tricaška momčad lani. Kako to riješiti? Iskopaj na draftu mladog, spretnog šutera koji je dobar u obrani. Grizliji su učinili upravo to izborom Adamsa, igrača druge godine s renomiranog sveučilišta UCLA. Adams je sjajan šuter koji treba poraditi na selekciji, međutim s obzirom na Memphisove šuterske nevolje i Adamsovu kombinaciju obrambene i napadačke igre, nije nerealno očekivati dobru minutažu i brz napredak. Stokes nije najbrži igrač kojeg ste ikad vidjeli, ali je odličan skakač, vrlo dobar bloker i veliki borac koji može odmah pomoći u obrambenoj rotaciji, tako da je Memphis idealna momčad za njegov razvoj.

OCJENA: 5

Miami Heat

IZBOR: #24 – Shabazz Napier, bek, Connecticut

Iskusni playmaker  (četiri godine u jednom od najboljih košarkaških programa u državi), rođeni pobjednik (aktualni NCAA prvak), vođa i ljubimac vašeg najboljeg igrača. Da, Napier i Miami su savršen spoj.

Iako je relativno nizak (186 cm), dekoncentriran u obrani i ponekad sklon donošenju upitnih odluka, Shabazz Napier je definitivno predobar igrač u ovako kasnoj fazi drafta da bi ga se propustilo. Dodatni bonus za Heat je što popunjava poziciju na kojoj su slabi, pošto Chalmers i Cole nisu odigrali praktički ništa u velikom finalu. Još kad vas na Twitteru pohvali i sam LeBron James riječima : „Nema šanse da da draftu uzmeš playa prije Shabazza Napiera“, za Miami je sve jasno – uzmi igrača i bježi.

OCJENA: 5

Milwaukee Bucks

IZBOR: #2 – Jabari Parker, krilo, Duke; #31 – Damien Inglis, krilo, Roanne; #36 – Johnny O’Bryant, krilo-centar, LSU

Milwaukee je očajnički trebao nešto. Klub koji  nitko od razvikanih slobodnih igrača ne doživljava previše mora svoje zvijezde tražiti na draftu. Prema prvim naznakama, pronašli su je u Jabariju Parkeru.

Svi NBA skauti su suglasni da je Parker u ovom trenutku najbolji igrač na draftu. Iako nema potencijal jednog Wigginsa ili Embiida i nije baš osobit obrambeni igrač, Jabari je rođeni strijelac koji može zabiti koš kako god hoće – s poludistance, iz ulaza ili s posta. Prvi kandidat za rookieja godine koji će vjerojatno odmah biti blizu prosjeka od 20 koševa. Za navijače Bucksa je također bitno što je Parker jednostavno dobar dečko – miran, povučen, nije konfliktan, obiteljski tip. U Milwaukeeju će igrati blizu rodnog Chicaga i u savršenoj je situaciji da postane jedna od novih NBA zvijezda. Damien Inglis je tip igrača od kakvog cure sline svim NBA skautima – visoki letač s tonom potencijala i tjelesnim mjerama od kojih zastaje dah (visok 210 cm, težak 108 kg, raspon ruku 222 cm), dečko iz Gvajane neodoljivo podsjeća na sirovu verziju Mickaela Pietrusa.  Johnny O’Bryant je krilni centar sa solidnim napadačkim potencijalom i ne osobito dobrom igrom u obrani. Dobro je za njega što si Bucksi, pored živog, zdravog i spremnog Larryja Sandersa, to mogu priuštiti.

OCJENA: 5

Minnesota Timberwolves

IZBOR: #13 – Zach LaVine, bek, UCLA; #40 – Glenn Robinson III, krilo, Michigan

Jedna stvar odskače (hm…) više od svih drugih kod Zacha LaVinea – on toliko visoko leti da bi mogao probiti strop dvorane. Nevjerojatno brz i okretan, LaVine je na testiranju kod Lakersa zabilježio najviši odraz od nevjerojatnih 117 centimetara, što je pet centimetara više od bilo koga drugoga u klasi. Pored toga, ima potencijala postati solidan šuter i branič. Jako zanimljiv i svestran igrač, projekt za budućnost koji bi mogao biti jedna od najvećih krađa ovogodišnjeg drafta. Glenn Robinson III je još jedan brzanac, odličan u ulazima pod koš koji može pogoditi izvana. Wolvesi su očajnički trebali infuziju skočnosti i brzine na ovom draftu i možemo reći da su postigli pun pogodak.

OCJENA: 5

New Orleans Pelicans

IZBOR: #47 – Russ Smith, bek, Louisville

Pelicansi su trebali playa kao zamjenu za Jruea Holidaya koji je lani bio dosta ozlijeđen. Taj dio je jasan. Međutim, da bi uzeli solidnog, ali po ničemu posebnog 22-godišnjaka iz Louisvillea, morali su se na račun Philadelphije odreći prava na Pierrea Jacksona, atomskog mrava iz Idaho Stampedea (razvojna liga) i eksplozivnog strijelca koji je zabio 40 i više koševa šest puta prošle godine, jednom čak 58. Zašto su to učinili, znaju samo oni. Možda će jednog dana odgovorni u gradu jazza ispasti genijalci, ali danas se njihov potez čini u najmanju ruku čudnim.

OCJENA: -2

New York Knicks

IZBOR: #34 – Cleanthony Early, krilo, Wichita State; #51 – Thanasis Antetokounmpo, krilo, Delaware (NBDL); #57 – Louis Labeyrie, krilo-centar, Paris-Levallois

Zar New York nije imao točno NULA pickova na ovogodišnjem draftu?

Toliko o tome.

Phil Jackson je spretno uletio na draft izborivši čak tri izbora. Early možda nije čudo od igrača, ali ima sjajan šut, savršenu veličinu za NBA trojku i skočan je. U obrani i skoku bi mogao biti bolji, međutim ovako nisko na draftu sigurno je jedan od boljih igrača. Thanasis Antetokounmpo, stariji brat sjajnog mladog krila Milwaukeeja Giannisa, nema toliko potencijala kao brat, ali zahvaljujući velikoj energiji i sjajnoj brzini za svoju visinu ima potencijala biti obrambeni specijalist s klupe. Labeyrie, mladi centar iz Francuske, nije još spreman za NBA izazove, međutim mogao bi biti solidan igrač u rotaciji u bliskoj budućnosti.

OCJENA: 5, s obzirom da prije mjesec dana nisu ni trebali sudjelovati.

Oklahoma City Thunder

IZBOR: #21 – Mitch McGary, centar, Michigan; #29 – Josh Huestis, krilo, Stanford

McGary je klasični centar, solidan skakač i skupljač otpadaka u napadu. Ono što ga izdvaja od drugih igrača na poziciji je sposobnost pronalaženja otvorenog suigrača s posta, a to je vještina koju nema puno visokih igrača u današnjoj NBA. Iako McGary nikad neće biti NBA zvijezda, to Oklahomi ni ne treba. Uzet će njegovu energiju i borbenost i biti sretna što je našla mlađu i jeftiniju verziju Nicka Collisona. Huestis je obrambeni specijalist koji će se brzo uklopiti u rotaciju, što bi moglo objasniti zašto su tako mirno pustili Thaba Sefoloshu.

OCJENA: 4

Orlando Magic

IZBOR: #4 – Aaron Gordon, krilo, Arizona; #10 – Elfrid Payton, bek, Louisiana-Lafayette; #56 – Roy Devyn Marble, bek, Iowa

Malo je neobično što je Orlando uzeo Gordona tako visoko dok su bili dostupni vrhunski potencijali na poziciji playa, Dante Exum i Marcus Smart, no to ne znači da je ovaj pick loš, naprotiv.

Gordon je jedan od najvećih talenata ovogodišnjeg drafta, nevjerojatno skočan i pokretljiv igrač za svoju visinu sa sjajnim fizičkim sposobnostima koji će stvoriti protivnicima mnoge matchup probleme, a ako popravi prilično slab šut, postat će praktički nezaustavljiv. S obzirom da je najmlađi igrač na draftu ove godine, potencijal Gordona je ogroman. Potrebe na playu na kraju su pokrili Elfridom Paytonom, sjajnim razigravačem i solidnim braničem koji će posebno zasjati u tranziciji. Ostaje pitanje tko će zabiti izvana s Paytonom, Oladipom i Gordonom istovremeno na terenu, ali kad Orlando krene trčati u kontru, to će biti prizor za pamćenje. Rješenju šuterskih problema mogao bi pripomoći treći izbor ove godine, Roy Devyn Marble, šuterski specijalist.

OCJENA: -5

Philadelphia 76ers

IZBOR: #3 – Joel Embiid, centar, Kansas; #12 – Dario Šarić, krilo, Cibona; #32 – K.J. McDaniels, krilo, Clemson; #39 – Jerami Grant, krilo, Syracuse; #52 – Vasilije Micić, bek, Mega Vizura; #58 – Jordan McRae, bek, Tennessee

Uf… Gdje početi?

Philadelphia je lani bila povijesno loša momčad čija je jedina svijetla točka bio rookie godine Michael Carter-Williams. Naravno, to je učinjeno kako bi se ove godine izborio što viši izbor na draftu, no kako je Philadelphia pala na tek treće mjesto (iako su bili druga najgora momčad lige), mogli su se oprostiti od željenog Andrewa Wigginsa. Stvar na kraju ne mora ispasti loše jer su uzeli Joela Embiida, centra Kansasa iz Kameruna koji bi bio siguran prvi izbor da potencijalne prosce nisu otjerale ozljede. Embiid je dominantno ušao u sezonu sjajnom igrom na oba kraja parketa, potpuno zasjenivši razvikanijeg suigrača Wigginsa. Međutim, bajku je prekinula ozljeda leđa, i taman kad se činilo da je Embiid zdrav i spreman za NBA, otkrivena je stres fraktura stopala zbog koje će pauzirati najmanje pet mjeseci, a moguće i cijelu sezonu. Gotovo je nemoguće procijeniti što će biti s Embiidom, ali jedno je sigurno – nijedan drugi igrač nije nudio takav nesrazmjer potencijala i propasti od Grega Odena. Ako Embiid pokaže da može biti zdrav, moguće je da su Sixersi dobili nezaustavljivu mješavinu Olajuwona i Shaqa. Zdravi Embiid može sve: blokirati, skakati, rotirati u obrani, pomoći na slaboj strani, igrati obranu na postu, zakucavati, igrati leđima prema košu, položiti s obje ruke. U protivnom, mogao bi postati novi Greg Oden – vječno ozlijeđeni igrač koji je nekada davno bio potencijalna superzvijezda, odabrana prije aktualnog MVP-a Kevina Duranta na draftu.

Osim Embiida, novi član Sixersa je i Dario Šarić, kojega će slijedeće dvije godine u Efesu tesati Dušan Ivković. O Šariću se sve zna – igrač rijetke kombinacije visine i košarkaške inteligencije, možda malo spor, ali s ogromnim potencijalom. Amerikanci spominju kombinaciju Turkoglua i Lamara Odoma i vjerojatno nisu daleko od istine. Uz to, Dario je rođeni pobjednik koji je financijskim problemima izranjavanu Cibonu odveo do ABA naslova. K.J. McDaniels i Jerami Grant su obrambeni specijalisti koji mogu pogoditi povremenu tricu i dovoljno su mladi da se od njih može očekivati napadački napredak. Vasilije Micić je pao iznenađujuće nisko, što možda i nije toliko čudo s obzirom da su Amerikanci takvi ljubitelji atletskih superljudi. Međutim, Micić je iznimno inteligentan igrač koji fantastično izražava svoje vrline i skriva slabosti, sjajan je dodavač, majstor picka i vrlo nezgodan za čuvanje. Obrambeno-napadački potencijal petorke Carter-Williams (198 cm) – Micić (198 cm) – Šarić (208 cm) – Nerlens Noel (210 cm) – Embiid (213 cm) je nevjerojatan. Osim toga, Philadelphia je mijenjala 47. izbor u New Orleans za Pierrea Jacksona, o kojemu smo već sve rekli (vidjeti pod New Orleans Pelicans).

OCJENA: 2 za sadašnjost, 5 za budućnost

Phoenix Suns

IZBOR: #14 – T.J. Warren, krilo, North Carolina State; #18 – Tyler Ennis, bek, Syracuse; #27 – Bogdan Bogdanović, bek-krilo, Partizan; #50 – Alec Brown, centar, Wisconsin-Green Bay

Nakon iznenađujuće dobre sezone u kojoj su razvalili momčad na proste faktore i propustili doigravanje za samo jednu pobjedu, Phoenix je odlučan iskoristiti dobar vjetar do maksimuma. Dok pokušavaju upecati „veliku ribu“ na tržištu slobodnih igrača (već su razgovarali s agentom LeBrona Jamesa), iskoristili su čak tri izbora u prvoj rundi kako bi pokrili sve rupe u momčadi. T.J. Warren nije osobit šuter, ali je sjajan strijelac s krila (preko 24 koša na sveučilištu) i bilo bi iznenađenje kad ne bi bio pojačanje u odnosu na P.J. Tuckera. 18. izborom uzeli su Tylera Ennisa, jednog od rijetkih „čistih“ playmakera na ovom draftu, osiguravši se tako u slučaju gubitka Erica Bledsoea. Ako Bledsoe ostane, Sunsima ostaje fantastična rotacija od tri dinamična beka koji mogu napraviti kaos svakoj obrani. Na kraju prve runde došao je Bogdan Bogdanović, sjajno krilo Partizana za kojeg vjerojatno neće biti mjesta u ovogodišnjoj momčadi, ali čisto igrački gledano Bogdanović je spreman za NBA doprinos kao rijetko kompletan igrač za tek 21 godinu starosti. Brown je klasična stretch četvorka ili petica koja će dobiti dosta minuta već na početku ukoliko Channing Frye bude tražio previše novaca.

OCJENA: 4+

Sacramento Kings

IZBOR: #8 – Nik Stauskas, bek, Michigan

Kingsi su imali dosta šuterskih problema prošle sezone i nadaju se da bi Stauskas mogao biti rješenje njihovih problema. Bek-šuter s Michigana je sjajan tricaš s tehnički savršenom mehanikom koji će se lako prilagoditi na nešto dalju NBA tricu. Statistički najbolji čisti šuter u ovogodišnjoj draft generaciji, u nuždi je dovoljno visok (200 cm) i snažan (preko 100 kg) za trojku, barem u napadačkom dijelu. Svakako logičan izbor, uz jedno pitanje: što će sad biti s Benom McLemoreom, prošlogodišnjim izborom koji ima vrlo slične kvalitete?

OCJENA: 4

San Antonio Spurs

IZBOR: #30 – Kyle Anderson, krilo, UCLA; #57 – Nemanja Dangubić, bek, Mega Vizura

Traži se pametan, vješt, spretan, atletski solidan, dobar obrambeni igrač na krilnoj poziciji s upravo dovoljno mana da potone nisko na NBA draftu. Mora težiti igračkom napretku i mora htjeti igrati za nas.

Da je San Antonio uzeo igricu NBA 2k14 i sam napravio idealnog projekt igrača, vjerojatno bi napravili Kylea Andersona. U redu, šut mu je sumnjiv i ima svoje igračke nedostatke, no kad vam je šuterski trener Chip Engelland, jedan od najuglednijih u svijetu, onda to nije neki problem. Još kad igrač izjavi da mu je najveća želja igrati za Spurse, na pomolu je savršen spoj. Nemanja Dangubić je treći igrač iz Mega Vizure koji je našao svoj NBA dom, a riječ je o super skočnom beku sjajne visine (202 cm) koji također nema konstantno dobar šut, međutim Dangubićev potencijal je jednostavno prevelik da bi ga se propustilo na broju 57.

OCJENA: 5. Ponekad stvarno nije fer prema drugima kako San Antonio radi.

Toronto Raptors

IZBOR: #20 – Bruno Caboclo, krilo, Pinheiros; #37 – DeAndre Daniels, krilo, Connecticut

Cabo…što???

Toronto je svojim prvim izborom uzeo nepoznatog klinca iz Brazila, „brazilskog Duranta“ kojeg nitko, ali doslovno nitko nije vidio ovako visoko. GM Raptorsa Masai Ujiri toliko je iznenadio odgovorne u vrhu lige da čak nisu imali ni Caboclovu sliku. Ujiri je kasnije objasnio kako su Cabocla gledali nekoliko puta, ali nisu bili sigurni hoće li biti dostupan na 37. mjestu jer su postojale jake indicije da će ga nekoliko momčadi uzeti na kraju druge runde. Iako je očito da Cabocla nećemo vidjeti u Kanadi barem nekoliko sezona, ne treba zaboraviti da je Ujiri bio GM godine dok je bio u Denveru. Zaslužio je malo povjerenja. Daniels je još jedno „gumeno“ krilo, vrlo brz i skočan igrač koji briljira u tranziciji, ali mu nedostaje snage za borbu s NBA krilima u obrani.

OCJENA: -3, ali poznavajući Ujirija, uskoro ćemo to prepraviti.

Utah Jazz

IZBOR: #5 – Dante Exum, bek, Australija; #23 – Rodney Hood, bek-krilo, Duke

Exum je jedna od najvećih tajni drafta. Rođeni combo bek, ludo skočan i vižljast dvometraš iz Australije nije igrao puno, no tko ga je god gledao ostao je impresioniran njegovom vještinom s loptom i sjajnim zakucavanjima. Ovaj pick za Utah ima puno smisla jer će manje tereta pasti na leđa prošlogodišnjeg rookieja Treya Burkea. Drugim svojim izborom uzeli su Rodneya Hooda, sjajnog igrača Dukea koji je konačno izašao iz sjene razvikanijeg Jabarija Parkera i može u miru pokazati što zna. A zna puno – vrlo snažan i skočan, može zabiti koš u tranziciji, iz šuta ili s posta. Također, dovoljno je brz za čuvanje NBA krila, a snažniji je od većine bekova. Treba očekivati da će Jazz mirno pustiti Gordona Haywarda da ode ukoliko bude tražio maksimalni ugovor, a ako ostane, tim bolje. Izgradnja snažnog Utaha traje i dalje, ali su izborom Exuma i Hooda barem korak bliže željenom cilju.

OCJENA: 5

Latest Posts

NE PROPUSTITE