Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza druge utakmice Cavaliers vs. Pacers

Nakon što je prva utakmica opravdala očekivanja sudara dva titanska krila Istočne konferencije, drugi susret bio je malo lošiji, ali daleko od ikakvog podbačaja kakav bi bio jedan blow-out od dvadesetak razlike.

Pacersi su kroz prvu četvrtinu znali nametnuti svoj ritam, a samo su u prvoj dionici igre i imali vodstvo, dok je sve ostale periode Cleveland završavao u plusu.

Za početak, dok je trener Cavaliersa Tyronn Lue nastavio sa svojom dobrom taktikom odmaranja LeBrona Jamesa na Monti Ellisu te bacanju J.R. Smitha na Paula Georgea, strategu Pacersa Nateu McMillanu bilo je jasno da je neodgovorno opet očekivati kako će mnogo niži i slabiji razigravač Jeff Teague moći čuvati kralja, pa je na njega stavio svoju glavnu zvijezdu, Paula Georgea.

U prvoj četvrtini tako je King na momente sebe znao izostaviti iz igre, te puštati Kyrieja Irvinga da vrti pick s Tristanom Thompsonom te Kevinom Loveom koji je u prvom pokušaju dobrom hedge obranom Pacersa završio ukradenom loptom za PG13 te tranzicijskim poenima.

Općenito prvih nekoliko minuta Pacersi su igrali odličnu obranu picka što je uzrokovalo rani time-out Cavsa s obzirom na to da su imali samo 4 poena – 2 iz Jamesovog posta na Teagueu te 2 iz odličnog dodavanja Lovea na cut Thompsona. U istom periodu George je zabio dvije trice nakon spavanja Smitha na off-ball blokove što je zapravo i najveći razlog vodstva Pacersa u početku susreta.

Tada kreće paljenje motora Cavsa koji počinju pokazivati svoju individualnu kvalitetu te iako Teague i George iskorištavaju obrambene mane Uncle Drewa, na obrnutoj strani par izolacija njega i Jamesa uz očajnu obrambenu reakciju Monte Ellisa na pick Smith – Love vraćaju momentum u ruke Cavsa koji su na trenutke prikazivali odličnu hedge obranu, ali isto tako imali i par glupih grešaka koji su urodili koševima iz pick and popa.

Gore spomenuta loša obrambena reakcija, Ellis i Thaddeus Young isprva hedgeaju  Swisha. Kod hedge obrane viši igrač se obično pokaže na ball-handleru te se vrati ispratiti svog igrača, ali ovdje i Ellis i Young potrče nazad na Lovea, dok Smithu ostaje otvorena trica. Easy money.

Do kraja prve četvrtine stigli smo vidjeti i druge unite momčadi, McMillan odlučuje zadržati Teaguea, dok Lue napokon može napraviti ono što mu je falilo cijeli prvi dio sezone – sposobnost da može igrati bez jednog od svog glavnog razigravačkog dvojca James-Irving, te od Velike Trojke na terenu ostaje samo Love koji zabija još jednu tricu. Pacersi protiv Derona Williamsa ne moraju hedgeati već idu ispod bloka ili čak češće switchaju, a Lance Stephenson bezglavo uzima svaki šut i većinu ih promašuje. Logično. Prva dionica završava 29:32 za Cavse.

U drugoj četvrtini Kralj se vraća na parket, a s njim su Kyle Korver, Williams te Channing Frye i Richard Jefferson. Potonji čuva Georgea, a Indiana je bezidejna te čak i šuteve na koje Cavsi redovno zakasne djeličak sekunde ne uspijevaju zabiti. LeBron pali mašinu dok Lance zakazuje u napadu, a i u obrani zajedno s Kevinom Seraphinom.

Indiana se onda gubi u obrani, a prve poene postiže George bacanjima nakon što ga je izlaskom Jeffersona preuzeo LeBron. Zakašnjele reakcije Pacersa urodile su tricama Cavsa, a Lance pokušava vući na suprotnoj strani s tri uzastopna pogotka za dva. Rotacije Indiane u obrani – opet minus.

Smith se vraća u igru, a time i na Georgea te PG i James kreću u svoje serije. Tren kreiraju poene za druge, tren ih zabijaju sami. Smith opet zapinje u blokovima, pa Georgea preuzima Frye što automatski znači poene – ovaj put iz slobodnih bacanja.

Nakon toga glavne uloge uzimaju razigravači, počinju se ozbiljnije nazirati obrambene boljke Cavsa, Teague sve više vrti pick kako bi razotkrio Kyriejeve obrambene slabosti dok ga Kyrie uspješno napada u reketu.

Nekoliko Thompsonovih preuzimanja nižih igrača (Ellis, Teague) redom završavaju poenima Indiane, čime se Indiana vraća na -6, a prije nekoliko minuta bila je u zaostatku od preko 10 poena. Na poluvremenu 63:58 za Cavse.

U trećoj četvrtini po prvi put u ovom doigravanju vidimo i Imana Shumperta jer je Smith morao ići u svlačionicu, a četvrtina započinje uzastopnim koševima Kyrieja te Imanovom tricom koja Cavse vodi na +12.  Teague kroz pick zabija prvo kroz poludistancu a onda razdvaja obranu prolazeći kroz udvajanje i izvlači prekršaj.

U obrani Teague agresivno ide preko blokova, dok u napadu Indy napokon ima protok lopte kojim dosta dobro izvlače prekršaje i otvorene šuteve koje većinom ne pogađaju pa se tako i dalje vrte na negdje -10.

Nakon toga ekipe samo izmjenjuju izgubljene lopte i promašene šuteve te se Shump iskazuje odličnom obranom na Georgeu. Pacersi igraju sa Seraphinom i Youngom na terenu, međutim Young je nekoliko akcija zaredom u obrani na Jamesu što ostavlja Stephensona na Loveu, koji loptu traži na postu, čime iznuđuje tri faula i zabija još jedan koš iz igre, a onda i uzima skok u napadu i zabija putback. -17. Onda iznuđuje faul u napadu, a potom i još dva bacanja. Cavsi su u tom dijelu utakmice u potpunosti ugušili Georgea redovitim udvajanjem od strane Shumperta i Lovea ili Fryea, sve dok napokon Miles i Stephenson nisu stvorili nešto poena. 96:78 kraj treće.

Početkom četvrte George zabija lijepu tricu koja je bila uvertira u ono što slijedi, a kad odgovornost ne bi uzeo on, pojavili su se Miles s teškim šutem ili Lance Romance i Seraphin s  2 na 2 igrom. Lijep primjer šuta s vrha kapice nakon što Lance probije Derona pa Frye i James stižu u pomoć, što Seraphina ostavlja samog:

Pacersi su zaigrali kontaktniju obranu, dok s druge strane George odlično pronalazi Mylesa Turnera nakon hedgea, a napad iza Deron ostavlja previše prostora Stephensonu koji zabija dugu dvicu.

Indiana lagano stiže zaostatak, ali onda se vraća Irving. Prvo duga dvica, pa Shumpert odlično brani Georgea da bi onda Kyrie opet zabio floater. To je +15 te se čini kako bi Cavsi mogli imati sve riješeno, međutim:

1-3 pick Teaguea i Georgea, Shump hedgea i vraća se na svog igrača, ali Kyrie je predugo zapeo u bloku, otvorena trica za Jeffa. Kyrie odmah uzvraća tricom, a onda Thad Young uzima napadački skok, Teague iznuđuje bacanja i Young zabija još jedno polaganje. Nered u obrani Cavsa, te nemogućnost da pogode more s broda u napadu vratilo je Pacerse na jednoznamenkasti zaostatak. Pacersi su u tim trenutcima odlično branili centralni pick Irving-James, forsirajući teške šuteve koje glavni dvojac momčadi iz Ohija nije mogao zabiti.

Okrenuli su se Cavsi s 3 i pol minute do kraja Loveu na postu, međutim odličnim udvajanjem George i Young mu kradu loptu te u napadu probijanjem LeBrona Paul namješta koš Turneru. -7. Lue zove time-out. Odmah nakon toga samo još jedna u nizu bezidejnih rupa napada Cavsa uz dobru obranu Pacersa:

Na minus 5 izmjenjuju se isforsirani šutevi Kyrieja i LeBrona, George promašuje tricu a nakon još jedne promašene prilike Cavsi dobivaju drugu priliku sa šest sekundi do kraja napada nakon čega zabijaju možda i odlučujući koš gdje Teague zapinje za LeBronov screen dok George ne popravlja njegovo kašnjenje što Kyrieju ostavlja čisto polaganje:

Utakmica je završila neprestanim fauliranjem, a krajnji rezultat na semaforu: Cavaliers 117:111 Pacers

Cleveland se u oba susreta namučio mnogo više od onog što su mnogi očekivali, a glavni razlog je na trenutke prilično porozna obrana. Kad je bilo najbitnije, Indianini igrači bi u nekim situacijama probili  svog čuvara i navukli pomoć iz OBA kornera što bi im ostavilo dva slobodna igrača u kutu – od kojih jedan u 9 od 10 slučajeva bude solidna opcija kao šuter za tri. Uz to, puno previše su dopustili protivničkom nekadašnjem All-Star razigravaču da hara njihovim reketom, gdje je u nekoliko navrata post potezima dolazio do lakih poena, a u nekoliko situacija su mu i nakon picka ostavljali previše prostora na poludistanci. Treba pohvaliti 1 na 1 obranu Shumperta, ali Cavsi bi trebali bolje posložiti obrambene rotacije, a i napadačke akcije jer u četvrtoj četvrtini izuzev ovog odlučujućeg koša i nisu imali nekih nadahnjujućih poteza izuzev forsiranja.

Na ovaj način, treća utakmica lako bi mogla večeras otići Indiani, a ako se to dogodi, tko zna što nas još čeka.

Latest Posts

NE PROPUSTITE