Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza druge utakmice – finale počinje tek sada

Kada je objavljeno da je za Kyrie Irvinga sezone završena zbog frakture čašice koljena, činilo se da je ovogodišnje finale lišeno bilo kakve rezultatske neizvjesnosti i da će Warriorsi rutinski privesti seriju kraju. Očigledno da igrači Clevelanda nisu dijelili mišljenje većine. Predvođeni najboljim igračem svijeta, uspjeli su da “iščupaju” pobjedu iz bučne Oracle Arene i vraćaju se u Cleveland sa prednošću domaćeg terena. Iz utakmice koja je bila zanimljiva, ali ne i pretjerano lijepa za oko, možemo izvući nekoliko zaključaka:

Cavaliersi su nastavili da kontrolišu tempo i ofanzivni skok

Kada se igraju serije na 4 dobijene utakmice, u velikoj većini slučajeva će konačnu pobjedu odnijeti ekipa koja ima više kvalitetnih igrača. Jako je teško nadomijestiti nedostatak talenta. A kada vam, kao Cavaliersima, nedostaju 2 od 3 najbolja igrača u timu, onda vam je potreban precizan plan koji se mora sprovesti bez greške da bi se došlo do rezultata. Cleveland je, bez Kevin Lovea i Irvinga, pronašao svoj identitet – oni su ekipa koja igra na mali broj posjeda, koja napada ofanzivni skok, igra odbranu, a u napadu se u potpunosti oslanja na ono što LeBron James stvori iz izolacija ili pick and roll igre. Ponovo su u potpunosti iskontrolisali tempo, ova utakmica je odigrana na malo manje od 91 posjeda, što je za skoro 6 posjeda manje od Golden Stateovog playoff prosjeka. Warriorsi su pokušali da ubrzaju igru, na momente im je to i uspijevalo[1], ali su na kraju u potpunosti upali u ritam Cavaliersa. U utakmici na tako mali broj posjeda, od velikog je značaja obezbijediti dodatne šanse za postizanje poena. To se postiže putem ofanzivnih skokova, i u tom segmentu je Cleveland bio bolji. Imali su 4 ofanzivna skoka više (uključujući i ključni na 10 sekundi do kraja meča), a ukupno su nadskakali Golden State 55:45. Za Warriorse je od velikog značaja da kontrolišu skok u odbrani, i to će biti jedan od ključnih fakora u nastavku serije.

LeBron se istrošio u finišu utakmice, ali je doveo Cleveland u poziciju da slavi

Da je Stephen Curry uspio da uhvati loptu koju je Andre Iguodala spasio na 20 sekundi do kraja produžetka, vjerovatno bi LeBronova loša igra u finišu regularnog dijela i tokom cijelog produžetka danas bila glavna tema. Naime, tom napadu je prethodila nevjerovatna blokada Draymonda Greena kojom je sudbina Clevelanda u ovom finalu zamalo zapečaćena. Posljednih 70 sekundi produžetka su bili posebno teški za Lebrona – Green ga je izblokirao dva puta, Iguodala je uspio da mu ukrade loptu[2], a potom je u samom finišu promašio jedno slobodno bacanje. Ipak, nema sumnje da je James odigrao fenomenalnu utakmicu. Pogledajte samo njegove konačne brojke – 50 minuta, 39 poena, 16 skokova i 11 asistencija! Istina, promašio je 23 šuta iz igre, ali je nemoguće nositi kompletan napad svoje ekipe čitavih 50 minuta, i to protiv najbolje odbrane lige, a ne promašivati. Ponovo se većina napada Cavaliersa sastojala od LeBronovih post up izolacija, sa povremenim pick and roll akcijama, najčešće sa Timofey Mozgovim. Takav stil košarke, veliki broj dugih post up izolacija, može da donese rezultat jedino ako je incijator tih izolacija LeBron. I zaista, stavite bilo kojeg igrača na planeti u Jamesovu ulogu, teško da bi ijedan mogao izvući pobjedu sinoć. Warriorsi su ponovo odradili dobar posao zatvaranja linija pasova ka šuterima, mada je James uspio da provuče nekoliko fenomenalnih dodavanja ka Iman Shumpertu, Matthew Dellavedovi i J.R. Smithu. Prema podacima www.nba.com, LeBronov usage rate[3] na sinoćnjoj utakmici je bio skoro 40%, a pretčao je gotovo 4.5 kilometara tokom 50 minuta provedenih u igri, čime je u obje kategorije apsolutni lider. To je nevjerovatna potrošnja. Bilo je za očekivati da James ostane bez gasa u finišu, ali su mu ovaj put saigrači pomogli da njegova partija ne bude potrošena uzalud.

Matthew Dellavedova je veliki borac, i za to je nagrađen

Igrači poput Dellavedove su uvijek omiljeni među navijačima timova za koje nastupaju, a izazivaju animozitet kod protivničkih igrača i navijača. Dellavedova je u ovogodišnjem playoffu već učestvovao u nekoliko incidenata zbog kojih je etiketiran kao prljav igrač[4], međutim, njegova partija u drugoj utakmici je bila bez ijedne mrlje. Ušao je u prvu petorku kao zamjena za Irvinga i odradio svoj posao na najbolji mogući način. Agresivnim stilom odbrane je “maltretirao” Currya cijele večeri, konstantno je bio uz njega koristeći ruke na granici faula, ali dovoljno da sudije ne dosude prekršaj. Manje uspjeha je imao protiv Klay Thompsona, ali je na MVPu lige odigrao gotovo savršenu odbranu. Uz to, izborio se za nekoliko ključnih 50/50 lopti, zaključno sa ofanzivnim skokom na 10 sekundi do kraja, kada je uhvatio loptu ispred Harrison Barnesa i pogodio ključna slobodna bacanja. LeBron ne može sve sam, a večeras se Dellavedova potrudio da mu pruži taman toliko podrške koliko je dovoljno da Cavaliersi dobiju meč.

Warriosi su odigrali najslabiju napadačku utakmicu sezone

Odavno Warriorsi nisu izgledali tako nepovezano u napadu kao sinoć. Razloge loše ofanzivne partije nećete naći u broju izgubljenih lopti – Warriorsi su ih imali 12. Bilo je utakmica sa mnogo više izgubljenih lopti, ali smo sinoć vidjeli mnogo manje prepoznatljivih napadačkih akcija koje su karakterisale drugi najbolji napad lige u regularnom dijelu sezone i dosadašnjem dijelu playoffa. Mnogo manje protrčavanja iza leđa protivničkih igrača, manje blokova bez lopte, a kada na sve to dođe generalno loše šutersko veče, teško je ostvariti pozitivan rezulatat. Osim Klay Thompsona, koje je odigrao vrhunsku utakmicu, svi igrači Warriorsa su bili indisponirani u napadu. Prosto je nevjerovatno da Golden State udje letargično u produžetak, u situaciji kada su nadoknadili 11 poena prednosti u posljednja 3 minuta regularnog dijela utakmice. Dosta posjeda je potrošeno na traženje mismatcha, međutim, to se nije pokazalo kao dobra odluka zato što to nije način košarke koji Golden State forsira cijele sezone. Warriorsi igraju lijepu košarku, sa mnogo kretnji, akcija unutar akcija i dodavanja. Potrošiti 20 sekundi napada da bi Iguodala odigrao leđima protiv Dellavedove nije dovoljno dobro za ekipu kakva je Golden State. Nije pomoglo ni to što Steph Curry nije ličio na sebe. Ništa nije mogao da pogodi, promašio je 8 od 9 otvorenih šuteva[5], a susret je završio šutirajući trojke 3/15. To može svakome da se desi, pa i najboljem šuteru svijeta, ali se nekako činilo da Curry nije dovoljno agresivan. Nekoliko napada je samo stojao po 15 sekundi bez lopte, ni ne pokušavajući da se oslobodi Dellavedove. Jedan od razloga zašto je Curry tako ubitačan ofanzivac je i taj što se non stop kreće, izlazi iz blokova ili sam postavlja blokove. Toga smo u drugoj utakmici vidjeli vrlo malo. Warriorsi bi se trebali vratiti takvim setovima ako žele da razdrmaju svog najboljeg igrača, koji još uvjek nije pokazao koliko može u ovom finalu.

J.R. Smith je zamalo koštao Cavalierse pobjede

Imati J.R. Smitha u timu nosi određene rizike. Smith je igrač apsolutno sposoban da dobrom igrom donese trijumf svojoj ekipi, ali je isto tako moguće da vas košta utakmice na najvišem nivou. Sinoć je Warriorsima poklonio 3 poena – prvo je potpuno bespotrebno faulirao Currya dok su Warriorsi bili u bonusu, a zatim je u stilu Dwight Howarda pokušao da spriječi već viđeno zakucavanje Harrison Barnesa. J.R. Smith nije Howard, i njegov potez je koštao Cavalierse dodatnog poena.

Marreese Speights

Marreese Speights je solidan NBA igrač koji je pomogao je Warriorsima u prvoj utakmici, ali je sinoć imao highlight kakav sigurno nije želio da ima. Kontru, koju je povukao u samom finišu treće četvrtine, apsolutno vrijedi pogledati.

Timofey Mozgov nastavlja da dominira

Obzirom da se rotacija Cavaliersa sastoji od 7 igrača[6], David Blattu dobro dođe svako ko, pored LeBrona, igra konstantno dobro. To je, za sada, Timofey Mozgov. Sinoć je nastavio gdje je stao u prvoj utakmici, postigao 17 poena i dodao 11 skokova, uz čak 12 slobodnih bacanja. Ponovo je dominirao u odbrani, odlično branio reket, solidno preuzimao niže igrače i odlično skakao u odbrani. Blatt se u finišu meča odlučio za nižu petorku sa Tristan Thompsonom na poziciji 5, ali Mozgov igra na visokom nivou i daje Cavaliersima potrebnu energiju na obje strane terena. Ima dobru hemiju sa Jamesom u pick and roll igri, i čini se da je postao igrač kojem LBJ najviše vjeruje.

Draymond Green mora pronaći svoj ritam u napadu

Green je ponovo bio fantastičan u odbrani (posebno u finišu), izbjegao je probleme sa ličnim greškama, ali u napadu još uvjek nije igrač kakav je bio tokom cijele sezone. I pored toga što je Klay Thompson sjajan košarkaš i veliki talentat, nije tajna da je Green, poslije Currya, glavni igrač Warriorsa. On nije samo stub odbrane, već i jedan od ključnih igrača u ofanzivnom konceptu Steve Kerra. Cavaliersi su ponovo dali Greenu prostora da bude playmaker nakon 1/4 picka sa Curryem, međutim, on sinoć nije bio na visini zadatka. Nekoliko puta mu nije prošao pas, a u nekoliko navrata je isforsirao ulaz. To će se vjerovatno popraviti, ali ono što zabrinjava je Greenovo odbijanje da šutne otvorenu trojku iz pick and pop akcija. Kada Green pogađa trojke iz pop outa, napad Warriorsa je praktično nezaustavljiv jer se odbrane suočavaju sa toliko teških odluka – da li ostaviti otvorenu trojku ili izaći na šut, čime se ionako raširena odbrana dodatno opterećuje. Green je sinoć šutnuo samo jednu trojku, a to je nedovoljno. Tokom sezone je pokazao da je itekako sposoban da pogodi taj šut i čini se da će morati da ga vrati u svoj arsenal da bi napad Golden Statea bio pravi.

Pobjedom Cavaliersa ovogodišnje finale je poprimilo nove dimenzije i dalo naznake da će biti zanimljivije nego što smo očekivali nakon Irvingove povrede. Gledanost finala je velika, i postoji mogućnost da bude najveća još od posljednjeg Jordanovog finala. Cleveland je pokazao zube i sa 1:1 seli seriju u Quicken Loans Arenu. Da li LeBron može fizički izdržati ovakav stil igre 45 minuta po meču? Kako će se Kerr prilagoditi i da li ćemo vidjeti bolji Golden State? Da li će nam i treća utakmica donijeti neočekivanog heroja? Kažu da NBA serija ne počinje dok jedan tim ne izgubi na domaćem terenu. To se dogodilo, pa nam ostaje da sa nestrpljenjem čekamo utorak veče.

[1] Naročito u prvom poluvremenu, kada su postigli nekoliko lakih poena u prvim sekundama napada.

[2] Iako je očigledno da je u tom napadu Iguodala napravio faul, treba reći da su sudije previdjele i LeBronove korake neposredno prije toga.

[3] Broj napada koje igrač završi šute, asistencijom, iznuđenim faulom ili izgubljenom loptom

[4] Sukobio se sa Taj Gibsonom i Al Horfordom, a Kyle Korver je u direktnom duelu sa njim povrijedio zglob

[5] www.nba.com

[6] Mike Miller je odigrao 6 minuta sinoč kao treći igrač sa klupe, ali bez većeg uspjeha

Latest Posts

NE PROPUSTITE