Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza druge utakmice: Raptors vs. Heat

Po dobrom starom običaju Raptorsi u drugu utakmicu serije kreću rezultatom 0-1. Znaju da ako izgube i ovu da je serija blizu kraja. Glavno pitanje pred utakmicu broj 2 je hoće li ”zvjezdani” dvojac domaćih na bekovskim pozicijama napokon odigrati s barem prosječnim postotkom šuta. U ovogodišnjem playoffu se to još nije dogodilo, ali nada umire posljednja. Petorke su iste kao i prvu utakmicu, Goran Dragić-Dwyane Wade-Joe Johnson-Luol Deng-Hassan Whiteside za Heat i Kyle Lowry-DeMar DeRozan-Norman Powell-DeMarre Carroll-Jonas Valanciunas za Raptorse. Na početku su matchupovi na obje strane bili Dragić-Lowry, Wade-Powell, Johnson-DeRozan, Deng-Carroll i Whiteside-Valanciunas.

Heat je ušao dosta ”šlampavo” ili sloppy u susret, a dokaz toga je čak 11 izgubljenih lopti u prvoj četvrtini. Da dobro ste pročitali, čak 11 iz kojih su Raptorsi postigli 14 poena i zato su vodili 29-19 na kraju prve četvrtine uz 14 šuteva više od gostiju. Domaći su pokušavali razigrati prvenstveno Lowryja i to im je donekle i uspijevalo, dok su Valanciunasa zaboravili i nisu mu spuštali loptu u post, niti dodavali nakon pick and rolla. Gosti iz Floride su nekako bahato ušli u susret što se vidjelo pa načinu na koji su vodili računa o lopti. U onim napadima kada nisu gubili loptu su lagano dolazili do dobrih pozicija i pogađali su, ali kada izgubiš loptu 11 puta zaostatak od 10 poena se čini dobar rezultat. Za razliku od prošle utakmice Heat je više forsirao Whitesidea koji je zabijao. Ovo je izgledalo kao tipična utakmica kada domaćin gubi 1-0 u seriji, a gosti su puno komotniji i dižu živce vlastitom treneru.

U drugoj četvrtini Heat se stabilizirao i većinu napada je vodio Johnson kao glavni kreator i tu se dobro snalazio i gosti više nisu gubili lopte. Još jedna razlika kod Raptorsa je ta što su napadali napadački skok i imali su više off skokova nakon prvog ”kvotera” nego u cijeloj prvoj utakmici. Nakon svega toga su izgledali kao da su se malo opustili i nisu bili u takvom grču, a rezerve Terrence Ross i Cory Joseph su bili aktivni i dobro mijenjali startni dvojac koji je i dalje većinom bacao cigle. Erik Spoelstra je prvo poluvrijeme samo gledao u čudu što se događa i nije mogao vjerovati kakve greške rade njegovi igrači. Srećom igraju protiv po meni najvećeg playoff razočarenja i na veliki odmor su otišli sa samo 7 poena zaostatka. Gosti su šutirali preko 50% iz igre, ali zbog izgubljenih lopti su bili u minusu. Osjećaj je takav da ako Heat umrtvi utakmicu i krene skoncentrirano da bi utakmica vrlo brzo mogla na njihovu stranu otići.

U trećoj četvrtini su upravo u tome uspjeli, Johnson i Wade su zabijali, a u obrani su bili aktivni, nisu im dozvoljavali šetnju po reketu i Raptorsi su nastavili promašivati. Nije mi jasno zašto su nastavili s ignoriranjem Valanciunasa i orijentirali se na izolacije koje baš i nemaju smisla. Da nije bilo Carrolla promašaji DeRozana su ih mogli uništiti. Nekada mi stvarno nije jasna napadačka igra Dwanea Caseyja, vidi se da je stručnjak za obranu, ali neka onda zaposli nekoga da bude nešto kao Ofanzivni kordinator u NFL-u i njemu zabrani pristup kada se uvježbavaju napadačke akcije. Da ova ekipa nema off talenta ne bih ništa rekao, ali gledati Raptorse zna biti naporno i tjera vas na nervozu. Borbenost im se mora priznati, ali ovo nisu 90-e da je dovoljno da vas obrana nosi. Pogotovo u eventualnom finalu Istoka.

Kada je Heat poveo 77-70 sredinom zadnje četvrtine, gosti su stali i previše gledali na sat, a domaćini su napokon počeli igrati na Valanciunasa i talentirani Litvanac je odgovorio. Napravili su preokret serijom 14-4 odličnom obranom i strpljivim napadom. Na kraju se Heat tricama Wadea i Dragića dokopao produžetka, ali tamo nije imao snage i energije za nešto više. Odigrali su produžetak kao Raptorsi prošli i brzo su se našli u zaostatku koji nisu mogli nadoknaditi. Heat je šutirao 49%, a Raptorsi 42%, ali 14 upućenih šuteva više zbog 21 izgubljena lopte Heata. Za domaće su zabijali Carroll 21, DeRozan 20, Lowry 18, Valanciunas 15, Ross 10, Joseph 8, Powell 2 i Patrick Patterson 2. Kod poraženih Dragić 20, Johnson i Wade po 17, Whiteside 13, Deng 12. Klupa je bila slabija ovaj put, Josh Richardson 5, Gerald Green 4, te Justise Winslow i Udonis Haslem po 2.

Znači nakon dvije utakmice rezultat je 1-1 i serija se seli u South Beach. Game 3 je na rasporedu u subotu navečer u za nas povoljnom terminu u 23h. Nakon dvije utakmice imam osjećaj da je Heat bolje ekipa i da posjeduje još jednu extra brzinu, dok je borbenost glavna odlika Raptorsa. Heatu je ovo 18. uzastopna playoff serija s gostujućom pobjedom. Obje ekipe imaju razloga i za sreću i za tugu zbog trenutnog rezultata u seriji.

Glavni problem Raptorsa je još jedna loša šuterska predstava dvojca DeRozan-Lowry koji su i slobodna bacanja počeli promašivati u seriji. Pitanje je mogu li oni kao momčad odigrati bolje zato što je Heat ipak kvalitetniji od Pacersa, koje su jedva prošli. Možda će sada u gostima imati manji pritisak i lopte im počnu ulaziti. Mislim da bi trebali početi susret forsirajući Valanciunasa koji je do sada pobjednik centarskog dvoboja protiv Whitesidea. Tek nakon toga bi trebali šutirati izvana, zato što su dosta neprecizni kada šutiraju duge dvojke. Još da stave Whitesidea u probleme s osobnima bekovi bi im mogli lakše i češće šutirati iz reketa. Opet ću reći da sam jako razočaran njihovim glavnim dvojcem. Kada vas ne ide šut onda probajte prodorima prema košu, ali kod njih toga nema. Mogli su vidjeti kako su bekovi Hornetsa relativno lagano dolazili do obruča pa to probati, a ne forsirati izvana. Ako žele barem jednu pobjedu odnijeti iz Miamija klupa i dalje mora biti aktivna i zabijati, kao i Carroll kojemu je ipak lakše sada kada ne mora čuvati Paula Georgea.

Heat prvenstveno mora paziti na loptu, to im je zadaća broj 1. Obje utakmice su imali više od 20 izgubljenih lopti što je puno previše. Dragić mora nastavljati napadati obruč, a Johnson kreirati kada je klupa na terenu. Igrači Heata misle da je vrijeme da manje promašuju u paintu, a možda ne bi bilo loše da malo napadnu Litvanca iz prodora.  Također moraju nastaviti s dobrom obranom protiv ulaza pod koš, a ako Valanciunas zabije koji put 1 na 1 protiv Whitesidea to će ”preživjeti.” Bitnije im je da Whiteside ne uđe u problemima s osobnim greškama. Kao rezervnog centra bih koristio samo Haslema čije iskustvo, skok i dobro postavljanje u obrani uvijek dobro dođe. Jedna od bitnijih stvari će im biti da limitiraju skokove u napadu Raptorsa. Morat će također više paziti na Rossa i Josepha kada uđu s klupe i tako staviti još veći napadački pritisak na leđa Lowryja i DeRozana. Heat je još uvijek lagani favorit ove serije, ali ako će pobjednik ovako igrati protiv Cavsa u finalu Istoka neće se dobro provesti.

Latest Posts

NE PROPUSTITE