Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza druge utakmice: Warriors – Pelicans

Warriorsi su u svojoj nenormalno bučnoj Oracle Areni obranili prednost domaćeg parketa pobijedivši i drugi put, teže od očekivanog mora se priznati, plemenite Pelikane, koji ni u ovoj, kao ni u prethodnoj utakmici nisu pali bez ispaljenog metka.

Ako je bilo nekakvih upitnika oko startera Pelicansa za ovu utakmicu Monty Williams ih je brzo otklonio jer je opet poslao Omera Ašika među njima iako se čovjek pokazao najmanje bitnim faktorom u ovoj seriji i više igra ulogu „smetala“ nego bilo čega drugog, a spreman je bio i Tyreke Evans usprkos ozljedi koljena. Warriorsi su također sa svojim uobičajenim starterima.

U startu utakmice odmah vidimo po jednu zanimljivost kod obje momčadi. I Warriorsi i Pelicansi su na najbolje protivničke driblere i pokretače napada poslali svoje najbolje obrambene igrače. Pondexter pazi na Curryja pokušavajući ga ometati svojom visinom i dužinom u 1 na 1 obrani, kao i lovljenju Stepha nakon picka. Evans je najbolji kada kreira iz 2 na 2 igre s Davisom pa mu je Kerr nastojao otežati s najboljim perimetar defanzivcem svoje momčadi – Thompsonom. Na kraju balade, ove taktike oba trenera pokazat će se opravdanima.

Napadačka igra i jednih i drugih počinje već klasično. Pelicansi bacaju loptu na lijevi elbow Davisu nadajući se da će nešto izmisliti, ili je, opet, Davis uključen u spomenutu igru 2 na 2 s Evansom. Davis početak utakmice otvara jako dobro uglavnom pogađajući s distance skok šuteve ali dobio je New Orleans i dodatnu opciju u napadu u Ericu Gordonu koji pogađa nekoliko trica (3/3 u startu) podsjećajući na svoje najbolje dane prije nego su ga napale sve silne ozljede.

Na drugoj strani Warriorsi vrte akcije za Curryja i Thompsona pokušavajući ih oslobađati kretanjem bez lopte kroz blokove, ali većinu koševa Golden State postiže iz tranzicije, i to opet preko spomenutog dvojca koristeći prokušani recept traženja nekog od njih na trici u kontri.

Međutim, gosti prvi stabiliziraju svoju igru i nameću se u njoj, posebno kada Ašik izlazi iz igre. Turčinova epizoda u prvoj četvrtini bila je bolna za gledanje za sve navijače Pelicansa. Prvu loptu koju je primio u napadu na desnom laktu primio je potpuno neometano jer se Bogut bavio nečim važnijim od njega, što Ašik dakako nije iskoristio da napravi bilo što proaktivno prema obruču, nego je tražio handoff igru s bekom. To je sekvenca koja potvrđuje koliko je Ašik beskoristan u napadu osim ako povremeno preko njega nećeš zavrtjeti neki visoki pick and roll, a imati tako beskorisnog igrača u napadu protiv najbolje obrambene ekipe suludo je i ravno samoubojstvu. Uz spomenuto napadačko nesnalaženje Ašik je za 5 min na parketu uspio izgubiti loptu i dopustiti Bogutu (213 cm – 120 kg) da ga pretrči u kontri i zakuca.

Izlaskom Ašika a ulaskom Ryana Andersona Pelicansi su prodisali, Ipak je Anderson netko kome moraš izaći na šut i ne možeš ga ostavljati samog na 5 m od obruča da bi se posvetio Davisu kao što Warriorsi to rade kada je u igri Ašik. Williams pronalazi dobitnu petorku s Coleom i Gordonom kao bekovima, Davisom na centru a na krilima su Pondexter i Anderson. Iako je u igri Anderson, najslabiji obrambeni igrač kojeg New Orleans ima na rosteru, obrana Pelicansa izgleda odlično. Preuzimaju igrače kada je potrebno i u završnicama akcija Warriorsa i jako dobro se kreću i zaustavljaju utrčavanja bez lopte igrača Golden Statea u prazan prostor, što je ekipi Stevea Kerra moćno oružje. Domaćini u tom periodu ostaju s Bogutom i Curryjem od startera na parketu ali ipak ne uspijevaju ništa ubaciti u koš, a Kerr je prisiljen tražiti nove rotacije kada je Davis nanjušio krv protiv Boguta i u prvoj akciji ostavio ga metar iza sebe na prvom koraku i lagano položio loptu u obruč. Kerr je australskog Hrvata odmah povukao iz igre a ubacio Greena.

davis-curry

Prvu četvrtinu tako su dobili Pelicansi, 28:17, prvenstveno zahvaljujući dobroj obrani, a onda u završnici četvrtine i poenima Colea, Gordona i Davisa.

Drugu četvrtinu New Orleans otvara bez Davisa u petorci i s Ajincom i Andersonom kao centrima, Coleom i Evansom kao bekovima i Cunninghamom na krilu. Kako je Monty Williams mislio postići koš s ovom postavom ostaje upitnik. Kerr na parket baca postavu LivingstonBarobosaIguodala-Green i Speights (isto vrijedi i za ovu Kerrovu petorku, ali…) i ta već dobro uigrana petorka smanjuje prednost Pelikana nakon samo 3 min. Gosti očekivano ne mogu ubaciti ništa jer je Anderson jedina opcija u napadu a on je potegao 2 nerezonska šuta. Prave akcije za domaćine odigrali su pomalo zaboravljeni veteran Barbosa i također pomalo zaboravljeni Speights koji je imao odličan ulazak u sezonu, bio označen i kao potencijalni najbolji šesti igrač lige, a onda je nestao. Barbosa se vratio u „Phoenix dane“ kada je obrane izluđivao ulazima u reket koristeći D`Antonijev floor spacing, a Speights je primjereno takvom visokom gunneru s klupe pogodio 2 šuta s poludistance i eto Dubsa na zaostatku od samo 4 poena, rezultat je 32:28..

Williamsu ne preostaje ništa drugo nego vratiti Davisa, opet posegnuti za niskom postavom s njim na centru i Andersonom pored njega. Nije to puno pomoglo Pelicansima, kao ni ponovno vraćanje Ašika. Od momenta kada se Turčin vratio na parket, pa ponovnog vraćanja Andersona jer se Omer porezao, Dubsi su napravili 11:2 seriju (2 trice Thompsona), potpuno preokrenuli momentum i na poluvrijeme otišli s vodstvom 55:52.

U treću četvrtinu domaćini su ušli kako i priliči pretendentima na naslov. Razbijaju u obrani Pelicanse, a u napadu koriste inspiracije Curryja (ulaz i lagano polaganje) i Thompsona (pogođen skok šut) i već vode 61:53. Ali Pelicansi se ne predaju i nakon timeouta vraćaju se u igru serijom 11:3. Čak su i od Ašika dobili potreban učinak s nekoliko skokova u napadu, zakucavanjem i lijepom asistencijom. Probudio se i do tada pomalo neprimjetni Evans koji pogađa neke šuteve ali je i aktivniji u napadanju obruča i iznuđivanju slobodnih bacanja, koje na žalost Pelikana ne pogađa (7/12 sinoć). Ali pogađaju Davis i Gordon svoje šuteve kao i tijekom cijele utakmice i imamo egal na kraju treće, 71:71.

Početak četvrte četvrtine bio je identičan trećoj. Golden State opet lomi obranom i ostvaruju nekoliko stop akcija. Prvo su odlično zatvorili Davisov ulaz, ukrali loptu Pelicansima, zatvorili Gordonov ulaz blokadom, a iz te dobre obrane uslijedili su dobre napadačke reakcije. Thompson zakucava iz polukontre, Green pogađa tricu a Livingston lagano polaže opet iz tranzicije, i Dubsi imaju seriju 8:2 te momentum na svojoj strani jer rezultat je ostvaren bez Curryja. Williamsu ne preostaje ništa drugo nego pozvati timeout, ali ni to ne pomaže jer su Warriorsi i dalje sigurni u obrani i precizni u napadu i rezultat je 81:73.

I to je trebalo biti to, zar ne? Možda da se nešto ne pita i fantastičnog Davisa koji se ne boji odgovornosti, uzima lopte i ide kao kamikaza prema obruču. Iznuđuje slobodna bacanja i pogađa sva 4 koja je izborio. Williamsu opet na pamet pada Ašik s kojim rezultat ovoga puta ne pada, a Gordon pogađa još jednu tricu i utakmica je u egalu – 83:82 na 6 min do kraja.

Ali onda su neke stvari došle na svoje mjesto. Tek solidna partija Klaya Thompsona u ovoj utakmici odjednom postaje maestralna. Čovjek je ubacio 14 poena u zadnjoj četvrtini a većinu kada bi se Pelikani primaknuli na opasnu blizinu. Williams opet vadi Ašika a uvodi Cunninghama, što koristi Bogut za nekoliko napadačkih skokova i novih akcija za Dubse, koji se odvajaju na 92:86. Kraj utakmice bio je pomalo tragičan za najvećeg junaka Pelicansa uz Davisa, Erica Gordona koji je pri rezultatu 92:86 promašio najlakši šut za 3 koji je imao na utakmici, da bi nakon toga faulirao Thompsona koji postiže and-one, a da šlag bude na kraju pobrinuo se opet Gordon s izgubljenom loptom. Bila je to šesta izgubljena lopta u četvrtini za Pelicanse, a s takvom neopreznom igrom protiv Golden Statea u završnici ne možeš pobijediti, samo časno poginuti, što su Pelicansi „ostvarili“ i drugu uzastopnu utakmicu.

klay-thompson

Na kraju se moramo dotaknuti nečega, a to je Omer Ašik i njegova uloga u ekipi. Kao što vjerojatno znate playoff je bitka matchupa, u kojoj ako želiš pobijediti u 4 utakmice moraš koristiti apsolutno svaku svoju prednost do maksimuma kao i iskorištavati mane protivnika. Mana Pelicansa je Omer Ašik koji ne bi smio imati ozbiljne minute u ovoj seriji. U obrani, osim povremenog skoka je nevidljiv, a u napadu se za njega ne igraju akcije niti on kreira bilo kakve akcije (kao Bogut na suprotnoj strani). Protiv Warriorsa koji su uglavnom šuterska momčad Ašik ti ne treba u pozadini, posebno ako igraš presing na perimetru što Pelicansi rade, a u napadu guši Davisa jer Bogut stoji jako blizu glavnom igraču New Orleansa, gotovo da ga udvaja skupa s Greenom kada ovaj krene u akciju, upravo zato jer je Ašik nebitan.

E, ali ako Davisa pomakneš na centra što on s 208 cm visine i 230 cm raspona ruku itekako može igrati, pa čak i protiv fizički jačeg Boguta koji nije opasan kao strijelac u postu, e onda Pelicansi ostvaruju prednost. Davis ostaje kao korektor obrane, a možeš i preuzimati jako puno toga u obrani s Cunninghamom recimo umjesto Ašika. Dante je dobar rotacijski igrač s 203 cm visine i 210 cm raspona ruku te s vrlo brzim nogama i može biti dobro rješenje protiv Warriorsa. Posebno u tom spomenutom preuzimanju jer bi pored njega imao Pondextera, Davisa i recimo Evansa među starterima koji mogu preuzimati sve kod Warriorsa od pozicije 1 do 4, te Gordona koji je također solidan defanzivac. Napadački od Cunninghama nećeš puno dobiti, ali recimo da poludistancu pogađa s 42% uspješnosti i ima nekakav šut u ruci i nije potpuno beskoristan kao Ašik koji je osuđen na napadačke skokove. Ali sretno s tim pored Boguta i Greena.

Na kraju možemo pogledati i kako su prolazile postave Pelicansa, one 4 koje su dobile barem 4 minute u dvije utakmice serije a koje su uključivale Ašika. Od 4 takve postave 3 su u minusu po Net Ratingu (ofenzivni rejting (broj postignutih poena na 100 posjeda) minus defenzivni rejting (broj primljenih poena na 100 posjeda)). Udarna starterska petorka Pelicansa koja je dobila najviše minuta u seriji u istom je minusu od 24 poena, dok Ašikov +/- u playoffu iznosi –11,5. Ovo jednostavno znači to da igrač više šteti svojoj momčadi nego pridonosi, barem u ovoj seriji, i nema nikakvog razloga da Williams i dalje otvara utakmice s njim i daje mu 23 minute po utakmici.

Puno nepovoljniji matchup za Warriorse su niže postave Pelikana. Tri takve postave su dobile određene minute (premalo je utakmica odigrano i premalen je broj minuta postava, pa se promatra 8 postava koje su dobile 4 ili više minuta) u ovoj seriji i sve tri su pozitivne po spomenutom Net Ratingu. Davis na centru, konstantno kroz utakmicu, jedino je što preostaje Pelicansima kao nada da mogu doći do neke pobjede, kao i nada Ašiku da neće biti Kendrick Perkins prve runde, crna rupa kakva je Perk bio u finalu Heata i Thundera prije 3 godine.

Latest Posts

NE PROPUSTITE