Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza finala zapadne konferencije: Ozljede glavni problem nadolazećeg finala Zapada

Priča u priči o nadolazećem finalu zapadne konferencije će biti fokusirana na jednog igrača ili možda dva, a to su: Hoće li se Kevin Durant dovoljno brzo oporaviti? i isto takvo pitanje, Hoće li DeMarcus Cousins?

Dodajmo još dva igrača: za koga će Dell i Sonya Curry navijati u dvoboju njihovih sinova (Stephena Curryja iz Golden Statea i Setha Curryja iz Portlanda)?

U slučaju da se Durant oporavi i vrati na parket (što je vjerojatniji scenarij od povratka Cousinsa), bi to uvelike utjecalo na seriju u korist Golden Statea. Ako se i Cousins oporavi od ozljede, onda to postaje stvarno nepravedna borba – a vjerojatno će uslijediti i “metla” Warriorsa.

U svakom slučaju, Warriorsi ulaze u ovu seriju kao veliki favorit, pogotovo ako ste pobornik ideje da je njihova polufinalna serija Zapadne konferencije protiv Houston Rocketsa bila neslužbeno konferencijsko finale.

Blazersi nisu ovdje greškom. Upravo su danas pobijedili u 7. utakmici u Denveru, pobijedili su Oklahoma City u pet utakmica, ponajviše zahvaljujući nevjerojatnom Damianu Lillardu. Portlandov All-Star igrač zasigurno će osjetiti “teritorijalnu” pripadnost igranju ​​u Oaklandu, budući da je odrastao tamo i igrao srednjoškolsku košarku.

Ipak, Lillard izgleda kao da je izbačen iz svog playoff modea, barem ako gledamo sedmu utakmicu protiv Nuggetsa (promašio je 11 od svojih prvih 12 šuteva i šutirao je ispod 30 posto za tri u toj seriji). Također, Rodney Hood ima probleme sa ozljedom, a Bosnian Beast Jusuf Nurkić je u ožujku slomio nogu te je van stroja do kraja sezone.

U međuvremenu, Ratnici donose uobičajeni lik (minus Durant za sada) i također imaju prednost domaćeg terena. Opet, ako Curry, Klay Thompson i Draymond Green ne postanu previše samopouzdani da će lako proći u veliko NBA finale, bi ovo moglo biti najmanje neizvjesno finale konferencije u posljednje vrijeme – ako već nije.

Tri stvari koje treba sagledati

  • Može li Andre Iguodala održati ovaj tempo? Ne bi trebalo iznenaditi što on pruža ovako odlične igre u doigravanju, ali to je malo neočekivano s obzirom na to da to radi u 2019. godini. Ali ovo je netko tko je u osnovi bio u hibernaciji šest mjeseci i izgledao je kao tipični čovjek njegovih godina (35). No ovih je dana udvostručio svoje prosječne brojke u regularnoj sezoni i on je na parketu kada je najvažnije.
  • Je li CJ McCollum veća briga za Ratnike nego za Lillarda? Možda je to sada “CJ Time” za Blazerse, budući da je McCollum u posljednje dvije utakmice protiv Denvera bio “zvijer” (čak i pouzdaniji od Lillarda). McCollum je u tom rasponu ostvario prosjek od 33,5 poena i dobio je zadatak od trenera Terryja Stottsa za finalni šut Blazersa u 7. utakmici, koji je realizirao.
  • Koliko će ruke Draymonda Greena biti “pune” u odnosu na Enesa Kantera? Iako u ovu seriju ulazi s ozlijeđenim ramenom, Kanter je vrlo agresivan oko obruča i svakako će prisiliti Greena da usmjeri svoju pozornost na centra Blazersa, koji u prosjeku ima 13 poena uz 52 posto šuta. Isto tako, Green bi mogao prisiliti Kantera da igra obranu, što je najslabiji dio njegove igre.

Brojevi koje treba znati

23.3 – Blazersi su vodeći u postsezoni što se tiče posjeda lopte, kontrolirajući loptu 23.3 minute po utakmici. Oni nisu trkaći tim, rangirani su na 24. mjestu u regularnoj sezoni (11.0) i 15. u doigravanju (10.6) u poenima iz kontre.

Warriorsi su zauzeli šesto mjesto u postotku šuteva koji su postignuti u prvih šest sekundi napada (18 posto), treći u poenima iz kontre po utakmici (19.1) i 29. u posjedu lopte.

Šampioni će također imati brži protok lopte od Blazersa. Iako Warriorsi imaju dva najbolja off-the-dribling strijelca u ligi, zabilježili su asistencije na 66 posto svojih poena, što je druga najviša brojka u postsezoni. Oni su predvodili ligu u regularnom sezonskom postotku asistencija u posljednje četiri godine.

Blazersi također imaju dvojicu od najboljih off-the-dribling šutera lige, a i više igraju na taj način. Lillard (11,2) i McCollum (10,6) zauzeli su treće i četvrto mjesto u pull-up šutevima po utakmici u postsezoni, a Blazersi su posljednji u postsezonskom postotku asistencija, zabilježili su asistencije za manje od 46 posto njihovih ukupnih poena.

Ova serija je definitivno kontrast stilova, na više načina od jednog.

Latest Posts

NE PROPUSTITE