Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza financijskih situacija svih NBA ekipa

U ovome članku ćemo se pozabaviti kratkim financijskim pregledom svake momčadi unutar NBA lige. Kako bi neki pojmovi bili razumljiviji, prvo će se opisati osnove vezane za salary cap i dodatna pravila koja su najbitnija za financijsko poslovanje NBA momčadi. Opisivanjem i objašnjavanjem svih pojmova i pravila vezana za Collective bargaining agreement (potpisani ugovor između lige i udruge igrača NBA) bi zahtijevalo pisanje udžbenika, tako da su u uvodu sadržani najosnovniji pojmovi koji su sažeto opisani, te će brojne pojedinosti biti izuzete.

Salary cap

Salary cap predstavlja ograničeni iznos koji momčad smije potrošiti na dovođenje igrača. Iznos za trenere, pomoćne trenere, skaute i ostatak stručnog osoblja je izuzet u ovome pravilu. Salary cap postoji od prve sezone 1946/47 i donesen je kako bi se omogućila veća konkurentnost unutar natjecanja. New York ili Los Angeles će uvijek imati veću mogućnost profita od sredina poput Charlottea ili Orlanda, no salary cap stavlja franšize većih ili manjih tržišta u ravnopravniji položaj. Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi takvo uvođenje utjecalo na, primjerice, razvoj španjolske nogometne lige. Salary cap se izračunava kroz određeni koeficijent za ukupni BRI (Basketball Related Income). Ove sezone on iznosi 58.679.000 američkih dolara. Bitno je reći da je salary cap za NBA “mekan”, što znači da ga ekipe smiju premašiti uz neke iznimke.

U praksi ovo pravilo znači da ekipe koje sezonu završe ispod razine capa mogu tu razliku iskoristiti za dovođenje novih igrača.

Primjer 1:
Utah Jazz će sljedeće NBA sezone, prema sadašnjoj situaciji, plaćati (procijenjeno) vlastite igrače 16,2 milijuna dolara po sezoni što znači da će biti u mogućnosti trošiti 42,5 milijuna dolara (58,7-16,2) za nove igrače u sezoni 2014/15.

Primjer 2:
Chicago Bullsi će sljedeće NBA sezone plaćati (procijenjeno) vlastite igrače 64,5 milijuna, biti iznad salary capa i moći će potpisivati igrače jedino uz određene iznimke.

“Larry Bird” iznimka

Nazvana je po prvom igraču koji je iskoristio ovaj tip iznimke. Momčad može premašiti salary cap za bilo koji iznos ako potpisuje vlastitog igrača. Postoji još nekoliko derivacija na ovo pravilo. U pravilu igrač mora igrati tri sezone za ekipu da bi ona mogla iskoristiti Larry bird iznimku na njemu, iako i za ovo pravilo vrijedi nekoliko iznimaka o kojima nema potrebe ovdje detaljnije pisati.

Mid-level exception (MLE)

Odnosi se na ekipe koje su iznad granice salary capa. Predstavljaju maksimalni iznos jednogodišnje plaće koju momčadi mogu trošiti na igrače koji nisu igrali prethodnu sezonu za njih. Iznos ovisi i o granici luxury taxa, o čemu više možete pročitati u sljedećem odlomku.

 

Sezona

Iznos za momčadi iznad salary capa i ispod luxury taxa.

(u milijunima dolara)

Iznos za momčadi iznad salary capa i luxury taxa.

(u milijunima dolara)

2013.-2014.

5

3,09

2014.-2015.

5,15

3,18

2015.-2016.

5,3

3,27

Luxury tax

Luxury tax jest mehanizam koji kontrolira potrošnju NBA momčadi. Franšize koje u plaćanju igrača premaše određenu svotu moraju plaćati ovaj oblik poreza. Luxury je bio glavni razlog zašto se Oklahoma odrekla Jamesa Hardena. Za sezonu 2013/14 granica luxury taxa je 71,7 milijun dolara. Rate, koje su posebno uvedene od ove sezone i koje označavaju dodatna plaćanja nakon prelaska granice luxury taxa, poreza na luksuz se kreću ovako:

Rang premašivanja luxury taxa

Porezna rata

Porezna rata za ponavljače

$0 – $4.999.999

$1,5

$2,5

$5.000.000 – $9.999.999

$1,75

$2,75

$10.000.000 – $14.999.999

$2,50

$3,5

$15.000.000 – $19.999.999

$3,25

$4,25

$20.000.000 –     -/-

$3,75 te se povećava za $0,5 za svakih premašenih 5 mil

$4,75 te se povećava za $0,5 za svakih premašenih 5 mil


Primjer 3:

Miami Heat ove sezone plaća 83,98 milijuna dolara na vlastite igrače, te su 12,28 milijuna iznad granice luxury taxa. Dodatni porez koji plaćaju je sljedeći: 7,5 milijuna za prelazak prve granice (0 – 5 milijuna po rati od 1,5 dolara), 8,75 milijuna za prelazak druge granice (od 5 do 10 milijuna po rati od 1,75 dolara) i 5,7 milijuna za raspon u trećoj granici (od 10 do 12,28 milijuna po rati 2,5 dolara). Ukupno će za “porez na luksuz”, uz 83,98 milijuna dolara za plaće igrača, izdvojiti 21,95 milijuna.

U tablici su navedene i rate za ponavljače. Ove sezone se još ne primjenjuju rate za ponavljače, a od sljedeće sezone će se primjenjivati za ekipe koje su u prethodne tri sezone probile granicu luxury taxa. Cilj je jasan – nametni velike poreze kojima bi se spriječilo da ekipe konstantno probijaju granicu “poreza na luksuz”. U primjeru 3, da je Miami morao plaćati porez po ratama za ponavljače, morao bi platiti 34,23 milijuna dolara umjesto 21,95 milijuna.

Cap holds

Cap hold predstavlja financijsku obavezu franšize u odnosu na salary cap prema vlastitom igraču kojemu je istekao ugovor.

Kriteriji za cap hold su sljedeći:

1. Igrač kojemu završava rookie ugovor – 250% od prethodne godišnje plaće
2. Igrač kojemu završava minimalno drugi ugovor (igrač koji nije rookie) – 190% od prethodne plaće (ako je bila ispodprosječna) ili 150% od prethodne plaće (ako je bila iznadprosječna)
3. Igrač kojemu završava minimalno drugi ugovor, a igrao je manje od tri sezone za klub – 130% od prethodne plaće (postoji još nekoliko iznimki uz ove kriterije)

Cap hold nikada ne smije biti veći od maksimalne plaće.

Pojednostavljeno – cap hold je rezervirani prostor na salary capu za potpisivanje igrača prema gore navedenim kriterijima.

Primjer 4:
Detroit Pistonsi će nakon ove sezone plaćati svoje igrače 41,7 milijuna dolara, što ih stavlja 16,9 milijuna ispod salary capa koje mogu potrošiti na slobodne igrače. Navedenu svotu mogu iskoristiti jedino ako ne potpišu vlastite igrače kojima je ističe ugovor na kraju ove sezone – Rodneya Stuckeya i Charlieja Villanuevu. Obojici je plaća za sezonu 2013/14 iznosila 8,5 milijuna s cap holdom od 190%. To znači za Detroit da bi potpisivanje te dvojice “pojelo” njihov salary cap prostor jer im je ukupan cap hold 32,3 milijuna dolara ((8,5+8,5)*1.9). Ovo pravilo, koje često zbunjuje navijače, je doneseno kako franšize ne bi iskoristile sav svoj salary cap prostor i tek onda potpisali vlastite igrače kojima je ugovor istekao.

Ograničenja za maksimalne i minimalne ugovore

Maksimalni ugovor Minimalni ugovor
0-6 godina igranja 7-9 godina igranja 10+ godina igranja 0 godina igranja 1 godina igranja 2 godine igranja 10+ godina igranja
13,7 milijuna dolara 16,4 milijuna dolara 19,1 milijuna dolara 0,49 milijuna dolara 0,78 milijuna dolara 0,88 milijuna dolara 1,39 milijuna dolara

 

Uz ova pravila postoje i iznimke. Igraču je dopušteno potpisati ugovor od 105% njegove prethodne plaće bez obzira na ograničenja.

Rookie igrači imaju posebno propisanu plaću s obzirom na poziciju na kojoj su draftirani.

Pregled najvećih imena na NBA tržnici u ljeto 2014.

Slobodni igrači Ograničeni slobodni igrači Igrači s “opt out”* klauzulom
Luol Deng, Pau Gasol, Dirk Nowitzki, Kyle Lowry, Paul Pierce, Shawn Marion, Trevor Ariza, Marcin Gortat, Spencer Hawes, Rodney Stuckey, Mario Chalmers, Emeka Okafor, Ray Allen, Danny Granger, Al-Farouq Aminu, Jordan Hill Evan Turner, Brandon Hayward, Greg Monroe, Ed Davis, Greivis Vasquez, Eric Bledsoe, Avery Bradley, Isiah Thomas, Jordan Crawford, Patrick Paterson, Kevin Seraphin LeBron James, Carmelo Anthony, Dwayne Wade, Chris Bosh, Zach Randolph, Tim Duncan, Rudy Gay, Amare Stoudamire, Andrea Bargnani, Darren Collison, Nate Robinson, Darell Arthur, Udonis Haslem, Channing Frye

 

*Opt-out klauzula omogućuje da igrač ili ekipa (ovisno radi li se o player ili team option) raskine postojeći ugovor igrača i da on postane slobodan igrač.

Boston Celtics

Iznos plaća na početku sezone 2013/14: 71,6 milijuna dolara
Predviđeni iznos plaća na kraju sezone 2013/14: 48,2 milijuna dolara

Jedna od momčadi koja se odlučila za rebuilding proces. Neki zlobnici bi rekli proces tankiranja. Teško je utvrditi granicu između dva navedena pojma, no očito je kako Kelte čeka veoma nesigurna budućnost. Za razliku od Sunsa koji su prije sezone potpuno razmontirali svoj roster u pronalasku draft pickova, Celticsi se nisu bili spremni odreći jedne od svojih zvijezda, Rajona Ronda, kojemu ugovor ističe u ljeto 2015. Za vidjeti je koliko će njegov povratak utjecati na potencijal dovođenja Wigginsa, Randlea ili Parkera. Kako igraju za sada, neće biti kandidati za najviše pickove na draftu.

Ugovor koji strši u uči je onaj Geralda Wallacea od 10 milijuna dolara po sezoni u sljedeće tri godine, te je teško vjerovati da bi ga uspjeli nekome “uvaliti”. Dobra je vijest da Humphriesov i Bogansov ugovor ističe pri kraju sezone što će im (uz još neke minorne ugovore) osloboditi sumu oko 10 milijuna dolara ispod capa koja ipak nije dovoljna za maksimalni ugovor i odvođenja franšize u novi smjer. Naoružani strpljenjem, nadom u povoljan broj draft kuglica, ljeto preokreta za Boston je 2015.

Brooklyn Nets

Iznos plaća na početku sezone 2013/14: 101,2 milijuna dolara
Predviđeni iznos plaća za sljedeću sezonu: 87,3 milijuna dolara

Ponašati se kao pijani ruski milijarder i nije toliko loša stvar ako ste vlasnik FC Chelsea, no u reguliranom svijetu Collective Bargaining Agreementa, to je potpuno druga priča. Sam luxury tax od preko 82 milijuna dolara bi držao budnim mnoge vlasnike, no ne i Mikhaila Prohorova. Što je pišljivih 80 milijuna ako vrijediš preko 16 milijardi? Problem je u tome što si je Prohorov vezao ruke minimalno do 2016., godine kada će Netsi biti u stanju dovesti snažnije pojačanje. Problem je i u tome što prijestupnici koji redovito prelaze granicu “poreza na luksuz” imaju brojne restrikcije u mogućnosti razmjena i dovođenja igrača preko Mid-level exceptiona.

GM Billy King nastavlja svoju dugogodišnju tradiciju (kojom je unazadio Sixerse nekoliko godina unatrag) dovođenja igrača debelo iznad njihove platežne vrijednosti. Plaće za Joea Johnsona, Brooka Lopeza, Derona Williamsa za ovu godinu iznose 54,5 milijuna dolara i samo će rasti tijekom sljedeće 3 godine. Treba li reći da su sva trojica trpjela ozljede i ne daju niti približno onoliko koliko su plaćeni? Treba li reći da Garnett (23,5 milijuna kroz dvije godine) nije niti sjena igrača prije 2-3 godine? I kao šećer na kraju, Netsi imaju vlastiti, potpuno zaštićeni pick dratra tek u ljeto 2019.

New York Knicks

Iznos plaća na početku sezone 2013/14: 86,8 milijuna dolara
Predviđeni iznos plaća za sljedeću sezonu: 91,2 milijuna dolara

Ružna povijest menadžmenta Knicksa zadnjih petnaestak godina nam je donijela neviđeno veliki potez nepromišljenih i kratkoročni poteza, dovođenja međusobno nekompatibilnih igrača i općenito, odsustvo ikakve mrvice vizije koja bi New York učinila dugogodišnjim konkurentom za vrh NBA. Ono što je održavalo New York iznad vode je upravo to: New York. Najveće, najbogatije, najuzbudljivije tržište u ligi s povećom igračkom “dijasporom”. Koliko god generalnih menadžera rotirali, niti jedan ne uspijeva učiniti nužne i bolne poteze, te se nameće pitanje u kojoj mjeri vlasnik James Dolan ima prste u rukovodstvu franšize.

Stoudemire, Anthony i Bargnani imaju opt-out klauzulu po završetku sezone što bi potencijalno oslobodilo 54 milijuna dolara. Malo je vjerojatno da će to učiniti pošto bi jako teško našli takvu isplatu negdje drugdje (u slučaju Amarea to je više nego definitivno). Tu je još i ugovor od ozlijeđenog Chandlera koji će do ljeta 2015. primiti ukupno 28,7 milijuna dolara. Od “pomoćne radne snage” tu su još ugovori J.R. Smitha (5,6 milijuna dolara ove sezone) i Raymonda Feltona (4,5 milijuna dolara) koji mogu raskinuti suradnju s Knicksima u ljeto 2015.

Je li Anthony prerastao lokal patriotizam i namjerava li napustiti Knickse? Ako želi naslov trebao bi. Prirodan slijed događaja u takvoj situaciji bi bio čekanje s trenutnom ekipom ljeto 2015. za potpuni rebuilding. Ako bi se osvrnuli u prošlost i gledali hodogram čelništva Knicksa to se neće dogoditi. Umjesto toga, možemo očekivati nakon ove sezone razmjenu ugovora koji ističu 2015. (Stoudemire, Bargnani, Chandler) za poluodslužene, preplaćene, precijenjene igrače koji će Knicksima maksimalno osigurati ispadanje u prvoj rundi.

Philadelphia 76ers

Iznos plaća na početku sezone 2013/14: 45,2 milijuna dolara
Predviđeni iznos plaća za sljedeću sezonu: 23,7 milijuna dolara

Kada je Iguodala zamijenjen za Bynuma 2012. Sixersi su dali All-Star igrača, Vučevića i Harklessa za apsolutno ništa. Zamjena drugog All-Star igrača, Jruea Holidaya, možda donese bolje rezultate. Novi GM Sam Hinkie je ubrzo nakon preuzimanja vodstva poslao mladu zvijezdu za Nerlensa Noela i budući pick, te se odrekao osrednjosti na koju je Philadelphia bila osuđenja od NBA finala 2001. Samim time, javna je tajna da za “veterane” (sva trojica imaju 25 godina) Spencera Hawesa, Thaddeusa Younga i Evana Turnera se traži najbolja moguća ponuda u obliku visokog picka ili mladog talenta. A svaki od trojke je u drugačijoj situaciji. Young ima opciju na ugovoru 2015. da produži još jednu sezonu, te bi u tom slučaju trebao ukupno zaraditi još 27,4 milijuna dolara. Turner će na ljeto 2014. biti ograničeni, a Hawes slobodan igrač. Sva trojica igraju jako dobro u oslabljenim Sixersima, te bi ponude mogle biti brojne.

Jedini ugovor koji je potpuno neisplativ je onaj od veterana Jasona Richardsona koji će na ljeto vrlo vjerojatno iskoristiti opciju produžavanja i zaraditi dodatnih 6,6 milijuna. Budući potezi orijentirani na snažan draft iduće godine i povratak ozlijeđenog Noela će dovesti najvećem kandidatu za rookieja godine, Michaelu Carteru-Williamsu pojačanja u 2014. Ono što je teško za očekivati, unatoč golemim financijskim mogućnostima, je dolazak najvećih imena u Philadelphiju koja je još nekoliko godina udaljena od playoffa.

Toronto Raptors

Iznos plaća na početku sezone 2013/14: 73,6 milijuna dolara
Predviđeni iznos plaća za sljedeću sezonu: 41,7 milijuna dolara

Toronto je prije dva dana obavio razmjenu sa Sacramento Kingsima u kojoj se riješio Rudyja Gaya, a za uzvrat dobio Johna Salmonsa, Greivisa Vasqueza, Chucka Hayesa i Patricka Pattersona. Salmonsu mogu raskinuti ugovor na kraju sezone, što će gotovo sigurno učiniti, dok Vasquez i Patterson postaju slobodni igrači i o njihovim će igrama ovisiti hoće li dobiti produženje ugovora. Ono što je važnije za budućnost ekipe je da su se riješili dugoročnog ugovora Gaya, te nakon slanja Bargnanija u Knickse prije početka sezone, poprilično su očistili svoj roster i nakon sljedeće sezone imaju samo 13 milijuna dolara za plaćanje prema trenutnoj situaciji.

DeMar DeRozan zarađuje 9,5 milijuna po sezoni do 2017., te bi se trenutno moglo reći da čak i opravdava tu investiciju. Od većih imena na ljeto gube ugovor Kyla Lowryja. Ugovor Amira Johnsona također se bliži kraju te čelnici ekipe mogu raskinuti njegov ugovor vrijedan 7 milijuna dolara za sljedeću sezonu. Trenutno pruža vrlo dobre igre te bi po toj cijeni mogao ostati u Kanadi još godinu dana, a nakon toga, u ljeto 2015. dolazi veliko čišćenje u kojem će se odrediti budućnost ekipe.

Chicago Bulls

Iznos plaća na početku sezone 2013/14: 81,9 milijuna dolara
Predviđeni iznos plaća za sljedeću sezonu: 64,5 milijuna dolara

Samo najveći optimisti govore da će se Derrick Rose povratiti u dane stare slave konkurirajući za MVP priznanje. Govoreći čisto iz igračke perspektive, Rose ne vrijedi Bullsima maksimalni ugovor, kao što nije vrijedio u zadnje dvije godine. Takav scenarij uvijek stvara poteškoće klubu jer su u nemogućnosti dovođenja pojačanja i stvaranja optimalnih poteza za unaprjeđenje. Evan Turner je ime koje se često spominje kao zamjena za Rosea, no ako ga žele, Bullsi bi se vjerojatno trebali odreći podosta, a to bi moglo uključivati mladu nadu Jimmyja Butlera i dva picka (jedan je njihov, a drugi je od Bobcatsa koji je zaštićen od 1. do 10. pozicije) koje imaju u prvoj rundi.

Od velikih ugovora tu je još onaj od Noaha (39 milijuna kroz tri godine), Gibsona (32 milijuna kroz četiri) i Boozera (32,1 milijuna kroz dvije). Zbog novonastalih okolnosti, zanimljivo je vidjeti što će se dogoditi s važnim kotačićem u stroju Bullsa – Luolom Dengom čiji ugovor od 14,3 milijuna dolara ističe na ljeto 2014. Spominjan je u raznim trade scenarijima, bilo za trenutna pojačanja ili kao sredstvo za dovođenje mlađih talenta ili draft pickova. I to je glavna tema bratoubilačkih ratova na forumima Bullsa zadnjih nekoliko dana. Treba li se usredotočiti na playoff ove godine ili bi bilo bolje “rasturiti” momčad i okrenuti se novoj budućnosti?

Cleveland Cavaliers

Iznos plaća na početku sezone 2013/14: 61,6 milijuna dolara
Predviđeni iznos plaća za sljedeću sezonu: 48,8 milijuna dolara

Andrew Bynum je za Cleveland ovoga ljeta potpisao ugovor od 24,5 milijuna dolara. Od te sume samo 6 milijuna su mu zagarantirana, dok će ostatak morati zaraditi ponajviše svojim zdravljem. Predstava protiv Bullsa od 20 koševa i 10 skokova i protiv Atlante od 20 i 13 djeluje obećavajuće, no isti često uz svoju karijeru stavlja riječi “moguće umirovljenje”. Zdravi Bynum potencijalno stavlja Cavalierse među najbolje 4 ekipe istoka (što i nije velika stvar s obzirom na snagu Istoka ove godine,) dok ga nezdravi stavlja u ozbiljne probleme.

Cleveland je pun različitih opcija. Uz Bynumov, mogu se riješiti ugovor od Varejaoa i Alonzoa Geeja što bi ih stavilo 22 milijuna dolara ispod capa. Cifra koja je sasvim dovoljno da ostvare najveću želju stanovnika Ohia – povratka LeBrona Jamesa. Pitanje je što želi “Kralj”? I ima li namjeru nakon zlobnih komentara vlasnika Dana Gilberta i paljenja svojih dresova na ulicama Clevelanda vratiti se na mjesto zločina? Kyrie Irving je ovu i sljedeću sezonu na rookie ugovoru i samim time jako isplativ. Nezadovoljnik Dion Waiters je navodno nuđen brojnim ekipama u zamjenu za kvalitetno nisko krilo, najveće praznine u ekipi, pošto prvi pick zadnjeg drafta, Anthony Bennett, nije niti izbliza opravdao očekivanja.

Detroit Pistons

Iznos plaća na početku sezone 2013/14: 62,3 milijuna dolara
Predviđeni iznos plaća za sljedeću sezonu: 41,7 milijuna dolara

Dolazak Josha Smitha u Pistonse za 56 milijuna kroz 4 godine je jedan dobar primjer zašto je loša ideja dovoditi najkvalitetnijeg igrača kojega možeš kupiti umjesto onoga koji se najbolje uklapa u ekipu. Postaje jasno da Smith nije nisko krilo i da njegovo startanje uz Monroea i Drummonda nije najbolja ideja. Uz Smitha, najskuplja investicija je Brandon Jennings od 24 milijuna koji će mu biti isplaćeni u sljedeće tri godine. Pistonsi bi mogli imati jako veliku prazninu ispod salary capa uz neke od sljedećih uvjeta: 1. Nepotpisivanje Stuckeya, koji začudo, u ovome trenutku igra jednu najboljih sezona u karijeri. 2. Jerebkovo iskorištenje opcije kao slobodnog igrača 3. Čekanje Grega Monroea još jednu godinu za produženje ugovora (najnevjerojatniji scenarij od svih tri). Sve tri opcije nose svoje rizike i teško je očekivati da će se sve izrealizirati.

Legenda originalnih “Bad Boysa”, Joe Dumars, ima strašno puno izbora koje će morati iskalkulirati kako bi u bankrotirani grad vratio trofej Larryja O’Briana. Centarska linija Drummond-Monroe može dominirati parketima u budućnosti, no ono što nedostaje je kvalitetan šuter koji bi rasteretio reket. To nije Kentavious Caldwell-Pope koji u ovome trenutku nije na razini modernih dvojki NBA, te ostaje vidjeti kako će se rookie razvijati. Detroit je jedna od brojnih ekipa koju iščekuju brojne promjene u nadi za igračku relevantnost.

Indiana Pacers

Iznos plaća na početku sezone 2013/14: 70,4 milijuna dolara
Predviđeni iznos plaća za sljedeću sezonu: 65,7 milijuna dolara

Pametnim draftiranjem i menadžmentom plaća Pacersi su se postavili u situaciju u kojoj će u sadašnjosti i bližoj budućnosti konkurirati za naslov NBA prvaka. Talent koji imaju na raspolaganju ima svoju cijenu i dozu kritika unatoč kvalitetnim rezultatima. Vrijedi li Roy Hibbert (12,2 poena, 8,8 skokova) maksimalni ugovor? Vrijedi li David West (12,6 poena, 7,7 skokova) 12 milijuna dolara po sezoni? Gledajući omjer pobjeda i poraza, a ne individualne statistike, odgovor je očito da. Ugovor koji ne ostavlja sumnju navijačima Pacersa je maksimalna isplata za nadolazeću superzvijezdu Paula Georga koji će biti jedan od najvećih imena ove lige u sljedećih deset godina.

Bijeg od ograničavajućeg luxury taxa će omogućiti istek od 14 milijuna vrijednog ugovora Dannyja Grangera koji se od Indiane vjerojatno oprašta nadolazeće ljeto. I tu se Pacersi okreću njegovoj zamjeni, Lanceu Stephensonu, koji želi riješiti svoju egzistenciju nakon ugovora rezerviranog za igrače birane u drugoj rundi drafta. Uz njega, Indiana se može ojačati pomoću punog mid-level exceptiona kojega će imati na raspolaganju ovo ljeto. Utjeha kojom će se morati zadovoljiti jer njihov pick u ljeto 2014. ide u Phoenix.

Milwaukee Bucks

Iznos plaća na početku sezone 2013/14: 55,8 milijuna dolara
Predviđeni iznos plaća za sljedeću sezonu: 46,2 milijuna dolara

Momčad kojoj veliki vremenski rok unazad nedostaje dugogodišnja vizija.Vlasnik Herb Kohl već godinama odbija rebuilding svoje momčadi i iznova potpisuje osrednja imena koja mu omogućuju osrednji rezultat. Zbog niza čimbenika osrednjost ove godine ne uspijeva, te su Bucksi prikovani na dno Istoka. To su jako dobre vijesti zbog nadolazećeg drafta koji će, prema svemu sudeći, biti iznimno jak. Možda će ova ćorava kokoš u zrno žita pogoditi. Trenutno dno mogu djelomično zahvaliti Larryju Sandersu, problematičnom centru koji je u barskoj tučnjavi slomio palac i neće ga biti na parketima ukupno šest tjedana. Vjerojatno si u ovome trenutku češkaju glavu što su s njime potpisali četverogodišnji ugovor vrijedan 44 milijuna.

Na rosteru su trogodišnji ugovori Mayoa, Ilyasove, Pachulije i Delfina kojima Bucksi ove godine isplaćuju ukupno 24,3 milijuna. To su sve solidni Robini, no fali im Batman. Dobra vijest je ta da im ističe ugovor Butlera i Ridnoura, a to će im stvoriti dvanaestak milijuna dolara ispod capa. Žele li mogućnost za maksimalac, mogli bi napraviti trade za ugovor koji završava ovo ljeto u zamjenu za Garyja Neala ili Brandona Knighta. Zasada Bucksi plove prema velikom broju kuglica u draft lutriji, no poznavajući povijest menadžmenta ove ekipe siguran sam da će pronaći način da broj tih kuglica smanje.

Atlanta Hawks

Iznos plaća na početku sezone 2013/14: 58,6 milijuna dolara
Predviđeni iznos plaća za sljedeću sezonu: 47,9 milijuna dolara

Najveći ugovor kojega Hawksi imaju na svome rosteru je onaj Ala Horforda od 36 milijuna kroz sljedeće tri godine. Tu su još četverogodišnje investicije Jeff Teague (32 milijuna) i Kyle Korver (36 milijuna) kao i dvogodišnji ugovor za Louisa Williamsa od nešto više od 5 milijuna po sezoni. Postoji ustanovljeno mišljenje kako je u NBA ligi najgora stvar biti osrednji, a čini se da su Hawksi osuđeni na taj scenarij u bližoj budućnosti. Plutajući kroz zadnjih nekoliko godina od 18. do 10. pozicije u ligi bili su osuđeni na osrednje draft pickove i, kako trenutno stvari stoje, to se neće promijeniti.

Paul Milsap je solidan igrač, ali nikakva utjeha za neuspjeh dovođenja Dwighta Howarda ili Chrisa Paula, te je teško vjerovati da za cap prostor kojega imaju će se otimati vrhunski slobodni igrači. Ostaje vidjeti hoće li Hawksi zamijeniti jednu od većih zvijezda kako bi bili u mogućnosti ponuditi maksimalni ugovor za sljedeću sezonu. Status quo sugerira da ćemo u sljedećih nekoliko godina gledati Atlantu kako ispada u prvoj rundi playoffa.

Charlotte Bobcats

Iznos plaća na početku sezone 2013/14: 60,1 milijuna dolara
Predviđeni iznos plaća za sljedeću sezonu: 40,8 milijuna dolara

Sumnja oko činjenice da je Michael Jordan najbolji košarkaš svih vremena uglavnom ne postoji. Rasprava koje je aktualna jest je li Jordan gori kao bejzbolaš ili kao sportski djelatnik van parketa. Nije bitno jer zbog 6 prstenova i uvođenja NBA kao globalne lige sve smo mu spremni oprostiti. Čak i draftiranje Kwamea Browna. Kako bi se osjećao kao Bobcat, (ubrzo ponovno Hornet) nismo sigurni.

Teško je bilo stanovnicima Charlottea gledati promašene pickove i dovođenje centra loših gležnjeva koji ne igra obranu zvanog Ala Jeffersona za 13,5 milijuna dolara po sezoni. Kako trenutno stvari stoje, Bobcatsi ne uspijevaju niti u neuspjehu (govorimo o lopticama za draft) jer u trenutku pisanja teksta plutaju oko petog mjesta na Istoku, što bi značilo da svoj pick za 2014. predaju Chicagu. Dobra je vijest to što bi mogli stvoriti podosta salary cap mjesta za dovođenje max igrača, koji u slučaju dolaska to zasigurno neće vrijediti (za dolazak u Bobcatse je potrebno snažnije nagovaranje u obliku preplaćivanja).

Miami Heat

Iznos plaća na početku sezone 2013/14: 83,9 milijuna dolara
Predviđeni iznos plaća za sljedeću sezonu: 73,2 milijuna dolara

Svi članovi velike trojke James, Wade, Bosh imaju opciju prekinuti svoj (skoro) maksimalni ugovor. Kao što će tu opciju imati i u sljedeće ljeto. Grižnja noktiju navijača Heata samim time je već počela. U ovome trenutku teško je ući u glavu svakome od navedene trojice, tako niti autor neće pokušavati dati svoje procjene i analize o odlasku ili ostanku. Govorit će se samo hipotetski.

Heat u teoriji može na ljeto nemati niti jednog igrača na svome rosteru. Opt-out klauzulu imaju i Udonis Haslem, Joel Anthony i Chris Andersen. Ugovor Norrisa Colea se može prekinuti od strane Heata, dok ugovori Chalmersa, Allena, Battiera, Beasleya i svih ostalih nenavedenih na rosteru ističe ovo ljeto. Želi li Bosh biti “faca” negdje drugdje, ima li LeBron namjeru ostati, koga potpisati i otpisati ako svi članovi velike trojke ostanu…? Od same kvantitete ovakvih pitanja i opcija boli glava tako da eventualne zaključke ostavljamo čitatelju.

Orlando Magic

Iznos plaća na početku sezone 2013/14: 63,5 milijuna dolara
Predviđeni iznos plaća za sljedeću sezonu: 35,5 milijuna dolara

U trenutku velikog tradea koji je uključivao Bynuma, Howarda i Iguodalu Magic se činio kao daleko najveći gubitnik. Lakersi i Sixersi su dobili dva najbolja centra lige, a Orlando pickove u sredini prve runde i nemirnu budućnost. Koje rezultate je polučio Howard u Los Angelesu i kakvog je zdravlja Bynum bio u Philadelphiji je znano. Ono što je pomalo bilo ispod radara je odlična igra Nikole Vučevića i sve bolji Maurice Harkless, dva igrača koji su stigli u Orlando tijekom navedenog tradea. Posljedica tih poteza je i drugi pick na draftu 2013., te uzimanje Victora Oladipa, poslije Michaela Cartera-Williamsa u ovome trenutku najboljega rookieja godine. Na ljeto se napokon rješavaju Turkogluovog ugovora od 12 milijuna.

Projektirani iznos od 35,5 milijuna mogu doseći ako ne produže ugovor dvojici veterana Jameeru Nelsonu i Jasonu Maxiellu. Dugoročno i financijski gledano, nema velikog smisla da ta dvojica ostanu u Magicu. Odrekli su se Ala Harringtona. Od većih ugovora tu su Arron Afflalo (7,56 milijuna ove sezone) i Glen Davis (6,4 milijuna). Ostali igrači su na rookie ugovorima ili ispod prosjeka NBA godišnje plaće. U sljedećem draftu Magic ima vlastiti pick i lošiji između Denvera i New Yorka (kada bi sutra bio draft to bi ugrubo bio 7. i 22. pick). S takvom investicijom, vlastitim nadolazećim nadama i ogromnim prostorom ispod capa čini se da Orlando ima puno svjetliju budućnost od sadašnjosti.

Washington Wizards

Iznos plaća na početku sezone 2013/14: 70,3 milijuna dolara
Predviđeni iznos plaća za sljedeću sezonu: 43,1 milijuna dolara

Davanjem picka u zamjenu za Gortata, Wizardsi su bacili sve svoje karte u utrku za playoff ove godine. Zadnjih nekoliko utakmica je pokazalo kako taj rizik može biti isplativ. S polovičnim omjerom pobjeda i poraza, u trenutku pisanja, su na 3. mjestu slabašnog Istoka. John Wall opravdava maksimalni ugovor koji je potpisao s gotovo 20 koševa i 10 asistencija u prosjeku, te s Bradleyjem Bealom zatvara bekovski tandem Washingtona za budućnost. Odlična je vijest da brojnim igračima nakon sezone ističe ugovor Gortatu, Arizi, Veselyju, Brownu, Marshallu, Singletonu, Templeu, Riceu i Harringtonu. Ako ne produže ugovor Seraphinu i Bookeru ljetno “čišćenje” donosi mogućnost ponude maksimalnog ugovora. To otvara veoma zanimljivu situaciju u kojoj puno ovisi o igri Washingtona ove sezone i njihovom privlačenju najvećih imena.

Dallas Mavericks

Iznos plaća na početku sezone 2013/14: 67,9 milijuna dolara
Predviđeni iznos plaća za sljedeću sezonu: 25,7 milijuna dolara

Od simbola za gubitništvo, Mark Cuban je transformirao Maverickse u jednu od najuspješnijih NBA franšiza 21. stoljeća. Velika revnost i emotivnost koju vlasnik ulaže u svoju igračku katkada se i ne pokaže najuspješnijom. Odlazak Kidda i Chandlera po diskutabilnim okolnostima su najsvježiji primjeri. Upravo je napuštanje Tysona Chandlera pretvorilo Maverickse od prvaka do samo još jedne dobre momčadi Zapada. Petorka Calderon, Ellis, Marion, Nowitzki i Dalembert je kvalitetna i dobro izbalansirana, no ne i dovoljno jaka da se pobijede Spursi ili Thunder u playoff seriji.

“Plavome anđelu” na ljeto ističe ugovor i ostaje nam vidjeti hoće li nastaviti svoju karijeru u Dallasu ili kao tridesetšestogodišnjak potražiti još koji šampionski prsten negdje drugdje. Teško je zamisliti Cubana kako se hladne glave odluči na rebuilding proces koji bi trajao 2-3 godine. Realniji je agresivan nastup prema jednome od velikih imena na ljeto 2014. A prostora ispod capa za to će imati. Od većih ugovora tu je biti onaj od Monte Ellisa (8,7 milijuna po sezoni), Calderona (7 milijuna) i Brandana Wrighta (5 milijuna). Na rosteru imaju još i Samuela Dalemberta kojega imaju opciju riješiti se. Što kod da se dogodi u Mavericksima na ljeto 2014. bit će turbulentno.

Houston Rockets

Iznos plaća na početku sezone 2013/14: 57,4 milijuna dolara
Predviđeni iznos plaća za sljedeću sezonu: 71,9 milijuna dolara

Dwight Howard i James Harden su na maksimalnim ugovorima i obojica su neupitni dio dugoročne budućnosti Rocketsa. Ono što predstavlja glavni izazov za vodstvo franšize jest kojim igračima upotpuniti roster i omogućiti Houstonu osvajanje titule. Od većih isplata tu su ugovori Jeremyja Lina i Omera Asika. Zadnjoj dvojici ove godine se pojedinačno isplaćuje 5,2 milijuna, a u sljedećoj, zadnjoj godini njihovog ugovora, 14,8 milijuna. Ako stvari ostanu kakve jesu, uz draft pridošlicu i sitna pojačanja preko ljeta to stavlja Rocketse iznad luxury taxa.

Nezadovoljan minutažom i statusom u momčadi Asik je zatražio razmjenu i pokrenuo lavinu glasina oko imena koja bi trebala stići u Houston u zamjenu za igrača koji je prošle sezone bio jedan od vodećih kandidata za obrambenog igrača godine. Najspominjanija imena u navedenim glasinama su Paul Milsap, Ryan Anderson, Thaddeus Young, Shawn Marion, Ersan Ilyasova… Rocketsi navodno, u ovome trenutku, imaju nerealne zahtjeve za nezadovoljnog centra i čini se da strpljivo čekaju najpogodniju ponudu. Je li najpogodnija ponuda bijeg od luxury taxa, igrač koji će odmah pomoći ekipi ili mlada nada (koja može doći i u obliku draft picka) ostaje za vidjeti. Odlična vijest za Houston je igra Chandlera Parsonsa koji je trenutno jedan od najpotplaćenijih igrača u cijeloj ligi s iznosom manjim od milijun dolara po sezoni.

Memphis Grizzlies

Iznos plaća na početku sezone 2013/14: 68,9 milijuna dolara
Predviđeni iznos plaća za sljedeću sezonu: 55,5 milijuna dolara

Ponašanje menadžmenta Memphisa ovisi o jednoj vrlo važnoj odluci Zacha Randolpha. A to je namjerava li ostati u Grizzliesima još jednu godinu ili postati slobodni igrač ovoga ljeta. Prema svemu sudeći Big Z želi svoju isplatu od 16 milijuna u sezoni 2014/15. Nakon te sezone također ističe ugovor Marca Gasola i Tayshauna Princa. Ta trojica bi u tome trenutku trebala rasteretiti klub za 41 milijun i čini se da će ljeto 2015. predstavljati kraj ove generacije Grizzliesa u ovakvom sastavu.

Mike Conley ima trogodišnji ugovor u vrijednosti od ukupnih 26,2 milijuna, dok obrambeni pit bull, Tony Allen dobiva godišnje 5 milijuna u naredne četiri godine. Pred vodstvom Memphisa je i odluka što učiniti sa zaštićenim slobodnim agentima; Quincyjem Pondexterom i Edom Davisom. Veličina njihovih isplata će ovisiti o tome hoće li Memphis prijeći luxury tax ili ne.

New Orleans Pelicans

Iznos plaća na početku sezone 2013/14: 66,7 milijuna dolara
Predviđeni iznos plaća za sljedeću sezonu: 47 milijuna dolara

Zamjenom Nerlensa Noela i draft picka za 2014. (top 5 zaštićen) Sixersima, Pelicansi su prestali biti rebuilding momčad i uključili se za playoff borbu na iznimno konkurentnom Zapadu. Fraktura šake Davisa koja će ga van terena držati 4-6 tjedana im zasigurno neće u tome pomoći. No, pogledajmo financijsku sliku New Orleansa. Ove sezone Gordonu, Holidayu, Andersonu i Evansu isplaćuju ukupno 45 milijuna i tim igračima su se obvezali još minimalno tri godine (Andersenu još 4, dok Gordon 2015. ima “opt-out” klauzulu). Kada se tome pridodaju rookie ugovor (što neće učiniti jedino ako ih asteroid udari u glavu) Anthonyja Davisa od 5,7 milijuna, evidentno je da Hornetsi neće biti veliki igrač na NBA tržnici u ljeto 2014. Ostaje za vidjeti žele li se riješiti razočaravajućeg Austina Riversa i isplaćivati ga u nadolazećoj sezoni 2,43 milijuna.

San Antonio Spurs

Iznos plaća na početku sezone 2013/14: 63,3 milijuna dolara
Predviđeni iznos plaća za sljedeću sezonu: 53 milijuna dolara

Velikoj trojci, Parkeru, Duncanu i Ginobiliju ugovor ističe 2015. (valja napomenuti da nakon ove sezone Timmy ima “opt-out” klauzulu). Nije toliko velika vijest rasterećenja capa za 32 milijuna, nego ona što učiniti sa Spursima? Mamuze su u ovome trenu druga najbolja ekipa strašno jakog Zapada i čini se da će ponovno konkurirati za naslov NBA prvaka. Ako se gleda profesionalni sport u zadnjih petnaestak godina, jednostavno nije bilo konstantnije momčadi od San Antonija možda na cijelom američkom kontinentu. Duncan će te sudbonosne 2015. imati 39 godina, Ginobili 37, a Parker 33. Zato je pitanje što učiniti veoma teško. Čini se da starost od trojice najviše pogađa Manua koji je razočaravajuće odigrao veliko finale. Duncan u regularnom dijelu igra manje od 30 minuta po utakmici i s preko 40.000 minuta u karijeri pitanje je koliko može dalje.

Koliko god bolno za mnoge, 2015. će najvjerojatnije donijeti raspad ove veličanstvene generacije. Thiago Splitter ove godine zarađuje ravno 10 milijuna i na ugovoru je do 2017. Greenu, Belinelliju, Leonardu i Josephu ugovor također ističe 2015., dok će olakšanje za cap 2014. doći u obliku isteka ugovora Diawu i Bonneru (ukupno 8,6 milijuna) i odluka je na vodstvu želi li ih pustiti ili zadržati.

Denver Nuggets

Iznos plaća na početku sezone 2013/14: 66,6 milijuna dolara
Predviđeni iznos plaća za sljedeću sezonu: 69,3 milijuna dolara

Ako Nuggetsi naprave veliki potez to će biti isključivo zbog trade exceptiona od 10 milijuna kojega imaju zbog zamjene za Andrea Iguodalu jer trenutna izdavanja za igrače im ne dopuštaju mnogo drugih opcija. Ty Lawson, JaVale McGee i Danilo Gallinari su pojedinačno plaćeni po sezoni više od 10 milijuna dolara te će biti isplaćivani sve do ljeta 2016. (Lawson jednu godinu duže). Tu su još i dugogodišnji ugovori između 3 i 7 milijuna po sezoni za Chandlera, Hicksona, Millera, Mozgova, Arthura i Foyea. Očito je zaključiti da u sljedeće dvije godine (ako ne bude drastičnih zamjena) Nuggetsi će otići onoliko daleko koliko ih tamo odvedu trenutni igrači, a to je najvjerojatnije prva runda playoff. U ljeto imaju opciju mid-level exceptiona koji bi im mogao biti smanjen ako prijeđu luxury tax, što im ozbiljno visi nad glavom.

Minnesota Timberwolves

Iznos plaća na početku sezone 2013/14: 68,5 milijuna dolara
Predviđeni iznos plaća za sljedeću sezonu: 66,4 milijuna dolara

Maksimalni ugovor alfe i omege Minnesote, Kevina Lovea, ističe na ljeto 2016. i rukovodstvo može do tada razmišljati kako da oko njega stvore šampionsku momčad. Centarsku liniju Vukova zatvara robusni crnogorski centar Nikola Peković koji svake godine zarađuje 12 milijuna sve do ljeta 2018. Kraj sezone, po svemu sudeći, Timberwolvesima donosi relativno monotono ljeto. Najveći ugovor koji ističe je onaj Dantea Cunninghama koji vrijedi nešto više od 2 milijuna što znači da neće bitno uzdrmati financijsku situaciju u Minnesoti. Ako se plasiraju u playoff neće moći računati na pick prve runde kojega su poslali u Phoenix, nego će morati potražiti igrače koji su voljni doći za puni MLE.

Ljeto koje će biti značajno za Vukove je ono 2015. kada ističe rookie ugovor Rickyju Rubiju. Te godine se rješavaju isplate Baree i Mbah a Moutea (ukupno 8,8 milijuna), te se mogu također riješiti i Chasea Bundingera ako on odluči prekinuti svoju suradnju s klubom. U tome slučaju kombinacije se otvaraju s obzirom na veličinu potencijalnog ugovora kojega bi Rubio mogao dobiti i dovođenja slobodnih agenata. Do toga ljeta Timberwolvesi idu onoliko daleko koliko ih trenutni roster odvede.

Portland Trail Blazers

Iznos plaća na početku sezone 2013/14: 61,2 milijuna dolara
Predviđeni iznos plaća za sljedeću sezonu: 56,8 milijuna dolara

Aldridge i Lillard predvode Portland Trail Blazerse koji su ove sezone najugodnije iznenađenje lige. S tri milijuna dolara po sezoni Lillard je trenutno jedan od najisplativijih igrača cijele lige, dok nitko više ne sumnja dali LaMarcus Aldridge zaslužuje maksimalni ugovor. Svojih 11 milijuna po sezoni pošteno i odrađuje svestrani Francuz Nicolas Batum koji je pod ugovorom do 2016. Igrači koji su dio budućnosti Portlanda do 2015 su Matthews, Freeland, Wright i Lopez, te oni ukupno po sezoni koštaju Blazerse oko 18 milijuna. Još uvijek se očekuju prve minute picka zadnjeg drafta C.J. McColluma kojega ozljeda lijeve noge drži van parketa. Blazersi nemaju pick prve runde drafta 2014. kojega duguju Bobcatsima (ako ne završe van playoff). Poput svih momčadi koje će biti iznad ili oko salary capa, glavna opcija im je MLE. Puno događajnije ljeto će im biti ono 2015. kada Aldridgeu i brojim igračima na trenutnom rosteru istekne ugovor.

Oklahoma City Thunder

Iznos plaća na početku sezone 2013/14: 70,6 milijuna dolara
Predviđeni iznos plaća za sljedeću sezonu: 67,9 milijuna dolara

Maksimalci Kevin Durant (do 2016.) i Russell Westbrook (do 2017.) su dva kamena temeljca oko kojih Oklahoma gradi svoju budućnost. Tu je još i Serge Ibaka koji zarađuje po sezoni 12,2 milijuna do ljeta 2017. Od većih isplata tu je još i Kendrick Perkins kojemu u sljedeće dvije sezone Thunder duguje ukupno 17,5 milijuna. Od dugoročnije “siće” valja spomenuti Collisona, Lamba, Adamsa, Jacksona i Perryja Jonesa čije plaće kumulativno iznose 7 milijuna. Ugovori koji na ljeti ističu su onaj od Sefoloshe, Fishera i Gomesa. Gomes i Fisher definitivno igraju posljednju sezone za Oklahomu, no Thunder je u problemima ako Sefolosha odluči svoje obrambene vještine odnijeti negdje drugdje.

Ovdje Thunder dolazi do problema koje je htio izbjeći s Hardenom – probijanje luxury taxa. To se čini neminovno zbog rastućih ugovora, sitnih pojačanja i spomenutog produžetka ugovora Thabe Sefoloshe. Jedino što bi ih moglo spasiti od dodatnog poreza je razvoj Reggieja Jacksona i njegovo zamjenjivanje uloge na startnom beku šuteru. Zbog navedenih okolnosti ograničeni su za dobivanje pomoći van kluba te će se morati okrenuti ka razvijanju mladih igrača kojima rookie ugovor još traje poput Adamsa i Lamba.

Utah Jazz

Iznos plaća na početku sezone 2013/14: 56,2 milijuna dolara
Predviđeni iznos plaća za sljedeću sezonu: 28,2 milijuna dolara

Utah je ekipa koja bi mogla imati potencijalno najviše novca za potrošnju. Na ugovorima poslije ljeta su Burke, Kanter, Burks, Evans, Lucas i Gobert za bagatelnih 16,2 milijuna. Derrick Favors je potpisao produljenje ugovora i namjerava biti dio budućnosti Jazza za oko 12 milijuna dolara po sezoni. Gordon Hayward nije bio te sreće, te će nakon sezone kao ograničeni slobodni igrač tražiti svoju isplatu na otvorenom tržištu NBA. Zbog cap holda, ovisno o njegovom ostanku ili odlasku izdefinirati će se precizna suma koju će Jazz imati na raspolaganju za pomoć izvana. U ovome trenutku su druga najgora momčadi lige, te ako tako ostane, u najgorem slučaju imat će 5. pick u nadolazećem draftu. Valja napomenuti kako imaju i pick prve runde od Golden State Warriorsa. Utah nikada nije bila magnet za najveća igračka imena, te su vrlo često morali preplaćivati kako bi doveli talente u zemlju mormona.

Golden State Warriors

Iznos plaća na početku sezone 2013/14: 68,3 milijuna dolara
Predviđeni iznos plaća za sljedeću sezonu: 52,1 milijuna dolara

U gornju projekciju nije uračunat trogodišnji ugovor Andrewa Boguta od 36 milijuna dolara. Ugovor nije ukombiniran u završnu svotu zbog brojnih stavki koje je nemoguće u ovome trenutku predvidjeti. Ugovor može narasti do 42 milijuna ako Bogut odigra minimalno 65 utakmica po sezoni i dobije priznanja u obliku All-Star utakmica, obrambenih petorki i slično. Sam ugovor je veliki rizik, jer niti uz fenomenalnu vanjsku liniju Curry, Thompson, Iguodala, Warriorsi ne idu u NBA finale bez zdravog Boguta. Ugovori za Leeja, Curryja, Iguodalu ove sezone ukupno iznose 37,8 milijuna i nastavit će rasti u budućnosti (David Lee još 3 godine, a potonja dva još četiri). Klay Thompson je još dvije godine na rookie ugovoru što im ostavlja dovoljno vremena za pripremu njegovog ostanka ako ne žele prijeći luxury tax. Vodstvo Golden Statea je bacilo sve u momčad koju trenutno ima i u ovakvom stanju neće imati prilike dovesti snažnija pojačanja niti se radovati sljedećem draftu pošto njihov pick ide Jazzu.

Los Angeles Clippers

Iznos plaća na početku sezone 2013/14: 74 milijuna dolara
Predviđeni iznos plaća za sljedeću sezonu: 73,2 milijuna dolara

Zvijezde Clippersa Chris Paul i Blake Griffin su na maksimalnim ugovorima i dio budućnosti ekipe do 2018. Tu je još i gigantski ugovor od DeAndrea Jordana koji zarađuje 11 milijuna do ljeta 2015. “Pomoćni kotačići” J.J. Reddick, Jamal Crawford, Jared Dudley i Matt Barnes su također višegodišnje investicije čiji ugovori samo ove godine iznose nešto iznad 19 milijuna dolara. Odličan potez Clippersa ovo ljeto je bilo dovođenje Matta Barnesa i Darrena Collisona za jedan MLE, koji će im sljedeće sezone biti smanjen zbog minimalnog probijanja luxury taxa. To znači da će se u bližoj budućnosti osloniti na igrače na trenutnom rosteru. Chris Paul igra možda najbolju sezonu karijere, no Clippersi će ići korak dalje jedino ako taj iskorak u svojoj igri naprave Blake Griffin i DeAndre Jordan.

Los Angeles Lakers

Iznos plaća na početku sezone 2013/14: 79,6 milijuna dolara
Predviđeni iznos plaća za sljedeću sezonu: 35,3 milijuna dolara

Jim Buss: “Kobe, zahvaljujemo ti se na svemu što si učinio za ovaj grad i za ovu franšizu, no mislimo da je vrijeme za novu budućnosti u Los Angeles Lakersima. Mi ti želimo sve najbolje u nastavku tvoje karijere.” Pet minuta nakon tih rečenica pred vratima Jima Bussa našla bi se gnjevna rulja s bakljama, katranom i mačetama s namjerom da raščetvore vlasnika Lakersa. Prije nego što bi to bilo napravljeno, zamolili bi papu Franju da ga primi u Katoličku Crkvu samo zato da bi ga iz nje mogli ekskomunicirati. Odluka, ne samo iz tih razloga, nikada nije bila upitna oko nastavka karijere Kobeja Bryanta u dresu Lakersa sa stajališta rukovodstva.

Salary cap situacija je u ovome slučaju podosta jednostavna. Na ljeto će Lakersi imati četiri ugovora: Kobeja Bryanta, Stevea Nasha, Nicka Younga (ako odluči produžiti) i Roberta Sacrea. Steve Nash trenutno je na rehabilitaciji zbog bolova u kralježnici i ove sezone je odigrao samo 6 utakmica. Kobe Bryant je imao dugu rehabilitaciju rupture Ahilove tetive. Takav tip ozljede je jedan od najozbiljnijih koju košarkaša može zadobiti. Puno ozbiljnija od bilo čega što je Kobe do sada imao. Dovoljno je reći da je jedini NBA igrač koji se povratio na All-star razinu nakon rupture Ahilove tetive jest Dominique Wilkins. Hoće li Kobe postati drugi, ostaje za vidjeti. Ako organizacija nema namjeru (zbog cap holda) ponovno potpisati niti jednog igrača kojemu ugovor ističe u ljeto 2014. (Gasol, Kaman, Blake, Meeks, Henry, Johnson, Hill…), imat će mjesta pod salary capom za jedan maksimalni ugovor i još nešto sitnoga za potrošiti.

Sada će se tek vidjeti kolika je šteta napravljena u slučaju Dwighta Howarda i njegovih ne pretjerano suptilnih epiteta koje je zalijepio crnoj mambi. Od realnih opcija najveće ime koje bi moglo sletjeti u LA je ono Carmela Anthonyja. Kompatibilnost Kobeja i Anthonyja je tema za drugi članak, no čak i uz dobru kemiju te dvojice teško je uz brojne ozljede kombinirane sa starosti glavnih igrača i osiromašenim rosterom očekivati 6. prsten za Kobeja u sljedeće dvije godine.

Phoenix Suns

Iznos plaća na početku sezone 2013/14: 53,2 milijuna dolara
Predviđeni iznos plaća za sljedeću sezonu: 36,2 milijuna dolara

Franšiza koja je ušla glavom i repom u potpuni rebuilding momčadi. Odluka je na GM-u Ryanu McDonoughu da odluči je li proces rasprodaje igrača u tijeku ili je završen. Trenutno to nije nebitno pitanje pošto Sunsi igraju bolje nego što je itko očekivao s omjerom pobjeda i poraza oko 50%. Eric Bledsoe je jedan od glavnih kandidata za igrača koji je najviše napredovao, te uz Dragića može činiti bekovski tandem budućnosti ili ponudu za dodatne draft pickove. Nije da će pickovi Sunsima nedostajati. Za draft 2014. imaju ih potencijalno 4: vlastiti, Minnesotin (1.-13. zaštićen), Indianin (1.-14. zaštićen) i Washingtonov (1.-12. zaštićen).

Ove zaštite govore kako bi od dobivenih pickova drugih klubova imali priliku birati samo van draft lutrije i vrlo vjerojatno ne biranja top talenta koji su u mogućnosti biti nositelji momčadi, a takvih bi, prema svemu sudeći, u ljeto 2014. moglo biti dostupno 5-6. Stoga bi bilo, dugoročno gledano, Sunsima u interesu vratiti se na prethodni plan, a to je gubljenje. Gubljenje u što većem broju. Uz odličnog trenera Jeffa Hornaceka i sjajnu igru Bledsoea, Dragića, Greena, braće Morris gubljenje im ne ide od ruke. Nakon ove sezone imat će jako puno prostora pod capom, no pravo čišćenje dolazi 2015. kada bi potencijalno mogli dovesti dva maksimalna igrača.

Sacramento Kings

Iznos plaća na početku sezone 2013/14: 60 milijuna dolara
Predviđeni iznos plaća za sljedeću sezonu: 61,3 milijuna dolara

Novo vodstvo je nakon braće Maloof odlučilo promijeniti poprilično inertnu aktivnost prijašnjeg menadžmenta. Potpisivanjem maksimalnog ugovora DeMarcus Cousins ostaje u Sacramentu još 4 godine. Iznimno talentirani, te jednako toliko mušičavi centar će biti okosnica oko kojega će vodstvo pokušati stvoriti konkurentniju momčad. Prije dva dana napravljena je velika razmjena sa sedam igrača, u kojoj su novi igrači Kingsa postali Rudy Gay, Quincy Acy i Aaron Gray, donedavni stanovnici Toronta. Gay će tako, dok ne počne sljedeće sezone vrijediti novi ugovor Cousina, biti najplaćeniji igrač momčadi, a za sljedeću sezonu ima opciju prema kojom može raskinuti svoj ugovor, no vjerojatno to neće napraviti jer je teško da bi mu više itko dao iznos od gotovo 20 milijuna dolara godišnje. To će ih u sljedećoj sezoni dovesti do granice luxury taxa, a još moraju pronaći prostor za produženje ugovora Isaiaha Thomasa, tako da možemo očekivati još promjena u rosteru ove ekipe.

Uz Jazz, trenutno “ljube” dno Zapada i jako je teško od mlade ekipe glavnog grada Kalifornije očekivati playoff ove sezone. Jason Thompson i rookie Ben McLemore su na ugovoru do 2017., dok 2015. ugovori ističu za Hayesa, Williamsa i Outlawa koji bi trebali rasteretiti cap za 15 milijuna. Gledajući isključivo platežnu situaciju (kratkoročnu i dugoročnu) doći će se do zaključka da nije previše bajna. Uz Cousinsa, nakrcani su osrednjim, pomalo preplaćenim i međusobno nekompatibilnim igračima. Velike nade se polažu u razvoj Bena McLemorea, nasljednika Tyreka Evansa, koji ima fizičke predispozicije da se razvije u All-Star igrača.

Latest Posts

NE PROPUSTITE