Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza ljetne tržnice – divizija Southwest

Dallas Mavericks –  Superstar ga nije volio (Vol. 396)

Došli: Andrew Bogut, Harrison Barnes, Quincy Acy, Jonathan Gibson, Seth Curry, A.J. Hammons (draft)

Otišli: Zaza Pachulia, Raymond Felton, David Lee, Jeremy Evans, JaVale McGee, Charlie Villanueva, Chandler Parsons

Ostali: Dirk Nowitzki, Deron Williams, Dwight Powell

Teško je više i prebrojiti koliko je puta Mark Cuban lovio elitnog superstar igrača, ciljao franšizni talent koji će preuzeti ključeve ekipe od Dirka Nowitzkog. Unazad par godina svako ljeto je Dallas u kombinacijama za nečiji potpis. Od Dwighta Howarda, Carmela Anthonyja, Kevina Duranta, pa do kaste na levelu ispod: DeAndre Jordan, Hassan Whiteside, Mike Conley. Posljednja dva imena izmigoljila su  Mavsima ovog ljeta a bili su primarne mete, pa će se navijači morati zadovoljiti akvizicijama iz Golden Statea i produženjem ugovora s Dirkulesom. Ali, nešto je čudno u Dallasu i nejasno zašto ih free agenti prve klase izbjegavaju kao da imaju kugu. Cuban je cool lik, ili se barem takvim predstavlja, Nowitzki i Rick Carlisle su dobar mamac s košarkaške strane, a to je i Teksas, porezna meka pa prihodi igrača ne pate puno. Barem s te strane više kvalitetnih slobodnih igrača bi trebalo stizati u Dallas, ali očito postoji i neka druga strana medalje vrijedna istraživanja i posebnog teksta.

Dirk je dobio novi ugovor (2 g, $25M) što je Cubanu svakako plus, zbog načina na koji tretira legendu kluba i možda mu to još malo osvjetla obraz kod javnosti i Mavsima podigne rejting za budućnost. Ali činjenica je i da su u Dallasu negdje morali potrošiti taj novac koji imaju. Ne iznenađuje što je Nowitzki posljednji dobio lovu, odnosno on i uprava su pričekali da vide razvoj situacije na tržištu. Da su uspjeli dovesti još recimo 2 kvalitetna igrača čije bi plaće popunile salary cap Nowitzki vrlo vjerojatno ovu lovu ne bi vidio nego bi igrao uz popust kao i zadnje dvije sezone ($8M), ali barem bi imao ekipu konkurentnu za vrh Zapada što je uvijek isticao kao svoj osobni cilj. Kako su se planovi uprave izjalovili kozmička pravda je zadovoljena i Nijemac je dobio lovu. Dakako da je dobio više nego što realno zaslužuje sa svojim predstavama na terenu, jer više nije u stanju sam vući ekipu i nositi teret napada kao prva napadačka opcija, plus u ovim godinama (38) sve teže ga je sakriti u obrani kada dođe playoff. Ali dobro, lani je igrao za manje nego zaslužuje, ove godine igra za više, balans je tu.

Osim Nowitzkog nove ugovore dobili su Deron Williams (1 g, $10M) i Dwight Powell (4 g, $37M). Deron je kao i Dirk daleko od najboljih dana ali lani se vrlo solidno snalazio u Carlisleovom sustavu i tandemu s Nowitzkim i dok nema ozljeda Williams će donijeti dobru šutersku i kreatorsku produkciju, dok je Powell Dallasovo „dijete“, jedan od rijetkih mladih igrača koje je sustav Mavsa čvrsto oslonjen na veterane proizveo. Powell je visoki igrač koji ima problem s pozicijom: nije dovoljno visok i snažan za centra, nema šuterski raspon za četvorku ali je dobra backup opcija i u skladu s tim je i dobio lovu. A kad smo već kod talenta, A.J. Hammons je njihov pick druge runde s ovogodišnjeg drafta, centar od 213 centimetara i prema nekim izvještajima potencijalni steal na draftu. Pitanje je samo kako mu naći dovoljno minuta kod Carlislea koji ne „šmeka“ baš rookieje.

Nego, Harrison Barnes novi je igrač Mavsa, utješna Cubanova nagrada koju će iduće 4 godine plaćati 94 milijuna dolara. Ne znam što da mislim o Barnesu, njegove igre su opasno nekonzistentne. Prije 3 sezone Spursi su morali spašavati u playoffu živu glavu od njega. U šest utakmica ubacivao je 17 poena prosječno, ali kako su Klay Thompson i Steph Curry napredovali tako je Barnes padao u drugi plan, plus su se ozljede umiješale i zaustavile njegov progres. Finale ove sezone ne služi mu na čast, u zadnje dvije godine kvalitetnijim rješenjem se pokazao na četvorci nego na trojci gdje pokazuje limite u obrani protiv elitnih niskih krila i kreaciji šuta. Koliko su tu u pitanju doista njegovi limiti, a koliko problemi s ozljedama ili činjenica da pored Splash braće i nije mogao pokazati više tek trebamo vidjeti.

S njim u paketu stigao je i Andrew Bogut, putem tradea, i on bi trebao biti zamjena za Zazu Pachuliju koji je pak sada u Warriorsima. Bogut će na 20-25 minuta pomoći pokrpati rupe u reketu kojih će pored Dirka i Derona biti, a morat će se itekako naraditi i zato jer više nema Thompsona, Draymonda Greena ili Andrea Iguodale koji su držali perimetar pod kontrolom. U napadu bi kroz Carlisleov dominantni pick and roll napad trebao dobro funkcionirati kao screener i kvalitetan passing centar.

Ima Dallas i Curryja uz Barnesa i Boguta, ali Setha na njihovu žalost. Lošiji Curry dobio je 6 milijuna na dvije godine i biti će zamjena za Raymond Feltona a za minute će se boriti s Devinom Harrisom i JJ Bareom. Ti playmakeri uvijek uspiju kod Carlislea tako da za Setha „nema zime“. Još malo čvrstine pod košem Dallas je dodao s potpisom Quincyja Acyja (2 g, $2,2M), klasičnog „smetlara“ i energy guya kakvog u Dallasu nisu pronašli u ekstravagantnom Jeremyju Evansu lani.

Ocjena: 3

U mojim očima Chandler Parsons i Zaza Pachulia bili su kvalitetnija rješenja od Harryja Barnesa i Andrije Boguta, tako da mi je na prvu loptu Dallas lani bio bolji, barem na papiru, nego što je ove godine. Naravno, zdravstveni kartoni će igrati bitnu ulogu u rezultatima ekipe. Ali s obzirom da su Cubanu opet promakli veliku ulovi i da rotacija izuzev Barnesa i Boguta nije pojačana kvalitetnijim imenima nego je lova spucana na Nowitzkog i novog startera na krilu ocjena je takva kakva je, a vrlo vjerojatno bi i rezultati u sezoni mogli biti isti takvi.

harrison barnes

Houston Rockets – Napad je najbolja obrana

Došli: Eric Gordon, Ryan Anderson, Nene, Chinanu Onuaku (draft), Gary Payton II

Otišli: Dwight Howard, Terrence Jones, Andrew Goudelock, Josh Smith

Ostali: Pablo Prigioni, James Harden

Izbor Mikea D`Antonija za trenera debelo je uvjetovao ponašanje Rocketsa na tržnici ovoga ljeta. Popularni „brko“, jedan od zaslužnijih, uz Dona Nelsona, za napade kakve danas gledamo u NBA ligi, nakon godina odsustva za komandama neke momčadi, ponovno se vratio na scenu, a lovci i ljubitelji overa na kladionici zadovoljno trljaju ruke. Kao i potpisnik ovih redova kojemu slika MDA-a krasi zid bloga znakovitog imena.

D`Antoni u globalu nije idealan trener zbog svoje tvrdoglavosti, manjka osjećaja za obrambeni dio igre (Rocketsi su mu doveli uglednog defanzivnog koordinatora Jeffa Bzdelika koji je zadnje dvije sezone kao asistent radio u Memphisu) ali za sistem igre kakvi Rocketsi preferiraju, oslanjajući se na brojke, matematiku, statistiku i formule Daryla Moreyja Mike D je idealno rješenje za njih. Dominantan igrač s loptom i strijelac (James Harden) i šuteri oko njega. Raširi obranu, vrti pick and roll, pumpaj tempo i šutni 30-ak trica po utakmici. Ako je to ono što Rocketsi žele igrati, a dok je Moreyja žele, onda problema nema, D`Antoni je taj. Drugo je pitanje koliko su to pametne odluke, to tek trebamo vidjeti, ali nakon godina pauze D`Antoni je sigurno motiviran pokazati da još nije za penziju. Ovo mu je zadnja šansa, jer nakon neuspjeha s Knicksima i Lakersima možebitni novi fijasko mu više nitko neće oprostiti u budućnosti.

James Harden je dobio novi ugovor (4 g, $118M) čime su Rocketsi izbjegli sve zavrzlame iduće ljeto i valjda Jamesa pokušali dodatno motivirati pred nadolazeću sezonu. Hoće li ovaj to iskoristiti za rad u dvoranama ovog ljeta ili za „rad“ po partyjima ne zna se. Houston sada ima najboljeg beka šutera u ligi i ponajboljeg strijelca lige na nove 4 godine. Od lanjskih lica s rostera ostao je u ekipi i Pablo Prigioni (2 g, $2,2M) za neke sitne minute kada Beverley bude na odmoru (odmor znači predah tijekom utakmice, iako poznavajući Beverleyja ne gine Pablu i startna pozicija na 20-ak utakmica u sezoni) i Harden ne bude playmaker.

Mavericksi su doveli dva imena iz Warriorsa, a Rocketsi dva imena iz lanjskih Pelicansa: Eric Gordon (4 g, $53M) i Ryan Anderson (4 g, $80M). Gordon je svi znamo vječno ozlijeđeni bek i Rocketsi su se opasno zaigrali davši mu 4 garantirane godine. Čovjeku je 27 godina što i nije tako strašno, ali od rookie sezone nije odigrao više od 64 utakmice. U Houstonu ga čeka rola strijelca s klupe kao šestog igrača. Anderson vjerojatno postaje starter jer takav tip snajpera treba i D`Antoniju za napadačke sheme i Hardenu da mu otvara prostor za napadanje reketa. Anderson je odličan strijelac s kvalitetnim repertoarom šuta i uživat će u novom okruženju, ali kod njega mi je sporna „cijena“. Dvadeset milijuna možeš slobodno zapaliti kada dođe playoff jer je Anderson među gorim obrambenim igračima na poziciji, a osim kao skakač u ničem drugom nije čak ni solidan. Ozbiljne ekipe znati će to iskoristiti, a osim toga nije slučajno da je i u Pelicansima i u Orlandu bio igrač koji ulazi s klupe upravo zbog svoje jednodimenzionalnosti, manjka dužine i atleticizma. Da me pitaš koga bi radije imao Teletovića na 11 milja godišnje ili Andersona na 20 ozbiljno bih razmislio i vjerojatno pokupio Teletovića i uštedio.

Nene (1 g, $2,9M) je posljednji potez Moreyja i društva, prekaljeni centar koji u zdravlju postaje jedna od boljih backup opcija u ligi. Vrlo dobar obrambeni igrač, sila u reketu, pick and pop ili roll opcija u napadu uz pristojan range na šutu s kraće distance. Odličan all-rounder i dobar potez Rocketsa.

Chinanu Onuaku i Gary Payton II rookieji su koje tek treba vidjeti u akciji. Prvi je drveni centar ala Clint Capela, drugi je, prezime sugerira dakako, play ali bez šuta (odlični su Rocketsi koji u svoj svojoj ljubavi prema analitici itekako vole dovući igrače koji šut mogu zabiti samo slučajno). Negarantirane ugovore pred trening kamp imaju Mike Beasley (mi o vuku), Kyle Wiltjer (light Anderson) i Isaiah Taylor (još jedan streaky play, ovaj je s Texasa).

Ocjena: 3

D`Antoni će od ovoga što ima na raspolaganju sigurno posložiti drugi najbolji napad u ligi, odmah iza Warriorsa. Playoff ne bi trebao biti upitan ali ovo nije ekipa za velike domete u doigravanju. Definitivno mogu vidjeti jedan Jazz kako ih razbija u 5. Gordon i Anderson kao glavne akvizicije ovog ljeta su solidni potezi, ali s felerima – period ugovora i svota. Rakete tako opet imaju nekakvu širinu na rosteru ali daleko su od statusa izazivača na Zapadu.

nene-hilario

Memphis Grizzlies – Rasipništvo s pokrićem

Došli: Chandler Parsons, Wade Baldwin (draft), Deyonta Davis (draft), Troy Daniels, D.J. Stephens

Otišli: Matt Barnes, Chris Andersen, Xavier Munford, Jordan Farmar, Jeff Green

Ostali: Andrew Harrison, Mike Conley, JaMychal Green

I njihovo ljeto počelo je s pronalaskom novog trenera. Umjesto starosjedioca Davea Joergera koji je u Memphisu proveo 9 godina, što kao asistent, što kao glavni trener, došao je David Fizdale, još jedan koji je 13 godina asistirao po sveučilištima ili NBA ekipama, a najpoznatiji je kao desna ruka Erika Spoelstre u Miamiju. Fizdale bi trebao osvježiti malo Memphis, već je najavio da slijedi zaokret u igri ekipe i tranzicijsko razdoblje iz grit and grinda prema modernijim trendovima. Prema prvim izjavama i intervjuima koje sam imao prilike čitati Fizdaleu je u planu ubrzati napad Memphisa i graditi ga oko Mikea Conleyja i Chandlera Parsonsa što je logičan potez jer upravo su njih dvojicu Grizliji masno platili ovoga ljeta i pošteno je od njih i očekivati najviše. Conley je dobio 152,3 milijuna dolara na 5 godina, a Parsons 94,4 milje na 4 godine. Prije nego otvorim novi ulomak za njih dvojicu samo da se vratim na Fizdalea i njegov plan. Nije mi baš jasno (zašto bi i bilo kad nisam trener rekli bi zli jezici) kako ga namjerava sprovesti u djelo dok su tu glavni ideolozi grit and grinda i relikti prošlosti: prvenstveno Tony Allen (koji će biti starter) i Zach Randolph kao old school visoki. Ne zaboravimo i Marca Gasola, teretnog centra koji se oporavlja od frakture stopala.

Uvijek sam mislio da Conley može imati bolje brojke od onih koje ima do sada u karijeri u Memphisu. Napad se nikada nije vrtio kroz njega nego kroz visoke igrače, a play koji je izuzetna atleta, dobar šuter izvrsnog floatera i koristi obje ruke kada napada nikada nije okusio kako je to napadati kroz tranziciju i trku, imati raširen teren kada se igra na postavljene obrane i igrati uz stretch četvorku recimo. Osuđen je na igru uz dva teretna centra kroz koje se igra napad i primarni zadaci su mu prevesti loptu, nešto zabiti kroz shematizirane akcije i odigrati obranu protiv jedinica. Conley može bolje, Conley može više u drugačijem sistemu a to očito zna i Fizdale. Conley može biti All-Star čak i u ovakvom društvu bekova na Zapadu. E sad, 152 milijuna ne vrijedi ali uzmimo u obzir kontekst. Koga su umjesto njega Grizzliesi mogli dovesti za playa? Nikog boljeg od njega. Tko želi igrati u Memphisu od elitnih NBA igrača? Tko i zadnjih godina – nitko baš. Dakle potez je opravdan s pozicije Memphisa. I čekaj, tko zaslužuje biti najplaćeniji igrač lige ako ne skromni i podcijenjeni Conley?

Isto vrijedi i za Parsonsa koji nije igrač za max iako je dobar all rounder, odličan u pokretnim napadima kao sekundarni play. Odličan šuter, može vrtjeti pick and roll, odigrati četvorku i defanzivac je ništa specijalno ali solidan. Da je došao prije 3-4 godine u Memphis kada je grit and grind bio na vrhuncu to bi bio odličan potez jer su upravo takvog igrača tražili godinama. Sad kada je tu, radnička košarka je na zalasku pa će njegova zavidna tehnika i razumijevanje igre možda biti manje izražena. Ali kao što sam rekao, svota jest velika, ali s pozicije Memphisa koji ovakvog igrača godinama traži i koji teško pribavlja ovakav tip slobodnog igrača ovo je plus. Valja ipak naglasiti da su oba igrača plaćena ovog ljeta sezonu završila s ozljedama i to je nešto na što treba paziti.

I to je to navijači i simpatizeri Memphisa. Vaša jezgra za iduće 4 godine je Conley-Parsons-Gasol. Svima godišnja rata plaće iznosi preko 20 milijuna dolara pa su neka značajnija osnaživanja rostera skoro pa nemoguća. Dovoljno za napasti titulu? Ne. Biti pri vrhu Zapada? Ako bude zdravlja vjerojatno da.

Upravo zbog „rasipanja“ novca ovog ljeta Memphisu nije ostalo previše prostora za manevriranje i stvaranje širine rostera. Doveden je Troy Daniels putem tradea, klasični spot-up šuter (43% za 3 u karijeri), a na draftu su birani Wade Baldwin (play) i Deyonta Davis (krilo/centar). Zadržali su Andrewa Harrisona i JaMychala Greena, a kroz trening kamp rješenja će tražiti u D.J. Stephensu koji se već smucao po NBA ligi i Troyu Williamsu, koji je prošao nedraftiran ovog ljeta ali igrao je solidno za Sunse u Ljetnoj ligi.

Ocjena: 4

Objasnio sam već zašto su potpisi Parsonsa i Conleyja dobri za Memphis pa dodatna objašnjenja ne trebaju. Grizliji su zadržali jednog i potpisali drugo zvučno ime koje je bilo na tržnici ovog ljeta, to su sami po sebi dobri potezi. Minus je što im roster nema dubine i u slučaju ozljede važnijeg igrača ne znam kako misle preživjeti.

mike-conley

New Orleans Pelicans – Zaokret

Došli: Solomon Hill, E`Twaun Moore, Langston Galloway, Terrence Jones, Cheick Diallo, Buddy Hield (draft)

Otišli: Luke Babbitt, Norris Cole, Toney Douglas, Eric Gordon, Ryan Anderson

Ostali: Alonzo Gee, Tim Fraizer

Oni nisu promijenili trenera, ali su zato poslali kontrolu svom GM-u Dellu Dempsu  i to u vidu ni više ni manje nego Dannyja Ferryja koji je valjda odslužio kaznu, izmolio pokoru zbog kvazi-rasističkog komentara i sada se može vratiti poslu. Demps se nije proslavio sa slaganjem rostera oko Anthonyja Davisa. Omer Ašik se pokazao promašajem, Tyreke Evans je vječno ozlijeđen kao i Quincy Pondexter, malo bolja je situacija s Jrueom Holidayom kojeg su Pelicansi mijenjali za Nerlensa Noela. Uvelike ova situacija podsjeća na onu nedavnu upravo u Philadelphiji kada je Sam Hinkie dobio prvo jednog, pa drugog asistenta, trener dobio novog pomoćnika a onda je Hinkie otišao očito svjestan što mu vrhuška poručuje. U New Orleansu nemaju vremena za nove promašaje jer treba početi iskorištavati talent Davisa. Prođe li i ova sezona neuspješno rezultatski Demps je bivši, to je skoro sigurno, a možda i Alvin Gentry kojeg je upravo Demps doveo. Ferry će preuzeti poziciju GM-a i moguće dovesti nekog novog asistenta Spursa kao što je to napravio i u Atlanti.

Da se neke nove stvari događaju u New Orleansu potvrđuje nam i njihovo ponašanje na tržnici ovog ljeta. Demps, poznat da „otkida“ na velika imena bio je vrlo suzdržan od potpisa istih, a okrenuo se u suprotnom smjeru – potpisivanju manje poznatih lica koja imaju nekakav prostor za napredak. Ako ovo ne viče „Danny Ferry!“ onda ne znam što jest jer to je njegov stil: Kent Bazemore, DeMarre Carroll, Paul Millsap

Ne može se odmah reći da su Pelicansi bolji nego lani ali su donekle širi, imaju nekakvu dubinu rostera što je dosta bitan segment. „Jahanje“ širine pomaže ako po imenima nisi top ekipa u konferenciji, a to je New Orleansu nedostajalo lani kada su ih ozljede pokosile. Najveći transfer je potpis Solomona Hilla (4 g, $51M) koji je nominalno nisko krilo ali je najbolje partije pružao kao small-ball četvorka jer može braniti četvorke ali i preuzimati na perimetru. Tek mu je 25 godina i prostora za napredak još ima, ako nastavi raditi na šutu Pelicansi su dobili odličnog rotacijskog igrača koji može pokrpati nekoliko rupa. Pogled na njegove brojke sugerira da ne vrijedi ovih novaca ali ni Carrollove brojke u Jazzu nisu bile ništa puno bolje od njegovih, pa kada je došao u Atlantu svi su se pitali tko je ovaj dok se DeMarre pretvarao u elitnog 3&D igrača. Ferry ima nos za ovakve igrače, a Solo će Pelicansima donijeti čvrstine u obrani i koncepcijsku fleksibilnost da igraju drugačijim stilovima.

Pojačanja (ili popune?) stigla su i na bekovima: Langston Galloway (2 g, $10,7M), E`Twaun Moore (4 g, $34M), Tim Fraizer (2 g, $4M) i Buddy Hield (draft). Hield bi prema prvim izjavama Gentryja trebao biti starter. Usprkos svom hypeu zbog trpanja na koledžu ne treba od njega očekivati išta više osim pospremanja otvorenih trica što nije loše za početak. Isto vrijedi i za Moorea koji je imao bljeskova u zadnjoj sezoni u Chicagu kao šuter, sekundarni play i solidan defanzivac na pozicijama 1 i 2. Isto vrijedi i za Gallowaya, radnog playa koji je lošiji šuter od Moorea, dok je Fraizer minijaturni bek koji je lani uspio napumpati svoje brojke u lošim Pelicansima ali pokazao je solidnu kombinaciju ulaza i šuta te kreiranja prilika. Nije isključeno da izraste u dobru backup opciju.

Odradili su Pelikani još posao i na krilima. Osim Hilla, novi na rosteru je i rookie Cheick Diallo, visoko krilo, sirovi prospect. Alonzo Gee (1 g, $1,4M) je dobar prijatelj s Davisom što nekad vrijedi više od prezentacija na terenu. Gee je bio i ostao drveni swingman najbolji u press obrani protiv bekova. A kad već spominjem prijateljstva tu je i Terrence Jones (1 g, $1,1M), centarski partner Davisa s Kentuckyja. Sviđa mi se ovaj potez Pelikana jer i Jones je još uvijek mlad igrač kojeg su nažalost ozljede unazadile u karijeri. Pelicansi ne riskiraju puno s njim jer je na minimalcu samo jednu godinu a tko zna, možda u njemu i otkriju stalnog partnera za Davisa na centru. Jones je u Rocketsima pokazivao da može zabijati, skakati i trčati kada je zdrav, čak i tricu pogoditi. Pitanje je samo može li u kontinuitetu ostati čitav i naučiti igrati obranu.

Ocjena: 3,5

Zaokret u strategiji dovođenja igrača je plus, jer s imenima Demps i nije pogodio. Ne kažem da su Galloway, Jones i Hill bolji od Gordona i Andersona ali nisu ni puno gori. Donose neke nove vrijednosti i željni su dokazivanja na velikoj sceni jer je ovo prvi put za većinu njih da će dobiti priliku u ozbiljnijoj roli. Problem je ipak što ovo nije dovoljno dobar roster da iskoristi Davisov potencijal i barem bude siguran playoff sudionik. Svi novi igrači su odlične popune rotacije ali starteri među njima u playoff ekipi su samo Hill i Jones, ako i oni. Veliko ako.

terrence-jones

San Antonio Spurs – Gdje su nestali centri?

Došli: Pau Gasol, Dewayne Dedmon, Dejounte Murray (draft), Davis Bertans

Otišli: Tim Duncan, Boris Diaw, Boban Marjanović, Matt Bonner, Kevin Martin, David West, Andre Miller

Ostali: Manu Ginobili

Od najmoćnije centarske linije u ligi ostalo je samo A kao Aldridge. Nema više Tima Duncana, Boris Diawa, Davida Westa, Matta Bonnera, Bobana Marjanovića. Lani su Spursi zbog Aldridgea redizajnirali svoju igru i vratili se starim navikama igre kroz post, a u novoj sezoni upravo su im visoke pozicije bolno tanke. Osim Aldridgea tu je Pau Gasol, te Kyle Anderson koji i nije pravi visoki igrač, rookieji Davis Bertans i Livio Jean-Charles, te Dewayne Dedmon. Vraćaju li se Spursi opet igri kroz perimetar i motion napadu? Ako da kako će to izvesti kada su im najbolji dribleri na perimetru davno prošli zenit karijere (Manu Ginobili i Tony Parker)? Neću se sada baviti najavom sezone, bit će vremena ali roster Spursa odavno mi nije izgledao tanji.

Ginobili je dobio novi ugovor na godinu dana i 14 milijuna dolara što je zapravo ista priča kao i s Dirkom, samo što je Manu bio restricted free agent kojemu je Philadelphija ponudila novac a Spursi odmah izjednačili i vrlo vjerojatno dopustili Manuu da završi karijeru uz pristojan iznos.

Jednom je jedan brat Gasol morao završiti u Spursima, to je bilo zapisano u zvijezdama. Pau je dobio ugovor na dvije godine težak 32 milijuna dolara i odmah uskače u startnu rolu iako mu stilom igre i godinama više pristaje ona backup. Definitivno bolja opcija u napadu od Timmyja, ali i lošiji izbor za obrambene zadatke. Ni on ni Aldridge nisu baš sretni kada moraju raditi pod košem u obrani, ali čini se da neće imati izbora. Kroz Paua možeš vrtjeti napad kako želiš, u pick varijantama, na laktu, kroz handoff ili u postu. Njegov šuterski range otvorit će malo prostora bekovima Spursa, uglavnom Kawhiju Leonardu, za napadanje reketa a to je dobra vijest i za Aldridgea ako ponekad poželi iskoristiti visinu u odnosu na većinu četvorki u ligi.

Da obrana ne bi patila Spursi su se odlučili za zanimljivog igrača koji je lani igrao za Orlando – Dedmona koji bi mogao biti novi njihov izum. 213 cm – 116 kg, fizički dakle vrlo moćan a istovremeno vrlo pokretan. Zvuči primamljivo. U napadu ne može ponuditi previše toga osim trpanja zicera i pospremanja otpadaka premda se pokazao kao dosta dobar roller u pick situacijama upravo zato jer je jako brz na nogama. Zakucat će svaku loptu koju mu baciš na alley-oop.

Davis Bertans (2 g, $1,4M) je europska haubica, stretch četvorka, potencijalni nasljednik Bonnera, samo ipak talentiranija verzija s loptom u rukama. Jean-Charles je i u ASVEL-u imao skromne brojke i predstave pa nisam siguran što će na rosteru s rookie ugovorom, izvjesno je da ga čeka NBDL. Dejounte Murray je još jedan rookie ali s ovogodišnjeg drafta, bek-šuter. Ugovore za trening kamp dobili su Bryn Forbes i Ryan Arcidiacono.

Ocjena: 3

Ovo je slabiji roster od lanjskog, posebno ako Manu i Parker naprave još mali koračić unatrag, a Danny Green ostane jednako mlitav. Duncanovu obranu biti će teško nadoknaditi, kao i širinu koju su lani imali barem kroz regularnu sezonu u ergeli centara. Potpis Gasola je recimo plus, kao i traženje rotacijskih igrača u potpisivanju rookieja ali Spursi su nas navikli i na bolje.

Latest Posts

NE PROPUSTITE