Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza pete utakmice – Curry power

Peta utakmica finala bila je mnogo neizvjesnija nego što konačni rezultat govori. Imali smo prilike da vidimo sve što ovako važna utakmica treba da ima – showdown između dva najbolja igrača, spektakularne koševe, dobre odbrane i male stvari koje na kraju riješe pobjednika. Evo nekoliko zapažanja o petoj utakmici:

Small ball borba i Blattova prilagođavanja

David Blatt je odlučio da se prilagodi niskoj postavi Warriorsa, a kolateralna šteta je bio čovjek koji je u odličnoj formi, Timofey Mozgov. Centar Cavaliersa je proveo samo 9 minuta na parketu (prvih 4 minuta utakmice, potom sami finiš treće četvrtine i nekoliko minuta na početku četvrte). Mozgov je u dosadašnjem dijelu finala bio drugi najbolji igrač Cavaliersa, i činjenica da je u ključnoj utakmici sveden na epizodistu najviše govori o kompleksnosti finalnih utakmica – treneri pokušavaju na sve načine da dobiju utakmicu, a ponekad to znači preduzimanje ekstremnih mjera. Blatt je vjerovatno prije početka utakmice znao da će igrati sa Tristan Thompsonom na petici veći dio meča, ali je moguće da mu je odluku da izvuče Mozgova iz igre ubrzao način na koji je Golden State čuvao ruskog centra – svaki put kada je Mozgov primio loptu, Warriorsi su udvajali, što mu je pravilo velike probleme jer nije dobar asistent u tim situacijama. Cavaliersi su izgubili utakmicu, ali se ne može reći da je Blattova odluka bila pogrešna.

Niska postava sa Thompsonom na centru i LeBron Jamesom na četvorci je omogućila tečniji protok lopte i bolje šuteve za Cleveland. Igranje sa nižom postavom uvjek donosi rizik gubitka borbe na skoku, ali su Cavaliersi bili ravnopravni na skoku sve do finiša utakmice. LeBron James je dominirao na defanzivnom skoku, a Thompson je maestralnom trećom četvrtinom opravdao Blattovo povjerenje. Razlog zašto su Cavaliersi izgubili se ne nalazi u tome što Mozgov nije igrao više – jednostavan razlog je što su Warriorsi bolja ekipa. Blatt je napravio još nekoliko interesantnih prilagođavanja koja mogu biti od značaja za utakmicu broj 6 – ukažao je šansu petorci bez Thompsona i Mozgova, sa 4 šutera i LeBronom na petici, i ta petorka je za malo manje od 3 minuta provedena u igri bila bolja od Golden Statea za 5 poena.[1] Ne treba očekivati da ova petorka ima veliku minutažu u narednoj utakmici jer predstavlja preveliki rizik na skoku i stavlja ogroman teret na LeBrona, ali je vrlo moguće da će joj Blatt dati veću minutažu u eliminacionoj utakmici za njegov tim. Takođe, Blatt je promijenio vrijeme LeBronovog izlaska sa parketa – James je odmarao sami finiš prve i treće četvrtine, a počinjao drugu i četvrtu sa rezervama, što su Cavaliersi posebno iskoristili na početku četvrte dionice, kada su u prvih 3 minuta (Warriorsi igrali bez Stephen Currya i Draymond Greena) nadoknadili minus od 6 poena i izjednačili.

LeBron bio dominantan, ali ne može sam osvojiti titulu

Dodatni dan pauze je prijao najboljem košarkašu svijeta, James je izgledao mnogo bolje nego u četvrtoj utakmici, i to se jasno vidjelo – prvo poluvrijeme LeBron Jamesa je vjerovatno jedno od najboljih poluvremena u istoriji finala – 23:36 minuta u igri, 20 poena, 8 skokova, 8 asistencija i samo 2 izgubljene lopte. Učestvovao je u 16 od 17 pogođenih šuteva Cavaliersa u prvom poluvremenu, putem poena ili asistencije. Odigrao je dobro i nastavak utakmice, postigao 3 trojke u posljednjoj četvrtini, na kraju završio sa impresivnih 40 poena, 14 skokova i 11 asistencija za 45 minuta, ali se čini da ga je ponovo stigao umor u finišu. To ne treba da čudi ako se pogleda njegov usage rate – LeBron je nastavio sa ogromnim procentom napada koje riješi putem poena, asistencije, izgubljene lopte ili iznuđenog faula, i sinoć je riješio 43% napada Cavaliersa.[2] Warriorsi su zatvorili sve napadačke opcije Clevelanda, i LeBron se u finišu ponovo opredijelio na duge post up izolacije ili šuteve za tri poena preko ruke odbrambenog igrača (koje je, usput, pogađao).

Jamesu je potrebna pomoć, koja sinoć ponovo nije bila dovoljna. J.R. Smith je dobro otvorio utakmicu, pogodio nekoliko šuteva, a onda su ga Warriorsi u potpunosti zatvorili. Jedina konstanta u timu Clevelanda, osim Jamesa, bio je Tristan Thompson koji se lavovski borio, postigao važne poene, igrao odbranu, iznuđivao faulove i dominirao ofanzivnim skokom. To je, međutim, nedovoljno. Kako serija odmiče, Golden State sve više pronalazi svoj identitet i način igre u odbrani i napadu, i Cavaliersima će biti potrebno još raspoloženih igrača da bi napravili iznenađenje.

Steph Curry pokazao zašto je MVP

Dosadašnja izdanja Stepha Currya u finalu definitivno ne predstavljaju najsvjetlije trenutke njegove karijere (posebno utakmice 2 i 3), ali je sinoć sve to palo u vodu. Curry je cijelu utakmicu odigrao na visokom nivou, pravovremeno je nalazio saigrače kada ga odbrana Cavaliersa udvoji na picku i završio meč sa +/- od +24. Ipak, njegova će partija ostati upamćena po igri u posljednjoj dionici. U posljednjoj četvrtini, kada se odlučivalo o pobjedniku ključne utakmice, Steph je bio nevjerovatan. 17 poena, 3 trojke kada se lomio rezultat (dvije preko Matthew Dellavedove i jedna sa 9 metara), ključni ofanzivni skok i jedno fantastično razdvajanje picka i polaganje. Šampionska partija, dostojna MVP-a regularnog dijela sezone. Na najvećoj mogućoj sceni u svijetu košarke, Curry je ostao hladan i uradio ono što veliki igrači rade – preuzeo je stvar u svoje ruke i odveo svoj tim do pobjede. Maestralna utakmica.

Cavaliersima presudilo njihovo oružje

Energija, aktivnost i požrtvovanje su bili na strani Clevelanda tokom cijele finalne serije. Kada na to dodamo skakače poput Mozgova i Thompsona, jasno je zašto su Cavaliersi dominirali na skoku u većem dijelu finala. Sinoć, međutim, to nije bio slučaj. Warriorsi su uhvatili 5 ofanzivnih skokova u posljednjoj četvrtini (ostaće najviše upamćen onaj Andre Iguodale kada je pogodio vrlo težak šut i iznudio slobodno bacanje), i na taj način obezbijedili dragocjene druge šanse za postizanje poena. To što su Cavaliersi igrali sa nižom postavom ne može da bude opravdanje – 2 od 5 ofanzivnih skokova Warriorsa u finišu dogodila su se poslije slobodnih bacanja, kada su LeBron i Thompson morali zagraditi reket i uhvatiti te lopte. Čini se da je umor odigrao veliku ulogu, posebno kod LeBrona, jer su to skokovi koje je cijele noći rutinski hvatao. Tih nekoliko skokova je odigralo veliku ulogu u rješavanju pobjednika, a Warriorsi nisu željeli da ih nedostatak energije košta utakmice.

Curry, za razliku od LeBrona, ne mora sve sam

Golden State se, u ovom finalu, može pohvaliti većim brojem kvalitetnijih igrača, i to je sinoć bilo od velikog značaja. Svi glavni igrači Warriorsa su dali svoj doprinos – Klay Thompson je pogodio važnu trojku na 6 minuta do kraja utakmice, Harrison Barnes je odigrao nešto slabije, ali je ostavio pečat sa dva atraktivna zakucavanja i vrlo bitnim ofanzivnim skokom, a Andre Iguodala je ponovo bio jedan od ključnih igrača. Igrao je dobru odbranu na LeBronu[3], imao 8 skokova i 7 asistencija, pogodio važnu trojku, i forsirao brz tempo kada god je mogao, posebno nakon defanzivnog skoka, što je Warriorsima donijelo 18 poena iz tranzicije, najviše u ovoj seriji. Zato mu treba oprostiti 9 od 11 promašenih slobodnih bacanja, i to što je bacanja šutirao 1-6 kada je počelo hakovanje, čime je zamalo vratio Cleveland u igru.

Posao koji je Draymond Green odradio se neće u potpunosti pokazati statističkim podacima, mada je i u tu bio na zavidnom nivou – 16 poena, 9 skokova, 6 asistencija i 10 slobodnih bacanja za 36 minuta provodenih u igri. Ono što se ne vidi u tim brojkama je njegovo požrtvovanje i borba sa Tristan Thompsonom na skoku, gdje je odličnim zagrađivanjem bio zaslužan za dosta skokova koje su pokupili njegovi saigrači. Igrao je odličnu odbranu sa strane pomoći na LeBronu, a nije se dao ni u direktnim duelima sa Kingom, i otežao mu je posao koliko je to bilo moguće. U napadu, Green je ponovo bio dobar, odlično rješavao situacije u kojima je playmaker nakon pick and rolla sa Curryem, kada je agresivno napadao reket, koristeći činjenicu da na terenu nema Timofey Mozgova, čime je zaradio dosta iznuđenih faulova. Warriorsi su se pokazali pravima kada je najviše trebalo, i zato su došli na korak do šampionskog prstena.

Koliko će centri oba tima igrati u šestoj utakmici, i šta možemo očekivati u nastavku?

Kako serija odmiče, tako treneri sve više akcenta stavljaju na prostor, bolji šut i bržu igru. Prvi potez je napravio Steve Kerr u četvrtoj utakmici, a sinoć je Blatt odgovorio istom mjerom. Andrew Bogut i Festus Ezeli, centri Golden Statea, su u posljednja dva duela odigrali zajedno 6 minuta (po 3), a Mozgov je sinoć proveo 11 minuta na parketu. Treba očekivati da se ovakav trend nastavi. Kerr nema razloga da mijenja svoje small ball postave, mada bi možda trebao napraviti jednu malu promjenu. Naime, čini se da bi trebalo okončati eksperiment sa David Leeom kao prvom centarskom opcijom sa klupe. Lee je odigrao dobru treću utakmicu, već u četvrtoj je bio slabiji, a sinoć je odigrao jako loše. Bez ofanzivnog učinka, Lee je veliki minus u ovoj seriji. Sinoć je za 9 minuta u prvom poluvremenu postigao 2 poena, u nekoliko navrata bio nadskakan i savladan u borbi za ničije lopte, i završio sa +/- od -7. Kerr mu nije pružio šansu u drugom poluvremenu (Ezeli igrao kao rezervni centar), pa će biti interesantno vidjeti da li će to ponovo biti slučaj u narednoj utakmici, ili će trener Golden Statea rezervne minute povjeriti Bogutu, što se u ovom momentu čini kao najmanje realna od tri opcije.

Što se Blatta i njegovih taktičkih zamisli tiče, vidjećemo da li će ponoviti kombinatoriku iz sinoćnje utakmice. Tako nešto treba očekivati, zato što je očigledno da Blatt ne misli da može savladati Warriorse kada su Thompson i Mozgov zajedno u igri. Za očekivati je da će taj tandem odigrati minimalan broj minuta zajedno, a vrlo je moguće da Mozgov ne počne narednu utakmicu, iako Blatt nije dao naznaku da će se tako nešto desiti na konferenciji poslije sinoćnjeg meča. Ne treba isključiti mogućnost da se Blatt ponovo odluči za super nisku postavu sa Jamesom na centru, samo je pitanje u kolikoj mjeri.

Vidjećemo šta nam šesta, potencijalno eliminaciona, utakmica donosi i kakvu će taktiku treneri primjenjivati. Cavaliersi će se u svojoj dvorani boriti za spas sezone, i treba očekivati da će izaći sa velikom energijom i željom da slave. Sa druge strane, Warriorsi su puni samopouzdanja poslije dvije odlične utakmice, našli su model za koji Cavaliersi još uvjek nemaju rješenje i sigurno da će željeti da već u utorak veče slave prvu titulu nakon 40 godina. Kako god bilo, nadamo se da će i ta utakmica donijeti uzbuđenja kakva smo mogli da vidimo u prvih 5 utakmica.

[1] www.nba.com

[2] www.nba.com

[3] LeBrona je nemoguće zaustaviti, posebno kada odigra kao sinoć. Međutim, malo je igrača na svijetu koje rade posao u defanzivi na LeBronu kao što to radi Iguodala.

Latest Posts

NE PROPUSTITE