Thursday, April 18, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza pete utakmice – Heat vs. Hornets

Kada je rezultat u seriji 2-2 svi znamo da je 5. utakmica jako važna i onda kreću i psihološke igre. Jedan od razloga za to je taj što je pobjednik 5. utakmice pri rezultatu 2-2 pobijedio u seriji 151 put od 184 takva slučaja. Ovog puta su jedni druge optuživali za floping, odnosno za simuliranje faula, nešto što je nekada bilo nezamislivo u NBA-u, ali to su donijeli europski košarkaši. Kao što sam zadnji puta napisao čini mi se da suci lakše dosuđuju faule Hornetsima. Broj slobodnih bacanja u seriji do sada je 122-94 za Hornetse. Heat je napravio 95 prekršaja, a Hornetsi 77. Petorke su iste kao i zadnji puta, Goran Dragić-Dwayne Wade-Joe Johnson-Hassan Whiteside za Heat i Kemba Walker-Courtney Lee-Marvin Williams-Frank Kaminsky-Al Jefferson za Hornetse, ali velika novost je da će Nicholas Batum igrati, ali će ući s klupe.

Utakmica kreće kao i sve ostale, Heat precizan, pogodili su prva četiri šuta i to sve iz reketa i već nakon dvije minute gosti zovu time out. Stršljenovi su se brzo stabilizirali i rade seriju 14-0. Vidi se promjena u taktici Heata, napadaju reket i većinu poena su postigli od tamo, a u obrani su zatvorili reket, nema slobodnih bacanja, ali sada šut izvana ide goste. Četiri različita igrača su pogodili tricu. Do kraja četvrtine domaćini su se stabilizirali u igri i nakon prve četvrtine rezultat je bio 29-26 za goste, koji su iz igre gađali 10/22, 5/8 tricu i 3/4 slobodna bacanja. Heat je gađao 11/24, 1/4 za tricu i 2/2 slobodna bacanja. Dosta izgubljenih lopti, 4-3 za Heat. Walker 8, Kaminsky i Williams po 5, Jefferson 4 i Jeremy Lin 3 za Hornetse, a Dragič i Whiteside po 6, Deng 5 i Wade 4 za Heat koji je 18 od 25 poena postigao iz painta.

Josh McRoberts je prvi puta u seriji ušao u igri i borio se u obrani, ali u napadu su nastavili igrati očajno. Opet serija Hornetsa, ovaj puta 10-0 i sredinom četvrtine je već bilo 12 razlike. Lin opet radi razliku, ne samo prodorima nego i asistencijama i za mene je MVP ove serije do sada, barem što se tiče Hornetsa i mislim da će jako dobro naplatiti ove igre na ljeto kada može izaći iz ugovora, a sigurno hoće. Heat je četvrtinu otvorio šutom 0/9, a nakon dobrog početka su bili na 6/28. Opet su bili skroz bezidejni i statični u napadu. Solidna obrana ih je držala da se gosti ne odvoje na veću razliku. Povratkom Wadea i ostalih startera Heat je stisnuo u obrani, zatvorio reket, a u napadu su napadali na tijelo manje i slabije bekove Hornetsa i poluvrijeme su zatvorili serijom 19-9 za 49-47 na poluvremenu za Hornetse. Wade je završio četvrtinu s 5 pogođenih šuteva u nizu.

Na poluvremenu šut Hornetsa 18/42 43%,trica 5/10, slobodna bacanja 8/10. Heat šut 19/44 43%  od toga 16 ubačaja iz reketa, trica slabih 1/8, a slobodna bacanja 8/10. U asistencijama 11-11, a bilo je dosta izgubljenih lopti na obje strane, 9-8 za Heat. Hornetse je predvodio Jefferson s 10 poena i 5 skokova, Williams s 9, Walker 8, Lin 6 i 5 asista, Laminsky i Lee po 5, a  Spencer Hawes solidan s klupe 4 poena i 3 skoka, a povratnik Batum 3. Kod Heata Wade 14, 4 skoka i 2 asista, Whiteside i Dragič po 6, Johnson i Justise Winslow po 5.

Treća četvrtina kreće i Hornetsi opet zabijaju dvije trice na početku za vodstvo 57-52, ali nakon toga su se naglo ohladili i šut ih je stao. Promašili su 12 šuteva zaredom, ali srećom po njih niti Heat ne briljira, ali ipak rede seriju 8-0 i nakon sredine prve četvrtine prelaze u vodstvo, koje je naraslo do 67-52 4:48 do kraja četvrtine. To je bila prva promjena vodstva u drugom poluvremenu u cijeloj seriji. Big Al napokon pogađa iz igre za Hornetse nakon skoro 6 minuta bez ubačaja iz igre. Do kraja četvrtine razlika se nije mijenjala, a četvrtinu za Heat je zaključio rookie Josh Richardson s dvije trice i u zadnju četvrtinu se ulazi rezultatom 71-65 za Heat. Walker i Batum, njihova dva najbolja strijelca iz regularne sezone cijelu utakmicu ne mogu pronaći napadački ritam, osim na samom početku kada je Walker zabio dvije trice.

Četvrtu četvrtinu su većinom otvorili igrači s klupe, igralo se čvrsto i s dosta promašaja i suci su napokon pustili pravi playoff kriterij. Svaki ubačaj iz igre se slavi skoro kao gol u nogometu. 76-72 7:27 do kraja i većina startera se vraća na parket. I tu kreće dalekometni šut Hornetsa. Williams i Batum pogađaju izvana i Hornetsi preuzimaju vodstvo 80-78 5:18 do kraja utakmice. Ubrzo nakon toga Heat vraća vodstvo 84-82 3:23 do kraja nakon trice Denga. Nakon minute odmora Williams opet zabija tricu za 85-84 Hornetsa, da bi Wade s 4 brza poena opet vratio vodstvo domaćoj ekipi, 88-85 2:27 do kraja. Lin u idućem napadu smanjuju na 88-87 dugačkom dvicom 2:05 do kraja. Nakon toga slijedi nervozna završnica. Igrači Heata su bili previše statični i samo su stajali i čekali da Wade sve sam riješi. To gostujući igrači nisu dopustili i krenuli su s udvajanjem Wadea. Svaka ekipa je promašila iduća dva napada i pozvana je minuta odmora 60 sekundi do kraja kod 88-87 za Heat koji je imao i loptu. Treba naglasiti da je nekoliko sekundi prije toga Lee promašio čisto polaganje, odnosno Wade ga je blokirao s leđa, ali na usporenoj snimci se vidi da je lopta prvo dirala tablu i koš je trebao biti priznat. Opet jako loš napad koji je rezultirao airballom Richardsona s 8-9 metara. I onda slijedi odluka. Walker promašuje skok šut s 5 metara, ali opet kao u prošloj utakmici, Lee hvata najbitniji skok u napadu na utakmici, izlazi na tricu i hladnokrvno zabija za 90-88 25 sekundi do kraja. U idućem napadu Dragič dobiva bananu na trici od Walkera, lopta se odbija do Wadea koji kreće na obruč i na Codyja Zellera i Leea, bilo je puno kontakta, ali suci su ”progutali zviždaljku” kao i mnogo puta do sada u playoff povijesti i nisu se oglasili. Do kraja je ostalo manje od 3 sekunde i lopta za goste tako da se rezultat više nije mijenjao. 90-88 za Hornetse i treću uzastopnu pobjedu i sada imaju meč loptu na domaćem terenu u noći s petka na subotu.

Hornetsi su  šutirali 33/84 što je 39%, ali tricu izvrsnih 12/24 ili 50%, a slobodna bacanja 12/15 ili 80%  Heat je šutirao 34/81 što je 42%, ali slaba trica 5/18 ili 28%, a slobodna bacanja 15/19 ili 79%. 14-12 u izgubljenim loptama za Heat. U poenima iz reketa 48-34 za Heat. Kod Hornetsa su najbolji bili Williams sa 17 poena i skokova, šut 7/10, 3/4 za tricu, Jefferson i Walker (šut 4/18, ali 3/5 za tricu uz 5 skokova i asista) po 14, Lin 11 uz 6 skokova i u asista, ali i 3 promašena slobodna bacanja. Kaminsky 8, a s klupe osim Lina Batum 8, Hawes 6 i Zeller 4. Kod Heata, Wade 25 šut 11/19, 5 skokova, 4 asista, ali i 5 izgubljenih lopti. Deng 16 šut 4-12, Johnson 13 uz samo i ispucanih lopti, Whiteside 11 i 12 skokova i 3 blokade i Dragič 10 uz šut 5/15. S klupe Richardson i Winslow 5, a klupa im je opet šutirala slabih 4/19 za ukupno 13 poena, dok je klupa Hornetsa opet odnijela prevagu s 29 poena i šutom 10/25.

Glavno pitanje pred game 6 je može li se Heat vratiti nakon dva tijesna poraza? Ovo im je treći uzastopni poraz i sada je samopuzdanje na strani Hornetsa. Ali ako netko ima iskustva s dugim playoff serijama, onda je to ovaj veteranski roster, a pogotovo Wade. Njemu će ovo biti 15. utakmica kada ja na rubu ispadanja u playoffu, a do sada je na omjeru 7-7 u tim utakmicama. Sam Wade je izjavio da neće gledati snimku zadnjeg napada, zato što se odluka neće promijeniti. Zadnja dva puta kada su preokrenuli 2-3 u pobjede 4-3 imali su Lebrona Jamesa u ekipa pa je to bilo lakše. U finalu Istoka 2012 protiv Celticsa i velikom finalu 2013 protiv Spursa.

Heat je utakmicu broj 5 zatvorio reket, ali su ih onda Hornetsi ”torpedirali” tricama. Mogu ostati pri toj taktici, zato što je većina tih trica bilo preko ruke i to nisu bili lagani šutevi, a ako se odluče na taktiku iz prve 4 utakmice i zatvore tricu, moraju se nadati da će suci suditi kao završnicu utakmice broj 5 i da neće svaki prodor Lina i Walkera završiti na liniji slobodnih bacanja. U kreaciji napada bi se Wadeu trebao priključiti Johnson, koji kad kod se aktivno uključi u napad to dobro završi. Trebao bi možda i više tražiti šut. Također bi i klupa trebala dati veću pomoć napadu dok je u obrani dobro igrala.

Kod Hornetsa neće biti velike razlike, oni su svih 5 utakmica odigrali na sličan način i probat će nabijati tempo i držati obranu Heata na petama. Još jedan razlog zašto bi im bilo dobro nabijati tempo je taj što imaju dužu i bolju klupu i svaki umor startera ekipe iz South Beacha će probati kazniti kakvom dužom serijom. Na kraju će puno toga ovisiti o šutu za 3 poena, kao i o potezima trenera.

 

Latest Posts

NE PROPUSTITE