Tuesday, April 23, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza prijelaznog roka: 11 razmjena, samo jedna “prava”

“Tresla se brda rodilo se niš'”. Najbolji opis ovog  prijelaznog roka. Očito smo imali prevelika očekivanja, previše logičnih razmjena ili smo se jednostavno zaigrali s trade machineom. Cijelu godinu slušali smo potencijale razmijene za Omera Asika, Rajona Ronda i u kojem smjeru će krenuti Celticsi s franšizom, pa hoće li Clippersi naći trećeg visokog igrača ili Timberwolvesi obrambenog igrača, što će Sunsi napraviti s četiri izbora prve runde i zadnjom godinom ugovora Emeke Okafora, misli li generalni menadžer Pelikana stvarno završiti sezonu s tri preplaćena igrača na bekovskim pozicijama…

Što smo dobili? Jedanaest razmjena od kojih su njih pola apsolutno nebitni za razvoj ekipa, a samo za razmjenu Pacersa i Sixersa možemo reći da će imati značajniji utjecaj ove sezone.

Gary Neal i Luke Ridnour u Bobcatse, Ramon Sessions i Jeff Adrien u Buckse

Prvi ozbiljniji dogovor napravili su Bucksi i Bobcatsi koji su slobodno možemo reći složili win – win situaciju. Bobcatsi su kao jedna od najlošijih šuterskih ekipa u ligi (trenutno su uputili 900 šuteva iza linije za tri poena što ih svrstava na 28 mjesto, a s 320 pogodaka su na 27 mjestu u ligi, dok su 27 u ligi po postotku šuta za dva poena, te su 25 po efektivnom šutu sa svega 47,5%) dobili pojačanja baš u tom dijelu u obliku Lukea Ridnoura i Garyja Neala, dok su u suprotnom smjeru poslali Ramona Sessionsa i Jeffa Adriena.

U Ridnouru su dobili jednog od najboljih šutera s poludistance u ligi, prošle sezone je u prosjeku pogađao 47%, te je solidan šuter trica iz kuta. Uz sve to je vrlo dobar razigravač koji zna pravovremeno dodati loptu šuteru u najboljoj poziciji i kontrolirati tempo igre. Njegova obrana nije niti približno dobra (kao i kod Neala), ali ona se lakše sakrije protiv drugih petorki i u ovom dobrom obrambenom sistemu Bobcatsa jer niti Sessions nije igrač na kojeg se možeš pouzdati na tom dijelu terena. Neal u ovoj razmjeni dođe kao neka vrsta premije jer ima garantiran ugovor za iduću sezonu (nije nikako odgovaralo Bucksima jer je stvarao probleme u svlačionici), a njegovih skoro 40% realizacije za tri poena će biti od velike pomoći za Bobcatse u tih 15-20 minuta po utakmici.

Jedini gubitak za ekipu Bobcatsa je Sessionsova lakoća kojom dolazi na liniju slobodnih bacanja, četiri po utakmici, što će Bucksima koji su 28. u ligi po broju šuteva s linije uvelike pomoći. Također, ovo znači da mogu full time koristiti Brandona Knighta na šuteru, te sve ovlasti u vođenju napada prepustiti Sessionsu i mladom Nateu Woltersu. Njihova borba za prvi izbor na draftu neće doći u pitanje.

 Steve Blake u Warriorse, Kent Bazemore i MarShon Brooks u Lakerse

Još jedna ekipa je tražila pojačanje na bekovskim pozicijama, Warriorsi. Oni su otišli na pregovore kod Lakersa i isposlovali su Stevea Blakea za Kenta Bazemorea i MarShona Brooksa. Razlog njegovog dolaska je nezadovoljstvo uprave i trenera s igrama Jordana Crawforda kojeg su pokušali razmijeniti pred kraj prijelaznog roka. Lakersi su ovim potezom uštedjeli oko 5 milijuna dolara, te im je to bio jedini cilj u ovoj razmjeni.

Warriorsi su opet uspješno iskoristili slabosti protivnika i dobili su veterana s playoff iskustvom. Blake im može pomoći kao razigravač u drugoj petorci (napokon će rasteretiti Harrisona Barnesa od ove uloge), te bi im mogao pružiti solidnih deset minuta na poziciji razigravača u bilo kojoj kombinaciji bilo s Curryjem ili Thompsonom na poziciji šutera, a uz to je više nego dobar šuter s prosjekom od gotovo 40% za tri kroz karijeru. Sigurno da on neće sada donijeti neku veliku prevagu, ali Warriorsi će biti jako zadovoljni ako petorka pod njegovim vodstvom ne prospe sve ono pozitivno što naprave starteri.

 Spencer Hawes u Cleveland, Earl Clark i Henry Sims u Philadelphiju

Ekipa koja je imala najviše “crva u guzici” tijekom prijelaznog roka su Cavsi. Nema njihovog igrača koji nije bio uključen u potencijalnu razmjenu, svi osim Kyrieja Irvinga i Tristana Thompsona su bili spomenuti bar jednom tijekom dana. Cavsi su ipak našli partnera za ples u 76ersima i uspjeli su uzeti centra s najboljim šutom, Spencera Hawesa, a zauzvrat su poslali Earla Clarka, Henryja Simsa zbog plaća da se razmjena može obaviti i drugi, važniji dio su dva izbora druge runde koja su zadovoljila apetite Sama Hinkea (76ersi bi mogli imati devet izbora druge runde na idućem draftu).

Nakon ove razmjene oni su glavni konkurenti Bucksima za posljednje mjesto u ligi jer oba igrača koja su dobili su debelo ispodprosječni košarkaši za NBA razinu. Ekipa Cavaliersa je dobila vrhunsku opciju s kojom Jack, Irving ili Waiters mogu vrtjeti pick and pop akcije s visokom efikasnošću, te protivničke ekipe neće više moći kampirati u reketu već će morati puno ozbiljnije pripaziti na Hawesov šut u odnosu na Thompsona ili Zellera koji su do sada dobivali veliku većinu tih pokušaja s poludistance. Ova situacija će otvoriti više prostora pod reketom za ulaze Waitera ili Irvinga, te pogotovo šutere na slabijoj strani protivničke obrane jer će se ekipe morati puno ozbiljnije posvetiti obrani kombinacije recimo Jack – Hawes koji mogu zavrtjeti pick na desnoj strani obrane, te u slučaju prevelikog povlačenja obrane na njihovu stranu Hawes ili Jack mogu prebaciti dodavanje na kontra stranu (obojica su odlični asistenti) gdje će čekati Irving. Također, Thompson ili Varejao će se moći posvetiti skupljanju otpadaka pod košem i maltretiranju protivničkih visokih igrača (među boljima u ligi po napadačkom skoku) što im je glavna specijalnost. Obrambeno će pravi trener znati iskoristiti 215 cm visokog igrača (kao Doug Collins u 76ersima), ali tu ne bi trebalo doći do ozbiljnijeg pomaka jer je Hawes premekan igrač.

Marcus Thornton u Netse, Jason Terry i Reggie Evans u Netse

Razmjena Sacramenta i Brooklyna jedna je u kojoj se podjednako isprepliću novčani i košarkaški razlozi. Sacramento se rado riješio Marcusa Thorntona koji ima preveliki ugovor od 8 milijuna dolara ove te 8,5 milijuna dolara sljedeće sezone, dok vlasniku Netsa, Mikhailu Prokhorovu, novci ne predstavljaju nikakvu brigu. S obzirom da ove sezone bilježi prosječan učinak od 8,3 poena i 2,7 skoka, očito je da nije vrijedan tolikog novca. Tijekom posljednjih dana roka za razmjene igrača čelnici Kingsa su izjavili kako ozbiljno računaju na Bena McLemorea te će mu se ovime otvoriti puno veći prostor za igru i trebao bi imati i povećanu minutažu. Problem je jedino što do sada svojim igrama nije zaslužio veliku minutažu, no sada će imati veću odgovornost i možda se to promijeni.

Jason Terry i Reggie Evans vjerojatno neće vidjeti veliku minutažu u Kingsima, a nisu je vidjeli niti u Netsima. Oni imaju veću vrijednost za Kingse nego za Netse jer su veterani koji su u ligi prošli sve što se proći može te mogu svojim iskustvom pomoći mladoj ekipi Sacramenta. Terry se s 36 godina na leđima bliži kraju karijere, što pokazuju i brojke od 4,5 poena po utakmici, što su njegove najslabije brojke u karijeri. Možda će igrati nešto više nego 16,3 minute kao u Netsima, ali ne značajno više. Kingsi već imaju gužvu na poziciji krilnog centra, tako da će Reggie Evans teško doći do minutaže, ali bilo bi ga zanimljivo gledati na parketu zajedno s Quincyjem Acyjem, igračem koji je njegova 10 godina mlađa verzija (radnik pod košem, odličan skakač, bradonja). Nažalost to se neće nikada dogoditi jer nijedan od njih ne zna kako se ponašati u napadačkom dijelu igre.

Netsi s pravom nisu bili zadovoljni igrama Terryja ove sezone te se nadaju da će iz Thorntona uspjeti izvući nešto više nego što je pokazivao u Kingsima. Posjeduje odličan šut za tri poena, a s nešto boljom selekcijom šuta, njegova bi efikasnost trebala porasti i mogao bi pronaći ulogu u ekipi. Najopasniji je kao spot-up opcija, dok kreiranje šuteva za sebe i druge odrađuje na nešto slabijoj razini, a ni igra u obrani mu nije za pohvalu. Ipak, ako mu trener Jason Kidd uspije pronaći pravu ulogu u momčadi, mogao bi pokazati zašto je prije tri sezone postizao preko 20 poena u prosjeku.

Danny Granger u Philadelphiju, Evan Turner i Lavoy Allen u Indianu

Ova razmjena dogodila se pola sata nakon isteka roka za razmjene igrača te je unijela nešto života u slab i nesadržajan prijelazni rok. Nekada nositelj igre i najbolji igrač Indiane, Danny Granger je ove i prošle sezone odigrao tek 34 utakmice u uvelike smanjenoj roli i minutaži u odnosu na prijašnje godine. Ozljeda koljena uvelike ga je usporila i ostavila tek sjenu onog igrača kakvog smo nekada gledali. U Philadelphiji neće biti velikih očekivanja od njega, ekipa će biti daleko od doigravanja, a nakon sezone mu ističe ugovor i moći će birati gdje će nastaviti karijeru. Budući da je bio plaćen 14 milijuna dolara, Larry Bird, generalni menadžer Indiane, znao je da može dobiti odličnog igrača zauzvrat u razmjeni i u tome je uspio.

Doveden je Evan Turner, pet godina mlađi igrač koji je još u usponu i koji bi mogao postati važna karika u igri ekipe. Dobit će ulogu šestog igrača u ekipi te će donekle biti problema u uklapanju ga u igru jer je do sada Lance Stephenson imao ulogu vođe “druge” ekipe, no trener Vogel ima dovoljno vremena do doigravanja da sve ukomponira u skladnu cjelinu. Turner ima sposobnost kreiranje šuteva za sebe i druge igrače, solidan je šuter s poludistance i očajan za tri poena, ali posjeduje dobar košarkaši IQ i za očekivati je da će se brzo prilagoditi na igru Indiane. Najveći šok će mu predstavljati tranzicija iz “no-defense” sustava Sixersa u “defense-first” sustav Pacersa, no dovoljno je kvalitetan da se uklopi u svaki sustav igre. Do sada je u Sixersima bio jedna od glavnih opcija i imao je sve ovlasti za šutiranje, tako da će njegovi učinci od 17,4 poena, 6 skokova i 3,7 asistencija sigurno pasti, no uspije li odraditi kvalitetnih 20-ak minuta na parketu svake večeri Indiana će imati veliko pojačanje u borbi za naslov prvaka.

U svakom slučaju Turner predstavlja pojačanje u odnosu na Grangera te Indiana ima više opcija s njime u igri. Osim toga, Stephensonu nakon ove sezone ističe ugovor, te će Pacersi moći birati između Turnera i Stephensona jer je teško za očekivati da ih obojicu mogu zadržati, posebno zato što će obojica zahtijevati povećanje ovogodišnje plaće (Stephenson 1 milijun godišnje, Turner 6,6 milijuna). Stephenson će sigurno biti prioritet Pacersa, no ako bude imao prevelika potraživanja, možda će ga morati pustiti da sreću potraži u nekoj drugoj ekipi.

Do sada nismo spominjali Lavoya Allena, 206 centimetara visokog igrača koji igra na poziciji centra i krilnog centra. Neće dobiti previše minuta na parketu pored Roya Hibberta, Davida Westa, Luisa Scole i Iana Mahinmija, no po potrebi može odmijeniti spomenute igrače na nekoliko minuta u igri, a i nakon ove sezone mu ističe ugovor tako da neće opteretiti salary cap Pacersa.

Roger Mason u Kingse

Malu razmjenu napravili su čelnici Sacramenta i Miamija. Miami je poslao Rogera Masona i nepoznatu količinu novca u Sacramento, a Kingsi su ga odmah po dolasku i otpustili. Kingsi su im uzvratili s budućim izborom druge runde drafta, no on ima jaku zaštitu i teško da će ga Miami uopće dobiti. Ako se pitate zašto Miami nije jednostavno odmah otpustio Masona, odgovor je u tome što su ovako uštedjeli oko milijun dolara. Budući da su iznad granice poreza na luksuz, da su ga otpustili morali su plaćati i dodatan porez, a ovako su ga poslali Kingsima bez da su išta dobili za uzvrat. A ako se sada pitate zašto su Kingsi pristali na ovu razmjenu, odgovor je u nepoznatoj količini novca s početka odlomka. Miami je poslao dovoljno novca Kingsima da pokriju troškove otpuštanja Masona, a ostat će im i dovoljno da nešto zarade. Ili barem za kavu.

Andre Miller u Washington, Jan Vesely u Denver, Eric Maynor u Philadelphiju

Dugo vremena nezadovoljstvo je sijao Andre Miller, a sada je konačno uslišena njegova želja za odlaskom iz Denvera. Njegova nova destinacija je Washington, gdje je situacija daleko perspektivnija, imat će ulogu zamjene i mentora Johnu Wallu te će gotovo sigurno vidjeti doigravanje, gdje bi njegovo iskustvo moglo puno značiti ekipi. Ne treba se puno očekivati od njega u smislu produkcije na parketu, no svejedno Wall ne planira dugo vremena provoditi na klupi. A i teško da može biti lošiji od Maynora koji je bilježio 2,3 poena i 1,7 asistencija po utakmici.

Maynoru će Sixersi biti peta ekipa u petoj godini karijere, a ni ondje se neće naigrati jer poziciju razigravača čvrsto drži rookie Michael Carter-Williams. Veselyja su pak Wizardsi birali 6. izborom drafta 2011. godine, no pokazao se kao potpuni promašaj jer osim atletskih predispozicija nije ničime dokazao da zaslužuje veću minutažu u igri ekipe. Denver preferira run and gun košarku s naglaskom na tranziciju te bi se ovdje Vesely mogao bolje snaći, no svejedno je teško za očekivati da će se izboriti za značajniju minutažu.

Jordan Hamilton u Houston, Aaron Brooks u Denver

Houston na poziciji razigravača ima Jeremyja Lina i Patricka Beverlyja te je Aaron Brooks bio višak kojeg su se ovom razmjenom riješili. Doveli su Jordana Hamiltona, krilnog igrača koji još uvijek nije dokazao da može biti koristan NBA igrač, ali dobit će to priliku dokazati kao zamjena za Chandlera Parsonsa.

Nuggetsi su ostali “tanki” na poziciji razigravača nakon slanja Andrea Millera u Washington te operacije Natea Robinsona zbog koje će propustiti ostatak sezone. Zbog toga dovođenje Brooksa ima smisla za njih, a i ne bi trebao imati problema uklopiti se u momčadi jer on preferira, kao i ostatak njegove nove ekipe, brzu run and gun košarku. Zanimljivo je da je Brooks u ugovoru imao opciju prema kojoj je mogao zaustaviti razmjenu u Denver, no ipak se odlučio da to neće učiniti, što je obrazložio s nadom da će imati više minuta na parketu u novoj ekipi.

Clippersi šalju Antawna Jamisona u Hawkse, a Byrona Mullensa u Sixerse

Čelnici Los Angeles Clippersa odlučili su smanjiti svoj račun koji će morati platiti na kraju sezone, a odnosi se na porez na luksuz. Poslali su Antawna Jamisona u Hawkse u zamjenu za novac, a Byrona Mullensa u Sixerse u zamjenu za budući izbor druge runde drafta. Ovim potezima nisu se Clippersi spustili ispod granice za plaćanje poreza na luksuz, ali nisu ni puno iznad nje.

Jamison se nije uspio nametnuti u ekipi Clippersa te ove sezone bilježi 3,8 poena i 2,5 skokova po utakmici, što su daleko najslabije brojke njegove 15 godina duge NBA karijere. Postoje najave da će ga Hawksi odmah otpustiti, te je lako moguće da će potpisati ugovor s nekom od ekipa koje se bore za naslov, iako je teško za očekivati da im može puno pomoći. Slično vrijedi i za Mullensa, koji je ove sezone na parketu prosječno boravio tek 6,2 minute, te Clippersi nisu imali gotovo nikakve koristi od njega. U Sixersima bi mogao dobiti više prilike na parketu, posebno s obzirom da im je otišao Spencer Hawes i imaju mjesta za novog visokog igrača koji voli šutirati trice.

Austin Daye u Spursima, Nando De Colo u Raptorsima

Zanimljiv potez napravili su čelnici San Antonio Spursa dovođenjem Austina Dayea. Ozljedom Kawhija Leonarda imali su veliku rupu na krilnoj poziciji što bi Daye trebao popuniti dok se on ne vrati. Daye je igrač za kojeg se još uvijek čini da ima potencijal kojeg nije do kraja iskoristio, a upravo je San Antonio ekipa koja iz svakog igrača izvlači ono najbolje iz njega. U Raptorsima je odigrao samo 33 minute ove sezone te nije bilo smisla da ga drže u momčadi da grije klupu.

Francuz De Colo u dvije godine sa Spursima nije uspio pokazati da zaslužuje mjesto na parketu te su mjesto ispred njega ugrabili Patty Mills i Cory Joseph, što znači da je on bio višak. Na njegovu nesreću, neće se naigrati niti u Torontu gdje je prvi razigravač Kyle Lowry, a rezerva Greivis Vasquez, tako da će čekati kraj ove sezone, nakon čega mu ističe ugovor i može tražiti novu NBA (ili europsku) ekipu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE