Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza prijelaznog roka

Nakon juèerašnjih mukotrpnih pregovaranja, promatranja, analiziranja i ponuda, veæina vlasnika momèadi lige NBA je složila svoju momèad s kojom æe ili ove sezone ili ubuduæe pokušati postiæi svoje ciljeve.

Naravno, u narednih nekoliko dana æemo svjedoèiti i mnogobrojnim otkupima odgovora gdje se trenutno najèešæe spominju Eddy Curry, Troy Murphy, Richard Hamilton, pa èak i Anthony Parker.

U slijedeæih nekoliko redova posvetiti æemo se svim promjenama u momèadi u proteklih nekoliko dana.

Atlanta Hawks

Došli: Kirk Hinrich i Hilton Armstrong.
Otišli:
Mike Bibby, Jordan Crawford i Maurice Evans.

Atlanta je nužno trebala promjenu na poziciji organizatora igre i uspjela je dovesti kvalitetnog Kirka Hinricha koji zasigurno može puno više pridonijeti u obrani nego što je mogao Mike Bibby. Svakako dobra razmjena Hawksa koji bi s ovim potezom mogli postati nešto ravnopravniji u borbi sa vodeæim ekipama na Istoku.

Boston Celtics

Došli: Jeff Green, Nenad Krstiæ, izbor prve runde drafta (Clippers), izbor druge runde drafta (Cavaliers), novac od Kingsa.
Otišli: Kendrick Perkins, Nate Robinson, Nate Robinson, Marquis Daniels, Semih Erden i Luke Harangody.

Boston je povukao daleko najrigoroznije poteze, odrekavši se dvojicu centara, Kendricka Perkinsa i Semiha Erdena. Odnosno uz novopridošlog Srbina Nenada Krstiæa su pod košem iskljuèivo dvojac O’Neal. Ali obojica su veæ neko vrijeme na popisu ozlijeðenih igraèa. No, dolazak Greena je svakako riješio problem drugog krilnog igraèa. Isto tako uspjeli su se riješiti i ozlijeðenog Marquisa Danielsa poslavši ga u Kingse, a za uzvrat su dobili novac. Za kraj možemo zakljuèiti kako Ainge nije još završio sa slaganjem momèadi za ovu godini jer se meðu glavnim kandidatima za dolazak, trenutno, spominju Troy Murphy i Richard Hamilton.

Charlotte Bobcats

Došli: Joel Przybilla, Dante Cunningham, D.J. White i Morris Peterson.
Otišli: Gerald Wallace i Nazr Mohammed.

Teško je tu štogod filozofirati. Lako je zakljuèiti da je Michael Jordan potegao odreðene poteze iskljuèivo zbog rastereæenja salarya capa i uštede love.

Chicago Bulls

Došli: Izbor prve runde drafta od Raptorsa.
Otišli: James Johnson.

Jedna simpatièna razmjena za obje strane. James Johnson æe svakako dobiti više prilike u Raptorsima nego što je to dobio u Bullsima.

Cleveland Cavaliers

Došli: Baron Davis, Izbor prve runde drafta.
Otišli: Mo Williams, Jamario Moon.

Baron se je jako muèio igravši ove godine u Clippersima. Teško je njemu igrati u momèadima koji veæ u veljaèi nemaju rezultatskog imperativa. No kako æe mu tek onda biti u Cavaliersima, najlošijoj momèadi u ligi. Ne bi se ovdje mogao iskljuèiti niti otkup ugovora. Ljubiteljima košarke u Ohiju možemo zaželjeti samo što brže oporavljanje nakon odlaska LeBrona Jamesa i nadati se da æe Cavaliersi uspjeti što je prije moguæe napraviti kvalitetan re-budiling u ekipi.

Denver Nuggets

Došli: Raymond Felton, Danilo Gallinari, Timofey Mozgov, Wilson Chandler, Kosta Koufos, izbor prve runde drafta.
Otišli: Carmelo Anthony i Chauncey Billups.

Odahnuli smo i mi, ali i èelnici Nuggetsa. Riješili su se nezadovoljnog Anthonya, a za uzvrat su dobili kvalitetna mlada rješenja. Cjelokupno gledajuæi, Denver je odlièno prošao kroz ovaj trade, napravili su dodatne pomake u gradnji momèadi za buduænost.

Golden State Warriors

Došli: Troy Murphy.
Otišli: Brandan Wright i Dan Gadzuric.

Warriorsi ponovno štede. Riješili su se dvojice nebitnih igraèa, a prema trenutnim procjenama èelnici se pogaðaju sa Murphyem oko otkupa ugovora. Sve kako bih dodatno uštedjeli i u miru èekali na nove dolazeæe dane.

Houston Rockets

Došli: Goran Dragic, Hasheem Thabeet, izbor prve runde drafta od Memphisa.
Otišli: Aaron Brooks i Shane Battier.

Na prvi pogled izgleda da su Rocketsi ovdje loše prošli, no ukoliko se pogleda pokrivenost pozicije krilnog igraèa i organizatora igre gdje su napravili promjene razumljiv je potez èelnih ljudi iz Houstona. Chase Budinger æe odlaskom Battiera zasigurno najviše profitirati, a niti odlazak Brooksa neæe previše štetiti njihovoj igri jer Dragiè nije zaboravio igrati košarku, samo je potrebno vremena i prilike da pokaže koliko zna i može. Uz to ovdje je i mladi talentirani Thabeet, od kojeg svi èekaju da konaèno opravda svoj izbor na draftu. Dobri potezi Houstona, dva mlada igraèa koji æe u buduænosti moæi dosta pomoèi ekipi, barem se tako nadaju.

Los Angeles Clippers

Došli: Mo Williams i Jamario Moon.
Otišli:
Baron Davis i izbor prve runde drafta.

Ne znam zašto navijaèi Clippersa ovo i dalje smatraju greškom, po meni je ovo jedan od boljih poteza juèerašnje veèeri. Riješili su se teškog ugovora Davisa, i riješili su se svih njegovih frustracija i nezadovoljstva. Dolaskom Moa Williamsa æe dodatno osloboditi Erica Gordona u napadu. Isto tako toj mladoj perspektivnoj ekipi je pomlaðivanje na playu jako dobro došlo, a uz to neæe ni patiti iskustvo jer 28-godišnji Mo (3 godine mlaði od Barona) je u Cavaliersima okusio slast doigravanja, ali i njegovog pritiska.

Minnesota Timberwolves

Došli: Anthony Randolph i Eddy Curry.
Otišli:
Corey Brewer.

Glupa, nepotrebna razmjena. Sumnjam da æe Anthony Randolph upravo ovdje eksplodirati. Više je ovdje dvojbi hoæe li Eddy Curry doista prihvatiti otkup odgovora i otiæi u New York?

New Jersey Nets

Došli: Deron Williams, Brandan Wright i Dan Gadzuric
Otišli:  Devin Harris, Derrick Favors, Troy Murphy i dva izbora prve runde drafta.

Netsi su konaèno povukli odreðene poteze za stvaranje nove, jake ekipe koje æe na ljeto 2012. godine preseliti u Brooklyn. Da li æe Deron doista poslužiti kao ‘mamac’ za veæe odnosno njemu jednake ribe teško je sada procijeniti, jer oèito prepotentni Deron je nakon samo tri dana veæ nezadovoljan i ne zna hoæe li produžiti ugovor. No, ukoliko ga uspiju zadržati, Ruski vlasnik NBA ekipe biti æe na dobrom putu da konèano vrati Netse u doigravanje, pa èak i nešto dalje. Inaèe sve pohale i za rješavanje Troya Murphya i njegovog ugovora.

New Orleans Hornets

Došli: Carl Landry.
Otišli: Marcus Thornton.

Dolaskom Landrya, Hornetsi su dobili kvalitetno rješenje na krilnom centru, odnosno dobru zamjenu za Davida Westa.

New York Knicks

Došli: Carmelo Anthony, Chauncey Billups, Renaldo Balkman i Shelden Williams
Otišli: Raymond Felton, Danilo Gallinari, Timofey Mozgov, Corey Brewer, Wilson Chandler i Eddy Curry.

Riješili su se pola ekipe da dovedu još jednu zvijezdu. Skeptièan sam da je to dobar trade za njih, èinjenica je da ih Carmelo, Amare i društvo neæe moæi odvuæi do toliko željenog naslova, ali ako æe doista na raèun toga uspjeti dogodine dovuæi neko kvalitetno ime u svoje redove trade bih mogao i dobro ispasti. No, bode u oèi veæ prva utakmica Carmela, 25 lopti za 27 poena. Možda æe u Velikoj Jabuci biti potrebna na treningu dodatna lopta da se zadovolje kriteriji svih igraèa.

Oklahoma City Thunder

Došli: Kendrick Perkins, Nate Robinson i Nazr Mohammed.
Otišli: Jeff Green i Nenad Krstic.

Odlièna razmjena za Thunderse. Naravno ima tu odreðena doza rizika pošto je Perkins sklon ozljedama, no ukoliko se kvalitetno oporavi Thundersi æe dobiti upravo ono što su trebali. Kvalitetno obrambeno rješenje pod košem. Nije ni nemoguæe da dobijemo i novi kvalitetni tzv. centarski par Ibaka-Perkins. Odlaskom Greena Ibaka bih se mogao preseliti i na krilnog centra. Ukoliko bude Perkins zdrav, Dallas, San Antonio i LA Lakersi su svakako dobili pravu konkurenciju.

Phoenix Suns

Došli: Aaron Brooks.
Otišli: Goran Dragic i izbor prve runde drafta.

Loš potez Sunsa, oèekivalo se puno više sa njihove strane. Na kraju su doveli solidnog Brooksa, kao zamjenu za Nasha. Simpatièno, ali ništa posebno.

Portland Trail Blazers

Došli: Gerald Wallace.
Otišli: Joel Przybilla i Dante Cunningham.

Odlièan potez Blazersa. Doveli su kvalitetnog igraèa koji može pomoæi i u napadu, ali i u obrani. Još samo da se Roy oporavi i vrati svojim starim igrama.

Sacramento Kings

Došli: Marcus Thornton, Marquis Daniels.
Otišli: Carl Landry.

Ne znam baš ako su Kingsi ovdje pogodili. Thornton – vjeèiti talenat. Hoæe li eksplodirati? Neæe. Uz Evansa sigurno ne. Mislim da su promašili, ali ipak æu ostaviti moguænost iznenaðenja, pa me možda Thornton iznenadi, a Daniels se kvalitetno oporavi i na kraju ispadne kao dobar trade.

Toronto Raptors

Došli: James Johnson.
Otišli: Izbor prve runde drafta.

Ovo smo veæ razmotrili kod Bullsa.

Utah Jazz

Došli: Derrick Favors, Devin Harris, two first-round picks.
Otišli: Deron Williams.

Nemojte me previše zamjeriti, ali za vlasnika Jazza, Grega Millera imam samo jednu rijeè – katastrofa. Neæu ni komentirati trade, jer èinjenica je da Utah više nije onaj Utah. Nazovite ga kako god želite, ali ovo za mene više nije ista ekipa. Užas. Kakav re-budiling? Gluposti.

Washington Wizards

Došli: Mike Bibby, Jordan Crawford i Maurice Evans
Otišli: Kirk Hinrich, Hilton Armstrong.

Zanimljiv trade, ali još æe me više zanimati (re)akcija Bibbya, iskusnog veterana koji æe biti zamjena ovogodišnjem prvom izboru NBA drafta, Johnu Wallu.

foto: ESPN.com

Latest Posts

NE PROPUSTITE