Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza prve utakmice Indiana – Miami

Usprkos glasnim najavama iz tabora Heata da će se Pacersima suprotstaviti sa Udonisom Haslemom u startnoj petorci umjesto Shanea Battiera to se ipak nije dogodilo. Erik Spoelstra kao da je želio pokazati da nema mjesta panici na startu serije jer ipak se zna tko je šampion sa identitetom.

Ali zato je bilo panike za Miami na početku utakmice. Pacersi fenomenalno otvaraju utakmicu preko Georgea Hilla, vjerojatno jedinog igrača za kojega ne bi smo rekli da može nositi napad, ali sa dvije trice, i iznuđenim slobodnim bacanjima Hill je bio pokazatelj kakva večer očekuje prvake.

Na drugoj strani, u svom stilu, Miami pokušava u prvih nekoliko akcija razigrati Chrisa Bosha koji je šutevima sa trice trebao otvoriti reket Pacersa, ali Bosh tijekom cijele večeri nije pronašao ritam, pa tako ni na početku kada je promašio prva dva šuta.

Kod Pacersa Hillu su se pridružili Paul George tricom te David West i Roy Hibbert, koristeći svoju snagu i visinu protiv niskih postava Miamija. Dobili su opet Pacersi Hibberta iz serije protiv Washingtona, agresivnog u napadu, i hranili su ga loptama iako ga je Bosh dosta dobro čuvao i nije se centar Indiane razmahao. Međutim, Hibbert nije izgledao beživotno kao što to nekada zna biti slučaj već se sjajno kretao u pozadini i borio za poziciju u kojoj će primiti loptu ne dopuštajući da ga čuvari „frontaju“.

Na pet minuta do kraja prve četvrtine Pacersi su uspjeli zahvaljujući sjajnom napadu, koji je na momente zbog odličnog protoka lopte izgledao kao onaj Spursa, doći u prvu veću prednost od 20:10, sa šutom za tri 5/6. Heat, iako napadački potentnija momčad, nije uspio pronaći raspoložene igrače koji će konstantno održavati napadački ritam, dok su kod Pacersa svih pet startera odigrali sjajne role u napadu. LeBron James  je bio najraspoloženiji kod Miamija i držao je momčad u priključku sa poenima oko obruča te je prva četvrtina završila sa vodstvom domaćina 30:24.

Druge četvrtine, zapravo njihovi početci, obično su jako zanimljivi jer u njima gledamo kako su raspoložene klupe i često je slučaj da se u tom periodu stvara veća prednost, ili rezultatski povratak jedne ekipe. Spoelstra je odlučio koristiti standardnu rotaciju sa dva startera u petorci, Dwyanea Wadea i Bosha, dok je Frank Vogel na parket poslao svog startera, ali lidera druge postave Lancea Stephensona. Upravo se Stephensonova rola pokazala bitnom jer nije dopustio da igra ili intenzitet igre padnu, preuzeo je stvar u svoje ruke i napravio sljedeće: pogodio tricu, zabio iz ulaza, pogodio dva skok šuta sa poludistance, namjestio zicer C.J. Watsonu, i kada se vratio James zabio je pored njega lijevom rukom nakon igre leđima. U tom periodu Wade je prihvatio nadmetanje sa Stephensonom i on je preuzeo palicu glavnog strijelca i održao Miami na životu sve do povratka startera.

Zadnjih pet minuta četvrtine početne petorke su na parketu, sa malom izmjenom kod Heata jer je Ray Allen u igri umjesto Battiera, sa Jamesom na četvorci, čime je Spoelstra postigao da Allena juri West po perimetru ali bez ozbiljnijih posljedica za Pacerse.

Indiana nastavlja igrati svoju igru sa odličnim kruženjem lopte (ni traga onoj ekipi koja nekada tako užasno guši loptu, igru i razbija sama sebi ritam) kojim anuliraju presing Heata, ali West i Stephenson igraju visoki pick and roll za koji Miami nema rješenje. Njihovi visoki igrači su naučili visoko iskakati i udvajati igrača koji kontrolira loptu ali Stephenson se svaki put pravovremeno riješio lopte da ne upadne u zamku i uspio razigrati Westa u reketu, kojega James nije mogao čuvati. Hibbert je nastavio biti agresivan i iznuđivati slobodna bacanja što je bio alarm za trenera Miamija da u igru po prvi put pred kraj druge četvrtine ubaci Haslema, a na poluvrijeme se otišlo sa rezultatom 55:45 za Pacerse.

Hill, Stephenson, West, Hibbert, a da bi niz bio potpun i dovršen nedostaje George koji se ukazao u trećoj četvrtini započevši je sa tri slobodna bacanja, zabijenim ulazom i tricom, i tako je popravio napadački dojam iz prvog poluvremena kada je imao samo 6 poena u knjigama. Pacersi se nisu ohladili na poluvremenu, pristup im je i dalje bio na razini, nastavili su biti agresivniji, igrati sa više kontakta i napuniti Miami osobnim pogreškama i uvesti ih u bonus već nakon 4 minute. Georgeu su se priključili u napadu West sa pogođenim šutevima sa poludistance i Hibbert koji je svoje uglavnom pogađao sa slobodnih bacanja. Miami opet nije uspio pronaći dovoljno raspoloženog ljudstva (kod Pacersa je pred kraj treće četvrtine svih pet startera bilo dvoznamenkasto u rubrici poena) da prati taj ritam i Indiana odlazi na veliku prednost za jednu finalnu utakmicu od 15 razlike, bilo je 67:52. Na kraju treće četvrtine Miami ipak uspijeva popraviti dojam uglavnom preko Jamesa.

Pokušao je Spoelstra na početku zadnje četvrtine alarmirati svoje trupe i pokrenuti završni juriš, bez odmaranja Bosha, Wadea i Jamesa, ali je i Vogel odgovorio držanjem ključnih igrača u igri bez previše miksanja postava. Činjenica koja se provlačila kroz čitavu utakmicu, da Miami nema dovoljno raspoloženih igrača, u oba smjera, pokazala se ključnom. Da bi stigli ovako veliki zaostatak protiv raspoloženog protivnika treba ti neka luda šuterska serija, najčešće trica što Miami nije mogao dobiti i Pacersi su utakmicu mirno priveli kraju.

Za vjerovati je da će Miami nastaviti gubiti dvoboj pod obručem, ali ono što moraju pošto-poto izbjeći je da njihova dva glavna napadača budu direktno nadigrana od svojih izravnih protivnika, jer George i Stephenson su nadigrali Jamesa i Wade. Miamijev dvojac je zabio 11 poena više, ali tandem Indiane je zabijao kada je bilo potrebnije i imali su 15 asistencija kombinirano za razliku od Heatovog dueta koji je imao 9. Radi li se samo o lošoj večeri ili nečem drugom nepovoljnijem za Miami vidjet ćemo, ali ovo je djelomično i nastavak priče iz regularne sezone u kojoj ni Wade ni James nisu briljirali u obrani, a ako njih dvojica neće zasjeniti Georgea i Stephensona u oba pravca, a pri tom se podrazumijeva da Heat gubi dvoboj ispod obruča, onda će ovo biti noćna mora za Miami.

Dobra je stvar za Miami da je Wade spreman za ovakvu bitku, šutirao je sjajno (12/18 iz igre) i izmišljao poene, a solidan je bio i James sa 25 poena, pokazavši još jednom da George ipak nema igru za njega. Ono što im je ipak nedostajalo bila je agresivnost pri napadanju obruča, jer kada god su napadali sredinu pronašli bi načina da zabiju koševe. Ali kreditirajmo i obranu Pacersa. Nije bila vrhunska kao što zna biti, ali igrali su je sa puno energije i odličnim rotacijama.

Da, Pacersi su šutirali fenomenalnih 51% iz igre, što je za momčad poznatu po jalovom napadu fenomenalna stvar. Ali ne zaboravimo da je i Heat šutirao 51% iz igre, i da je dopustio samo 3 napadačka skoka više nego što su ih oni imali, a imali su i jednu izgubljenu loptu manje od Pacersa. Veliki problem za Miami bili su svi silni prekršaji koje su radili nad visokim igračima Indiane, nisu imali odgovor na njihovu agresivnost, i Indiana je izvela 22 slobodna bacanja više od Miamija (37:15). Ne zbog sudačkog kriterija i naklonosti domaćinima već zbog višeg napadačkog intenziteta. Primjer za to je Hibbert koji je zabio 19 poena, iako je iz igre šutirao za centra skromnih 5/13.

Jeff Van Gundy, komentator američkog ESPN-a, očito je čitao našu jučerašnju najavu ovog finala te je na kraju prijenosa ponovio naše riječi da je Miami i dalje fantastična ekipa, ali nisu opasni kao u zadnjoj sezoni.

Ipak, suditi o nekome ili nečijim šansama prema jednoj odigranoj utakmici bilo bi neozbiljno, serija će sasvim sigurno potrajati, i sada ćemo vidjeti kako će poraženi uzvratiti udarac i hoće li biti dovoljno jak i precizan.

Latest Posts

NE PROPUSTITE