Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza prve utakmice San Antonio – Oklahoma City

Znali smo, ili barem pretpostavljali, da će ozljeda Sergea Ibake zbog koje će propustiti ovu seriju protiv Spursa biti problem za Oklahomu, a konačnu potvrdu dobili smo odmah na otvaranju utakmice.

Ibaku je u petorci zamijenio Nick Collison kojemu su Thunderi u početku utakmice pripremili nekoliko Ibakinih šuteva sa poludistance i jedan pokušaj za tricu iz lijevog kornera ali Collison je to promašio. Iako se radi o veteranu i vrlo solidnom defanzivcu Spursi su koristili činjenicu što on ipak nije pokretljivi bloker koji u obrani zna patrolirati reketom, preuzimati ball handlera u pick and rollu, štititi obruč, a u napadu igrati pick and pop situacije. Oklahomina je nesreća što za protivnika imaju Spurse koji predatorski koriste svaku manu protivnika, i tako su ušli u prvu utakmicu. Lopta je bila kod Tonyja Parkera, igralo se jako puno pick and rolla i napadalo obruč, spuštala se lopta i Timu Duncanu i Tiagu Splitteru, a čistinu oko reketa koristio je i Kawhi Leonard.

I dok su kod Spursa već u prvih nekoliko minuta svi bili razigrani Oklahomu je na životu držao samo Kevin Durant, uglavnom pogađajući skok šuteve. Gregg Popovich odlučio je da se za Duranta u obrani pobrine Leonard (kroz cijelu utakmicu dok je Durant bio na parketu bio je i Leonard), a Russella Westbrooka koji je mlako ušao u utakmicu pazio je Parker i Popovich nije posezao za Dannyjem Greenom kao mogućim čuvarom.

Spursi su tako poveli sa 18:7, a koliko su bili usmjereni na napadanje obruča govori i podatak da su prvu tricu šutnuli tek nakon šest minuta. San Antonio nije slasherska momčad, čak ni atletski koncipirana, pa čak i Duncan sve manje igra leđima i oko obruča  ali ovakvu situaciju kod Oklahome sa  slabijom obranom reketa koristili su kroz cijelu utakmicu i praktički ih pobijedili njihovim oružjem.

Vidjevši da sa tri loša napadača Thabom Sefoloshom, Kendickom Perkinsom i Collisonom gubi tlo pod nogama Scott Brooks odlučio se za prve izmjene i na parket šalje nisku postavu sa Durantom na četvorci, te sa Stevenom Adamsom, Reggiejem Jacksonom, Derekom Fisherom i Caronom Butlerom Oklahoma dolazi, s obzirom na prikazano, odličnih -4, bilo je 22:18. Šuterski posebno inspiriran bio je Fisher pogodivši nekoliko trica u prvoj četvrtini, a na drugoj strani parirao mu je Patty Mills. Prva četvrtina završila je rezultatom 30:27.

Ako smo do sada prigovarali Brooksu da premalo miksa i da igra „ziheraški“ onda to sinoć nismo mogli. Samo šteta što playoff ipak ne bi trebao biti poligon za takve eksperimente. Početkom druge četvrtine u petorci Thundera nije bilo ni jednog startera, i dalje su u igri niske postave, bez Duranta sa Jeremyjem Lambom, koji je do tog trenutka u 13 utakmica doigravanja odigrao samo 20 minuta. Popovich nije prihvatio izazov, zadržao je Duncana i Greena u svojoj petorci druge postave i ova dvojica su mu to vratila. Duncan je dominirao u reketu, dok je Green pogodio dvije trice i jednu dvojku. Spursi se opet odvajaju na 43:35 i Brooks zove timeout.

Morao je trener Oklahome opet vratiti svoje najbolje igrače na parket, a ostatak četvrtine obilježio je scorerski obračun Parkera (koji je radio velike probleme Westbrooku u obrani kada god bi to želio) i njegovih solo akcija u napadanju reketa, i Duranta i njegovih šuteva sa poludistance i trice. Durant je ujedno bio najrazigraniji pojedinac Oklahome u prvom poluvremenu sa 16 poena, dok je odličnu partiju za Spurse odigrao Duncan ubacivši 21 poen još jednom koristivši izostanak toliko spominjanog Ibake.

Prvo poluvrijeme je okončano rezultatom 67:59 za San Antonio, uz znakovit podatak da su iz reketa zabili čak 40 poena (utakmicu završili sa 66), Oklahoma samo 17, što je u realnom svijetu do nedavno bilo nemoguće i zamisliti.

Treća četvrtina vratila je nadu Oklahomi da ipak mogu do pobjede u ovoj utakmica, a novost je bila inspirirani Westbrook koji je ubacio 9 uzastopnih poena, uzvrativši tako Parkeru za prvo poluvrijeme u kojem je Francuz bio nezaustavljiv u napadanju reketa. Stroj Spursa stao je na nekoliko minuta, igrači su se slabije kretali u napadu, izgubili su šuterski ritam, a Perkins i Collison rade ovaj put dobar posao u zatvaranju reketa. Westbrooku se priključio Durant  i Oklahoma dolazi čak do vodstva 76:75.

Onda se dežurni serviser Popovich pobrinuo da njegov stroj opet profunkcionira, rade Spursi seriju 7:2, dolaze opet u prednost od četiri poena, Brooksa izdaje strpljenje sa visokom postavom i opet u vatru baca nisku postavu sa Adamsom na petici i Durantom koji glumi krilnog centra. Manu Ginobili je obilježio taj period igre pred kraj treće četvrtine sa dva svoja karakteristična polaganja i odveo Spurse u završnu četvrtinu sa prednošću 89:82.

Početkom četvrte Brooks na odmor šalje Westbrooka, a na parketu ostavlja Duranta sa četvorkom s klupe vjerujući da opet mogu šuterski odgovoriti klupi Spursa i smanjiti zaostatak. San Antonio ipak ovoga puta nema milosti: Green ubacuje tricu i polaganje, Leonard zabija poen utakmice, a probudio se i Boris Diaw sa svojom leđnom tehnikom protiv Butlera i Duranta i on ubacuje 4 poena.

Oklahoma je tu izgubila utakmicu, a njihov trener pokušao je očajnički 5 minuta prije kraja Duranta postaviti na centra i okružiti ga sa četiri beka praktički, ali kada je Leonard ukrao loptu i položio u tranziciji, i Ginobili pogodio tricu za 109:93 Brooks je morao baciti ručnik u ring.

S poprilično jasnom teorijom čekamo drugu utakmicu: s visokim postavama Oklahoma još nešto i može obraniti, ali napadački su jalovi, dok s niskim postavama očito mogu parirati San Antoniju šuterski ali ne i obrambeno. Naravno, Ibaka je tu bio ključ jer je služio kao treća napadačka opcija i čuvar reketa, ali i kao bitna karika u niskim postavama gdje bi on i Durant držali centarske pozicije. Upravo je takva jedna postava sa Ibakom, Durantom, Sefoloshom, Westbrookom i Jacksonom bila najbolja postava tijekom sezone za Oklahomu, nadigravši protivnike za 44 poena iako joj Brooks nije davao puno minuta. Jasno je i da Adams u kombinaciji sa Durantom ne može nositi obranu niskih postava, i to obranu reketa koja je sveta stvar za Oklahomu, iz jednostavnog razloga što je Adams rookie i ne zna još kontrolirati sredinu, a Durant još uči biti LeBron James i igrati četvorku, ali bez Ibake pored sebe kao korektora to ne izgleda najbolje, posebno u rotacijama.

Može li Thunder srušiti teoriju i okrenuti je u svoju korist ostaje da vidimo.

Latest Posts

NE PROPUSTITE