Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza razmjena igraèa po ekipama

Rok za razmjenu igraèa juèer je istekao, velike promjene su se oèekivale, ali ipak su velike zvijezde ostale u svojim ekipama. Najbombastiènije razmjene nisu ostvarene, Dwight Howard ostaje u Magicu,  Pau Gasol u Lakersima, koji su napravili odlièan posao. S druge strane, roster Celticsa nije doživio nikakve promjene, iako se zna da su Celticsi pokušali napraviti trade Rondo– Gasol, a pri kraju prijelaznog roka su im Clippersi ponudili DeAndrea  Jordana za Ray Allena, no odbili su.

No neæemo ovdje pisati o razmjenama koje se nisu dogodile, nego æemo analizirati one koje su kompletirane.

Philadelphia 76ers

Pridošli igraèi: Sam Young

Igraèi koji su otišli:  /

76ersi su u razmjeni s Grizzliesima dobili Sama Younga, koji æe vjerojatno biti zamjena Iguodali, a zauzvrat su Grizzliesima dali pravo na Rickya Sancheza koji trenutno igra u Argentini za Wuber Estudiantes de Bahia Blanca. Solidan potez 76ersa koji su dobili igraèa koji æe im dodatno proširiti veæ sada impresivnu klupu.

Milwaukee Bucks

Pridošli igraèi: Monta Ellis, Ekpe Udoh, Kwame Brown

Igraèi koji su otišli: Andrew Bogut, Stephen Jackson

Bucksi su jedna od momèadi koje su napravili sjajan posao u ovom prijelaznom roku. Prije par dana bili su prosjeèna ekipa, osuðena na prvi krug doigravanja, bez nade u bolje sutra, dvojicom natprosjeènih  pojedinaca (Jennings, Ilyasova), okruženim bilo prosjeènim, ozljeðenim ili onima èija je karijera kao i statistika u silaznoj putanji. Sreæom po njih, svoju su nesreæu vjerojatno uspjeli barem djelomièno prebaciti na druge. Riješili su se Boguta koji je jako sklon ozljedama i pitanje je hoæe li više ikada igrati kao u svoje najbolje dane. Uz njega, u Warriorse su poslali i Stephena Jacksona, koji nije bio u milosti trenera Scotta Skilesa a za njih su uspjeli dobiti Montu Ellisa, mlaðeg, atraktivnijeg  i talentiranijeg, èistog scorera koji im jako treba  i sigurno æe se bolje uklopiti u njihov sustav igre, jedino bi mogao imati problema s obranom na kojoj Skiles inzistira, no ukoliko nastavi zabijati kao u Warriorsima, bit æe mu oprošteno. Zajedno s Montom, Bucksi su dobili i Ekpea Udoha, izabranog na draftu prije 2 godine. Iako ne zabija puno, svakako doprinosi u obrani i u skokovima, a sigurno je kako æe u Bucksima biti na veæoj minutaži nego u Warriorsima te tako izbrusiti svoj zasad sirovi talent. Previše je ovo dobrih stvari odjednom za Buckse, a ni Warriorsi nisu od juèer te su znali da ukoliko se veæ moraju oprostiti s Montom, mogu osim dobrih prinova riješiti i problem igraèa koji im nepotrebno optereæuju salary cap, a beskorisni su. Takvih na njihovom rosteru ima nekoliko, a trenutno je na vrhu popisa Kwame Brown, koji je zbog ozljede van terena za sezonu, no svejedno æe primiti gotovo 7 milijuna dolara, ali u Bucksima.

Cleveland Cavaliers

Pridošli igraèi: Luke Walton, Jason Kapono

Igraèi koji su otišli: Ramon Sessions, Christian Eyenga

Ostalo: dobili  izbor prve runde ovogodišnjeg drafta od Lakersa

Oèito je  kako su Lakersi pobjednik veliki pobjednik ove razmjene, buduæi da su njome dobili razigravaèa koji æe zasigurno pridonijeti momèadi u vidu razigravanja i više asistencija, a neæe trošiti puno lopti.  Zajedno sa Sessionsom, Cavsi su se riješili i mladog Kongoanca, Christiana Eyenge, koji je u karijeri igrao  u  Španjolskoj i u NBA razvojnoj ligi no nije ostvario zapaženije rezultate, no ugovor mu iznosi 2 milijuna za dvije godine èime se salary cap Lakersa neæe primjetno opteretiti.  U Cleveland su, vjerojatno ne svojom voljom, došli veterani Jason Kapono i Luke Walton koji više nemaju gotovo nikakvu znaèajniju rolu u Lakersima. Zajedno s njima, Cavsi su dobili i izbor Lakersa u prvoj rundi ovogodišnjeg drafta, koji bi trebao biti mnogo jaèi od prošlogodišnjeg, a veæ imaju i 2 izbora prve runde  za iduæu sezonu. Jedan od njih je i onaj od Miami Heata, a ovim tradeom su dobili pravo da ga zamijene onim sa izborom Lakersa na draftu 2013. Dojam je da su se Cavsi ipak jeftino odrekli svog drugog razigravaèa i tako znaèajno pojaèali Lakerse koji ovako osnaženi izgledaju jako dobro pred kraj regularne sezone.

Los Angeles Clippers

Pridošli igraèi: Nick Young

Igraèi koji su otišli: Brian Cook

Clippersi su ovom razmjenom dosta profitirali buduæi da su se riješili Cooka, koji im je potpuno nebitan, dok su s druge strane dobili mladog i energiènog Nicka Younga koji svoju igru i statistiku diže iz sezone u sezonu te je ove sezone u Wizardsima bio na prosjeku od 16 koševa i 2,7 skokova,  te æe biti idealna zamjena za Billupsa.

Atlanta Hawks

Hawksi su dali svoj izbor druge runde ovogodišnjeg drafta Warriorsima u zamjenu za nešto novca.

Indiana Pacers

Pridošli igraèi: Leandro Barbosa

Pacersi, jedna od trenutno najbalansiranijih momèadi, pojaèali su se na poziciji dvojke veteranom Leandrom Barbosom koji æe ulaziti s klupe, kao što je to èinio i u Raptorsima, ovdje æe vjerojatno biti na parketu dok se Paul George ili George Hill odmaraju. Barbosa je i rutiner koji im daje dodatnu dubinu i sigurnost koja æe im sigurno dobro doæi u ovogodišnjem doigravanju, a njegov bi se doprinos  trebao osjetiti u svakoj odraðenoj playoff utakmici.

Portland Trail Blazers

Pridošli igraèi: Mehmet Okur, Shawne Williams, Jonny Flynn, Hasheem Thabeet

Igraèi koji su otišli: Gerald Wallace, Marcus Camby

Ostalo: izbor prve i druge runde

Trail Blazersi trenutno prolaze jednu od veæih kriza u novijoj povijesti. Zna se da je sve zapoèelo još prije par tjedana kad su im Timberwolvesi utrpali 122 koša na njihovom terenu te je veæ tada nastao razdor u svlaèionici, a loše igre ovog tjedna, poraz od Pacersa i pogotovo juèerašnji poraz od Knicksa s 42 koša razlike stajali su posla i njihovog trenera, Natea McMillana. Naravno da je svima u takvoj situaciji teško ostati hladne glave, no opet, što su u organizaciji Blazersa mislili postiæi ovim tradeom ostaje nerješiva enigma. Riješili su se Wallacea, uz Crawforda i Aldridgea, najboljeg igraèa, te tako omoguæili veæu minutažu Batumu, te Cambyja, za kojeg nemaju adekvatnu zamjenu na poziciji centra te æe im on sigurno jako nedostajati. Ono što bode u oèi su igraèi koje su dobili,  a svi zajedno su sigurno za klasu slabiji od Wallacea i Cambya. Jonny Flynn može biti tek treæi razigravaè, Hasheem Thabeet može u razvojnu ligu, gdje realno i pripada. Ostaju Williams i Okur, odnosno kako bi se Amerikanci izrazili poor man’s Gerald Wallace i Marcus Camby. Blazersi su trenutno ispod 50% što se tièe omjera pobjeda i poraza, a ove razmjene im sigurno nisu poveæale šanse za doigravanje, tako da æe još eventualno dobiti lottery pick na ovogodišnjem draftu i mogu se nadati da æe možda ugrabiti nekog dobrog razigravaèa, jer Stevea Blakea iz Lakersa ipak nisu uspjeli dovesti. Izgleda da su u Portlandu digli ruke od ove sezone i spremaju se za sljedeæu sezonu i ljetni lov na slobodne igraèe.

San Antonio Spurs

Pridošli igraèi: Stephen Jackson

Igraèi koji su otišli:  Richard Jefferson

Spursi, trenutno drugi na Zapadu, još jednom svima dokazuju kako godine nisu bitne te svojom veæ dobro uhodanom mašinom melju sve pred sobom. Ipak, Richard Jefferson nikad nije do kraja ispunio ono što se od njega u toj momèadi oèekivalo te zato nije iznenaðenje što su ga se odluèili riješiti, jedino je problem što su uz njega morali dati i svoj izbor ovogodišnje prve runde drafta, a sve kako bi dobili pouzdanu zamjenu ukoliko se Manu Ginobili opet ozlijedi. Rijeè je o Stephenu Jacksonu, koji za Warriorse nije odigrao niti jednu utakmice, a veæ je premješten u novu sredinu, za njega vjerojatno bolju, jer æe ga Gregg Popovich sigurno znati maksimalno iskoristiti, kako igraèki, tako i njegovu osobnost koja je usmjerena na maksimalno zalaganje i doprinos suigraèima pa bilo to i s klupe.

Los Angeles Lakers

Pridošli igraèi: Ramon Sessions, Christian Eyenga, Jordan Hill

Igraèi koji su otišli: Jason Kapono, Luke Walton, Derek Fisher

Nakon što su se pojaèali mladim, brzim i  kvalitetnim razigravaèem, svima je postalo oèito kako Lakersi više neæe trebati usluge Dereka Fishera koji je sudjelovao u osvajanju njihovih zadnjih 5 naslova, no to im nije smetalo da ga se ekspresno riješe i pritom pojaèaju za obeæavajuæeg centra Rocketsa, Jordana Hilla i tako se dodatno pojaèaju pod košem.  Rocketsima su za Hilla uz Fishera, kao dodatnu kompenzaciju morali dati i izbor prve runde ovogodišnjeg drafta koji su dobili prošle godine od Mavericksa. Èini se kako su se ovom razmjenom htjeli i osigurati u sluèaju Bynumove ozljede. Što se njih tièe, školski odraðeno – pojaèali se tamo gdje je najviše trebalo, riješili se svih od kojih više nema opipljive koristi, zadržali Blakea koji æe dobro doæi ukoliko Sessions zakaže i k tome  malo olabavili prostor pod salary capom i najavili ozbiljnu kandidaturu za pohod na finale Zapada.

Washington Wizards

Pridošli igraèi: Brian Cook,  Nene

Igraèi koji su otišli: JaVale McGee, Nick Young, Ronny Turiaf

Ostalo: buduæi izbor druge runde drafta

U trostrukoj razmjeni izmeðu Wizardsa, Nuggetsa i Clippersa, na prvi pogled izgleda kako su najbolje prošli upravo Wizardsi, riješivši se problematiènog McGeeja, zatim Ronnyja Turiafa koji i nije doprinosio momèadi, ali i mladog  krila Nicka Younga koji je bio vitalan za ovu momèad. Sve to je moralo biti uèinjeno kako bi dobili jednog od najboljih centara lige, Nenea, ali pitanje je koliko æe im samo on pomoæi u tome da uskoro postanu momèad s realnim izgledima za doigravanje, a nije na odmet spomenuti da je on sa sobom donio i ugovor od 67 milijuna dolara.  Èini se kako su Wizardsi odluèili izgraditi èvršæu, discipliniraniju momèad riješivši se Younga i McGeeja, u èemu bi svakako i Nene trebao pomoæi, Nuggetsi su se riješili igraèa s najveæim ugovorom, no u zadnje vrijeme im ionako odlièno ide bez zvijezdi, dobijaju utakmice dubinom, a sigurno je da æe McGee odlièno suplementirati sjajnog, ponekad životinjski borbenog rookieja Kennetha Farieda.

Golden State Warriors

Pridošli igraèi: Andrew Bogut, Stephen Jackson, Richard Jefferson

Igraèi koji su otišli: Kwame Brown, Ekpe Udoh, Monta Ellis, Stephen Jackson

Odlazak Monte Ellisa za kojeg se do poèetka sezone govorilo kako nema šanse da bude razmijenjen, podigao je mnoge obrve, kao i dolazak Jacksona i Boguta, ali Jackson je veæ na putu prema Texasu. Na prvu se stvarno èini kako su kao i Blazersi, Warriorsi uništili sve što su gradili zadnjih godina,  no ako se bolje razmisli, postoje razlozi zbog kojih je Monta otišao i Bogut došao. Koliko god da zabijao, Monta nije mogao igrati obranu, iz razloga jer je davao sve od sebe u napadu, a i nije baš atletski graðen. Zato je nakon njegova odlaska u prvi  plan gurnut Stephen Curry koji i je “èišæi” razigravaè od Monte, te Klay Thompson, koji doduše ne igra istu poziciju kao on, ali æe odsad provoditi više vremena na parketu, a sposoban je dobro igrati obranu. Thompson je u porazu od Celticsa, prvoj utakmici bez Ellisa, zabio 26 koševa te se èini kako bi se mogao poèeti isplaæivati.

Bogut bi pak, pod uvjetom da je zdrav, s Davidom Leejem u reketu èinio sjajan tandem, a i svestraniji je u napadu od Udoha. Iako su s njim dodatno smanjili cap space, on æe dobro pristajati ne samo Leeju, veæ i Curryu i Thompsonu, a možda i Biedrinsu, te kad se uigraju, kroz koju sezonu se mogu oèekivati da Warriorsi s momèadi temeljenom na Curryju, Thompsonu, Leeju i Bogutu  uðu u playoff. Naravno pod uvjetom da opet ne potpišu novog Kwamea ili Biedrinsa s abnormalno velikim ugovorima i obrnuto proporcionalnom igrom.

Houston Rockets

Pridošli igraèi: Marcus Camby, Derek Fisher

Igraèi koji su otišli: Jordan Hill, Hasheem Thabeet, Jonny Flynn

Rocketsi su napravili dobar potez  riješivši se Thabeeta i potpisavši Cambyja, pojaèali se tako na centarskoj poziciji gdje im je perjanica veæ ostarjeli Samuel Dalembert, Marcus Morris je stalno na relaciji izmeðu Rocketsa i njihove momèadi u razvojnoj ligi, Rio Grande Valley Vipersa, a Greg Smith je na uèinku jednog koša i 1,7 skokova. Fisher je stigao uz izbor prve runde, teško da od njega imaju ozbiljnija oèekivanja, pogotovo obzirom da su Dragiæ i Lowry podigli nivo svoje igre, al kad doðe do toga da treba zabiti za pobjedu, Fisher je još imaju opcija na koju se može raèunati, što je nebrojeno puta dokazao u Lakersima.

Na kraju, prijelazno razdoblje nije ispunilo sva oèekivanja, moglo bi se reæi kako se još pokazalo da  su menadžeri u NBA ligi nepredvidljiva, a neki i ne pretjerano sposobna stvorenja. Ovako je dosta promijenjena slika momèadi koje su se intenzivnije upustile u razmjene, za neke nabolje, a za neke vjerojatno nagore. Naravno, momèadi koje trenutno najbolje kotiraju nisu se upuštale u razmjene, osim Spursa, a zašto i mijenjati sustav koji radi. Najzapaženije su svakako prošli Lakersi koji su se osnažili i osigurali da im se ne ponovi lanjsko doigravanje, Wizardsi, Warriorsi i Blazersi koji su razmontirali svoje momèadi i tek nam ostaje za vidjeti koliko je to bilo pametno. Na kraju tu su i neke momèadi koje su se pojaèale samo jednim igraèem, bilo kao zamjenu za nekog ozljeðenog, kao Clippersi ili kao dodatnu dubinu i preventivu u sluèaju ozljede igraèa – Pacersi, Spursi.

Latest Posts

NE PROPUSTITE