Friday, June 2, 2023

ZADNJE OBJAVE

Analiza: Samo Dallas i San Antonio ‘savršeni’

Trinaest sezona zaredom košarkaši San Antonio Spursa igraju u doigravanju NBA lige. Po tome se u novijem dobu NBA lige nitko s njima ne može mjeriti.

Takav niz je time znaèajniji ako se zna da San Antonio igra na Zapadu, konferenciji koja je u posljednje vrijeme dosta kvalitetnija od Istoka.

Trinaesto mjesto Zapadne konferencije osvojili San Antonio Spursi u sezoni 1996/97 i nakon toga se nisu spuštali ispod sedmog mjesta koje su osvojili prošle sezone. Gotovo je nevjerojatno da u zadnjih deset sezona (ne ukljuèujuæi reèeno 7. mjesto) nikada nisu bili slabiji od treæeg mjesta. Tri puta su bili prvaci Zapada, dva puta su bili prvi pratitelji, dok su u èetiri navrata zauzimali treæe mjesto nakon osnovnog dijela sezone.

Veliki trojac tog kluba u novijem dobu (Ginobili – Parker – Duncan) je veæinu tih sezona iznio na svojim leðima, a aktualna nudi odgovor o tome jesu li rekli sve košarkaškom svijetu ili nisu. Naime, trenutaèno su najbolja momèad kompletne lige, ne samo Zapadne konferencije.

Ipak, nije San Antonio jedini “savršen” u zadnjih deset godina. Jedina momèad u NBA ligi koja je u tom razdoblju baš svaki put igrala doigravanje je i – Dallas. Ipak, njihovi rezultati u osnovnom dijelu sezone su slabiji. Jednom su samo bili konferencijski prvaci i jednom drugi. Uglavnom su zauzimali èetvrtu ili petu poziciju na Zapadu.

Dakako, osnovna razlika izmeðu ova dva kluba je u konaènom cilju. San Antonio je u tom razdoblju tri puta bio prvak (2003., 2005. i 2007., ranije su još bili prvaci 1999.), a Dallas samo jednom finalist (2006., poraz od Miamija nakon vodstva Dallasa 2-0).

Takvo održavanje konstante je iznimno teško u NBA ligi i time se ne mogu podièiti mnoge momèadi. U gornjem domu su u zadnje vrijeme i Los Angeles Lakersi, prvaci lige zadnje dvije godine, ali ipak nisu uspjeli nanizati svih 10 godina u doigravanju. Kiks im je sezona 2004/05, makar treba reæi da imaju tri prva mjesta na Zapadu nakon osnovnog dijela sezone (zadnje tri godine).

Svi drugi klubovi na Zapadu proživljavaju amplitude i “umiranje”, odnosno, gradnju novih momèadi. Padali su se i dizali nešto manje intezivno Utah i Denver ili nešto intezivnije Phoenix, Portland i Sacramento.

Na Istoku nitko nije unutar osam najboljih u posljednjih deset godina, a tome su najbliže bili košarkaši Detroita. Devet godina su zaredom bili “u igri” (tri puta prvi nakon osnovnog dijela, èetiri puta drugi), ali silazna putanja im traje od prije dvije sezone. Tada su se provukli do doigravanja (kao osmi), prošle su ostali daleko od tog cilja, a vjerojatno æe i ova sezona biti ispisana negativnim tonovima. Kod njih traje velika smjena generacija.

Ista se stvar dogaða s New Jersey Netsima. Bili su šest puta zaredom u doigravanju (od 2001. do 2006., jednom i u velikom finalu s Lakersima), ali su sada veæ tri sezone daleko od doigravanja. I post æe još trajati…

Indiana je imala niz od šest sezona zaredom u doigravanju, ali unatoè tome što su èetiri sezone zaredom ranije odlazili na godišnji odmor možemo govoriti da su jedna od ujednaèenijih momèadi te konferencije. Naime, i tih sezona kada nisu igrali doigravanje bili su deveta ili deseta momèad Istoka.

Amplitude su proživljavali Miami i Boston, bili sam samom tronu, ali i u mulju Istoka. Boston je bio zadnja momèad Istoka 2006/07, a Miami 2007/08, što se nikada nije dogaðalo najboljim sastavima Zapada. I sve ostale momèadi Istoka su prevrtljive, bez prave trajne kvalitete koja traje jedno desetljeæe.

Latest Posts

NE PROPUSTITE