Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza sedme utakmice: Clippers vs. Jazz

Ovo je bila uzbudljiva i jako napeta serija. Bez obzira na ozljedu Blakea Griffina, Clippersi su pokazali da se mogu boriti i bez njega. No, nije bilo dovoljno širine, a kada zaustavite Paula zaustavili ste Clipperse. Jazzeri su iskoristili DeAndrea i njegove očajne pokušaje s linije slobodnih bacanja. Napokon su odigrali prepoznatljivu obrambenu utakmicu u kojoj su zaustavili kompletnu momčad i prvi put su nakon 2011. pobijedili u seriji.

Prva četvrtina

Jazzeri su se morali pobrinuti da Chris Paul odigra lošu utakmicu. Jer ako zmiji odsiječete glavu, riješit ćete sve probleme. Ta taktika je morala upaliti. Paul kada je išao na pick and roll, igrači Jazza su ga napadali s dva igrača. Ostali su pomagali zatvoriti DeAndre Jordana što je dosta dobro djelovalo. Boris Diaw opet je bio glavni razigravač u momčad Jazza  uz Joe Inglesa, nekoliko akcija je išlo preko njih dvojice gdje su sjajno upošljavali ostale suigrače.

Nešto se više za razliku od ostalih utakmica vrtio pick and roll oko Georgea Hilla koji je često ostavljao loptu na pick and pop za Diawa ili Derricka Favorsa koji je poslije ulazio. Gosti su ovoj utakmici opet imali dobar protok lopte, pogotovo kada su na terenu bili Ingles i Diaw. S njima je tu bilo dosta laganih poena u reketu, ali i s mid rangea.

Već na početku su Jazzeri imali problema. Rudy Gobert ušao je u probleme s prekršajima. To su Clippersi iskoristili i češće su ulazili u reket. Na kraju su završili četvrtinu 24:24. Bilo je više akcija na izolaciju Jamala Crawforda i Austina Riversa. Pred kraj četvrtine Clippersi igrali bolju obranu i bolje su branili switch kojeg su Jazzeri pokušavali raditi kada je bio Joe Johnson u igri. Protok lopte je bio nešto slabiji i zbog toga je napad malo oslabio.

Druga četvrtina

Drugu četvrtinu su odlično otvorili Jazzeri. Rodney Hood ubacio je šest poena zaredom, Favors je šutirao odlično, a nekoliko poena je ubacio i Joe Johnosn. Klupa gostiju nadigrala je Clipperse, a najvažnije je to da je obrana proradila i Clippersi su ubacili samo 15 poena u toj četvrtini. Chris Paul u toj četvrtini ubacio je samo dva poena. Utah je na njega išla s dva igrača poslije pick and rolla, Jordan je išao u reket, ali uvijek su ga zatvarali, Paul nije mogao vratiti loptu na tricu nekome i to je sve presporo išlo. Ako bi se slučajno i otvorila rupa kod pick and rolla i ako bi Paul dodao Jordanu, to bi završilo ili sa zakucavanjem ili s Jordanom na liniji slobodnih bacanja. Bolje je i to nego da lopte dođe do Paul Piercea, Crawforda ili Riversa na tricu. DeAndre je očajan šuter i često je bio u ovoj utakmici na liniji, ali to uopće nije bio problem, dobro bio je problem za Clipperse jer su ih stalno izbacivali iz ritma, a i psihički vas ubije kada morate gledati stalno suigrača kako vam promašuje tonu slobodnih.

Crawford se dosta izmašio u drugoj četvrtini, kao i općenito cijela momčad Clippersa. Tu su preuzeli kontrolu nad igrom i rezultatski. Jazz je imao svoj napad i igrače koju su rješavali sve zadatke koje im je uputio trener Quin Snyder. Pick and pop Favorsa, čak je i Ingles ubacio nekoliko poena nakon kontri ili iz trice, a prošle dvije utakmice imao je šut 0-7.

Treća četvrtina

Pokušali su u trećoj četvrtini odmah na početku gosti dati loptu svom najboljem igraču Gordonu Haywardu. Imao je nekoliko poena, ali općenito nije ga išlo. Dosta promašenih i isforsiranih šuteva. Jazzeri su se vratili timskoj igri koja je bila prekretnica u ovoj utakmici. U napadu su odlično igrali Diaw i Favors. Francuz je imao dva puta zaredom dva plus jedan, dok je Favors tijekom cijele četvrtine bio glavna meta. Sjajno šutirao, a i dobro se snalazio u reketu. Pogotovo je iskorištavao vrijeme kada je DeAndre bio na klupi zbog prekršaja. Za Paula su u obrani i dalje spremali zamke i od te taktike nisu odustajali. Imao je nekoliko promašenih polaganja, a poslije jednog je doskočio krivo što je još više unišitilo nade Clippersa. Joe Johnson sjajno je dijelio lopte, imao je par asistencija u četvrtini.

Važna stvar za Jazzere je što su svojim dobrim kretanjima u obrani natjerali Clipperse na dosta izgubljenih. Nastavio se očaj iz druge četvrtine. Osim Paula Clippersi nisu imali rješenja. Trica nije išla, a svi šutevi su većinom bili iz teških položaja. Bez obzira na hall of fame karijeru Paul Pierce više nije fizički spreman predvoditi momčad. Tako da razlika od +16 je bila realna slika dominacije Jazzera.

Četvrta četvrtina

Jamal Crawford je jedini držao u igri Clipperse u četvrtoj četvrtini. Krenuo ga je šut, ali to nije bilo dovoljno da Clippersi upoće smanje razliku ispod deset razlike. Tražili su DeAndre Jordana i dalje u reketu, a za preokret to nije dovoljno. Redick je nestao i nije ga bilo, kao što je bio skriven u cijeloj seriji. Povratak Clippersa nije ni dopustio Hayward koji je napokon proigrao onda kada je trebalo završiti seriju. Ubacio dosta važnih poena, onda kada su možda Clippersi i imali šansu da se malo približe. Nisu imali za njega rješenja. Također i ostatak momčadi dao je svoj doprinos, Ingles, Johnson, Hill završili su sjajno susret i izborili su prolazak dalje. Utah je u ovom susretu šutirala puno manje trica za razliku od ostalih utakmica. U ovom susretu pokušali su samo 13 trica, a ubacili su šest. Tih šest je bilo pogođeno onda kada je uvijek trebalo. Nisu ništa forsirali, bez obzira ako su na trici bili sami. Iskorištavili su ono što su im Clippersi pružili, a to je mid range šut. Favors, Hill, Hayward sva trojica su dosta nagađli ovakvih šuteva u ovoj utakmici i Clippersi to nisu mogli zaustaviti.

Što sada ? Clipperse sada čeka teško ljeto, hoće li glavna trojica igrača ostati u Los Angelesu ili će tražiti neka druga rješenja. Clippersi su s ovom trojicom šest godina zaredom. Hoće ih li uprava zadržati na okupu ? Jazzeri sada idu na prve favorite za naslov, Golden State Warriorse. Mogu li nešto tu napraviti ? Utakmicu ili dvije mogu uzeti, ali teško je očekivati da mogu pobijediti u seriji. Imaju zanimljivu ekipu, dobrog trenera i ako zadrže Haywarda idućih nekoliko godina možda se i oni mogu popeti na koju stepenicu više.

Latest Posts

NE PROPUSTITE