Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza sedme utakmice: Heat vs. Hornets

Imao sam dobar osjećaj kada sam u previewu serije prognozirao da će ova serija otići do sedme utakmice. Ne smatram se zato osobito pametnim, nego sam sretan što ćemo gledati utakmicu broj 7. Svakom ljubitelju košarke riječi game seven su jedne od najdražih. Tu više nema povratka i pobjednik sve uzima i jedan korak je bliže naslovu prvaka, u takvim se utakmicama rađaju legende, a poraženi završava sezonu i počinje razmišljati gdje će na godišnji odmor. Startne petorke su iste kao i zadnji puta, Goran Dragič-Dwayne Wade-Joe Johnson-Luol Deng-Hassan Whiteside, a za goste iz Sjeverne Caroline Kemba Walker-Courtney Lee-Marvin Williams-Frank Kaminsky-Al Jefferson.

Deng opet zabije prve poene, ali početak je bio dosta nervozan i s dosta promašaja na obje strane, nakon skoro 4 minute igre rezultat je bio samo 4-4. Nakon toga Heat radi seriju 11-4 i vodi 15-8 na polovici prve četvrtine. Zabili su pet 5 poena nakon skoka u napadu, a imali su čak 6 off skokova na početku, ali i 3 promašena slobodna bacanja. Ušao je i Jeremy Lin, ali ništa ne pomaže gostima. Heat odlično rotira u obrani, preuzimaju na vrijeme i ovaj puta uspješno zatvaraju reket gdje ”caruje” Whiteside. Četvrtina završava rezultatom 29-18 za domaće koji su šutirali 12/26 (46%) 2/6 za tricu i 3/6 slobodna bacanja. Hornetsi su šutirali 8/19 (42%), trica 1/3 i samo jedno slobodno bacanje. Dakle Heat je uspio ono što svi analitičari sanjaju, a to je da protivnici šutiraju samo dvice i ne dolaze na liniju slobodnih bacanja. Za Heat su zabijali Dragič 8, Deng 7, Wade 4, Justise Winslow i Josh Richardson po 3, te Johnson i Whiteside po 2. Kod Hornetsa Kaminsky 5, Jefferson 4, Lin 3, Walker, Lee i Cody Zeller po 2.

Do sredine četvrtine Hornetsi dolaze do -6 i tu smo mislili da ćemo imati napetu i izjednačenu utakmicu. 3:27 do poluvremena je bilo 44-40, ali onda Heat dodaje gas i završava četvrtinu serijom 10-2 i na veliki odmor se odlazi rezultatom 54-42. Šut Heata 22/46 (48%), trica 3/10, a slobodna bacanja 7/10. Hornetsi su šutirali 17/40 (42%), tricu dobrih 4/9, a slobodna bacanja 7/10. Heat je imao osjetnu prednost u skoku, 27-17 i 6-1 u napadačkom skoku. Dragič je igrao fantastično i nastavio je gdje je stao sredinom prošle utakmice i do poluvremena je već imao 17 poena i 6 skokova. Nalazio je put do koša, diktirao tempo i lagano poentirao. Deng je zabio 9, Wade 8. Još su zabili Johnson, Whiteside i Josh McRoberts po 4, Richardson i Winslow 3 i Gerald Green 2. Hornetse je predvodio Lee s 11 i bez promašaja, Nicholas Batum, koji se je ipak oporavio je dodao 8, Kaminsky i Lin po 5, Zeller i Jefferson 4, Williams 3, a Walker samo 2 uz šut 1/6.

Nakon što je Walker u prvom napadu drugog poluvremena smanjio na 10 razlike, u iduće četiri minute Heat radi seriju 11-0 i odlazi na ogromnih 66-44 7:43 do kraja treće četvrtine. Whiteside je dijelio ”banane” i totalno je zaključao reket. Ako nije blokirao svojom pojavom je unosio strah u igrače Hornetsa koji su promašivali čim su ga vidjeli. Ispod samo obruča, dakle unutar onog polukruga gdje nema prekršaja u napadu Hornetsi su šutirali 2/11 kada je Whiteside bio na parketu. Nakon ove serije sam siguran da će Whiteside ”uzeti lovu” ovo ljeto, a i zaslužuje ju. Ogroman je, ima dugačke ruke, blokira sve i dobro završava blizu obruča, a i solidan je s crte slobodnih bacanja. Možda nije najbolji u 1 na 1 obrani, ali kako se liga razvija to više i nije najvažnije, a Big Ala nije nikome lagano  zaustaviti bez udvajanja. Batum prekida seriju, ali kreće nova i već je možda nedostižnih 74-46 5:30 do kraja četvrtine. Utakmica se polako raspada i četvrtina završava s ogromnih 30 razlike, 83-53. Šut Heata je sada 51%, a Hornetsa 34%.

Četvrtu četvrtinu su većinom igrale rezerve zato što nakon prvih nekoliko minuta prednost nije padala ispod 25 razlike i nije bilo potrebe da se veterani iz South Beacha umaraju. Hornetsu su izgleda propustili svoju šansu u šestoj utakmici. Nastavlja se dominacija domaćina u sedmim utakmicama. Još jedna dobra vijest za Heat je povratak Tylera Johnsona nakon ozljede, koji nije igrao više od 3 mjeseca. Vodstvo je u jedno trenutku bilo 38 razlike, a konačni rezultat je bio 106-73.

Šut Heata je bio 43/89 (48%), za tricu 9/24 (38%) i 11/16 (69%) s linije slobodnih bacanja. Hornetsi su šutirali 27/84 (32%), za tricu 7/21 (33%) i 12/12 slobodna bacanja. Također je bila velika razlika u skoku 58-36 (10-3 u napadačkom), te 24-14 u asistencijama. Dragič je zabio 25, imao je i 6 skokova i 4 asistencije uz šut 11/17. Green je na kraju bio drugi strijelac sa 16, a većinu je postigao u trenucima kada je pobjednik bio odlučen. Deng je dodao 15, 8 skokova i 4 asistencije, Wade 12, Whiteside 10, 12 skokova i 5 blokada, Joe Johnson 9, Winslow i povratnik Tyler Johnson po 5, McRoberts 4, Richardson 3 i Dorell Wright 2. Za poražene je najviše zabio Kaminsky 12, Lee 11, Batum 10, a Walker i Lin samo po uz kombinirani šut njih dvojice od samo 7/24 i samo 3 slobodna bacanja. Još su dodali Jeremy Lamb 7, Zeller 6, Williams 5 i Jefferson 4.

Kao MVP-a ove serije sam izabrao Wadea, koji je pretekao Wilta Chamberlaina i postao 16. na listi najboljih strijelaca u playoff povijesti, a mogao bi do kraja sezone doći i do 10. mjesta. Da sam ovu imaginarnu nagradu dao Dengu također bi bilo opravdano, ali zbog clutch partije u 6. utakmici nagrada za dlaku ide Wadeu. Za kraj moramo pohvaliti Hornetse koji su zaista junački igrali i nisu se predavali i pred kojima je svijetla budućnost. Još ako Michael Jordan uspije dovesti kojeg kvalitetnog slobodnog igrača, plus oporavljeni Michael KiddGilchrist koji je propustio skoro cijelu sezoni niti vrh Istoka neće biti daleko. A za sam kraj ću se pohvaliti da sam pogodio ukupan rezultat kada sam napisao da će završiti 4-3 za Heat. Što se tiče Heata, oni znaju da nemaju puno vremena za slavlje zato što im već za koji dan kreće polufinale Istoka i put prema sjeveru kontinenta u još uvijek hladni Toronto gdje ih čekaju Toronto Raptorsi, koji su protiv Pacersa prvi puta u povijesti franšize pobijedili u seriji na sedam utakmica, a preview te serije će izaći prije prve utakmice koja je na rasporedu u noći s utorka na srijedu u 2 sata iza ponoći.

Latest Posts

NE PROPUSTITE