Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza šeste i najava sedme utakmice: Raptors-Heat

Sada se već počinjem lagano hvaliti zato što sam dvije serije zaredom pogodio da će se igrati Game 7. Šalu na stranu, imamo tu sreću da ćemo opet gledati odlučujuću utakmici i to po za nas u odličnom terminu u nedjelju u 21.30h. Bit ću iskren i priznati da nisam pogledao petu utakmicu i zato neću puno o njoj pisati, uostalom to je bilo sada već davno i znamo da su Raptorsi bili poveli 3-2 i imali su šansu jučer na Floridi zaključiti seriju. Raptorsi su za startali s petorkom Kyle Lowry, DeMar DeRozan, DeMarre Carroll, Patrick Patterson i Bismack Biyombo. Heat je s druge strane shvatio da loše izgledaju kada Amar’e Stoudemire starta u petorci. U prošloj su s njim gubili 9-0 nakon 3 minute i do kraja se nisu uspjeli oporaviti. Osim standardnih Goran Dragić, Dwyane Wade, Joe Johnson, Luol Deng, na poziciji centra je zaigrao rookie Justise Winslow, koji je visok oko 200 cm i čije su prirodne pozicije 2 i 3 i koji bi mogao biti mismatch u napadu. Heat je zaključio da Biyombo nije igrač koji će ih kazniti post up igrom, ali ostaje strah zbog eventualnih napadačkih skokova. Erik Spoelstra me je ovim potezom podsjetio na dane borbi protiv Pacersa 2012. kada su gubili 2-1 i kada je smanjio petorku tako što je na krilne pozicije stavio Shanea Battiera i LeBrona Jamesa, a Heat pobijedio 3 puta u nizu. Danas je to sasvim normalna stvar, ali onda su mnogi bili sumnjičavi na takve stvari.

Prva četvrtina je opet krenula s dosta promašaja, igralo se dosta brzo, pokušavalo se doći do laganih poena, a kada to nije uspijevalo poeni su teško dolazili i nakon prvih 12 minuta rezultat je bio 21-20 za Heat. U drugoj četvrtini smo napokon mogli vidjeti Heat iz serije protiv Hornetsa, a to znači ekipa koja pokušava brzo igrati, ali i uspijeva u tome. Josh McRoberts je jako dobro odigrao s klupe i izgleda da će mu Spo vjerovati u sedmoj utakmici. Heat je postigao rekord po broju poena u poluvremenu (53) i četvrtini (32) u seriji protiv Raptorsa. Dragić je postigao 14 poena u četvrtini za 53-44 na poluvremenu za Heat. Heat je na poluvremenu šutirao 46% uz 5 pogođenih trica, a gosti iz Kanade 42%. Najveće iznenađenje je bila prednost Heata u skoku unatoč ultra small-ballu. Iako su se bojali nadmoći Biyomba, uspjeli su ga dobro zagrađivali i zaista pravom momčadskom obranom su dolazili do skokova. Lowry i DeRozan su odigrali dobro, ali nisu imali dovoljno podrške ostalih, a Heat nije gubio lopte. Bilo je samo 6 izgubljenih lopti ukupno (3-3) cijelo prvo poluvrijeme.

Drugo poluvrijeme se nastavilo u dobrom tempu i napadačkoj igri. Dragić je nastavio tamo di je stao u drugoj, a u trećoj četvrtine je zabio još 9 poena i Heat je održavao razliku od 10-ak poena. Lowry je igrao odlično i zabijao je iz igre, ali i s linije slobodnih bacanja, ali osim DeRozana ostali se i dalje nisu priključivali. Prije zadnjih 12 minuta rezultat je bio 82-72 za Heat. Rezultat se slično kretao kao u trećoj četvrtini, a to znači da se razlika većinom kretala između 6 i 10. Na kraju je i šut izdao dvojac Lowry-Derozan, a osim njih dvojice nitko drugi nije zabio preko 8 poena. Završilo je 103-91, a to je prvi puta u seriji da je Heat ubacio više od 100 poena u 48 minuta igre, dok Raptorsima to još nije uspjelo. Heat je šutirao 48% iz igre što je za ovu seriju izvrsno, a Raptorsi 42%. Za Heat su zabijali Dragić 30 kojemu je to bio playoff rekord, Wade 22, Joe Johnson 13, Winslow 12, McRoberts 10, Josh Richardson 9, Tyler Johnson 5 i Deng 2. Kod Raptorsa Lowry 36, DeRozan 23, Patterson 8, Cory Joseph 7, Terrence Ross 6, Carroll 5, Biyombo 4 i Lucas Nogueira 2.

Game 7

I evo nas opet kod sedme utakmice, druge za obje momčadi u ovogodišnjem playoffu. ”Zlobnici” će reći da će pobjednik ovog susreta imati čast biti ”pometen” od strane Cavsa koji su već preko tjedan dana na odmoru i čekaju. Statistika i povijest su na strani domaćih Raptorsa zato što domaćim pobjedi u 80% sedmih utakmica. Za Heat će na poziciji centra vjerojatno opet krenuti rookie Winslow zato što su tada odigrali napadački najbolju utakmicu serije. Dwane Casey može opet startati s Biyombom ili odgovoriti istom mjerom i u petorku staviti Rossa ili Josepha, što bi možda bio i bolji potez, zbog toga što je Biyombo igrač manje u napadu, a Winslow je dovoljno snažan da se bori s njim za poziciju prije skoka. Još jedan razlog zašto bi im bilo bolje da Biyombo počne s klupe je taj da čuva McRobertsa, koji je napadački talentiran i koji je radio probleme kada je Afrikanac odmarao. Kod Raptorsa sve počinje i završava s toliko kritiziranim bekovskim dvojcem, čije su brojke puno slabije nego u regularnoj sezoni. Iako njih dvojice pokazuju znakove oporavke i brojke su im solidne u zadnje dvije utakmice, morat će se i treći igrač pridružiti, a ne da osim njih dvojice nitko ne ubaci više od 8 poena. Johnson je napokon nešto pogodio izvana u prošloj utakmici i ako se još Deng pridruži bit će teško domaćinima. Kod Raptorsa je uvijek prisutno pitanje pritiska s kojim se baš i ne nose najbolje. Za Heat će jako važno biti kako otvore susret, zato što ako povedu, Raptorsi bi mogli postati nervozni i početi se previše oslanjati na izolaciju koja im baš i nije donosila puno toga dobroga. Raptorsi bi trebali početi agresivno u obrani i da prisile goste iz Floride na veći broj izgubljenih lopti, a to je recept koji im je donosio uspjeha, kao i napadački skok. Ključeve utakmice su ipak bekovski tandemi kod obje ekipe, pogotovo ako se opet ukaže vintage verzija Wadea i ako Dragić nastavi agresivno i uspješno napadati koš.

Prije početka serije sam dao prognozu da će biti 4-3 za Heat, ali iskreno nemam baš neki osjećaj tko će dobiti večeras zato što toliko sitnica može odlučiti utakmicu. Jedino nam preostaje nada da će utakmica biti napeta i da do samog kraja pobjednik neće biti odlučen. Tko zna, možda ćemo i četvrti puta u seriji gledati produžetak.

Latest Posts

NE PROPUSTITE