Wednesday, May 8, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza šeste i osvrt na impresivnu sezonu Warriorsa

Nakon skoro 9 mjeseci igre, sinoć je odigrana posljednja utakmica NBA lige za sezonu 2014/2015 i Golden State Warriorsi su, poslije 40 godina,  najbolja košarkaška ekipa na svijetu. Nekoliko zapažanja o šestoj utakmici i o impresivnoj sezoni Warriorsa:

Blatt je u utorak veče pokušao sve, ali nije bilo dovoljno

David Blatt je vratio minutažu Timofey Mozgovu, igrao i sa visokom i niskom postavom, trudio se da rastereti LeBron Jamesa na početku i da ga sačuva za finiš, ali ništa nije pomoglo. Iako su Cavaliersi imali 19 skokova više na kraju utakmice (7 više u napadu), čini se da nisu nijednom ozbiljnije priprijetili Warriorsima, koji su kontrolisali cijelu utakmicu. Velike zasluge za razliku u skokovima ima tandem Tristan Thompson/Mozgov, koji su imali i dobre ofanzivne partije, međutim, oni nisu predstavljali prednost za Cavalierse u ovoj utakmici. Naime, za 22 minuta koliko su zajedno proveli u igri, Thompson i Mozgov su imali +/- od -13 poena. Odbrana Golden State je bila nevjerovatna, igrači su rotirali na šutere i oduzimali svaku napadačku opciju igrača Clevelanda, a Draymond Green je stizao sa strane pomoći i otežavao šuteve iz reketa. Zato i ne čudi što su Cavaliersi završili utakmicu sa samo 28 otvorenih šuteva, 18 manje od Warriorsa[1] (pogodili samo 8, posebno su J.R. Smith i James Jones bili neprecizni u trenucima kada se mogao uhvatiti rezultatski priključak). LeBron James je ponovo imao vanzemaljske brojke – 47 minuta, 32 poena, 18 skokova i 9 asistencija, ali se činilo da je sinoć najmanje uticao na igru od svih mečeva finala, izuzev četvrte utakmice. Dosta šuteva iz reketa mu je završilo na prvom obruču, promašio je 8 od 10 šuteva za tri poena, a u odbrani je bio neprepoznatljiv. Kasnio je sa strane pomoći i nekoliko puta dozvolio lake prodore. Vidjelo se da je od početka utakmice vrlo umoran, pa je jasno da se ovo finale drugačije nije moglo završiti. Ipak, košarkaška istorija će pamtiti nevjerovatan učinak jednog od najboljih košarkaša svih vremena – nosio je tim limitiranog talenta do finala i u borbi sa jačim protivnikom ostavio sve što je imao. Ostaće upisano da je u finalu bilježio 35.8 poena (uz 39.8% šuta iz igre), 13.3 skokova i 8.8 asistencija, uz nevjerovatan usage rate od 39.3%. LeBron je uradio koliko je mogao, ali je bolji tim osvojio titulu.

Warriorsi pokazali šampionski mentalitet kada je najviše trebalo

Na nešto više od 10 minuta do kraja meča, LeBron je prekinuo pas Draymond Greena i završio kontru kojom je Cleveland smanjio prednost na 7 poena razlike, što je izazvalo oduševljenje publike i timeout Steve Kerra. Tada su pred Warriorsima bila dva puta – ili će pokleknuti pod pritiskom osvajanja prve šampionske titule i pustiti Jamesa i saigrače da se vrate u život, ili će u stilu pravih šampiona privesti utakmicu kraju. Ono što je uslijedilo je otklonilo sve sumnje oko toga od čega su Warriorsi sastavljeni. Na scenu je stupio Stephen Curry, pogodio dvije teške trojke u njegovom stilu i bacio sjajan pas u korner za trojku Klay Thompsona. Raspucao se i Andre Iguodala kada je trebalo, i Cavaliersima nije bilo spasa. Warriorsi su bili pravi u pravo vrijeme, pogodili sve značajne šuteve a kada je tako, rezultat ne može izmaći.

klay

Andre Iguodala – Most Valuable Player, zasluženo

Kao i svake godine kada se primiče kraj finalne serije, veliku pozornost zauzme tema najkorisnijeg igrača finala. Ove godine smo imali specifičnu situaciju – jedan igrač je potpuno dominirao, ali je igrao u ekipi koja će vjerovatno izgubiti finale. Brojni mediji su zauzeli stav da je LeBron svojim igrama zaslužio postati MVP, bez obzira na ishod finala. Srećom, tako nešto se nije desilo. A zašto srećom, kad je jasno da je LeBron bio najbolji igrač u 6 mečeva finalne serije? Zato što to, na kraju, nije poenta ove nagrade. Samo jednom je nagrada otišla u ruke igraču poražene ekipe, Jerry Westu, 1969. godine. To je, treba naglasiti, bilo prva nagrada za MVP-a finala ikada dodijeljena, i od tada je nikada nije dobio igrač ekipe koja nije postala šampion. I u tome je suština – nagraditi pobjednika. Dodjeljivanjem nagrade LeBronu ne bi se ništa postiglo – niti bi se ukazala počast igračima koji su osvojili titulu, niti bi James imao preveliku satisfakciju u trofeju koji bi ga doživotno podsjećao na finale koje nije dobio. Činjenica da su Warriorsi seriju završili u 6 utakmica je učinila ovu debatu nebitnom, ali nagrada  je trebala otići nekom od Warriorsa i da je Golden State slavio nakon 7 utakmica.

Nego, da se vratimo na osvajača. Iguodala je postao prvi igrač u istoriji finalnih serija koji je osvojio MVP titulu, a da nije bio starter na svakom meču finala. Međutim, i da je Steph Curry objedinio titule najkorisnijeg igrača regularnog dijela sezone i finala, ne bi bila greška. Curry je odigrao sjajne posljednje tri utakmice – oko njega se sve vrtjelo, maestralno je otvarao situacije u kojima Warriorsi imaju višak, pogađao šuteve kada god je trebalo i odigrao sasvim solidnu odbranu. Zaista su u pitanju nijanse, ali ni izbor koji je napravljen nije pogrešan. Ko zna kakve bi brojke James imao da mu konstantno nije za vratom disao defanzivni specijalac Golden Statea. Gurao se sa njim u reketu, pritiskao ga kada LeBron napada licem, tjerao ga u slabiju, lijevu stranu.. Jednostavno, uradio je sve što je bilo moguće da uspori najboljeg igrača svijeta – i u tome je uspio. Kada se sve to uzme u obzir, prosto je nevjerovatno kako je uspio da sačuva energiju i za ofanzivni dio zadatka. A u napadu je bio x faktor. Kažnjavao je odbranu Cavaliersa kad god mu je davala previše prostora pogađajući otvorene šuteve (pogađao 2.3 trojke u finalu uz 40% šuta), razigravao saigrače, hvatao lopte i ubrzavao tempo kada god je bio u prilici. Fenomenalna all around serija i zaslužena nagrada za vrhunskog igrača i, prema svemu što se zna, sjajnog saigrača.

Finale, na kraju, nije bilo toliko neizvjesno

Nakon tri utakmice koje su odlučene u samom finišu (od kojih su prve dvije riješene u produžetku), činilo se da bi do kraja mogli gledati duel potpuno izjednačenih ekipa. Međutim, Warriorsi su iskoristili veću fleksibilnost, napravili prava prilagođavanja i okončali sve dileme oko pobjednika. Posljednje tri utakmice su dobili sa ukupno 42 poena razlike, postizali 109.2 poena na 100 posjeda i dominantno okončali seriju koja je u velikoj mjeri podsjetila na okršaj druge runde Zapada koji su Warriorsi imali sa Memphis Grizzliesima. Memphis je prve tri utakmice mučio Golden State, sve dok se Warriorsi nisu prilagodili, ubacili u veći brzinu i projurili do naredne runde.

Golden State Warriorsi su najbolja ekipa lige od prvog do posljednjeg dana sezone 2014/2015

Nikada nećemo znati odgovor na pitanje šta bi bilo da je LeBron imao pomoć dvojice igrača All-Star kalibra – Kyrie Irvinga i Kevin Lovea? Sigurno je da bi Cavaliersi bili jači, ali ne treba preuranjeno donositi zaključak da bi osvojili titulu. Prisustvo Irvinga i Lovea bi oslabilo odbranu i spriječilo Cavse da stvore identitet zbog kojeg su bili ravnopravan protivnik prve tri utakmice – spor tempo, agresivnost na ofanzivnom skoku i LeBronove izolacije. Ukoliko Cleveland zadrži osnovu svoje ekipe i naredne sezone, moguće da ćemo reprizu ovog finala gledati naredne sezone, samo sa Irvingom i Loveom u značajnim ulogama. Do tada se treba osvrnuti i u potpunosti cijeniti sezonu kakvu je imala ekipa Golden State Warriorsa. Ukupno su odigrali 103 utakmice, slavili u 83 (od toga 67 u regularnom dijelu sezone), završili regularni dio sezone sa 8. najboljim point differentialom svih vremena (10.1), a dominaciju su nastavili u playoffu. Izgubili su samo 5 utakmica, nijednom nisu igrali sedmu utakmicu niti bilo ozbiljno ugroženi i imaju treći najbolji net rating u posljednjih 15 godina (ispred samo 2000/2001 Lakersi i 2013/2014 Spursi). Istina, na putu do prstena su imali i sreće. Nisu imali problema sa povredama tokom čitave sezone, a rivalima u posljednje 2 runde playoffa su nedostajali bitni igrači. Ipak, to ne smije oduzeti ništa od impresivne sezone kakvu su Warriorsi imali. Nadigrali su sve protivnike koji su im stali na put do titule. Imali smo prilike da gledamo zaista specijalan tim koji je briljirao gotovo 9 mjeseci, a to je zaista rijetkost.

davis-curry

Hoće li Warriorsi zadržati ekipu na okupu i naredne sezone?

Cleveland Cavalierse očekuje buran free agency period i o njima će biti puno riječi narednih dana, zato ćemo se sada osvrnuti na stanje sa rosterom Warriorsa. Osnovni zadatak koji će Bob Myers, generalni menadžer Warriorsa, imati pred sobom je potpisivanje novog ugovora sa Draymond Greenom.  Green je slobodni agent ovog ljeta, ali ograničeni, što znači da Warriorsi imaju mnogo povoljnije uslove da ga zadrže u svojim redovima. Green je igrama zaslužio maksimalni ugovor, i nema dileme da će mu ga Warriorsi i ponuditi. To će, međutim, opteretiti budžet Warriorsa za narednu sezonu, što će probati da rasterete tradeom David Leea. Lee je ozbiljan NBA košarkaš, vrlo dobar napadač koji nije uspio da nađe svoju ulogu u Warriorsima ove sezone, ali bi mogao pomoći brojnim ekipama. Problem predstavlja njegova zarada za narednu sezonu. Naime, Lee će naredne sezone zaraditi 15 493 680$, što ga ne čini pretjerano povoljnim za razmjenu. Ipak, prema posljednjim informacijama ESPN-a, uprava Golden Statea pokušava da nađe ekipu voljnu da angažuje Leea (Warriorsi ne mogu dobiti puno zauzvrat, ali im to i nije cilj koliko oslobađanje od velike plate koju Lee zarađuje) i najvjerovatnije je krilni centar  u šestoj utakmici sa Clevelandom odigrao svoj posljednji meč u dresu Warriorsa. Ostali ključni igrači su pod ugovorom i za očekivati je da ne bude većih turbulencija kada je igrački kadar u pitanju. Nakon što potpišu Greena, Warriorsi neće imati veliki prostor za manevar, pa će biti interesantno vidjeti da li će uspjeti da angažuju dobrog veterana spremnog na veliki popust da bi zaigrao u redovima novog NBA teškaša.

Još jedna NBA sezona je za nama. Predstoji nam draft, free agency period, ljetnja liga, i u oktobru otvaranje trening kampova, kad počinjemo ispočetka. Ovu sezonu ćemo pamtiti po odličnoj košarci, nekoliko vrhunskih individualnih sezona mlađe generacije NBA igrača i, na žalost, previše povreda. Ipak, ono najvažnije po čemu će ostati u sjećanju – pamtićemo je po Golden State Warriorsima.

[1] www.nba.com

Latest Posts

NE PROPUSTITE